Cal Macià
L'ajuntament d'Alcarràs estima que rehabilitar i recuperar Cal Macià costaria almenys 1,5 milions d'euros
Catalunya al dia

Cal un pacte per salvar la casa del president Macià a Alcarràs

Diputació de Lleida, Generalitat i Ajuntament volen rehabilitar l'immoble però, de moment, no es posen d'acord en la manera de fer-ho

Actualitzat

La rehabilitació de la casa del president Francesc Macià a Alcarràs, al Segrià, es podria desencallar aviat. La Diputació de Lleida, la Generalitat i l'Ajuntament estan disposats a evitar que l'immoble, que està molt degradat, acabi en ruïnes.

La casa de Vallmanya era el refugi del president Francesc Macià i la seva dona, Eugènia Lamarca

El problema és que no es posen d'acord sobre qui ha d'assumir el cost de les actuacions. La Diputació planteja una aportació de 300.000 euros -a mitges amb Cultura- entre aquest any i el que ve per consolidar l'edifici.

A més, proposa que l'Ajuntament d'Alcarràs adquireixi la casa de Vallmanya. A l'espera que Cultura confirmi els diners que hi pot aportar, el consistori creu que el conveni és insuficient perquè rehabilitar la casa costaria 1,5 milions.

L'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés, està disposat a fer una consulta popular sobre la participació de l'Ajuntament en la recuperació de Cal Macià (ACN)

Si les postures no avancen, l'alcalde, Jordi Janés, de Junts, diu que està disposat a fer una consulta popular.

"Caldria fer un conveni més ambiciós perquè els futurs governs de l'Ajuntament no es trobin amb una hipoteca d'una casa en perill de ruïna i sense tenir cap subvenció atorgada per rehabilitar-la i restaurar-la."

Salvar "un símbol nacional"

La iniciativa popular Salvem Casa Vallmanya fa anys que reclama al consistori que adquireixi l'immoble. El seu portaveu, Ferran Dalmau, assenyala que fins que no sigui de titularitat pública, no se'n podrà iniciar la rehabilitació.

"Ens referim a una fase d'apuntalament i poder aturar la caiguda d'una casa que es troba en una situació límit, a punt de la seva desaparició física. Cal un gran acord entre les tres administracions."

Dalmau subratlla que la de Vallmanya és l'última casa de la família Macià "que queda dreta en tot el país".

Pla general d'alguns dels participats a l'acte Vallmanya amb un cartell que reclama que 'Cal Macià és del poble' i la casa al fons, l'11 d'abril de 2021. (Horitzontal)
La iniciativa popular Salvem Casa Vallmanya ha organitzat diverses concentracions davant la casa d'estiueig de Macià (ACN)

Al seu parer, seria un bon indret per explicar l'arribada de l'aigua del Canal d'Aragó i Catalunya, o la revolució al camp agrícola català a finals del segle XIX i principis del XX.

El refugi del president

La casa de Vallmanya va pertànyer al sogre del president, l'arquitecte lleidatà Agapit Lamarca (1821-1897).

Arran de la seva mort, Francesc Macià i la seva dona, Eugènia, amb qui s'havia casat el 1888, van començar a passar molts estius a la casa pairal.

Pla tancat d'una part de la casa de Vallmanya on estiuejava Francesc Macià on es veu com una part de la teulada s'ha esfondrat, el 7 de febrer de 2021. (Horitzontal)
La casa de Vallmanya on estiuejava Francesc Macià està força deteriorada i hi ha por que acabi en ruïnes (ACN)

Macià desconnectava de la vida com a militar i, posteriorment, com a polític a la casa de Vallmanya, un latifundi de més 3.500 hectàrees, la majoria de les quals van ser expropiades a finals dels anys 60.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut