Parlant de música

 • Melismes
  Escolta àudio

  Melismes

  El cant gregorià és un cant litúrgic utilitzat per l'Església cristiana d'Occident des de l'edat mitjana. El nom li ve del papa Gregori I, a qui alguns atribueixen l'organització d'aquest tipus de cant.

 • El diapasó
  Escolta àudio

  El diapasó

  Parlem del diapasó, aquella vareta metàl·lica que molts directors s'acosten a l'orella per donar el to als cantaires abans de començar. Si heu cantat mai en una coral, segur que heu vist fer aquest gest de picar la vareta i escoltar-se-la atentament.

 • La trompa d'Eustaqui
  Escolta àudio

  La trompa d'Eustaqui

  Hem parlat de trompes més d'una vegada. De l'instrument que es diu trompa, de l'enganyosa trompa marina, de la sorollosa trompeta i del greu trombó. En canvi, fins ara no havíem al·ludit a Bartolomeo Eustachi, un anatomista del segle XVI que va estudiar a fons les orelles, i que per això dona nom a les trompes d'Eustaqui. Avui repassarem què hi ha a l'orella que fa que sentim la música.

 • El calderó
  Escolta àudio

  El calderó

  Després de la pausa de l'estiu, tornem al "Parlant de música" encara amb la calor a sobre. És que n'hem passat molta, de calda, aquest any! El substantiu "calda" té l'origen en l'adjectiu antic "cald calda", que vol dir 'calent' i ve del llatí vulgar "caldus".

 • L'ukelele o ukulele
  Escolta àudio

  L'ukelele o ukulele

  Parlem d'un instrument que ens transporta a platges paradisíaques. Anem cap a Hawaii, unes illes del Pacífic que ens fan venir al cap collarets de flors, camises llampants i danses com el HULA. I si parem bé l'orella, també sentirem el so brillant de l'ukelele, una mena de guitarra menuda de quatre cordes.

 • Kumbaià
  Escolta àudio

  Kumbaià

  Ara fa cinquanta anys, el maig del 68, es va fer al Parc de la Ciutadella de Barcelona el Primer Festival de Folk. El KUMBAYÀ* és una de les cançons que s'hi van cantar. A la introducció d'aquest espiritual negre (al disc FESTIVAL FOLK), Xesco Boix explicava que KUMBAIÀ* vol dir "Vine aquí", i que ve d'una frase en anglès. "Come by here", dit amb l'accent dels negres americans dels estats del sud, es converteix en KUMBAIÀ.

 • Música i lletres
  Escolta àudio

  Música i lletres

  Hem parlat més d'un dia de la relació entre la música i els números, però, en canvi, no hem parlat gaire de les lletres, i ja tocaria. Perquè en la música i en la llengua la part essencial és sonora, però totes dues troben en l'escriptura una eina important.

 • "Flamenco" o "flamenc"?
  Escolta àudio

  "Flamenco" o "flamenc"?

  Alguna vegada ens han preguntat: "De la música flamenca, l'andalusa, n'hem de dir flamenc, en català, o flamenco, en castellà?" La resposta és molt clara: flamenc.

 • Cant gregorià amb foques
  Escolta àudio

  Cant gregorià amb foques

  Us podeu imaginar un cor de foques cantant el "Pange lingua" en un monestir? Les foques entonarien la melodia bramant amb una serietat absoluta, i cada foca aguantaria la partitura amb aquelles aletes que són com bracets escurçats.

 • A cappella
  Escolta àudio

  A cappella

  "A cappella" és una locució italiana que vol dir 'sense acompanyament instrumental'. Cal escriure-ho com en italià, amb dues pes i dues eles

 • Són bones persones, els músics?
  Escolta àudio

  Són bones persones, els músics?

  Avui plantegem una pregunta de resposta òbvia. Això és Catalunya Música, o sigui que… qui gosaria criticar-hi els músics? Seria com escopir al cel! Aquí, tots som una mica músics, i també bones persones!

 • Te amb txa-txa-txa
  Escolta àudio

  Te amb txa-txa-txa

  Potser no s'ha plantejat mai ningú que el txa-txa-txa pugui estar relacionat amb el te... Sí: en portuguès del te se'n diu "cha", i per tant tres tasses de te seguides farien un "cha-cha-cha".

 • La roseta
  Escolta àudio

  La roseta

  La roseta és el forat rodó que hi ha en alguns instruments de corda pinçada, de vegades amb un calat molt treballat amb forma de rosa

 • El Virolai
  Escolta àudio

  El Virolai

  El monestir de Montserrat és un centre religiós situat en un entorn únic, però també un centre de cultura que ha conreat i protegit la nostra llengua, i que ha fet créixer el coneixement musical. Per tot això, i aprofitant que el 27 d'abril és la festa de la Mare de Déu de Montserrat, avui parlem del Virolai.

 • Germanismes musicals 3 ("leitmotiv")
  Escolta àudio

  Germanismes musicals 3 ("leitmotiv")

  El "leitmotiv" és el motiu conductor d'una obra. La paraula és alemanya i en català presenta més d'una pronúncia.

Anar al contingut