Parlant de música

 • Parlant de música: "Frère Jacques" i la litotomia
  Escolta àudio

  Parlant de música: "Frère Jacques" i la litotomia

  Gairebé tothom coneix el Frère Jacques o Germà Jaume, un monjo que ha passat a la posteritat pel fet de ser un pèl mandrós. A la cançó infantil que protagonitza, les estrofes es repeteixen en forma de cànon, de manera que les campanes que criden a l'oració van sonant, i al final, quan la cançó s'acaba, ens quedem sense saber si el monjo s'ha llevat o no s'ha llevat. Probablement, no.

 • Parlant de música: Pompeu Fabra i Pau Casals (Nadal del 48 a Prada)
  Escolta àudio

  Parlant de música: Pompeu Fabra i Pau Casals (Nadal del 48 a Prada)

  Les vides de Pompeu Fabra i Pau Casals, un gramàtic i un músic, s'encreuen a Prada, al Conflent, on tots dos van a parar seguint el camí de l'exili al final de la Guerra Civil espanyola. El 26 de gener del 1939 les tropes franquistes entren a Barcelona i Casals s'exilia. Fabra travessa la frontera el 31 de gener.

 • Parlant de música: Homòfons
  Escolta àudio

  Parlant de música: Homòfons

  Arribem al "Parlant de música" número 100 i, per "celebrar-ho", parlem d'homòfons. Per què justament avui? Doncs perquè el número cent té un parell d'homòfons: "sent" gerundi del verb "ser", i "sent" de "sentir".

 • Parlant de música: Els lutiers
  Escolta àudio

  Parlant de música: Els lutiers

  Lutier és la persona que fabrica o repara instruments musicals de corda, com ara violins, violes, violoncels o contrabaixos. Per extensió, també s'aplica als que construeixen altres instruments, però llavors potser és millor parlar de fabricants o constructors de l'instrument corresponent, o bé acompanyar la paraula "lutier" del tipus d'instruments que fabrica. Així podríem arribar a parlar, per exemple, d'un "lutier de vent" o un "lutier d'oboès". Si diem "lutier" tot sol, sense concretar més, pensem bàsicament en instruments de corda.

 • Parlant de música: L'organologia
  Escolta àudio

  Parlant de música: L'organologia

  L'organologia és la ciència musicològica que estudia els instruments musicals. La paraula ens pot fer pensar en un instrument musical concret, l'orgue, i és que en realitat tot ve del mateix: del grec όργανον, que vol dir 'eina, instrument', i també 'orgue'. És un derivat d'έργον, que vol dir 'acció, obra'. Òrgan, organisme, organitzar i orgànic tenen el mateix origen.

 • El busuqui i els sistemes d'escriptura
  Escolta àudio

  El busuqui i els sistemes d'escriptura

  Cada llengua és un sistema organitzat d'expressió, amb regles pròpies. I aquesta expressió, que primordialment és oral, parlada, de vegades queda fixada gràcies a l'escriptura.

 • El sacabutx
  Escolta àudio

  El sacabutx

  Parlem d'un instrument de música antiga antecessor del trombó de vares: el sacabutx. Tots dos s'assemblen força, però el sacabutx és una mica més petit.

 • El sirtaki i els xenismes
  Escolta àudio

  El sirtaki i els xenismes

  Parlem d'una dansa popular que representa arreu del món la cultura de Grècia i que s'ha convertit en una de les atraccions turístiques del país. Molts coneixem el sirtaki de la pel·lícula "Zorba el grec", on el vitalista Zorba aconsegueix que Basil, un anglès més aviat seriós, acabi ballant amb ell en una platja.

 • L'acordió
  Escolta àudio

  L'acordió

  L'acordió és un instrument portàtil que "omple" qualsevol escenari, sigui d'interior o a l'aire lliure. Ell tot sol fa melodia i acompanyament i, tant si és cromàtic com si és diatònic, se'l sent de força lluny.

 • Rèquiem
  Escolta àudio

  Rèquiem

  Encara falta per arribar a Nadal amb el seu "pas de pardal". És temps de malenconia, d'introspecció, i també de rèquiems, composicions a partir del text de la missa de difunts. La paraula "rèquiem" és un llatinisme ja adaptat, que escrivim i pronunciem en català. L'escrivim amb accent greu sobre la primera "e". Si no fos per això, la paraula catalana seria idèntica a la llatina de la qual prové, "rĕquiem" [rékwiem]. Fixem-nos que la pronúncia llatina és diferent de la catalana. En català oriental, [rɛ́kiəm]; en occidental, [rɛ́kiem]. En llatí, [rékwiem].

 • Els pedals del piano
  Escolta àudio

  Els pedals del piano

  Sabeu quants pedals té un piano? Doncs en sol tenir dos o tres, però n'hi ha que en tenen només un, i d'altres, més de quatre. Varia segons l'època de l'instrument i segons si el piano és de cua o de paret.

 • El fado
  Escolta àudio

  El fado

  Segurament tots hem viscut moments del que en portuguès anomenen SAUDADE, un sentiment difícil de definir. Podríem dir que és una barreja de tristesa, enyorança dolça i dolor de l'ànima. La paraula SAUDADE ve del llatí SOLITAS [sólitas], 'soledat', i està molt lligada al fado, un gènere musical que s'ha convertit en una icona de Portugal.

 • Melismes
  Escolta àudio

  Melismes

  El cant gregorià és un cant litúrgic utilitzat per l'Església cristiana d'Occident des de l'edat mitjana. El nom li ve del papa Gregori I, a qui alguns atribueixen l'organització d'aquest tipus de cant.

 • El diapasó
  Escolta àudio

  El diapasó

  Parlem del diapasó, aquella vareta metàl·lica que molts directors s'acosten a l'orella per donar el to als cantaires abans de començar. Si heu cantat mai en una coral, segur que heu vist fer aquest gest de picar la vareta i escoltar-se-la atentament.

 • La trompa d'Eustaqui
  Escolta àudio

  La trompa d'Eustaqui

  Hem parlat de trompes més d'una vegada. De l'instrument que es diu trompa, de l'enganyosa trompa marina, de la sorollosa trompeta i del greu trombó. En canvi, fins ara no havíem al·ludit a Bartolomeo Eustachi, un anatomista del segle XVI que va estudiar a fons les orelles, i que per això dona nom a les trompes d'Eustaqui. Avui repassarem què hi ha a l'orella que fa que sentim la música.

Anar al contingut