Parlant de música

 • L'ukelele o ukulele
  Escolta àudio

  L'ukelele o ukulele

  Parlem d'un instrument que ens transporta a platges paradisíaques. Anem cap a Hawaii, unes illes del Pacífic que ens fan venir al cap collarets de flors, camises llampants i danses com el HULA. I si parem bé l'orella, també sentirem el so brillant de l'ukelele, una mena de guitarra menuda de quatre cordes.

 • Kumbaià
  Escolta àudio

  Kumbaià

  Ara fa cinquanta anys, el maig del 68, es va fer al Parc de la Ciutadella de Barcelona el Primer Festival de Folk. El KUMBAYÀ* és una de les cançons que s'hi van cantar. A la introducció d'aquest espiritual negre (al disc FESTIVAL FOLK), Xesco Boix explicava que KUMBAIÀ* vol dir "Vine aquí", i que ve d'una frase en anglès. "Come by here", dit amb l'accent dels negres americans dels estats del sud, es converteix en KUMBAIÀ.

 • Música i lletres
  Escolta àudio

  Música i lletres

  Hem parlat més d'un dia de la relació entre la música i els números, però, en canvi, no hem parlat gaire de les lletres, i ja tocaria. Perquè en la música i en la llengua la part essencial és sonora, però totes dues troben en l'escriptura una eina important.

 • "Flamenco" o "flamenc"?
  Escolta àudio

  "Flamenco" o "flamenc"?

  Alguna vegada ens han preguntat: "De la música flamenca, l'andalusa, n'hem de dir flamenc, en català, o flamenco, en castellà?" La resposta és molt clara: flamenc.

 • Cant gregorià amb foques
  Escolta àudio

  Cant gregorià amb foques

  Us podeu imaginar un cor de foques cantant el "Pange lingua" en un monestir? Les foques entonarien la melodia bramant amb una serietat absoluta, i cada foca aguantaria la partitura amb aquelles aletes que són com bracets escurçats.

 • A cappella
  Escolta àudio

  A cappella

  "A cappella" és una locució italiana que vol dir 'sense acompanyament instrumental'. Cal escriure-ho com en italià, amb dues pes i dues eles

 • Són bones persones, els músics?
  Escolta àudio

  Són bones persones, els músics?

  Avui plantegem una pregunta de resposta òbvia. Això és Catalunya Música, o sigui que… qui gosaria criticar-hi els músics? Seria com escopir al cel! Aquí, tots som una mica músics, i també bones persones!

 • Te amb txa-txa-txa
  Escolta àudio

  Te amb txa-txa-txa

  Potser no s'ha plantejat mai ningú que el txa-txa-txa pugui estar relacionat amb el te... Sí: en portuguès del te se'n diu "cha", i per tant tres tasses de te seguides farien un "cha-cha-cha".

 • La roseta
  Escolta àudio

  La roseta

  La roseta és el forat rodó que hi ha en alguns instruments de corda pinçada, de vegades amb un calat molt treballat amb forma de rosa

 • El Virolai
  Escolta àudio

  El Virolai

  El monestir de Montserrat és un centre religiós situat en un entorn únic, però també un centre de cultura que ha conreat i protegit la nostra llengua, i que ha fet créixer el coneixement musical. Per tot això, i aprofitant que el 27 d'abril és la festa de la Mare de Déu de Montserrat, avui parlem del Virolai.

 • Germanismes musicals 3 ("leitmotiv")
  Escolta àudio

  Germanismes musicals 3 ("leitmotiv")

  El "leitmotiv" és el motiu conductor d'una obra. La paraula és alemanya i en català presenta més d'una pronúncia.

 • La música dels arbres
  Escolta àudio

  La música dels arbres

  Segons l'autor de "La vida secreta dels arbres", l'alemany Peter Wohlleben, els arbres es comuniquen per mitjà de les olors, dels colors i d'impulsos elèctrics. Però també perceben i emeten sons. Es comuniquen.

 • Tarantel·les i aranyes
  Escolta àudio

  Tarantel·les i aranyes

  La paraula "tarantel·la" no ve directament del nom de la ciutat (i província) italiana de Tàrent (que en italià és Taranto). El que ve de Taranto és "taranta" o "tarantola", que és la nostra taràntula, és a dir, una aranya, i d'aquí ve el nom de la tarantel·la, la dansa.

 • Expressions amb "percussió"
  Escolta àudio

  Expressions amb "percussió"

  Els instruments de percussió apareixen en expressions d'atabalament i sordesa, però van bé per a situacions solemnes.

 • Primavera musical
  Escolta àudio

  Primavera musical

  A la primavera tot es desperta, també la música. Fins i tot els ocells canten més, entre l'abril i el juny. Des d'abans de sortir el sol i durant un parell d'hores se sent una bona piuladissa. És el que en anglès anomenen "dawn chorus", 'el cor de l'alba'.

Anar al contingut