Àlex Crivillé entrevistat per Catalunya Ràdio en una imatge d'arxiu
ANÀLISI

Àlex Crivillé i el debat dels paradisos fiscals

Els esportistes marxen per pagar menys impostos perquè hi ha lleis i convenis entre països que els permeten fer-ho

Enllaç a altres textos de l'autor Damià Aguilar

Damià Aguilar

Redactor d'Esports especialitzat en motor

@damCR
Actualitzat

Àlex Crivillé va dir fa uns dies a "El suplement" que un esportista del motor que no marxés fora pel tema impostos era "burro". Li van ploure moltes crítiques i ell va rectificar. No calia. Si ho pensa fermament, per què rectifica?

Que pagar molts menys impostos en un paradís fiscal és amoral? Potser sí. Il·legal? No, si compleixen la llei. I ni penso argumentar que jo també ho faria si pogués, ni tampoc penso criminalitzar aquests esportistes. Deixem-nos d'hipocresies.

Els esportistes del motor –i d'altres– marxen perquè poden fer-ho. I les lleis no les hem fetes nosaltres. Les lleis les han fetes els polítics de tants països que després s'asseuen amb els polítics andorrans o suïssos i firmen convenis de doble imposició.

Crivillé el que deia és que tots aquests que marxen es quedarien si haguessin de pagar un 35%, com si fos un impost de societats. Seria injust? Potser sí. Però jo preferiria tenir el seu 35% que no tenir res, com ara. Em consta que alguns han picat a la porta d'Hisenda per negociar i els l'han tancada als nassos. El govern espanyol deu saber per què fa amnisties fiscals en què empresaris que sí que han comès frau ho resolen pagant un 10%.

Què us penseu, que els futbolistes no ho farien? No recordeu aquella prima del Mundial de Sud-àfrica que els de la selecció espanyola de futbol van voler tributar en aquell país perquè així pagaven menys impostos, concretament el 21% en comptes del 43%? Algú els ha acusat de defraudadors o antipatriotes?

Després bé que a les celebracions es van embolicar amb la bandera espanyola. I ho van poder fer? És que hi ha conveni entre els dos països i per tant és legal... Prou d'hipocresies i d'amagar el cap sota l'ala com saben fer molt bé alguns que manen. Cal debatre públicament aquestes qüestions, però no insultant a través de les xarxes socials.

Per cert, si no vau sentir sencera l'entrevista que el Ricard Ustrell va fer a l'Àlex Crivillé, la teniu aquí:

Anar al contingut