Recomanen que hi hagi garantia de devolució en els productes comprats durant el "Black Friday"
Catalunya al dia

Alerta amb les estafes durant el Black Friday

Els Mossos recorden que les compres en línia s'han de fer a través de webs segures i que desconfiem de missatges que porten enllaços afegits

Actualitzat

Si la pàgina web on volem comprar no comença pel clàssic "https"... Alerta!

Si no hi ha la icona d'un candau verd i és de color vermell... Alerta!

Si no hi figuren totes les dades del venedor, amb l'adreça, el correu electrònic i el telèfon de contacte... Alerta!

Si només permet el pagament amb targeta de crèdit... Alerta!

Són consells que, no per sabuts, més d'una vegada ens passen desapercebuts quan volem fer una compra ràpida, sovint compulsiva, per aprofitar les enlluernadores ofertes que hi ha en la campanya del Black Friday.

Els Mossos d'Esquadra reconeixen que, amb més vendes en línia, aquests dies hi ha més fraus i estafes i que cal anar amb compte.

Sònia Alcarria, de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d'Esquadra, a Girona (Catalunya Ràdio)

Sempre pàgines oficials

Des de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d'Esquadra, Sònia Alcarria destaca que, per començar, cal desconfiar dels grans descomptes que es fan a través de webs no conegudes.

També d'aquelles que ens apressen a fer la compra amb un nombre limitat d'unitats o dient que s'acaba el temps per fer-la.

"Sempre, si comprem per internet, hem de comprar a través de webs oficials o aplicacions amb certificat de garantia, i que la pàgina comenci amb l'acrònim "https", que assegura que és una pàgina verificada i permet una connexió segura entre servidor i client."

Recomana buscar el mateix producte en diferents pàgines web i que vigilem amb la que l'ofereix a un preu molt econòmic. I ens hem de fixar si hi ha més d'una fotografia del producte i que se'n faci una descripció acurada i sense faltes d'ortografia. Aquest sol ser un element que ens pot marcar que és un frau.

Els Mossos recomanen verificar l'adreça dels venedors en línia per evitar caure en una estafa

Desconfiar dels enllaços directes dels missatges

Sònia Alcarria explica que, per començar, cal desconfiar dels missatges que ens arriben al mòbil o al correu electrònic i que ja porten incorporat un enllaç.

"Hi ha suplantacions. Sense haver-nos apuntat directament a cap newsletter, accedeixen a nosaltres directament a través del correu, del WhatsApp o, com s'ha tornat a posar de moda ara, a través de missatges SMS. No cliquem aquests enllaços."

Els Mossos també alerten dels enllaços directes que ens arriben a través de missatges

Verificar l'adreça del comprador

Verificar que la pàgina web incorpora totes les dades de l'empresa, amb el seu correu electrònic, l'adreça i el telèfon de contacte, també és bàsic.

"Si es compra a l'estranger, verifiquem-ho. Una manera senzilla és a través del Google Maps o una aplicació similar. Mirem que l'adreça existeix. I també fixem-nos que les ressenyes, les opinions dels usuaris, siguin sempre d'una compra verificada i que no se l'han inventat".

I, si es pot, fem servir un segon compte bancari, diferent del que cobrem la nòmina i hi tenim els estalvis, i que aquest compte tingui una targeta de dèbit només per fer les compres en línia.

Amb la campanya del Black Friday es disparen les vendes en línia i, de retruc, les estafes, segons la policia

Una altra cosa a destacar: que ens assegurin que hi hagi possibilitat de devolució del producte i detallin si això tindrà un cost afegit.

"Moltes vegades hi ha el parany d'una limitació d'unitats o del temps de venda. Desconfiem. I assegurem-nos que la pàgina web té la garantia de la devolució del producte i si això comportaria una despesa afegida."

black friday
Imatge promocional del Black Friday, campanya que s'ha consolidat al nostre país en els últims deu anys  

Vigilar amb les compres que deixem al cotxe

El Black Friday marca l'inici de la campanya de Nadal i això també es nota en una afluència més gran a les zones comercials. Els Mossos reforcen la vigilància en aquests punts, amb agents vestits d'uniforme i de paisà, però reconeixen que això no evita que hi hagi furts, sobretot dels mòbils i de bosses de mà.

"Primer de tot, alerta amb les bosses de mà i els mòbils, i no acumulem compres al cotxe mentre anem d'un lloc a l'altre. El maleter del cotxe no és una caixa forta."

Els mossos també alerten dels furts en els establiments amb molta gent durant la campanya del Black Friday  

Fer servir webs segures

Fer servir l'ordinador personal i la wifi particular i no wifis compartides també hauria de ser una condició a l'hora de comprar en línia. I a l'hora de pagar insisteix en el consell que vigilem posant el PIN de la targeta de crèdit i posem la mà per evitar que altres persones que fan cua per pagar vegin el datàfon.

"I sempre sempre guardem els rebuts i comprovants i fem captures de pantalla per si hem estat víctimes d'una estafa i ho anem a denunciar a comissaria."

Recomanacions que fan els mossos en les compres presencials (Departament d'Interior) 

Tots aquests consells els trobareu, amb detall, a la pestanya "compres segures" de la web dels Mossos.

 

 

ARXIVAT A:
InternetComerç
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut