Els aiguamolls de l'Empordà experimenten una sequera greu (ACN)
Catalunya al dia

Alerta per sequera a l'Alt Empordà

Es fixen limitacions en el consum d'aigua per als 22 municipis que s'abasteixen de l'aqüífer del Fluvià Muga

Actualitzat
TEMA:
Sequera

L'Alt Empordà s'afegeix a l'alerta per sequera. L'aqüífer del Fluvià Muga, una de les principals fonts d'abastament d'aigua de gran part de la comarca està per sota dels 16 metres sobre el nivell del mar per la manca de pluges dels darrers mesos en aquesta zona.

Tot i que aquesta no és la cota més baixa a què ha arribat l'aqüífer (el 2009 va estar a un nivell de 14,5 metres) l'ACA ha declarat l'estat l'alerta, tal com determina el Pla de Sequera.

La manca de pluja es fa evident als aiguamolls de l'Empordà

Reducció del consum d'aigua

La mesura afecta 22 municipis de l'Alt Empordà: Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.
 

Es fixa una limitació del consum global d'aigua per a abastament en un màxim de 250 litres per habitant i dia. Segons Jordi Molist, director de l'Àrea d'Abastament de l'ACA, és una quantitat que no està per sobre de la mitjana:

"La mitjana de Catalunya està per sota d'aquests 250 litres. El consum domèstic és d'uns 150 litres per habitant al dia, i a això cal sumar-hi el consum municipal compartit."

També s'ha de reduir l'aigua per als usos agrícoles, ramaders, industrials i lúdics. I a més, hi ha la prohibició d'omplir les fonts ornamentals.

No hi ha risc de desabastament imminent

Segons Molist, les mesures que s'apliquen ara són preventives. I s'apliquen seguint el Pla de Sequera, aprovat pel govern de la Generalitat el 8 de gener de 2020. Fins ara, quan hi havia manca d'aigua s'activaven els decrets de sequera amb restriccions i s'aplicaven localment.

Ara, el pla permet actuar de manera més limitada i amb més previsió:

"Els nivells que hi ha ara a l'aqüífer Fluvià no són extaordinàriament baixos. En altres sequeres, com la del 2008, es van assolir nivells força més baixos, i per això diem que no hi risc de desabastament imminent."

Ara per ara, no se sap quan es podran aixecar aquestes restriccions.

La sequera es fa evident a l'estany de Vilaüt, als aiguamolls de l'Empordà

Es manté l'alerta a l'aqüífer Carme-Capellades

Ja durant el mes de setembre, el Pla de Sequera es va activar per declarar l'alerta en l'àmbit de l'aqüífer de Carme-Capellades. Tot i que a les darreres setmanes, la situació d'aquesta massa d'aigua ha millorat lleugerament, segons l'ACA, es manté l'escenari d'alerta amb l'objectiu de fer un consum eficient i reduir el consum d'aigua.

Hi ha mesures restrictives a 14 municipis de l'Anoia i un de l'Alt Penedès.  
 

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut