Madrid

Amnistia Internacional farà d'observadora en el judici als líders independentistes

RedaccióActualitzat

Amnistia Internacional seguirà de prop el judici als líders independentistes catalans, per garantir que es compleixen les garanties d'un procés just.

Segons ha informat "El matí de Catalunya Ràdio", aquesta organització de defensa dels drets humans ha fet arribar una carta a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la presó de Lledoners, en què els expressa el seu suport i solidaritat i els informa que farà un seguiment del seu judici per garantir que sigui un procediment just i amb garanties.

 


Aquesta és la carta, traduïda al català, a què ha tingut accés "El matí de Catalunya Ràdio":

Benvolguts Sr. Sànchez i Sr. Cuixart,

En nom d'Amnistia Internacional -que treballa imparcialment des del 1961 en defensa dels drets humans en 150 països del món- voldríem expressar el nostre suport i solidaritat en relació amb la situació injusta que vosaltres i les vostres famílies viviu en aquests moments. Estem profundament preocupats perquè ha passat més d'un any des de la vostra detenció i a hores d'ara encara continueu empresonats. Considerem que aquesta és una situació injustificable que hem denunciat internacionalment i que continuarem denunciant fins que sigueu alliberats i se us retirin els càrrecs de rebel·lió i sedició.

En les nostres declaracions públiques també hem manifestat que si les autoritats espanyoles consideren que hi ha prou fonament per presentar càrrecs per haver impedit a la policia de dur a terme les seves legítimes funcions, això podria plantejar-se als tribunals com un cas de desordre públic, però que en cap cas justificaria un any de presó preventiva, ni tampoc les acusacions de rebel·lió i sedició a què feu front.

Com sabeu, dos dies després de la vostra detenció, Amnistia Internacional va instar les autoritats espanyoles a retirar-vos els càrrecs de sedició i a acabar immediatament amb les vostres detencions preventives. Considerem que l'empresonament sense fiança -previ al judici- és una mesura excessiva i desproporcionada que viola els vostres drets a la llibertat d'expressió i de manifestació pacífica. Com vam fer en aquell moment, destaquem que aquests drets a la llibertat d'expressió i de manifestació pacífica incorporen la llibertat d'individus i organitzacions civils a expressar les seves opinions sobre un referèndum d'independència en qualsevol moment, ja sigui de forma individual o col·lectiva, incloent-hi també el context d'assemblees públiques.

Les vistes orals del judici començaran en els pròxims mesos i supervisarem que s'hi compleixin les garanties d'un procés just.

La nostra organització, especialment des de les seus de Barcelona, Madrid i Londres, mantindrà les accions compromeses, que confiem que puguin tenir un impacte positiu en la resolució dels vostres casos. Us volem transmetre, a vosaltres i a les vostres famílies, el convenciment que la vostra llibertat es veurà garantida al més aviat possible.  Esperem retrobar-vos ben aviat.

Signada pel director de campanya d'Amnistia Internacional Europa (Fotis Filippou), el director d'Amnistia Internacional Espanya (Esteban Beltrán) i la coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya (Adriana Ribas)

 

Seguiment d'Amnistia Internacional

Amnistia Internacional ja fa temps que segueix de prop el procés contra els líders independentistes, en especial la situació de Sànchez i Cuixart, que són a la presó.

A l'octubre, l'ONG va tornar a demanar-ne l'alliberament immediat. Considera que les acusacions són injustificades i s'han de ser retirar. A més a més, considera que la detenció continuada de Sánchez i Cuixart constitueix una restricció excessiva dels drets de llibertat d'expressió i reunió pacífica.

Aquest anunci d'Amnistia arriba una setmana més tard que dues altres entitats de defensa dels drets humans demanessin l'alliberament immediat de Sànchez i Cuixart.

 

 

Dijous de la setmana passada, l'Organització Mundial contra la Tortura va fer arribar una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez; a la fiscal general de l'estat, María José Segarra, i al defensor del poble, Francisco Fernández Marugán, en què argumenta que els càrrecs de què s'acusa els Jordis són "infundats".

 

 

L'endemà, l'ONG Front Line Defenders, amb seu a Dublín, va emetre un comunicat centrat en el cas de Cuixart, en què també defensava que els càrrecs contra ell són totalment desproporcionats i que serà jutjat per reprimir la seva tasca de protecció de drets civils i polítics.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàJordi SànchezJordi CuixartRebel·lióSedició
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut