Els restauradors esperen facturar un 80% més que durant la pandèmia
Catalunya al dia

Calçotades a tot drap

Els productors esperen arribar als 20 milions de cebes de la DOP Calçot de Valls amb els restaurants plens cada cap de setmana

Actualitzat

Han estat més de dos anys de calçotades a mig gas, però aquest any sembla que finalment es recupera l'esplendor i s'omplen els restaurants especialitzats. El sector és molt optimista i els pagesos veuen com tots els calçots plantats finalment tindran sortida i a més a més a bon preu.

La producció de calçots que es fa sota la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Calçot de Valls surt dels camps de 55 pagesos de les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès.

Les condicions climàtiques d'aquesta zona aporten a la ceba unes característiques diferencials, tant morfològiques com organolèptiques, que distingeixen la producció d'aquesta verdura de la d'altres zones.

Un dels productors de calçots de la DOP
Un dels productors de calçots de la DOP (ACN)

El president de la DOP, Dalmaci Clofent, espera aconseguir la mítica xifra dels 20 milions de calçots produïts després d'anys d'intentar-ho contra tots els elements.

"L'any passat ja parlàvem d'aquesta xifra, però aquest any sense cap restricció per la pandèmia, amb les temperatures i l'alta demanda del sector de la restauració, estem molt il·lusionats per aconseguir-ho."

Una calçotada en un dels restaurants de l'Alt Camp
Una calçotada en un dels restaurants de l'Alt Camp (ACN)

I és que les ganes de calçots i d'anar de calçotada s'està notant en les reserves als restaurants. A Cal Ganxo, a Masmolets, la gerent de l'establiment, Alexandra Plana, explica, a més a més, que s'estan començant a recuperar les calçotades d'empresa entre setmana.

"Ara s'està treballant molt bé, els caps de setmana està molt animat i després de la pandèmia estem començant a recuperar les calçotades d'empresa entre setmana que els últims anys havíem perdut."

Els restauradors esperen facturar aquest any un 80% més que durant la pandèmia. Els preus dels menús han augmentat sensiblement, sobretot per l'encariment de la factura de la llum i pel preu dels calçots, que també han pujat entre 2 i 5 cèntims per unitat. Tot plegat en el moment àlgid de la temporada.

Aquest cap de setmana es fan a Valls unes jornades gastronòmiques i diumenge la gran festa de la calçotada.

L'edició d'enguany arriba amb algunes novetats. La 49a edició de la festa estrenarà un recorregut urbà que connecta les places del Blat, de l'Oli i el Pati. La zona de degustació es desplaça a l'esplanada de la Societat Agrícola de Valls, on els visitants hauran d'anar a recollir el pack de degustació i tindran taules i cadires.

A la plaça del Pati es farà el 37è Concurs de Menjar Calçots i el Concurs de Cultivadors i de Salsa de la Calçotada. A la plaça de l'Oli es faran demostracions de coure calçots a la graella.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut