Càritas alerta que la situació s'ha agreujat amb la pandèmia
Catalunya al dia

4.000 famílies viuen a Girona com al segle XIX

Un 15% de les llars ateses per Càritas Diocesana de Girona no tenen ni aigua ni llum

TEMA:
Pobresa energètica

No són dades de fa un segle. Enmig de l'estat del benestar i en una de les demarcacions amb l'índex de riquesa més alt del país, hi malviuen centenars de famílies que no tenen ni aigua corrent ni electricitat a casa, segons un estudi de Càritas Diocesana de Girona

Josep Maymí i Jordi Valentí en la presentació de l'informe de Càritas (Fèlix Martín )

L'entitat ha presentat aquest dimecres a Girona el primer informe que elabora, específicament, sobre les condicions d'habitatge de les persones que atén, unes 30.000 l'any 2021. I la conclusió fa saltar totes les alarmes: en 4.000 llars de les comarques de Girona no hi ha ni aigua ni llum, en un 75% dels casos tampoc tenen calefacció, i en un terç dels lloguers no hi ha contracte legal.

La pandèmia agreuja la situació

Segons l'informe "Exclusió residencial: Informe sobre l'impacte de les problemàtiques d'habitatge a les persones ateses per Càritas Diocesana de Girona", els dos anys de pandèmia i la pèrdua de llocs de feina han empitjorat la situació, i les previsions no fan preveure una millora a curt termini. Dolors Puigdevall, directora de Càritas a Girona, resumeix així la situació

"Des de fa una dècada, des de la crisi del 2008, no hi ha solucions eficaces en la problemàtica de l'habitatge, i ara, amb la pandèmia, ha explotat tot com un volcà."

 

Un terç de les famílies usuàries de Càritas han de compartir pis (Càritas Diocesana Girona )

Una de cada cinc famílies que han atès no té cap ingrés econòmic i, a més, un terç es veuen obligades a compartir habitatge, segons ha explicat Josep Maymí, responsable de l'Observatori Diocesà de la Pobresa i l'Exclusió Social:

 "Podem afirmar que una de cada tres famílies acompanyades per Càritas no viu en un habitatge unifamiliar. I el 43,6% de les llars enquestades viuen en un habitatge ocupat, en situació de relloguer o acollida, o en un espai que els han cedit."

Règim de tinença d'habitatge dels usuaris de Càritas a Girona (Càritas Diocesana Girona )

Les que viuen en un habitatge ocupat són, exactament, un 18% d'aquestes families. Un 11,6% viuen en habitacions rellogades i un 10,2% en centres temporals d'acollida. I moltes no tenen els serveis bàsics, segons ha detallat Jordi Valentí, responsable de l'entitat a Salt:

"Un 15% de les llars acompanyades per l'entitat no disposen de subministrament d'aigua i energia elèctrica. Això ens dona una estimació que unes 4.000 llars de la demarcació estan en aquestes circumstàncies. I un 62% d'aquestes famílies estan en una situació administrativa irregular."

El treball també exposa que a la meitat d'aquestes llars sense aigua ni llum hi viuen menors

Abans sense calefacció que sense wifi

L'estudi analitza també l'accés a subministraments dels habitatges. Una de cada cinc famílies manifesta que no pot fer front al pagament dels consums i, per això, un 75% reconeixen que no tenen calefacció. Aquest percentatge és força superior que el de l'accés a internet: un 48% d'aquestes llars no disposen d'accés a internet. Això s'explica pel fet que la majoria d'enquestats disposen de telèfon mòbil.

Tres de cada quatre llars dels usuaris de Càritas no tenen calefacció a casa (Càritas Diocesana Girona)

Els resultats d'aquest estudi són conseqüència d'una enquesta, en persona o telefònica, a unes 400 persones ateses per Càritas a Girona en els últims dos anys. Unes enquestes que es van fer durant dues setmanes el mes de novembre de 2021.

Propostes de futur

Per fer front a l'emergència habitacional, Càritas Diocesana ha reclamat que s'evitin desnonaments i s'elabori un pla de xoc de totes les institucions, començant pels ajuntaments i la Generalitat, per generar habitatge assequible a curt termini. Proposen que s'intensifiqui la coordinació política amb aquests objectius:

"Promoure l'habitatge digne i l'impuls de grups d'ajuda mútua i empoderament, la promoció d'accions informatives, d'assessorament i de mediació jurídica i acompanyament en l'exercici dels drets."

Dolors Puigdevall, Josep Maymí i Jordi Valentí en la presentació de l'informe de Càritas (Fèlix Martín )

També han demanat que es creïn dispositius municipals i s'impulsi la declaració de municipi d'àrea de mercat tens. A nivell autonòmic, que s'aprovi la proposició de llei sobre sensellarisme, i a nivell estatal que s'estableixin mesures per evitar desnonaments i garantir que el mercat del lloguer sigui més estable.

 

 

 

ARXIVAT A:
Pobresa energètica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut