Segons els càlculs dels Agents Rurals, més de 15.000 metres quadrats d'aquest parc fotovoltaic són dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu
Segons els càlculs dels Agents Rurals, més de 15.000 metres quadrats d'aquest parc fotovoltaic són dins el parc natural de l'Alt Pirineu (Agents Rurals)
Catalunya al dia

Andorra, disposada a negociar amb Espanya el conflicte a la frontera

Agents Rurals han constatat que el parc fotovoltaic andorrà envaeix més de 15.000 metres quadrats de muntanyes catalanes

El govern d'Andorra reconeix que caldrà negociar amb Espanya per resoldre el conflicte que ha sorgit a la frontera entre els dos estats tot i que, de moment, l'executiu andorrà es manté ferm i assegura que ells no s'han passat de la ratlla amb la construcció d'un parc fotovoltaic a la zona fronterera.

En canvi, els Agents Rurals de la Generalitat ja s'han desplaçat a la zona en disputa i han constatat que, segons la cartografia catalana i espanyola, el parc solar construït pels andorrans al planell de la Tosa ha envaït més de 15.000 metres quadrats del parc natural de l'Alt Pirineu.  

 

De moment, l'executiu andorrà manté que el parc fotovoltaic de Pal-Arinsal respecta els límits de la seva cartografia: asseguren que, segons els seus mapes, no s'han passat ni un mil·límetre de la frontera i, per tant, no cal aturar la instal·lació de les plaques solars.

Ho afirmava el ministre portaveu, Èric Jover, a preguntes de Catalunya Ràdio:

"Per Andorra, aquesta infraestructura és en territori andorrà i no veiem elements per aturar-ne la construcció. Si les autoritats espanyoles expressen algun dubte, dialogarem amb ells i veurem quin seria l'escenari més prudent per al desenvolupament d'aquesta infraestructura." 

 

El ministre portaveu d'Andorra, Eric Jover, assegura que estan disposats a negociar les discrepàncies a la frontera
El ministre portaveu d'Andorra, Èric Jover, assegura que estan disposats a negociar les discrepàncies a la frontera (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

El ministre portaveu andorrà reconeix que en zones de muntanya, sense urbanitzar i sense presència d'activitat humana, els límits fronterers poden plantejar dubtes. Si fos així, diu, no tindrien cap inconvenient per asseure's a estudiar-ho de manera conjunta.

De fet, el ministre sap que la Generalitat i el govern espanyol han mostrat inquietud davant d'aquest possible conflicte fronterer. Els apel·la perquè -si tenen dades que ho demostrin- les presentin per poder-ho analitzar conjuntament:

"Ells hauran de fer les verificacions que considerin escaients des de la seva banda. Si dictaminen que hi pot haver confusió, les dues administracions ens haurem d'asseure per comprovar la documentació i poder arribar a un acord entre els dos estats."

Recordem que l'origen del conflicte és una discrepància de criteris entre els mapes oficials d'Andorra i els que utilitzen Catalunya i Espanya: les cartografies oficials no coincideixen, i això ha generat aquest solapament territorial a més de 2.000 metres d'altitud. 

Jover assegura que aquesta situació és relativament habitual a nivell internacional, i recorda que anys enrere ja van viure una situació similar amb el límit fronterer francès. 

 

Els primers estudis confirmen la invasió andorrana

Els Agents Rurals ja han avançat feina i han pujat al planell de la Tosa a comprovar si les plaques solars envaeixen el parc natural de l'Alt Pirineu.

Els estudis que han fet sobre el terreny no deixen marge per al dubte: segons els mapes catalans i espanyols, Andorra ha passat la frontera i ha ocupat més de 15.000 metres quadrats del municipi català de Valls de Valira, una superfície forestal que, a més, està protegida pel parc natural de l'Alt Pirineu. 

És a dir, el 70% del parc fotovoltaic de Pal-Arinsal és dins de Catalunya, i només el 30%, uns 5.000 metres quadrats, s'han construït dins la parròquia andorrana de la Massana. Així ho constatava el director del cos, Marc Costa:

"Segons la cartografia espanyola, aquell terreny pertany a l'estat espanyol i al municipi de Valls de Valira. A més, és dins el parc natural de l'Alt Pirineu, per això hi hem actuat nosaltres."

Un cop feta l'anàlisi, els Agents Rurals han enviat les conclusions dels seus treballs a la Generalitat i a la delegació del govern espanyol a Catalunya.

Els Agents Rurals han constatat que les basses d'innivació i el parc fotovoltaic (al fons de la imatge) superen el límit fronterer segons la cartografia catalana i espanyola
Els Agents Rurals han constatat que les basses d'innivació i el parc fotovoltaic superen el límit fronterer segons la cartografia catalana i espanyola (Agents Rurals)

Els Agents Rurals no volen embolics polítics

Després que l'ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, afirmés al diari Segre que els Agents Rurals no eren competents per investigar els límits geogràfics territorials, aquest cos ha volgut aclarir els conceptes perquè ningú es confongui.

Han recordat que la seva missió és investigar possibles construccions il·legals en espais naturals protegits catalans. I, en aquest cas, calia estudiar si les plaques solars s'havien instal·lat dins el parc natural de l'Alt Pirineu. Aquest és el motiu pel qual van pujar fins al planell de la Tosa, i no pas per estudiar els límits fronterers entre dos estats:

"Nosaltres vigilem que no hi hagi instal·lacions que afectin espais naturals protegits. No entrem ni sortim en conflictes que no són de la nostra competència com si allò és territori estatal espanyol o andorrà." 

El director dels Agents Rurals ha demanat que no s'utilitzi políticament aquest cos, ni en aquest cas de la frontera amb Andorra ni en cap altre.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut