
Cal un pacte per salvar la casa del president Macià a Alcarràs
Diputació de Lleida, Generalitat i Ajuntament volen rehabilitar l'immoble però, de moment, no es posen d'acord en la manera de fer-ho
Roger Segura
Redactor d'Informatius
La rehabilitació de la casa del president Francesc Macià a Alcarràs, al Segrià, es podria desencallar aviat. La Diputació de Lleida, la Generalitat i l'Ajuntament estan disposats a evitar que l'immoble, que està molt degradat, acabi en ruïnes.

El problema és que no es posen d'acord sobre qui ha d'assumir el cost de les actuacions. La Diputació planteja una aportació de 300.000 euros -a mitges amb Cultura- entre aquest any i el que ve per consolidar l'edifici.
A més, proposa que l'Ajuntament d'Alcarràs adquireixi la casa de Vallmanya. A l'espera que Cultura confirmi els diners que hi pot aportar, el consistori creu que el conveni és insuficient perquè rehabilitar la casa costaria 1,5 milions.

Si les postures no avancen, l'alcalde, Jordi Janés, de Junts, diu que està disposat a fer una consulta popular.
"Caldria fer un conveni més ambiciós perquè els futurs governs de l'Ajuntament no es trobin amb una hipoteca d'una casa en perill de ruïna i sense tenir cap subvenció atorgada per rehabilitar-la i restaurar-la."
Salvar "un símbol nacional"
La iniciativa popular Salvem Casa Vallmanya fa anys que reclama al consistori que adquireixi l'immoble. El seu portaveu, Ferran Dalmau, assenyala que fins que no sigui de titularitat pública, no se'n podrà iniciar la rehabilitació.
"Ens referim a una fase d'apuntalament i poder aturar la caiguda d'una casa que es troba en una situació límit, a punt de la seva desaparició física. Cal un gran acord entre les tres administracions."
Dalmau subratlla que la de Vallmanya és l'última casa de la família Macià "que queda dreta en tot el país".

Al seu parer, seria un bon indret per explicar l'arribada de l'aigua del Canal d'Aragó i Catalunya, o la revolució al camp agrícola català a finals del segle XIX i principis del XX.
El refugi del president
La casa de Vallmanya va pertànyer al sogre del president, l'arquitecte lleidatà Agapit Lamarca (1821-1897).
Arran de la seva mort, Francesc Macià i la seva dona, Eugènia, amb qui s'havia casat el 1888, van començar a passar molts estius a la casa pairal.

Macià desconnectava de la vida com a militar i, posteriorment, com a polític a la casa de Vallmanya, un latifundi de més 3.500 hectàrees, la majoria de les quals van ser expropiades a finals dels anys 60.
