
Alerta pels robatoris en restaurants del Gironès i el Pla de l'Estany
Els lladres trenquen els vidres dels cotxes aparcats al pàrquing mentre els propietaris estan dinant o sopant
Augmenten els robatoris als pàrquings dels restaurants del Gironès i al Pla de l'Estany. Tot i que el 2021 la restauració estava condicionada per les limitacions de la pandèmia, la xifra ha crescut molt.
Al Gironès i al Pla de l'Estany, els robatoris han augmentat un 60% des del gener, en comparació amb l'any passat, segons els Mossos. També hi ha alguns casos a la Selva.
Xavier Domènech, cap de l'àrea bàsica policial del Gironès i el Pla de l'Estany.
"Són molt ràpids. Accedeixen al pàrquing com a clients i un es queda al cotxe mentre un o dos més roben. Ho fan trencant els vidres dels vehicles i agafen el que troben. A més, van amb cotxes diferents, robats o llogats amb nom fals."
Són grups organitzats, com explica Domènech:
"Són especialitzats i venen de l'àrea metropolitana. No roben només en un restaurant, sinó que fan ruta entre diversos restaurants i tornen a baixar a l'àrea metropolitana."
A més, la majoria són reincidents:
"Els delictes amb força a l'interior de vehicles són complicats perquè és difícil trobar els autors. A més, tot i ser robatoris amb força no tenen la mateixa penalitat que un robatori amb força en una casa i, per tant, els jutjats no acostumen a prendre mesures cautelars i hi ha molts reincidents."

Els restaurants, en peu de guerra
El Restaurant Hostal de la Granota, a Sils, és a tocar de l'A-2. Té tres zones on es pot aparcar i ja hi han posat cartells que alerten els clients que no deixin res dins els vehicles.
Rosa Maria Bancells n'és la gerent:
"Des de l'època de Nadal fins ara ens han robat unes 7 o 8 vegades."
També han robat diverses vegades al restaurant L'Era de Sils.
Adrià Moreno n'és el responsable:
"Vam obrir el 15 de desembre i ja ens han robat 6 cops."

Aquests restaurants són al costat de l'A-2 i de la C-63 o a prop, i això facilita la fugida dels lladres. Entre els establiments s'avisen, com explica Guillem Gubau, propietari del restaurant Can Castells, a Vidreres:
"Entre nosaltres ens truquem si tenim un robatori. Quan a algú li trenquen vidres, truca el del costat. Al nostre recinte hi hem trobat un maletí amb documents d'un comensal que era en un restaurant veí i li havien robat."
Hi ha establiments que han decidit contractar un vigilant al pàrquing, és el cas de l'Hostal Mallorquines. Pau Batlle n'és el propietari:
"Tenim dos pàrquings separats i el vigilant va fent ronda. I quan veu alguna cosa sospitosa està alerta perquè no hi hagi desperfectes."

Alguns dels restauradors denuncien que els lladres es tapen perquè no se'ls reconegui. Els Mossos i les policies locals treballen conjuntament i també han augmentat el patrullatge durant les hores dels àpats, asseguren, al costat dels restaurants.
