Bona part de la zona cremada està reconeguda com a espai protegit de la Xarxa Natura 2.000 (Catalunya Ràdio/Estela Busoms)
Catalunya al dia

15 dies després del gran foc: Artesa de Segre espera les ajudes

Els Agents Rurals confirmen que l'incendi el va provocar un llamp. Va arrasar 2.700 hectàrees

Aida Clemente/Estela BusomsActualitzat

Al terme d'Artesa de Segre, a la Noguera, s'hi han declarat dos incendis en dues setmanes. El darrer, sortosament s'ha pogut contenir ràpid i ha cremat unes 140 hectàrees. Però el que va començar a cremar el 15 de juny sobre el poble de Baldomar ha estat, de moment, el més extens de la temporada d'estiu a Catalunya. Va arrasar 2.700 hectàrees.

Fa una setmana que aquell foc es va extingir, però als veïns encara els costa acostumar-se al paisatge cremat que envolta els pobles de Baldomar, Clua i Alòs de Balaguer, a la Noguera. L'incendi ha deixat finques de blat i ordi totalment calcinades. Els agricultors no poden fer-hi res fins que els pèrits d'Agroseguro n'avaluïn els danys, però tot i això creuen que l'assegurança no serà suficient per compensar les pèrdues. És el cas de Josep Novau, a qui el foc ha arrasat les finques de la Vall de l'Ariet, al peu de la serra de Sant Mamet:

"Bosc i camp, no ha quedat res. Les espigues estan totes cremades i desfetes, són carbó. Pagaran, però al preu d'abans. El cereal val el doble però Agroseguro encara no ha actualitzat els preus, i aquest és un altre problema."

L'agricultor Josep Novau ha perdut la gran part de la collita (Catalunya Ràdio/Estela Busoms)

Tampoc tenen, de moment, cap concreció sobre les ajudes promeses per la Generalitat i el govern espanyol, que ha declarat l'àrea afectada per l'incendi zona catastròfica. També es contemplen compensacions per als pagesos que van haver de llaurar els camps per fer de tallafocs i impedir que les flames avancessin sense control. L'alcalde pedani de Baldomar, Josep Galceran, demana que les ajudes arribin al més aviat possible:

"Són voluntaris que van treballar nit i dia exposant el seus tractors. Se'ls hauria de compensar directament."

Els pagesos esperen que passin els pèrits per acabar de segar els camps que van servir de tallafocs (Catalunya Ràdio/Estela Busoms)

Al municipi d'Alòs de Balaguer les flames es van acostar a 300 metres del nucli urbà. L'alcalde, Lluís Soldevila, també demana que es concretin les ajudes:

"Si no els agricultors se'n cansaran, hi haurà un altre foc i es quedaran a casa en lloc d'anar a llaurar. I són bàsics, els mateixos bombers ho diuen."

El territori recorda que la gestió forestal no és flor d'un dia i reclama que s'hi destinin recursos durant tot l'any per reduir el risc d'incendi.

El va provocar un llamp

De fet, l'incendi d'Artesa de Segre es va produir per causes naturals. Segons han confirmat els Agents Rurals, la caiguda d'un llamp va originar el foc. El dia abans en van caure quatre a la zona.

El paisatge és ple d'arbres calcinats, però l'incendi també ha afectat ocells protegits (Catalunya Ràdio/Estela Busoms)

Ara, una setmana després que les flames s'hagin extingit, el perill és que hi hagi tempestes fortes que erosionin encara més el terreny que ja està calcinat, com explica el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou:

"S'ha d'anar amb molt de compte amb els barrancs que donen a Baldomar i Alòs de Balaguer, perquè podria baixar molt de fang i cendra, i no hi ha cobertura vegetal que aturi l'aigua."

L'incendi, que ha afectat l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec, també ha tingut un impacte en la fauna de la zona. Les flames han cremat nius d'espècies protegides i amenaçades com l'àliga daurada i la cuabarrada, que trigarà entre quatre i cinc anys a poder tornar. Pel que fa a la flora, també s'han calcinat bona part de les tofoneres, la qual cosa suposa no només un impacte econòmic sinó també ecològic.

Passeig entre zones calcinades

Alguns veïns han volgut aprofitar el cap de setmana per apropar-se a les zones cremades i veure les afectacions sobre el terreny. Una experiència que els ha generat impacte i tristor, com explica l'alcalde pedani de Baldomar, Josep Galceran.

"Ha voltat molta gent dalt de la serra de Sant Mamet i la decepció és gran. Ens hi haurem d'acostumar, perquè cada dia veurem aquest paisatge."

L'incendi d'Artesa de Segre, que va començar amb un potencial de 20.000 hectàrees, va mantenir amb el cor encongit els veïns i els serveis d'emergència, en el que ha estat el primer episodi d'incendis simultanis de la temporada.

L'alcalde pedani de Baldomar, Josep Galceran, assenyala les muntanyes del poble calcinades (Catalunya Ràdio/Estela Busoms)

En l'extinció del foc van participar una vuitantena de dotacions dels bombers, que van necessitar vuit dies per extingir-lo. També hi van participar dues seccions de l'UME.

El segon incendi, originat al costat de la C-14 probablement per una burilla

Quan feia just 15 dies que havia començar el foc de Baldomar van saltar totes les alarmes per un nou foc al terme d'Artesa de Segre. En aquest cas va començar en uns camps al costat de la carretera C-14 i per això la hipòtesi més probable és que el causés una burilla. El foc va avançar ràpidament cap al nord. Va obligar a desallotjar una masia i a confinar durant unes hores el nucli de la Força, al terme de Ponts, i dues persones que es trobaven al monestir de Santa Maria de Refet. 

15 dies després del foc: Artesa de Segre espera les ajudes
Imatge aèria de l'incendi del 29 de juny entre Artesa de Segre i Ponts (Bombers)

Els Bombers van rebre l'avís cap a les cinc de la tarda i poc després de les deu de la nit ja estava estabilitzat. Poc més de la meitat de la superfície cremada, unes 140 hectàrees, son de terreny agrícola i la resta, forestal.

El foc del 29 de juny va arribar fins a tocar d'aquesta granja del nucli de la Força, al terme de Ponts (Roger Segura/Catalunya Ràdio)

El foc va arribar fins a tocar de la granja porcina del Josep Mitjaneta a la Força. Les flames van deformar les finestres, va cremar un femer exterior i la palla segada i sospita que dos animals han mort intoxicats.

 

 
ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut