Fins ara s'han reparat 300 vehicles, només al punt del pavelló Firal
Catalunya al dia

700 cotxes pendents d'arreglar encara a la Bisbal

Centenars de vehicles malmesos, peritatges i canvis de teulats pendents, una setmana després de la històrica pedregada

Actualitzat

​La tornada a la normalitat encara es veu llunyana, a la Bisbal d'Empordà, una setmana després de la pedregada que va fer malbé, amb pedres de més de 10 centímetres, incomptables teulades de particulars i empreses i centenars de cotxes.

La conseqüència més dramàtica de la tempesta sobtada va ser la mort d'una nena de només 20 mesos.   

Centenars de cotxes pendents dels vidres

7 dies després els veïns encara fan balanç dels desperfectes per poder-los reparar. 

Al pavelló Firal queden encara desenes de cotxes per reparar

La pedregada no va deixar sencer pràcticament cap dels cotxes que aquell dia hi havia aparcats al carrer, i l'Ajuntament va cedir el Palau Firal a una empresa de reparació de vidres de cotxes.

Van començar a treballar dijous passat però encara els queda molta feina, com explica Antonio Pérez, responsable de l'operatiu.

​ "Ens queden uns 700 cotxes per reparar. Un, dos, tres o quatre vidres per cotxe, això vol dir uns 1.500 vidres. De moment en portem uns 300 de reparats.​​"

I això només pel que fa als vehicles que s'estan reparant al pavelló firal, perquè hi ha molts veïns que els van portar als seus tallers o s'han espavilat per altres vies.

Paletes saturats

​En Pere Pascual és un veí del poble a qui l'amiant li va foradar la teulada. Remarca que viuen sense saber gaire què han de fer i que mentrestant, segueixen tenint els forats a la teulada, l'amiant a terra i teules malmeses

​ "L'asseguradora ens ha enviat un reparador, ens ha donat un informe, ara ens enviarà un pèrit. Tot és una incertesa.

No estaria de més que rebéssim un assessorament de cap a on hem de tirar, perquè estem veient que hi ha teulats que estan en fals, i hi pot haver una tramuntanada que aixequi les uralites i algú més pot prendre mal."

Els veïns pateixen que la pluja o una tramuntanada empitjorin encara més la situació (Laia Claret)


​Des de l'Ajuntament remarquen que qui tingui dubtes pot acudir-hi per resoldre'ls però que les empreses d'asseguradores van desbordades, segons l'alcalde, Enric Marquès:

 "Les companyies d'assegurances també estan col·lapsades. Hi ha gent que té hora pel 16 de setembre. En definitiva, a mesura que s'han anat gestionant els expedients s'han anat donant hores, i poden trigar uns dies.

Però fins ara, a nivell de responsabilitat de la llar, el que em va arribant és que les companyies van responent." 

 

Compte amb les estafes

Els paletes tampoc no donen l'abast amb la demanda que tenen (Laia Claret )


​Passa el mateix amb els paletes, hi ha molta demanda i costa de trobar-ne. A més, l'alcalde demana precaució als veïns a l'hora de contractar qui els arregli la teulada perquè hi pot haver intrusisme

"Tenim falta de paletes. Hem de demanar a la gent que tinguin clar que han de garantir que l'empresa o l'autònom que posin a casa seva realment sigui una empresa solvent, que sàpiga el que està fent, per evitar possibles estafes. 

De boca orella m'ha arribat que hi ha hagut un parell de persones que demanaven un avançament de diners abans de començar a treballar. I amb això sí que hem de mirar de ser curosos."


​​ 

L'amiant es porta a un punt especialitzat i després es trasllada a la planta de tractament (ACN )

El Consell Comarcal del Baix Empordà ha obert un espai a la deixalleria on els veïns que tinguin amiant a terra, com a conseqüència del trencament de les teulades, poden portar-lo aquí i ells se'n fan càrrec.

Per això, abans han d'anar a buscar l'equipament necessari. Joan Manel Loureiro és el president del Consell Comarcal: ​

" A qualsevol ciutadà que tingui uralita i amiant els donem uns EPIs, sobretot la mascareta, que és imprescindible, una saca i una hora i un dia per venir a deixar tot aquest material.

Quan vegem que tenim molt material, l'empresa especialitzada farà el buidatge i el transporta a la planta de tractament de l'amiant." 

 

Escoles sense poder obrir

Dos centres educatius del poble també s'han vist afectats per la pedregada. L'escola Joan Margarit, d'infantil i primària, no va poder començar dilluns pels desperfectes. I avui una vuitantena d'alumnes de l'Institut La Bisbal, de cicles formatius, que fan classe a les instal·lacions de les escoles Joan Margarit, tampoc han pogut començar.

Ho faran dilluns en un altre lloc, com explica el director, Jordi Ferrer: ​

"Pel que fa als primers cursos de cicles formatius de Jardineria i Floristeria i d'Integració Social, el que farem serà aprofitar uns espais que ens ha cedit l'Ajuntament: una petita aula al Museu Terracotta, un espai a les escoles velles, i a l'Ajuntament vell."

L'escola Joan Margarit no va poder obrir portes dilluns pels efectes de la pedregada (ACN)


​​També hi ha dues classes de batxillerat que no podran anar a les seves aules i l'institut els ha reubicat.  ​

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut