Adéu a 140 anys d'història: tanca un altre comerç emblemàtic
La drogueria està situada a la cantonada dels carrers Elisabets i Xuclà, al cor del Raval (Catalunya Ràdio / Jordi Corbalan)
Catalunya al dia

Tanca un altre comerç històric: adeu a la drogueria Gomara

L'emblemàtica botiga del Raval de Barcelona abaixarà la persiana després de 140 anys. Els amos no poden assumir l'encariment del lloguer

Actualitzat

El degoteig de comerços emblemàtics que tanquen a Barcelona no s'atura. És el cas de la històrica drogueria Gomara, al barri del Raval, que a començament de maig abaixarà la persiana perquè l'encariment del lloguer fa insostenible el negoci.

Als vidres dels aparadors s'anuncia que estan en liquidació per tancament del negoci (Catalunya Ràdio / Jordi Corbalan)

140 anys d'història en liquidació

L'Albert Elias és el gerent d'Elias Decoració, l'antiga drogueria Gomara. Ell i el seu germà van heretar del pare la botiga, que antigament era un negoci fundat l'any 1881 dedicat al comerç d'ultramarins. 

Està situada a la cantonada dels carrers Elisabets i Xuclà, al cor del barri del Raval.

"És un local que ve de l'època del meu pare, que ja venia d'un traspàs d'un local del 1881. Ens el va passar a nosaltres i quan va venir el final dels arrendaments antics vam renovar per set anys i ens van multiplicar per dos el lloguer.

Ara, una vegada acabat el contracte, ens el tornen a multiplicar per més de dos. Ens demanen uns 3.500 euros, més l'IVA. No ho podem assumir."

L'Albert Elias, propietari d'Elias Decoració, va heretar la drogueria del pare (Catalunya Ràdio / Jordi Corbalan)

Marxen del barri 

La decisió està presa. Des de fa unes setmanes han penjat als aparadors els rètols que informen que liquiden el gènere. L'antiga drogueria està especialitzada en la venda de pintures de decoració.

És la crònica d'un final anunciat i, per això, des de fa temps ja pensaven en obrir una nova botiga a l'Hospitalet de Llobregat, a tocar de la Fira: 

"Tancar el local i marxar del barri. Nosaltres ens dediquem sobretot a la venda de pintura. Amb els productes de drogueria manteníem aquesta localització perquè històricament ha anat molt bé pel barri.

Tenim altres botigues i traslladem aquesta botiga amb una obertura nova que fem a l'Hospitalet."

Els clients estan tristos pel tancament de la botiga (Catalunya Ràdio / Jordi Corbalan)

La clientela està trista  

S'emportaran els quatre treballadors de la botiga del Raval, que no hauran de patir per mantenir la feina. Els clients els trobaran a faltar. Des que han sabut que tancava el negoci, han rebut mostres de suport:

"Hem tingut gent molt trista i plorant. Molta indignació sobretot per la gent del barri. És el sentiment de la gent que no entenen perquè això no es protegeix."

Amb el tancament, quedaran els records. L'Albert lamenta que el centre de la ciutat s'està quedant sense comerç tradicional:

"Porto venint aquí, a aquesta botiga, des que vaig néixer. Els dissabtes venia aquí a l'Elisabets a fer un entrepà, a fer voltes pel barri,  a comprar discos al carrer Tallers. Pràcticament no queda res del que hi havia. 

Al final s'està tornant tot com un parc d'atraccions. La nostra botiga serà un forn de pa, una gelateria, una botiga Vodafone. Ves a saber. Al final perds la identitat i la gent que viu al barri està perdent les referències."

Adéu a 140 anys d'història: tanca un altre comerç emblemàtic
El rètol antic de l'establiment és un dels elements que es conserven (Catalunya Ràdio / Jordi Corbalan)

Un comerç emblemàtic protegit

La botiga forma part del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic i Paisatgístic dels establiments emblemàtics de Barcelona. Està catalogada en la categoria E2 dels establiments d'interès.

L'Albert lamenta que des de l'Ajuntament no s'hagi fet res per evitar-ne el tancament:

"Aquesta és una botiga protegida però bàsicament no s'ha fet res, ni ha vingut ningú de l'Ajuntament. La veritat és que ningú ens ha plantejat traslladar la botiga a un altre local del barri,  ni res."

Durant dècades, la botiga ha complert també la funció d'inserir laboralment molts veïns d'un barri amb dificultats socioeconòmiques.

"A l'empresa som 40 treballadors, dels quals més del 50% hauran començat aquí i segueixen treballant amb nosaltres. De fet, en tenim algun que fa 44 anys que treballa a l'empresa."

L'empresa té una quarantena de treballadors (Catalunya Ràdio / Jordi Corbalan)

Decoració Elias, la drogueria Gomara de tota la vida, prepara un comiat:

"Tota la gent que ha treballat aquí a la botiga i que treballen a altres centres nostres volen dir adeu al local. És un tema sentimental. La gent vol venir aquí, ens ho han demanat."

La botiga està especialitzada en la venda de pintura de decoració (Catalunya Ràdio / Jordi Corbalan)

 

Per l'Albert, que ha forjat una petita cadena de botigues de pintures, res no serà com abans:

"Amb els meus germans veníem aquí i hi passàvem el dia. El barri ha canviat molt però t'emportes una part de la teva vida que no tornarà."

ARXIVAT A:
Comerç
Anar al contingut