L'església de Sant Just i Sant Pastor, al poble de Son, és un dels tresors del romànic al Pallars Sobirà
L'església de Sant Just i Sant Pastor, al poble de Son, és un dels tresors del romànic al Pallars Sobirà (Eloi Barrera / Catalunya Ràdio)
Catalunya al dia

Al Pirineu, hi ha joies del romànic més enllà de Boí

El Pallars Sobirà es reivindica i impulsa un projecte per posar en valor el seu art romànic: un centenar d'esglésies de gran valor artístic injustament desconegudes

Actualitzat

El Pallars Sobirà vol recuperar un dels seus tresors més amagats: vora un centenar d'esglésies i ermites romàniques que tenen un gran valor artístic però que són desconegudes per al públic general. Asseguren que, escampades per la muntanya, hi ha construccions i pintures murals originals que són autèntics tresors, però que ningú els fa cas. Laura Tristan, consellera comarcal de Cultura, apunta els motius d'aquest oblit històric:

"El romànic de la Vall de Boí, que va ser declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco, ens ha fet molta ombra. Però també ens ha fet mal l'espoli que es va fer de moltes pintures murals el segle passat. Per això la gent només coneix alguna església, però és que hi ha moltes joies! I s'han de descobrir."

Moltes pintures murals romàniques estan repartides en diversos museus, com el MNAC
Moltes pintures murals romàniques del Pallars Sobirà estan repartides en diversos museus, com el MNAC (Mar Vila / ACN)

Per corregir aquesta injustícia històrica, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i diversos activistes culturals impulsen unes jornades de dinamització del romànic al Pallars Sobirà. Hi ha conferències, xerrades i visites guiades perquè els veïns del Sobirà i els visitants descobreixin aquest patrimoni amagat. Una de les visites és al Centre del Romànic al Pallars Sobirà, que dirigeix Toni Anyó:

"El romànic del Pallars Sobirà és el gran oblidat, pràcticament s'ha obviat. Nosaltres preservem aquest patrimoni i n'elaborem elements moderns de difusió perquè arribin al públic general."

El Punt d'interpretació del romànic del Pallars Sobirà és un edifici compartit amb el Centre de Documentació dels Pirineus, al poble de Son
El punt d'interpretació del romànic del Pallars Sobirà és un edifici compartit amb el Centre de Documentació dels Pirineus, al poble de Son (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

Al Centre del Romànic es projecten animacions en 3D i recreacions virtuals d'algunes pintures murals que es van extreure de la seva ubicació original i ara són a museus o col·leccions privades de Catalunya i l'estranger.

També es proposen visiten guiades per algunes d'aquestes esglésies com la de Santa Maria de Ginestarrre, a Esterri de Cardós, o Santa Maria de la Serra, a Farrera a més a més de la de Sant Joan d'Isil, o la de Sant Just i Sant Pastor a Son.  

El Pallars Sobirà visites i conferències per descobrir el patrimoni romànic de la comarca
El Consell Comarcal del Pallars Sobirà organitza visites i conferències per descobrir el patrimoni romànic de la comarca (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

Conservar les esglésies abans que comencin a caure

Els defensors del romànic al Pallars Sobirà també demanen al bisbat d'Urgell –propietari de tots aquests béns– que garanteixi el manteniment d'esglésies i ermites que, en alguns casos, estan molt deteriorades.

"S'ha de fer alguna cosa perquè hi ha esglésies amb goteres o filtracions que, amb el pas dels anys, van deteriorant l'estructura i els interiors. A l'església de Borén vam haver d'apartar la figura del sant perquè estava sota d'una gotera i l'hem posat al costat de la Mare de Déu!"

També demanen facilitats perquè aquestes esglésies siguin visitables, ja que moltes són inaccessibles des que es van tancar al culte, la majoria a començaments del segle XX.

L'església de Sant Just i Sant Pastor, al poble de Son, és una de les joies del romànic al Pallars Sobirà
L'església de Sant Just i Sant Pastor, a Son, és una de les joies del romànic al Pallars Sobirà (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

Un complement turístic

Els impulsors d'aquest projecte defensen que el romànic del Pallars Sobirà pot ser, també, un al·licient per atreure un nou perfil de turisme cultural cap a aquesta zona del Pirineu on els grans atractius són el turisme de natura, l'esquí i els esports d'aventura:

"Està molt bé que ens coneguin per les muntanyes, pel parc nacional, per la neu i pels paisatges, però a banda d'aquest patrimoni natural també tenim un patrimoni cultural que cal donar a conèixer."

L'església de Sant Joan d'Isil, a la vora del Noguera Pallaresa, és un dels tresors del romànic del Pallars Sobirà
L'església de Sant Joan d'Isil, a la vora del Noguera Pallaresa, és un dels tresors del romànic del Pallars Sobirà (ACN / Marta Lluvich)
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut