El Fruiturisme d'Aitona, al Segrià, permet als visitants endinsar-se en l'explosió cromàtica dels arbres fruiters (David del Val)
Catalunya al Dia

Boom de turistes al Segrià per la floració dels fruiters

Cases rurals i restaurants, al complet gràcies als milers de visitants que recorren els camps de presseguers convertits en un mar rosa

Actualitzat

La floració dels arbres fruiters s'ha convertit en un reclam turístic sense precedents al Segrià. Una comarca que no està gens acostumada al turisme de masses, però que, durant uns dies, s'omple de gom a gom amb persones vingudes de mig món per veure aquest espectacle natural.

Els presseguers florits són molt vistosos i les fotografies que se'n pengen a les xarxes socials, així com la difusió que en fan els mitjans, han convertit un fenomen que abans només gaudien els pagesos i veïns de la zona, en una tendència primaveral.

Les flors rosa d'aquests arbres s'acabaran convertint en els préssecs i nectarines que ens menjarem a l'estiu (David del Val)

Milers de turistes aterren en pobles com Aitona, l'impulsor del Fruiturisme l'any 2011 i que enguany espera sumar més de 24.000 visitants. Una proposta d'èxit que s'ha estès i que ja permet gaudir d'activitats relacionades amb la floració en una vintena de municipis del Segrià. 

Allotjaments i restaurants al complet

Durant la seva estada per terres lleidatanes, els visitants recorren els camps florits, poden fer-se fotografies entre els arbres i descobrir tot el procés de producció de la fruita de la mà de pagesos i pageses del territori.

Pobles com Alcarràs, Maials, Torres de Segre i Aitona s'omplen de persones vingudes de països tan llunyans com Tailàndia i el Japó, on el costum de contemplar la bellesa de les flors --sobretot de cirerers-- rep el nom de "hanami".

Els paisatges d'Aitona estan formats per grans extensions d'arbres fruiters, de suaus ondulacions, que ofereixen un espectacle únic a Catalunya (David del Val)

Tota aquesta afluència de públic beneficia l'activitat econòmica de sectors com l'hoteleria i la restauració. A Can Joan d'Aitona, per exemple, han contractat cinc treballadors per poder satisfer la demanda dels clients, com explica l'Andrea, una de les cambreres del restaurant.

"Des de dissabte que ho tenim tot ple per dinar des de la una del migdia fins a les quatre de la tarda. Al restaurant hi tenim 25 taules i estem fent dos torns cada dia."

Els hotels també noten l'interès per la floració, un espectacle efímer que tot just dura 15 o 20 dies en el seu punt àlgid. Jordi Siscart és propietari de l'Hotel-Restaurant Can Peixan, a Alcarràs:

"Els caps de setmana és quan ve més gent i confiem omplir fins a finals de març. De fet, de cara a l'última setmana del mes ja estem amb una ocupació que ronda el 90%."

Aquest any, el fred del febrer ha endarrerit la floració. Això ha estat un inconvenient per als més impacients, però permetrà allargar la campanya turística ben bé fins al primer cap de setmana d'abril.

A Aitona, al Segrià, aquest any s'espera superar la xifra rècord de 24.000 visitants al Fruiturisme (Ajuntament d'Aitona)

Els allotjaments turístics i les cases rurals és un dels sectors que també treballa a ple rendiment. Cal Marsal, d'Aitona, va obrir portes el 2018 i la seva propietària, Carme Perelló, assenyala que aquests dies estan gairebé al complet.

"Estem molt satisfets que la gent vingui i tant de bo la floració durés més temps. D'això se'n beneficia tothom: restaurants, comerços locals, productors de melmelades, suc i mel. I ha posat la comarca del Segrià al mapa."

De retruc, les activitats relacionades amb la floració permet acostar als visitants els reptes i les problemàtiques de la pagesia, com la crisi de preus, les inclemències meteorològiques, l'encariment de costos i la manca de relleu generacional. 

Els visitants poden caminar entre els presseguers florits i gaudir de l'espectacle del mar rosa (CCMA)

Flors rosa... i també blanques 

La floració dels presseguers no és l'única que ofereixen els camps de la plana de Lleida. Les flors blanques dels ametllers, per exemple, també conformen una estampa que atreu l'atenció dels visitants.

Ho fan en pobles com Maials, on funcionen negocis com la casa rural "El Petit Maialenc". El seu propietari, Josep Morell, assenyala que la pel·lícula 'Alcarràs' ha impulsat el nombre de visitants a la comarca.

"Ens visita molta gent de l'àrea metropolitana i de la gran ciutat. Nosaltres portem el negoci des del punt de vista familiar i no ens cal buscar més treballadors. Hi ha un impacte social important, però a Maials tot just estem començant."

Altres municipis com Arbeca i Castelldans, a les Garrigues, organitzen diferents activitats durant el mes de març com ara caminades, ioga o vermuts entre flors amb productes de proximitat.

Ioga entre ametllers és una de les propostes que fan a Arbeca, a les Garrigues, coincidint amb la floració (ACN)

Cada cop s'hi sumen més municipis

Sota el paraigua del Consell Comarcal del Segrià, disset municipis aglutinen la seva oferta amb prop de mig centenar d'activitats dins el projecte "Segrià, Terra de Floració". Ofereixen caminades, concursos fotogràfics, rutes lliures i en BTT, i propostes gastronòmiques.

L'Ajuntament d'Aitona va ser pioner a l'hora de posicionar la floració com un reclam turístic i, alhora, promoure els valors de la pagesia i la cultura del món rural. El seu ampli programa d'activitats incorpora aquest any el nou web i aplicació de Fruiturisme.

El punt àlgid de la floració dels arbres fruiters tot just dura 15 o 20 dies (Catalunya Ràdio/Noelia Casellas)

Amb el nom d'"El color de la floració 2023: rutes guiades a Torres de Segre", aquest municipi també organitza visites als camps que inclouen la pujada al Tossal de Carrassumada i un recorregut per la Reserva Natural d'Utxesa.

Les rutes guiades de la floració a Seròs "FlorSeròs Experience" inclouen una aturada al poblat visigòtic del Bovalar i al monestir trinitari d'Avinganya, en una proposta que combina la floració amb visites culturals i patrimonials.

La posta de sol és un dels millors moments per observar el mar rosa dels presseguers florits (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Alcarràs proposa les rutes d'"Alcarràs Florit", que permeten contemplar els arbres en ple procés de floració i inclouen un esmorzar típic alcarrassí, amb pa amb tomàquet i el tradicional "mandongo" (botifarra blanca i negra) i pa amb oli i sucre.

La Granja d'Escarp organitza la "Ruta de la Flor de l'Aiguabarreig", sota el guiatge d'una biòloga i agricultora local, i amb un tast de productes de proximitat.

A Arbeca, a les Garrigues, també fan valdre la floració dels ametllers i hi organitzen activitats com ara un vermut (ACN)

Soses proposa diverses iniciatives com ara la ruta Camps florits i Mirador del Segre o una sortida en BTT de 30 km. També es fan visites guiades al poblat iber del Gebut.

Montoliu de Lleida ha programat per al 26 de març la "Caminada Mosaic de colors i flors", una passejada guiada per pagesos locals. L'Ajuntament d'Albatàrrec ha previst el 25 de març la "Cursa Popular de la Floració".

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut