Adeu a les hamburgueses
A l'escola Farigola només hi ha carn vermella un cop per setmana (ACN)
Catalunya al dia

Adeu a les hamburgueses

Una quarantena d'escoles de Barcelona ja ofereixen menús més sostenibles amb més proteïna vegetal i reduint el consum de carn i sucres

Sara Cañete, Quim BalaguerActualitzat

Plats que fa uns anys eren habituals als menús de les escoles, com ara les hamburgueses de vedella, són cada vegada més difícils de trobar en els àpats de la canalla.

L'Ajuntament de Barcelona fa una aposta per un canvi nutricional que redueix el consum de carn vermella o processada i potencia la proteïna vegetal i els aliments de proximitat i temporada.

Adeu a les hamburgueses
L'Ajuntament vol promoure una alimentació més sostenible (ACN)

Tot plegat es concreta amb petites modificacions en els menús que inclouen altres canvis com ara oferir més amanida com a guarnició i fruita fresca en les postres, així com insistir en la importància d'utilitzar oli d'oliva per amanir i cuinar o bé oferir productes integrals, entre d'altres.

A l'escola Farigola, al Clot, només es menja carn un dia a la setmana. La seva directora, Montse Martí, admet que aquests canvis han provocat reticències:

"A les famílies els ha xocat que el primer i segon plat siguin llegums i verdures, sense carn ni peix. Hem hagut d'explicar que es tracta de menjar de manera equilibrada amb les proteïnes i carbohidrats que els infants necessiten per créixer sans i saludables."

L'objectiu és triple: promoure una alimentació més saludable, combatre l'emergència climàtica i enfortir l'economia local i la pagesia.

Adeu a les hamburgueses
Algunes famílies són reticents al canvi de menús (ACN)

A Barcelona, l'obesitat infantil arriba al 13%. Per això l'Ajuntament ha vist en els centres educatius la porta d'entrada per millorar els hàbits alimentaris entre infants i joves. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ho justifica:

"Que el 80% dels nostres infants no mengin tanta verdura, fruita o llegums com haurien de menjar ens ha de fer reflexionar. Cal reequilibrar, i això vol dir incrementar la proteïna vegetal reduint la proteïna animal. Hem de caminar cap a aquest equilibri."

El consistori espera que aquest canvi d'hàbits es traslladi també a les llars, i que la resta de centres educatius de la ciutat se sumin també a aquest projecte que busca que els menús escolars siguin més sans i sostenibles.

El projecte es va posar en marxa el curs passat en 6 escoles i 1.655 infants. Amb el començament del nou curs escolar ja són 36 els centres que hi participen.

 
ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut