Imatge actual del Mas d'en Roger
Imatge actual del Mas d'en Roger
Catalunya al Dia

Cabacés recupera el Mas d'en Roger, el tresor ocult del Montsant

L'Ajuntament de Cabacés vol convertir l'històric mas en un centre cultural i turístic de referència al Parc Natural del Montsant

Actualitzat

El conjunt monumental, actualment en desús, és una de les joies de l'arquitectura popular del Montsant. El seu origen es remunta al segle XV, però a principis del segle passat es va ampliar i remodelar, amb alguns tocs modernistes. Tot el complex ocupa 100 hectàrees que inclouen zones de conreu, en un espai privilegiat, al nord del municipi, dins el barranc de Cavaloca. L'Ajuntament de Cabacés ja ha elaborat un projecte de rehabilitació i ara l'alcalde Jaume Pujals està pendent que la Generalitat els cedeixi la propietat:

"Ara estem negociant amb la Generalitat, que té la titularitat del 80% de les instal·lacions, perquè faci una cessió completa a l'Ajuntament de Cabacés i poder iniciar els treballs de rehabilitació. Ja tenim tancades subvencions de la mateixa Generalitat i la Diputació de Tarragona per finançar la majoria del cost de les obres."

El Mas d'en Roger està situat en ple Parc Natural del Montsant
El Mas d'en Roger està situat en ple Parc Natural del Montsant

Quan s'hagi recuperat i rehabilitat el mas, amb una inversió inicial de 155.000 euros, l'Ajuntament vol donar-hi usos formatius i turístics. Per això ha posat en marxa un acord amb la Universitat Rovira i Virgili per redactar un projecte més ambiciós, que inclogui des d'allotjaments turístics fins a aules de difusió natural o altres usos divulgatius en el marc del Parc Natural del Montsant. El coordinador de l'estudi és el professor Miquel Àngel Bové.

"Volem veure tots els potencials que ofereix el mas i la finca, i com l'anem concretant en producte turístic amb la idea que sigui un projecte sostenible econòmicament i mediambiental i que generi oportunitats per Cabacés i pels municipis veïns del Priorat."

De fet, durant anys ha estat una de les bases d'operacions del Parc Natural del Montsant i un espai per a la recuperació d'espècies autòctones, com l'àliga cuabarrada, la tortuga mediterrània o el colom de vol català.

El Mas d'en Roger té diversos edificis en un entorn mínimament urbanitzat, amb voreres, fanals i una bassa. L'edifici principal, a més de l'habitatge, té una capella dedicada a Sant Miquel i tot el conjunt està decorat amb ceràmiques.

Detall de les rajoles decoratives del Mas d'en Roger
Detall de les rajoles decoratives del Mas d'en Roger

Un mas amb història

Es creu que el mas data de principis del segle XV. A inicis del segle passat el Mas d'en Roger va passar a mans de la família Vidal Llecha, que el van restaurar i ampliar i el van convertir en un celler de producció de vi i va reactivar els conreus d'olivera i fruita seca. Durant la postguerra va donar feina a moltes persones del poble.

La Guerra Civil, però, va obligar un dels fills de la família, el Josep, a exiliar-se, mentre que l'altre, el Miquel, d'ideologia conservadora i farmacèutic de professió, s'hi va quedar. La seva passió era la història i a la finca hi va acumular una biblioteca amb més de 5.000 exemplars, juntament amb una col·lecció de 2.000 rotlles musicals per a pianoles. Tot plegat es conserva a l'arxiu comarcal i a l'oficna del Parc Natural. 

El Mas d'en Roger als anys 60
El Mas d'en Roger als anys 60 (Ajuntament de Cabacés)

En Josep va tornar a Catalunya als anys cinquanta i quan va morir el seu germà Miquel, el 1968, va decidir acollir gent que volia viure en comunitat i cultivar les terres del conjunt monumental. Per l'espai hi van passar personalitats de l'època com l'escultor Climent Olm, el dibuixant Picanyol o el primer objector de consciència al servei militar a Espanya, Pepe Beúnza.
 

 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut