Una anàlisi de sang podrà predir amb molta antelació el risc de malaltia de cor
Les analítiques es faran el dilluns 12 de juny als nens i les dones embarassades
Catalunya al dia

Analítiques als nens de Bonmatí per si una empresa de bateries els perjudica la salut

A aquest poble de la comarca de la Selva volen saber si la mainada i les dones embarassades tenen plom a la sang

Actualitzat

Els 226 nens i nenes que hi ha censats al poble de Bonmatí, a la comarca de la Selva, estan cridats a fer-se una analítica per saber si l'aire que respiren és de bona qualitat o si els pot provocar un problema de salut. Les anàlisis es faran a partir del dilluns 12 de juny i determinaran la presència de plom a la sang i, a la convocatòria, s'hi afegeixen també les dones embarassades. 

És la primera vegada que això es farà a Catalunya per a un col·lectiu tan concret. Ho havia demanat l'Ajuntament de Sant Julià del Llor-Bonmatí i una plataforma de veïns per la preocupació que, des de fa temps, es deriva de l'activitat d'una empresa dedicada al reciclatge de bateries de cotxe, situada molt a prop de diversos habitatges.

Reunió amb els veïns de Bonmatí per explicar-los que es faran les analítiques

Una lluita de veïns i ajuntament

El col·lectiu veïnal i el consistori han denunciat més d'una vegada l'activitat de l'empresa Exide Technologies. I és que malgrat que disposa de tots els permisos mediambientals, això no ha evitat que la Generalitat l'hagi sancionat per emmagatzemar material en una zona no coberta i per sobrepassar les emissions de mercuri.

L'alcalde, Marc Garcia, qüestiona l'activitat de l'empresa en la seva ubicació actual: 

"Em fa por tota l'activitat perquè és un producte molt nociu i, a banda del plom, en surten altres substàncies molt volàtils. Al mig de la ciutat de Girona això seria impensable, però com que Bonmatí és un poble petit de 1.300 habitants, tothom calla. La pressió veïnal en una ciutat faria que això ja estigués fora. Seria impensable."

La vicepresidenta de l'Agència de Salut a Girona, Lluïsa Mas, i el gerent de la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras (ACN)

El poble de Bonmatí està situat a uns 15 quilòmetres de la ciutat de Girona, resseguint el riu Ter cap al nord, en direcció a Anglès, Amer i Olot.

Nens i embarassades, els col·lectius de més risc

Els controls es faran específicament als infants i dones embarassades perquè són un col·lectiu especialment vulnerable. De fet, els més petits poden absorbir una quantitat de plom entre 4 i 5 vegades superior als adults. Segons explica la vicepresidenta de l'Agència Catalana de Salut a Girona, Lluïsa Mas, això pot afectar el seu desenvolupament cognitiu: 

"En els infants, afecta el neurodesenvolupament i tot el tema cognitiu i, per tant, també poden haver-hi problemes d'aprenentatge i de capacitat de concentració. I amb adults, normalment, és per l'acumulació que poden arribar a desenvolupar anèmies, danys renals i hipertensió."

L'alcalde del poble reconeix que, ara com ara, no tenen constància de cap veí afectat. Amb tot, assegura que les analítiques els donaran tranquil·litat: 

"Espero que tota la població es bolqui en aquesta iniciativa. Jo mateix, com a pare, estic una mica preocupat per saber què respirem i si això és nociu. Com a mínim que tinguem arguments o resultats que siguin tranquil·litzadors cap a la població."

A més dels nens i joves de fins a 14 anys censats a Bonmatí, també es podran fer les analítiques a aquells que hi estiguin escolaritzats o que hi mantinguin una relació freqüent.

Exterior de l'empresa de reciclatge de bateries a Bonmatí objecte de polèmica (CCMA)

Salut n'estudiarà l'origen

Des del Departament de Salut eviten pronunciar-se sobre la responsabilitat que pugui tenir una empresa concreta. Expliquen que, si surten dades que evidencien la presència de plom, estudiaran l'origen de l'exposició. Consideren que hi poden haver altres factors que poden provocar-ho, com el fum ambiental del tabac, pintures, joguines, canonades d'aigua o ceràmiques.

EXIDE.
Imatge de l'empresa EXIDE (https://www.exide.com/)

El gerent de la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras, destaca que s'ha fet un seguiment els últims anys de la qualitat de l'aire de Bonmatí, en base a les dades facilitades pel Departament d'Acció Climàtica, i, fins ara, no s'han detectat diferències significatives amb la resta de Catalunya: 

"En el moment actual els indicadors estan per sota de la normalitat, sense problemes. Els estudis dels últims temps per si hi ha alguna patologia entre els veïns no han detectat cap problema. Això és important perquè vam quedar molt tranquils. Tot i així, per la insistència de la població, farem aquestes proves."

En aquest sentit, l'alcalde de Bonmatí es queixa que, fa anys, van treure un mesurador de la qualitat de l'aire al pati de l'escola i no s'ha reposat.

Extraccions a partir del dilluns dia 12

Les analítiques es faran a partir del dilluns 12 de juny a la tarda, al mateix consultori local de Bonmatí.En el mateix moment també faran una entrevista a les famílies sobre el seu entorn residencial i hàbits per tenir un cribratge mediambiental.

Les persones interessades han d'agafar cita prèvia i apuntar-s'hi a través del correu electrònic capangles@ias.cat o trucant al mateix centre d'assistència primària d'Anglès. Els resultats de les anàlisis es coneixeran a principis de juliol.

 
ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut