Augmenten els robatoris als pàrquings dels restaurants del Gironès i al Pla de l'Estany. Tot i que el 2021 la restauració estava condicionada per les limitacions de la pandèmia, la xifra ha crescut molt. Al Gironès i al Pla de l'Estany, els robatoris han augmentat un 60% des del gener, en comparació amb l'any passat, segons els Mossos. També hi ha alguns casos a la Selva. Xavier Domènech, cap de l'àrea bàsica policial del Gironès i el Pla de l'Estany. "Són molt ràpids. Accedeixen al pàrquing com a clients i un es queda al cotxe mentre un o dos més roben. Ho fan trencant els vidres dels vehicles i agafen el que troben. A més, van amb cotxes diferents, robats o llogats amb nom fals." Són grups organitzats, com explica Domènech: "Són especialitzats i venen de l'àrea metropolitana. No roben només en un restaurant, sinó que fan ruta entre diversos restaurants i tornen a baixar a l'àrea metropolitana." A més, la majoria són reincidents: "Els delictes amb força a l'interior de vehicles són complicats perquè és difícil trobar els autors. A més, tot i ser robatoris amb força no tenen la mateixa penalitat que un robatori amb força en una casa i, per tant, els jutjats no acostumen a prendre mesures cautelars i hi ha molts reincidents." Un dels aparcaments del Restaurant Hostal de la Granota, a tocar de l'A-2 (Catalunya Ràdio / Laia Claret) Els restaurants, en peu de guerra El Restaurant Hostal de la Granota, a Sils, és a tocar de l'A-2. Té tres zones on es pot aparcar i ja hi han posat cartells que alerten els clients que no deixin res dins els vehicles. Rosa Maria Bancells n'és la gerent: "Des de l'època de Nadal fins ara ens han robat unes 7 o 8 vegades." També han robat diverses vegades al restaurant L'Era de Sils. Adrià Moreno n'és el responsable: "Vam obrir el 15 de desembre i ja ens han robat 6 cops." Un dels cartells a l'aparcament del Restaurant Hostal de la Granota (Catalunya Ràdio / Laia Claret) Aquests restaurants són al costat de l'A-2 i de la C-63 o a prop, i això facilita la fugida dels lladres. Entre els establiments s'avisen, com explica Guillem Gubau, propietari del restaurant Can Castells, a Vidreres: "Entre nosaltres ens truquem si tenim un robatori. Quan a algú li trenquen vidres, truca el del costat. Al nostre recinte hi hem trobat un maletí amb documents d'un comensal que era en un restaurant veí i li havien robat." Hi ha establiments que han decidit contractar un vigilant al pàrquing, és el cas de l'Hostal Mallorquines. Pau Batlle n'és el propietari: "Tenim dos pàrquings separats i el vigilant va fent ronda. I quan veu alguna cosa sospitosa està alerta perquè no hi hagi desperfectes." Restaurant Can Castells, a Vidreres (Can Castells) Alguns dels restauradors denuncien que els lladres es tapen perquè no se'ls reconegui. Els Mossos i les policies locals treballen conjuntament i també han augmentat el patrullatge durant les hores dels àpats, asseguren, al costat dels restaurants.