La Cerdanya, destí turístic pel seu paisatge
Catalunya al dia

1 de cada 5 hotels de la Cerdanya tanquen entre setmana per estalviar energia

L'augment del preu de l'electricitat amenaça l'obertura total dels hotels al Pirineu català, en plena temporada de neu

Actualitzat

El Pirineu català és a les portes de la temporada de neu. Tot i això, alguns hotels de la Cerdanya preveuen tancar entre setmana o bé eliminar serveis de la seva oferta, per estalviar energia.

L'Associació d'Hotels i Càmpings de la Cerdanya calcula que la factura dels subministraments s'ha multiplicat com a mínim per tres en només un any. I això sense tenir en compte l'augment de les matèries primeres.

L'objectiu, per als hotelers, és substitir. La presidenta de l'entitat, Núria Vidal, assegura que ho fan per garantir la viabilitat dels allotjaments:

"L'increment dels costos de l'energia i la llum ha fet que tanquem portes durant la setmana, quan hi ha menys ocupació, o reduïm serveis. Tot i que hem apujat una mica les tarifes, no podem repercutir el cost als consumidors."

Un hotel de la Cerdanya, preparat per a la temporada (ACN)

Un de cada cinc allotjaments de l'Associació d'Hotels i Càmpings de la Cerdanya ha decidit limitar l'obertura dels seus establiments per estalviar a la factura energètica.

L'estalvi dels clients

També hi ha altres motius que provoquen el tancament de serveis, com ara el canvi d'hàbits dels clients. Ara demanen menys activitats externes, o busquen més habitacions amb cuina i deixen de menjar als restaurants dels hotels. Per això, prenen diverses mesures d'estalvi energètic.

El director de l'Ecoresort de la Cerdanya, David Isern, explica que obriran sempre l'allotjament, però han fet canvis tot i disposar de calderes de biomassa o plaques solars:

"Tenim un càmping, i els bungalous en zones enclotades els tancarem del tot durant els propers mesos, perquè no els hi toca el sol i costen més d'escalfar. També hem decidit ajustar horaris del centre wellness, però no pensant sobre si els clients poden venir o no, sinó per restringir l'obertura de dia, que és quan podem escalfar la piscina o l'spa gràcies a l'energia solar que captem amb les plaques."

La temporada de neu, a punt de començar a la Cerdanya (ACN)

Tot i això, les mesures seran insuficients per a moltes persones. Tancar alguns serveis o tota l'activitat ha deixat gent sense feina. Isern explica que han hagut d'acomiadar el 30% de la seva plantilla, uns 15 treballadors:

"Els marges se'ns han reduït molt. Això ens posa en una situació de perill. Per aquest motiu hem fet per primera vegada acomiadaments del nostre equip humà per motius econòmics, perquè era totalment insostenible."

Si bé l'ocupació prevista per al desembre és bona, entre setmana baixa molt, i el sector es mira amb incertesa què passarà després de Nadal.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut