Andorra envaeix Catalunya amb plaques solars
La diferència que separa la línia fronterera andorrana en uns mapes i els altres és de més de cinquanta metres
Catalunya al dia

Andorra envaeix Catalunya (amb plaques solars)

Una discrepància en els mapes cartogràfics oficials fa que Andorra construeixi un parc fotovoltaic dins del que Catalunya considera que és el seu territori

Actualitzat

El comú de la Massana i l'estació de Vallnord-Pal Arinsal estan construint un parc fotovoltaic de 20.000 metres quadrats dalt de tot de l'estació d'esquí andorrana. Segons els mapes andorrans, les plaques solars s'han situat just al límit de la frontera. Però la cartografia catalana i espanyola coincideixen que no: segons els seus mapes, no s'han respectat els límits fronterers, i bona part de la construcció ha envaït el municipi català de les Valls de Valira, a l'Alt Urgell. Aquest territori, a més, està protegit pel parc natural de l'Alt Pirineu. El seu director, Marc Garriga, ha explicat l'arrel del problema a Catalunya Ràdio:

"Ho hem comprovat i, efectivament, segons els mapes andorrans s'han cenyit al límit fronterer. Però si mires la cartografia oficial catalana i l'espanyola, no: tots dos marquen que la frontera és més cap a l'est."

El pla de la Tosa, on s'ubiquen dues basses d'aigua i el camp fotovoltaic, és l'objecte de la disputa territorial entre Catalunya i Andorra
El pla de la Tosa, on s'ubiquen dues basses d'aigua i el camp fotovoltaic, és l'objecte de la disputa territorial entre Catalunya i Andorra (Vallnord)

Els mapes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i els documents de l'Institut Geogràfic Nacional d'Espanya marquen el límit just al mig del pla de la Tosa -seguint el criteri històric de la línia divisòria de les aigües-, mentre que els mapes andorrans situen la frontera al marge del pla, uns quants metres més enllà.

El parc fotovoltaic s'està construïnt al Pla de la Tosa, a uns 2.500 metres d'altitud
El parc fotovoltaic s'està construint al pla de la Tosa, a uns 2.500 metres d'altitud (Nord Andorrà)

La diferència que separa la línia fronterera en uns mapes i els altres és de més de cinquanta metres; per tant, la superfície en disputa seria de bastants centenars de metres quadrats, o fins i tot alguna hectàrea. Per confirmar-ho directament sobre el terreny, els pròxims dies els Agents Rurals faran un estudi cartogràfic al mateix pla de la Tosa, i si el seu dictamen no ho aclareix caldrà recórrer a instàncies superiors.

"Si realment comprovem que hi ha una part que és dins de Catalunya, ho haurem d'adreçar al Ministeri d'Afers Exteriors, perquè les fronteres són una competència estatal. Espanya i Andorra s'hauran de posar d'acord perquè les seves cartografies no coincideixen."

El conflicte arriba a instàncies diplomàtiques

Les últimes hores, la disputa territorial ha forçat pronunciaments polítics de les administracions implicades. L'ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, ja s'ha posat en contacte amb el Ministeri de l'Interior espanyol per notificar-los la incidència. I el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, reconeix que hi podria haver un problema, però que, en tot cas, s'ha d'afrontar amb prudència:

"No ens hem de precipitar. Com sempre ha passat, acabarem trobant una entesa. Confiem que l'afer es resolgui com més aviat millor, però amb calma i tranquil·litat."

Les 5.400 plaques fotovoltaiques ocupen una superfície d'uns 20.000 metres quadrats a tocar de l'estació d'esquí de Pal Arinsal
Les 5.400 plaques fotovoltaiques ocupen una superfície d'uns 20.000 metres quadrats a tocar de l'estació d'esquí de Pal Arinsal (Nord Andorrà)

Antecedents del conflicte fronterer

No és la primera vegada que el pla de la Tosa, a 2.500 metres d'altitud, és motiu de disputa territorial entre Andorra i Catalunya. Ja fa una dècada al mateix punt els andorrans hi van construir dues basses d'aigua per poder produir neu artificial. Llavors la qüestió va arribar als jutjats, però es va acabar arxivant. El conflicte, però, no va forçar cap canvi en la cartografia oficial i -per tant- el problema de fons no es va resoldre i s'ha anat arrossegant fins avui.

Les dues basses artificials que es veuen a primer terme i el camp solar del fons de la imatge ocuparien, parcialment, territori català
Les dues basses artificials que es veuen en primer terme i el camp solar del fons de la imatge ocuparien, parcialment, territori català (Vallnord)
 
Anar al contingut