Vista aèria del cap de Creus
Vista aèrea del cap de Creus
Catalunya al dia

Caravàning al cap de Creus, com ordenar-lo?

El cap de Creus i els municipis que en formen part volen regular les aglomeracions que s'ocasionen en algunes zones sensibles

Laia Claret Actualitzat

Just després del període de confinament comarcal i les restriccions perimetrals, hi va haver un esclat de visitants que decidien passar el cap de setmana en espais boscosos o de muntanya. De fet, tots tenim al cap les imatges de corrues de vehicles aparcats al costat de camins. En alguns espais naturals, com ara el cap de Creus, s'hi han restringit fins i tot alguns accessos en vehicle. Ara, des del Parc i els municipis que en formen part, tenen com a objectiu prendre algunes mesures per ordenar les pernoctacions amb autocaravana o furgoneta. Ponç Feliu, director del parc del cap de Creus, detalla amb què es troben:

"Al cap de Creus veiem que hi ha gent que ve i pernocta en indrets sensibles i fràgils, i ho fan furgonetes, caravanes i autocaravanes, i això pot ser un problema per la pressió en aquest entorn, per les deixalles i l'excés de freqüentació."

Des dels diversos ajuntaments ja treballen per ordenar l'estacionament d'aquests vehicles. Per exemple, des de l'Ajuntament de Roses, a l'Alt Empordà, han pres una mesura temporal, aquest estiu, que segons l'alcalde Joan Plana ara s'ha de revisar.

"Hem restringit l'estacionament de les 12 de la nit a les 6 del matí a les cales del parc natural. I és cert que s'han reduït molt alguns dels problemes que se'n derivaven. De mica en mica s'ha d'anar perfilant la mesura."

Cala Guillola, cap de creus (Parc Natural del Cap de Creus)
 

El de Vilajuïga és un altre cas diferent. Aquí, han engegat un procés per regular l'estacionament dels vehicles que hi van a passar la nit  i que d'aquí uns mesos, amb la proposta final, l'alcalde Francesc Xavier Llorente vol que s'aprovi definitivament.

"Hem iniciat el tràmit d'aprovació d'una ordenança que impedeixi l'aparcament, dins la zona del terme municipal que pertany al parc, de vehicles vivenda."

No vol ser un atac a les autocaravanes

De fet, Jordi Plana deixa molt clar que el problema no són les autocaravanes en sí, ni les persones usuàries sinó que la clau és posar-hi ordre:

El caravaning no és l'enemic. S'ha d'ordenar però no és l'enemic"

En aquest punt hi estan d'acord tant els alcaldes com des del propi Parc.

 
Anar al contingut