Barcelona fa tancar 14 comerços per "reactivar el comerç"
14 dels 16 locals estan actius
Catalunya al dia

Barcelona fa tancar 14 comerços per "reactivar el comerç"

El grup d'Esquerra a Barcelona reclama que s'aturi la compra, mentre JuntsxCat portarà aquesta operació immobiliària a l'Oficina Antifrau

Actualitzat

Embolic a tocar del mercat de les Corts de Barcelona perquè l'Ajuntament vol comprar a un fons immobiliari catorze locals comercials amb negocis funcionant per destinar-los, paradoxalment, a reactivar el comerç del barri.

El propietari ja ha comunicat als llogaters actuals que tenen dos mesos per marxar.

Els locals són propietat d'un fons d'inversió (grup municipal ERC Barcelona)

Als locals hi ha despatxos professionals, una empresa audiovisual, un club d'aeromodelisme i un centre d'estètica. Un fons d'inversió els va adquirir abans de la pandèmia i ara l'Ajuntament els hi vol comprar per 3,2 milions d'euros.

Des del consistori, el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, assegura que encara no s'ha tancat l'operació i que no compraran cap local on hi hagi activitat.

"Si el projecte té l'objectiu de dinamitzar locals buits, i els locals escollits no estan buits, l'Ajuntament no els comprarà. I si ja s'ha pres alguna decisió de caràcter administratiu, però el local està ocupat, al final no el comprarem."

Pels llogaters, el mal ja està fet, com afirma Leticia Soriano, la seva portaveu.

"Diuen que no es compraran els locals si no estan buits però nosaltres ja estem fora. Ja hem rebut un burofax que ens indica que hem de marxar. L'Ajuntament ha propiciat que haguem de marxar d'aquests locals. Ens sap greu que sigui l'Ajuntament qui ens fa fora."

Amunt persianes

La compra d'aquests locals forma part d'un projecte de l'Ajuntament de Barcelona que preveia adquirir 50 locals en planta baixa i sense activitat a tota la ciutat per implantar-hi projectes econòmics i de dinamització cultural i social i crear sinergies amb el seu entorn.

Barcelona fa tancar 14 comerços per 'reactivar el comerç'
ERC i JuntsxCat denuncien irregularitats en l'operació (grup municipal ERC Barcelona)

Aquesta mesura compta amb un pressupost de 16 milions d'euros i forma part de la iniciativa "Amunt Persianes", que el consistori va presentar el mes d'abril passat.

D'aquests 50 locals, 16 són al carrer del Doctor Nubiola i Espinós, en un passatge situat darrere el mercat de les Corts, però en 14 encara hi ha activitat comercial. És el districte on se'n preveuen comprar més.

La propietat ha donat dos mesos als llogaters perquè marxin (grup municipal ERC Barcelona)

Per tot plegat, els inquilins dels locals que ara hauran de marxar no s'expliquen l'actuació municipal. Leticia Soriano diu que el consistori estava el cas de la situació dels locals.

"Al desembre, quan l'Ajuntament adjudica els locals va venir a veure'ls. Sabia que hi havia activitat. Per què compra uns locals que tenen activitat?"

Jaume Collboni recalca que el govern està disposat a fer marxa enrere:

"Si algú es pensa que es pot enganyar l'Ajuntament amagant informació rellevant, s'equivoca. I per tant, si els locals estan ocupats avui, no es compraran."

Polèmica política

Des de l'oposició municipal no s'han estat de criticar l'actuació de l'equip de govern. Ernest Maragall, d'Esquerra, que va pactar amb el govern d'Ada Colau el pla per reactivar comerços buits, exigeix que s'aturi l'operació:

"Jo no sé si això és malversació de recursos públics. Això ja ho diran els juristes. Però és un pèssim ús dels recursos públics."

Barcelona fa tancar 14 comerços per 'reactivar el comerç'
Local vuit, però no buit (grup municipal ERC Barcelona)

La presidenta del grup municipal de Junts, Elsa Artadi, va més enllà i anuncia que denunciarà el cas a l'Oficina Antifrau:

"Per què se'ls vol fer fora? Per què estan patint mòbing? Tenim sospites d'irregularitats, de mal ús de diner públic i anirem fins al final per aclarir aquest tema."

A més dels 16 locals de les Corts, els altres locals que l'Ajuntament vol comprar es reparteixen d'aquesta manera:

Ciutat Vella: 10; l'Eixample: 5; Sants-Montjuïc: 3, Gràcia: 2; Horta-Guinardó: 6; Nou Barris: 3; Sant Andreu: 1, i Sant Martí: 4.

Barcelona fa tancar 14 comerços per 'reactivar el comerç'
Mapa amb els locals que es volen comprar. Les Corts el que en té més (Ajuntament de Barcelona)
ARXIVAT A:
CorrupcióComerç
Anar al contingut