Bloc de 22 pisos de Caldes de Malavella desallotjat de forma exprés
Catalunya al dia

Alcaldes de la Selva volen més facilitats per fer fora els ocupes conflictius

Estudien com impulsar una recollida de signatures que obligui a canviar la normativa

Actualitzat

Les ocupacions a la comarca de la Selva estan esgotant la paciència dels representants polítics. Per aquest motiu, el Consell Comarcal vol presentar una Iniciativa Legislativa Popular per canviar la llei i agilitzar el desnonament dels ocupes, que provoquen el malestar dels veïns.

Aspiren a recollir el mig milió de signatures necessàries per dur-la endavant, i de moment han demanat un informe per veure si l'ens pot impulsar-ho o si caldria fer-ho per una altra via.

Salvador Balliu, president de l'ens comarcal, diu que volen canviar la llei estatal d'enjudiciament civil i el codi penal, perquè creuen que a la policia, al sistema judicial i als ajuntaments els falten eines per actuar contra els ocupes sense necessitat d'accés a un habitatge:

"Sovint, aquests ocupes disposen d'altres habitatges, ocupats o no, i estan vinculats a altres fets delictius com el cultiu de marihuana o el frau elèctric i d'aigua."

Alguns habitatges ocupats s'usen per fer plantacions interiors de marihuana (Policia Nacional)

Balliu també opina que la modificació de la normativa s'hauria d'impulsar en altres instàncies, com el Congrés dels Diputats o la Generalitat, però que, en canvi, ho han de fer els diversos alcaldes de la zona que donen suport a la recollida de signatures, com Maçanet de la Selva, Sils o Vidreres. Aspiren a recollir mig milió de firmes a tot l'estat.

Els casos on s'ocupa per necessitat

Balliu, que fa uns mesos va fer fora uns ocupes d'una propietat seva amb una destral, evita posar el focus en les ocupacions on es busca tenir un sostre per viure. La intenció de la recollida de signatures és centrar-se en els casos conflictius, per protegir els propietaris:

"Ens falta una llei estricta. Sempre es parla d'emmirallar-nos amb països europeus, però no passa res contra qui ocupa la propietat d'un altre, i això no pot ser. La llei va molt lenta i pot tardar un o dos anys a resoldre els casos que molesten els veïns."

Fotograma del vídeo on es veu l'alcalde de Caldes, Salvador Balliu, encarant-se als okupes amb la destral
Fotograma del vídeo on es veu l'alcalde de Caldes, Salvador Balliu, encarant-se als ocupes amb la destral

A Caldes de Malavella, d'on és alcalde Salvador Balliu, el 15 de setembre es va haver de desallotjar un bloc de 22 pisos que van quedar ocupats de cop i volta, i on es va haver de negociar durant cinc hores perquè els ocupants marxessin dels habitatges.
 

 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut