TOTS ELS ÀUDIOS

 • Excursions a Lleida per les antigues rutes dels maquis
  Escolta àudio

  Excursions a Lleida per les antigues rutes dels maquis

  Recórrer els mateixos camins que trescaven els maquis a les terres de Ponent. És la nova proposta del Centre Excursionista de Lleida, a mig camí entre el lleure i la recuperació de la memòria històrica. La proposta passa per cases rurals i masies on els pagesos es jugaven la vida per facilitar el pas dels guerrillers antifranquistes. Ens ho explica Joan Ramon Segura, membre del grup de recuperació de memòria històrica del Centre Excursionista de Lleida.

 • Caminades per a tothom al Lluçanès
  Escolta àudio

  Caminades per a tothom al Lluçanès

  El Lluçanès disposa, des de l'any passat, d'una xarxa de 16 itineraris familiars, de com a màxim 5 quilòmetres, senyalats amb una marca groga i "trackejats". Aquest any, el Consorci del Lluçanès els està promocionant a través de caminades guiades i gratuïtes cada últim dissabte de mes, per descobrir la riquesa paisatgística i patrimonial de la zona. En la segona part del programa, expliquem que des de Cunit, al Penedès Marítim, promouen per a usos turístics una de les rutes habituals de la transhumància, de 60 quilòmetres, fins a Santa Coloma de Queralt, a la Baixa Segarra.

 • La ruta de la transhumància de Cunit a Santa Coloma de Queralt: atractiu turístic
  Escolta àudio

  La ruta de la transhumància de Cunit a Santa Coloma de Queralt: atractiu turístic

  Des de Cunit, arran de mar, al Penedès Marítim, fins a Santa Coloma de Queralt, a l'interior, a la Baixa Segarra, hi ha uns 60 quilòmetres. Era una de les rutes habituals de la transhumància. Avui, en lloc de pastors i ramats, en promouen l'ús turístic, com explica en aquest espai el regidor de Turisme i Patrimoni de Cunit, Jaume Casañas.

 • Montsonís, un "poble amb encant" que va estar a punt de desaparèixer
  Escolta àudio

  Montsonís, un "poble amb encant" que va estar a punt de desaparèixer

  El petit nucli de Montsonís, a la Noguera, ha rebut aquest any la distinció de "poble amb encant" que atorga la Generalitat. Ha passat de ser un poble gairebé abandonat els anys seixanta, a tenir una població estable i rebre 25.000 visites cada any. Hi hem anat de ruta per passejar pels seus carrers i visitar el castell, que data del segle XI, i que encara està ocupat pels seus propietaris, els barons d'Albí. En la segona part del programa ens conviden a visitar el Museu de la Garrotxa, un espai centrat en l'escola paisatgística d'Olot, tot un referent de la pintura catalana dels últims 200 anys.

 • El Museu de la Garrotxa, 200 anys d'art a la comarca
  Escolta àudio

  El Museu de la Garrotxa, 200 anys d'art a la comarca

  El Museu de la Garrotxa és al centre d'Olot, a l'antic hospici. En destaca l'exposició permanent, molt centrada en l'escola paisatgística i les obres de mestres com els germans Joaquim i Marian Vayreda i Josep Berga. Però també hi són Ramon Casas, Joan Llimona o Josep Clarà. El conservador dels Museus d'Olot Xevi Roura ens convida a visitar-lo.

 • Calafell: Trepitjar els carrers i entrar a les cases dels ibers de fa 2.500 anys
  Escolta àudio

  Calafell: Trepitjar els carrers i entrar a les cases dels ibers de fa 2.500 anys

  En el programa d'aquesta setmana fem turisme tot recordant els pobles ibers del Baix Penedès. Hi ha dos recursos pedagògics que permeten veure més enllà de les pedres. La reconstrucció d'una part de la ciutadella ibèrica de Calafell permet caminar pels carrers i entrar en les cases, tal com eren gràcies a una interpretació rigorosa de les restes que han arribat fins avui. D'altra banda, el neoparc de Cunit, de nova creació, et permet ser tu mateix un arqueòleg i fer hipòtesis sobre el món antic. Mentrestant, en la segona part del programa, des de la Casa Vicens de Barcelona ens proposen participar en els tallers que organitzen, cada diumenge, en la primera joia de l'arquitectura modernista que va dissenyar d'Antoni Gaudí.

 • Tallers modernistes a la Casa Vicens de Barcelona
  Escolta àudio

  Tallers modernistes a la Casa Vicens de Barcelona

  La Casa Vicens de Barcelona es considera la primera obra mestra d'Antoni Gaudí. Construïda entre 1883 i 1885, i declarada patrimoni mundial de la UNESCO, va ser casa d'estiueig de la família Vicens a la Vila de Gràcia. Ara, a més de visites guiades, s'hi fan un munt d'activitats. La cap d'operacions de Casa Vicens, Montse Moltó, ens explica els tallers per a famílies i adults que s'hi fan cada diumenge al matí.

 • Els camps de l'antic aeròdrom de Rosanes, espai de memòria històrica
  Escolta àudio

  Els camps de l'antic aeròdrom de Rosanes, espai de memòria històrica

  Els ajuntaments de la Garriga, les Franqueses i l'Ametlla, al Vallès Oriental, reivindiquen el seu espai en la història de l'aviació amb un itinerari i visites guiades a l'antic aeròdrom de Rosanes, que va tenir un paper clau en la Guerra Civil. Construït als anys 30 com un aeroport particular, les seves instal·lacions van servir de model a la Generalitat per al projecte mai culminat de crear una xarxa d'aeròdroms civils. En la segona part del programa, des de Vilafranca del Penedès proposen fer la nova ruta turística per l'antiga ciutat medieval amb ulleres de realitat virtual.

 • L'antiga Vilafranca del Penedès, en 3D
  Escolta àudio

  L'antiga Vilafranca del Penedès, en 3D

  La ruta turística per l'antiga ciutat medieval de Vilafranca del Penedès ha incorporat ulleres de realitat virtual que, un cop posades, permet situar-se als llocs més coneguts i reviure amb tot detall com era, per exemple, la plaça Jaume Primer i l'entorn de la basílica de Santa Maria. Ho explica en aquest espai, l'alcalde, Pere Regull.

 • L'Alfolí de la Sal: un passeig per la història de l'Escala
  Escolta àudio

  L'Alfolí de la Sal: un passeig per la història de l'Escala

  La seu de l'antic Alfolí de la Sal de l'Escala, el magatzem de sal i gra de la població de fa 300 anys, ens descobreix els orígens i la història d'aquesta població de l'Alt Empordà. Una visita al museu, que al juny s'ampliarà amb un espai dedicat a l'escriptora Caterina Albert (que va firmar la seva obra amb el nom masculí de Víctor Català), és també el punt d'inici perfecte per fer una desena de rutes més per conèixer millor el patrimoni de la vila marinera. En la segona part del programa, el fotògraf Josep Bou presenta el llibre que ha fet amb un centenar d'imatges que repassen els 25 anys de la Fira de Teatre de Tàrrega.

 • L'essència dels 25 anys FiraTàrrega, en un llibre del fotògraf Josep Bou
  Escolta àudio

  L'essència dels 25 anys FiraTàrrega, en un llibre del fotògraf Josep Bou

  FiraTàrrega2019 es farà del 5 al 8 de setembre. Però si voleu fer memòria dels 25 anys d'història de la fira de teatre, han editat un recopilatori en imatges del fotògraf d'Igualada Josep Bou. Es titula "Teatre Territori Tàrrega". Ell mateix en fa la presentació en aquest espai.

 • Aitona, bressol de sants
  Escolta àudio

  Aitona, bressol de sants

  El poble d'Aitona, al Segrià, potencia una ruta religiosa que cada vegada rep més visitants. Aquí hi van néixer tres figures rellevants per al catolicisme, i l'ajuntament impulsa aquest recorregut per vuit espais diferents de la població. D'altra banda, des de Pals, al Baix Empordà, ens conviden a fer una ruta pels arrossars i a visitar l'antic molí.

 • La ruta turística dels arrossars de Pals
  Escolta àudio

  La ruta turística dels arrossars de Pals

  L'oficina de turisme de Pals promou una ruta fins als camps dels arrossars per gaudir del paisatge d'aquesta part del Baix Empordà. La responsable de l'oficina, Esther Reig, explica que hi ha la possibilitat de fer un recorregut a peu, o bé d'anar-hi en un trenet turístic. El recorregut es pot completar amb una visita al molí de l'arròs. Tota la informació la teniu al web Visitpals.com.

 • Mont-roig del Camp, inspiració per a Joan Miró
  Escolta àudio

  Mont-roig del Camp, inspiració per a Joan Miró

  El poble de Mont-roig del Camp, al Baix Camp, té diversos atractius paisatgístics i culturals que fan imprescindible una visita. El municipi va ser un dels paisatges favorits de Joan Miró, que hi passava els estius, al mas familiar. Un dels espais que el van inspirar, de forma indiscutible, és l'ermita de la Mare de Déu de la Roca. En aquest reportatge repassem quin va ser el vincle de Miró amb aquest indret i com en podem gaudir avui dia, fent turisme. En la segona part del programa un altre artista ens marca una ruta entre el Berguedà i la Cerdanya: Pablo Picasso. Ell hi va anar fa més de cent anys i ara hi ha un recorregut de senderisme per resseguir els seus passos.

 • Seguint la petjada de Picasso pel Berguedà i la Cerdanya
  Escolta àudio

  Seguint la petjada de Picasso pel Berguedà i la Cerdanya

  Una ruta de senderisme de 55 quilòmetres ressegueix la ruta que Pablo Picasso va fer, el 1906, pel Berguedà i la Cerdanya. La proposta de visita, que es distribueix als visitants amb un tríptic que també es pot descarregar al portal del Patronat de Turisme del Berguedà, parteix del viatge que va fer l'artista des de Gósol cap a la Cerdanya amb la seva companya Fernande Olivier i un traginer que portava una mula. Ho explica Rosa Colomer, tècnica de turisme de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà.

Anar al contingut