Aliments en 3D per pair més bé
Un risotto de ceps
Catalunya al dia

Aliments en 3D per poder menjar bé

La Fundació Althaia de Manresa assaja la impressió en tres dimensions per a persones amb disfàgia, la dificultat per empassar

Enllaç a altres textos de l'autor

Nati Adell

Corresponsal de Catalunya Ràdio a la Catalunya central

La disfàgia és un trastorn que dificulta o impedeix el pas dels aliments sòlids o líquids de la boca fins a l'estómac. Afecta sobretot persones grans i pot acabar provocant deshidratació, malnutrició i infeccions respiratòries si els aliments van a parar als bronquis o als pulmons.

Ara, un projecte bagenc anomenat NutriAlth3D analitza l'impacte que els aliments impresos en tres dimensions poden tenir en la qualitat de vida de les persones amb problemes de deglució.

Aliments en 3D per pair més bé
Les persones amb disfàgia poden recuperar el gust per menjar (Nati Adell / Catalunya Ràdio)

El projecte el lidera la Fundació Althaia amb la col·laboració de diverses institucions i empreses del territori, com l'Escola d'Hoteleria Joviat, la Fundació Universitària del Bages–Universitat de Manresa i l'Ajuntament de Manresa.

Retrobar el gust del menjar

Per la gent amb problemes de disfàgia menjar fora de casa pot ser una tortura per la por a ennuegar-se. Per això molts d'aquests malalts també pateixen problemes d'aïllament social i trastorns psicològics. I, a més, cansament nutricional de menjar sempre pures.

Aliments en 3D per pair més bé
La impressora 3D, en ple funcionament (Nati Adell / Catalunya Ràdio)

L'objectiu és que aquests malalts recuperin el plaer de menjar amb total seguretat. Que els plats els entrin pels ulls, que siguin atractius amb la forma i el color i que notin els diferents gustos, com explica el responsable del projecte, Bartomeu Ayala:

"Volem fer plats que només veure'ls els facin salivar, i al mateix temps que siguin plats amb la textura adequada per als diferents tipus de disfàgia, no com un pot de puré, on tot està barrejat."

Aliments en 3D per pair més bé
Un cuiner, enllestint un plat de lluç amb puré de carbassa fumada (Nati Adell / Catalunya Ràdio)

Per elaborar els plats de l'estudi els alumnes que els han cuinat han rebut una formació específica. Al darrere hi ha nutricionistes, endocrinòlegs, rehabilitadors, logopedes i cuiners. El resultat el resumeix el professor de l'Escola d'Hoteleria Joviat, Daniel Pons:

"La màquina embelleix els plats i fa que cada cop que es posen la cullera a la boca notin, encara que sigui triturat, els diferents sabors. El que permet la impressió 3D és fer el plat per capes, com si fos una lasanya."

Aliments en 3D per pair més bé
Un plat de pollastre a la catalana, però imprès en 3D (Nati Adell / Catalunya Ràdio)

Tastos molt satisfactoris

Els voluntaris que han participat a l'estudi, com la Rosa, han sortit encantats de la prova:  

"Porto molts anys amb problemes de deglució i això és una cosa superinnovadora. El menjar baixa perfecte, és molt bo i el que és bolet és bolet" .

La doctora Júlia Saura, com a neuròloga i pacient, diu que un avenç tecnològic com aquest és importantíssim:  

"Tant per a les disfàgies d'ictus com per a persones com jo, amb obstrucció intestinal, això és un canvi de vida." 

Una solució, cada cop més necessària davant l'envelliment progressiu de la població. Segons les últimes estimacions, en 10 anys a Europa hi poden haver 22 milions de persones amb problemes de disfàgia.

Aliments en 3D per pair més bé
La cuina, en plena efervescència (Nati Adell / Catalunya Ràdio)

  

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut