Tristor i angoixa a Guissona per l'esclat del conflicte (Catalunya Ràdio/Roger Segura)
Catalunya al dia

Angoixa a Guissona, la petita Ucraïna de la Segarra

Dels 7.000 habitants del municipi, un miler són originaris d'aquell país, molts d'ells vinculats a la indústria càrnia de la zona

Actualitzat

La nombrosa comunitat ucraïnesa de Guissona, a la Segarra, viu amb tristor, angoixa i preocupació l'esclat del conflicte del seu país amb Rússia.

La Miroslava fa 12 anys que viu aquí, porta un bar al centre del poble i està molt preocupada per la seva família:

"Ara mateix totes les carreteres estan col·lapsades de trànsit, no es pot sortir d'allà i tenim por que tallin internet i que no puguem parlar amb la família; ho estem seguint per televisió, però no podem ajudar ni fer res més."

Veïns de Guissona es van concentrar dissabte per donar suport al poble ucraïnès (Ajuntament de Guissona)

Diu que li ha sorprès la rapidesa de tot plegat, tot i que destaca que fa vuit anys que estan en guerra:

"Fa vuit anys que dura aquest conflicte, que és com una joguina dels polítics, però no esperàvem que explotés d'aquesta manera. Estic preocupada perquè no em pensava que anés tan enllà, em pensava que es quedaria a la part de Donetsk, a la zona del mar Negre, però que des del primer dia s'estengués a Kíev no ens ho esperàvem."

Una bandera ucraïnesa penja del balcó d'un edifici de Guissona (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Ucraïna no es rendirà

Una postura que comparteixen la majoria dels veïns ucraïnesos de Guissona és que el país no es rendirà. I també temen que el conflicte acabi desembocant en una guerra global. L'Ivan, fa 23 anys que viu a Guissona, ho té clar:

"Putin té un exèrcit molt potent i armes nuclears. El món ha d'ajudar no amb paraules, sinó amb exèrcits i armes. Tenim un exèrcit per defensar-nos i aquí s'aixecarà tothom, des dels nens fins als més vells."

L'Ivan atén un client al seu negoci de Guissona (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Alguns ucraïnesos de Guissona estan disposats a tornar al seu país i anar a la guerra, si cal. Això és el que diu un altre veí, el Mitri:

"Ens organitzarem en grups i ajudarem els nostres germans. Amb l'ajuda de Déu i de tothom farem el possible perquè Putin caigui."

N'hem parlat també amb la Mariana: 

"Els nens i tota la família volen tornar i viure a Ucraïna, però ara això és impossible."


Una petita Ucraïna

Un de cada set veïns del poble és originari d'aquest país i a Guissona tothom està enganxat al telèfon i a la televisió per seguir l'última hora del que passa allà. Bona part de la comunitat ucraïnesa treballa a la Cooperativa de Guissona.

N'hi ha que porten molts anys al municipi i que estan plenament integrats, i fins i tot han muntat els seus propis negocis. 

Un de cada set veïns de Guissona és ucraïnès i estan plenament integrats al poble (Ajuntament de Guissona)

Aquest dijous, dia de mercat, els paradistes han notat que hi ha menys clientela. Sospiten que els veïns i veïnes ucraïnesos han preferit quedar-se a casa i seguir, des de la distància, el minut a minut del que passa al seu país. 
 

Suport de l'Ajuntament

L'Ajuntament ofereix tot el suport a la comunitat ucraïnesa i l'alcalde, Jaume Ars, diu que estan preparats per al que calgui:

"Si això suposa l'arribada d'algun familiar que ve d'Ucraïna, nosaltres farem els possibles perquè puguin ser acollits aquí."

L'alcalde assegura que la comunitat ucraïnesa té tot el suport del municipi. 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut