Parlant de música

 • Germanismes musicals núm. 2 ("lied")
  Escolta àudio

  Germanismes musicals núm. 2 ("lied")

  En alemany la paraula "lied" vol dir 'cançó', però en català l'hem adoptada amb un significat més precís, i designa la 'cançó culta, generalment en llengua alemanya i acompanyada amb piano'. Ho pronunciem com en alemany, [lít]. El dubte lingüístic pot ser: fem el plural com en català, o com en alemany?

 • Diades, himnes i senyeres
  Escolta àudio

  Diades, himnes i senyeres

  A casa nostra, els dies assenyalats solen tenir una part gastronòmica (amb un pastís o un tortell) i una part musical, que sovint és un himne.

 • El francès i el ballet
  Escolta àudio

  El francès i el ballet

  El rei de França Lluís XIV, que era molt aficionat al ball, va fundar l'Acadèmia Reial de Dansa al segle XVII. Arran d'això, el francès es proclama la llengua del ballet.

 • Germanismes musicals núm. 1 (fiscorn, xotis i iòdel)
  Escolta àudio

  Germanismes musicals núm. 1 (fiscorn, xotis i iòdel)

  La cultura alemanya ha estat bressol de grans músics. Bach, Beethoven, Mozart, Schubert… No acabaríem mai la llista! En canvi, si parlem de l'aportació de la llengua alemanya al lèxic musical, la llista no és gaire llarga. 

 • Petites formacions musicals (més números)
  Escolta àudio

  Petites formacions musicals (més números)

  Un "duo" o "duet" és un grup de dos instruments. Un "doset", un grup de dues notes que es toquen en el temps de tres. També hi ha "trios" o "tercets" i "tresets". I altres conjunts d'instruments i agrupacions de notes en la mateixa línia.

 • De la "tornada" al "ritornello"
  Escolta àudio

  De la "tornada" al "ritornello"

  "Tornada" i "ritornello" són dos termes musicals que tenen certa relació, però no són ben bé el mateix.

 • Intervals musicals
  Escolta àudio

  Intervals musicals

  Les proporcions en la distància entre els diferents sons (descobertes pel savi Pitàgores) fan que els intervals s'expressin amb numerals ordinals. Segons la distància entre les notes, diem que l'interval és una segona, tercera, quarta, quinta, sexta, sèptima o octava. Fixem-nos que a partir del 5 els ordinals tenen doble versió: n'hi ha uns de formació regular en català, com "cinquè", i uns altres que provenen directament del llatí, com "quint".

 • Muses, música i musiques
  Escolta àudio

  Muses, música i musiques

  Les muses inspiren l'art musical, però també estan al darrere d'algunes disputes. En la música (paraula esdrúixola) gairebé sempre tot és positiu, però no es pot dir el mateix de les musiques (paraula plana).

 • Cànons i canons
  Escolta àudio

  Cànons i canons

  "Cànon", "canya", "canònic", "canonge", fins i tot "canó"... totes aquestes paraules tenen al darrere una paraula grega.

 • Trencada com en una canÇó
  Escolta àudio

  Trencada com en una canÇó

  La lletra "ç" (la ce trencada) no es llegeix igual en totes les llengües. En les més pròximes sona com en català, essa sorda, però si ens allunyem una mica i arribem al turc, el kurd o l'albanès, la lletra "ç" representa el so africat que nosaltres escrivim amb "tx".

 • La calaixera més musical
  Escolta àudio

  La calaixera més musical

  On desarem tots els accessoris de la música? El lloc més adequat podria ser el que en francès anomenen "chiffonier", que en català estàndard és un "xifonier" però que més d'un anomena "simfonier".

 • Primer se li acaben les cançons que la cantera
  Escolta àudio

  Primer se li acaben les cançons que la cantera

  Si a l'arrel del verb "cantar" hi afegim el sufix "-era", que vol dir 'ganes de', en surt "cantera", que vol dir 'ganes de cantar'. "Cantera" en català no té res a veure amb la mateixa paraula en castellà. En català, el lloc d'on s'extreuen pedres és la "pedrera", i d'on sorgeixen els esportistes que arriben al primer equip en diem el "planter". Aplicant la regla d'arrel verbal + sufix "-era" sorgeixen tot de paraules, i algunes les podem relacionar amb la música.

 • Per molts anys!
  Escolta àudio

  Per molts anys!

  Podem dir que Catalunya Música 'fa trenta anys'. O bé que 'és el seu aniversari'. O que 'fa els anys el 10 de maig'... Fins i tot podem dir que 'compleix trenta anys'. Podem dir la mateixa cosa de diferents maneres. Ara, el que no hem de dir mai és que és el seu *"cumpleanys"! Avui la cosa va d'aniversaris i felicitacions, pels trenta anys de Catalunya Música.

 • L'hora dels aplaudiments
  Escolta àudio

  L'hora dels aplaudiments

  Picar de mans per mostrar alegria és un gest universal que compartim persones i micos. Ens surt per instint. I alhora és un acte social, una convenció, per mostrar aprovació col·lectivament, per exemple al final d'un concert. De picar de mans o aplaudir també en diem batre de mans. I, sobretot en llenguatge infantil, fer ballmanetes o fer mamballetes.

 • Epònims de la música
  Escolta àudio

  Epònims de la música

  Un epònim és una paraula que ve d'un nom de persona. Per exemple, són epònims l'acte de protesta anomenat boicot, el gos dobermann i el jerseiet que coneixem com a rebeca. Avui parlem d'epònims musicals.

Anar al contingut