TOTS ELS ÀUDIOS

 • Fent turisme per Barcelona seguint els passos del Quijote
  Escolta àudio

  Fent turisme per Barcelona seguint els passos del Quijote

  En l'últim programa de la temporada 2018/2019 ens perdrem per les pàgines de la Barcelona més literària. La ciutat es pot visitar seguint 15 rutes basades en obres clàssiques i modernes de la literatura catalana i espanyola, des de Cervantes o Manuel Vázquez Montalban fins a Brossa i Carlos Ruiz Zafón. Ja hem fet un recorregut acompanyats de Gabriel Guilera, de Turisme de Barcelona. En la segona part d'aquest espai, expliquem que el servei de turisme de l'Alt Camp ha agrupat l'oferta i serveis de tots els municipis de la comarca en un nou web que posarà en marxa aquesta tardor.

 • Art i vi en les rutes enològiques per les vinyes de Lleida
  Escolta àudio

  Art i vi en les rutes enològiques per les vinyes de Lleida

  Ja fa deu anys que el sector del vi de Ponent i les administracions van agafar-se de la mà per crear la Ruta del Vi, conscients que el turisme enològic podria tenir un gran potencial per atraure visitants. Una dècada després, 50.000 persones visiten cada any la vintena de cellers adherits a la ruta, que també inclou desenes de restaurants i d'hotels. Ben diferent és l'activitat que hi ha durant l'estiu a la Costa Brava. La veu d'aquest espai és per a algú que s'ho coneix molt bé: l'Evaristo Morilla, un dels animadors que treballa en un hotel de Platja d'Aro, i que explica la seva feina diària.

 • El Parc Fluvial del Besòs: un altre pulmó verd de Barcelona
  Escolta àudio

  El Parc Fluvial del Besòs: un altre pulmó verd de Barcelona

  La Diputació de Barcelona incentiva l'ús del Parc Fluvial del Besòs, tota una zona verda rehabilitada a la riba del riu, i que cada vegada es fa servir més com a lloc per anar-hi a passejar. S'hi arriba fàcilment en transport públic o en bicicleta.

 • Muntanyes de la Costa Daurada. Una marca per impulsar el turisme més enllà de la platja
  Escolta àudio

  Muntanyes de la Costa Daurada. Una marca per impulsar el turisme més enllà de la platja

  La Costa Daurada és molt més que sol i platja. Això és el que es vol posar en valor amb la marca Muntanyes de la Costa Daurada, creada des del Baix Camp, i amb municipis com ara Reus, Prades, Mont-roig, Cambrils o l'Hospitalet de l'Infant. L'objectiu és intentar que el turista abandoni per una estona la tovallola i el para-sol a la sorra i gaudeixi de la natura i de la riquesa de les poblacions més allunyades del litoral. En la segona part del programa expliquem que des de la Diputació de Barcelona incentiven l'ús del Parc Fluvial que hi ha a llera del riu Besòs. Un pulmó verd de la ciutat de Barcelona on es pot anar a passejar o en bicicleta.

 • Maçanet de Cabrenys: la tranquil·litat de la vall infinita
  Escolta àudio

  Maçanet de Cabrenys: la tranquil·litat de la vall infinita

  A Maçanet de Cabrenys, a l'interior de l'Alt Empordà i a tocar de la frontera, promouen el turisme durant tot l'any fent una aposta per la tranquil·litat del seu entorn natural. Ho agrupen sota la marca La vall Infinita i en una guia de 25 indrets de l'entorn del poble anomenada "Espais de silenci". Es complementa amb una àmplia oferta gastronòmica i d'allotjament, i també amb activitats de lleure i esports. En la segona part del programa expliquem que, a Lleida, el Centre Excursionista ha programat un seguit de sortides passant pels camins que feien els maquis en la seva lluita contra el franquisme.

 • Excursions a Lleida per les antigues rutes dels maquis
  Escolta àudio

  Excursions a Lleida per les antigues rutes dels maquis

  Recórrer els mateixos camins que trescaven els maquis a les terres de Ponent. És la nova proposta del Centre Excursionista de Lleida, a mig camí entre el lleure i la recuperació de la memòria històrica. La proposta passa per cases rurals i masies on els pagesos es jugaven la vida per facilitar el pas dels guerrillers antifranquistes. Ens ho explica Joan Ramon Segura, membre del grup de recuperació de memòria històrica del Centre Excursionista de Lleida.

 • Caminades per a tothom al Lluçanès
  Escolta àudio

  Caminades per a tothom al Lluçanès

  El Lluçanès disposa, des de l'any passat, d'una xarxa de 16 itineraris familiars, de com a màxim 5 quilòmetres, senyalats amb una marca groga i "trackejats". Aquest any, el Consorci del Lluçanès els està promocionant a través de caminades guiades i gratuïtes cada últim dissabte de mes, per descobrir la riquesa paisatgística i patrimonial de la zona. En la segona part del programa, expliquem que des de Cunit, al Penedès Marítim, promouen per a usos turístics una de les rutes habituals de la transhumància, de 60 quilòmetres, fins a Santa Coloma de Queralt, a la Baixa Segarra.

 • La ruta de la transhumància de Cunit a Santa Coloma de Queralt: atractiu turístic
  Escolta àudio

  La ruta de la transhumància de Cunit a Santa Coloma de Queralt: atractiu turístic

  Des de Cunit, arran de mar, al Penedès Marítim, fins a Santa Coloma de Queralt, a l'interior, a la Baixa Segarra, hi ha uns 60 quilòmetres. Era una de les rutes habituals de la transhumància. Avui, en lloc de pastors i ramats, en promouen l'ús turístic, com explica en aquest espai el regidor de Turisme i Patrimoni de Cunit, Jaume Casañas.

 • Montsonís, un "poble amb encant" que va estar a punt de desaparèixer
  Escolta àudio

  Montsonís, un "poble amb encant" que va estar a punt de desaparèixer

  El petit nucli de Montsonís, a la Noguera, ha rebut aquest any la distinció de "poble amb encant" que atorga la Generalitat. Ha passat de ser un poble gairebé abandonat els anys seixanta, a tenir una població estable i rebre 25.000 visites cada any. Hi hem anat de ruta per passejar pels seus carrers i visitar el castell, que data del segle XI, i que encara està ocupat pels seus propietaris, els barons d'Albí. En la segona part del programa ens conviden a visitar el Museu de la Garrotxa, un espai centrat en l'escola paisatgística d'Olot, tot un referent de la pintura catalana dels últims 200 anys.

 • El Museu de la Garrotxa, 200 anys d'art a la comarca
  Escolta àudio

  El Museu de la Garrotxa, 200 anys d'art a la comarca

  El Museu de la Garrotxa és al centre d'Olot, a l'antic hospici. En destaca l'exposició permanent, molt centrada en l'escola paisatgística i les obres de mestres com els germans Joaquim i Marian Vayreda i Josep Berga. Però també hi són Ramon Casas, Joan Llimona o Josep Clarà. El conservador dels Museus d'Olot Xevi Roura ens convida a visitar-lo.

 • Calafell: Trepitjar els carrers i entrar a les cases dels ibers de fa 2.500 anys
  Escolta àudio

  Calafell: Trepitjar els carrers i entrar a les cases dels ibers de fa 2.500 anys

  En el programa d'aquesta setmana fem turisme tot recordant els pobles ibers del Baix Penedès. Hi ha dos recursos pedagògics que permeten veure més enllà de les pedres. La reconstrucció d'una part de la ciutadella ibèrica de Calafell permet caminar pels carrers i entrar en les cases, tal com eren gràcies a una interpretació rigorosa de les restes que han arribat fins avui. D'altra banda, el neoparc de Cunit, de nova creació, et permet ser tu mateix un arqueòleg i fer hipòtesis sobre el món antic. Mentrestant, en la segona part del programa, des de la Casa Vicens de Barcelona ens proposen participar en els tallers que organitzen, cada diumenge, en la primera joia de l'arquitectura modernista que va dissenyar d'Antoni Gaudí.

 • Tallers modernistes a la Casa Vicens de Barcelona
  Escolta àudio

  Tallers modernistes a la Casa Vicens de Barcelona

  La Casa Vicens de Barcelona es considera la primera obra mestra d'Antoni Gaudí. Construïda entre 1883 i 1885, i declarada patrimoni mundial de la UNESCO, va ser casa d'estiueig de la família Vicens a la Vila de Gràcia. Ara, a més de visites guiades, s'hi fan un munt d'activitats. La cap d'operacions de Casa Vicens, Montse Moltó, ens explica els tallers per a famílies i adults que s'hi fan cada diumenge al matí.

 • Els camps de l'antic aeròdrom de Rosanes, espai de memòria històrica
  Escolta àudio

  Els camps de l'antic aeròdrom de Rosanes, espai de memòria històrica

  Els ajuntaments de la Garriga, les Franqueses i l'Ametlla, al Vallès Oriental, reivindiquen el seu espai en la història de l'aviació amb un itinerari i visites guiades a l'antic aeròdrom de Rosanes, que va tenir un paper clau en la Guerra Civil. Construït als anys 30 com un aeroport particular, les seves instal·lacions van servir de model a la Generalitat per al projecte mai culminat de crear una xarxa d'aeròdroms civils. En la segona part del programa, des de Vilafranca del Penedès proposen fer la nova ruta turística per l'antiga ciutat medieval amb ulleres de realitat virtual.

 • L'antiga Vilafranca del Penedès, en 3D
  Escolta àudio

  L'antiga Vilafranca del Penedès, en 3D

  La ruta turística per l'antiga ciutat medieval de Vilafranca del Penedès ha incorporat ulleres de realitat virtual que, un cop posades, permet situar-se als llocs més coneguts i reviure amb tot detall com era, per exemple, la plaça Jaume Primer i l'entorn de la basílica de Santa Maria. Ho explica en aquest espai, l'alcalde, Pere Regull.

 • L'Alfolí de la Sal: un passeig per la història de l'Escala
  Escolta àudio

  L'Alfolí de la Sal: un passeig per la història de l'Escala

  La seu de l'antic Alfolí de la Sal de l'Escala, el magatzem de sal i gra de la població de fa 300 anys, ens descobreix els orígens i la història d'aquesta població de l'Alt Empordà. Una visita al museu, que al juny s'ampliarà amb un espai dedicat a l'escriptora Caterina Albert (que va firmar la seva obra amb el nom masculí de Víctor Català), és també el punt d'inici perfecte per fer una desena de rutes més per conèixer millor el patrimoni de la vila marinera. En la segona part del programa, el fotògraf Josep Bou presenta el llibre que ha fet amb un centenar d'imatges que repassen els 25 anys de la Fira de Teatre de Tàrrega.