Parlant de música

 • Parlant de música: Bombardes, bombardins i bombardons
  Escolta àudio

  Parlant de música: Bombardes, bombardins i bombardons

  La paraula "bombarda" ja apareix en català a la Crònica de Pere el Cerimoniós, al segle XIV, amb el significat d''artefacte explosiu'. Una bombarda era una arma de foc semblant a un canó. Com que venia d'Itàlia, primer es va anomenar "lombarda" (per la Llombardia), i després, pel soroll que feia, es va convertir en "bombarda".

 • Parlant de música: El violí i el "fiddle"
  Escolta àudio

  Parlant de música: El violí i el "fiddle"

  El Barcelona Fiddle Congress és una trobada a l'entorn dels instruments de corda fregada de la tradició musical no clàssica, i ja va per la tercera edició. Com n'hauríem de dir, en català? Barcelona i Congress no tenen problema de traducció, però, i "fiddle"?

 • Parlant de música: Expressions amb "ballar"
  Escolta àudio

  Parlant de música: Expressions amb "ballar"

  "Ballar" està molt relacionat amb la música, entre altres coses perquè tant ballar com escoltar música fan augmentar el nivell d'endorfines, unes hormones naturals que ens generen benestar. Però "ballar" no sempre vol dir el mateix! En algunes frases fetes "ballar" té connotacions negatives. (Foto: Adrian Lumi)

 • Parlant de música: "Frère Jacques" i la litotomia
  Escolta àudio

  Parlant de música: "Frère Jacques" i la litotomia

  Gairebé tothom coneix el Frère Jacques o Germà Jaume, un monjo que ha passat a la posteritat pel fet de ser un pèl mandrós. A la cançó infantil que protagonitza, les estrofes es repeteixen en forma de cànon, de manera que les campanes que criden a l'oració van sonant, i al final, quan la cançó s'acaba, ens quedem sense saber si el monjo s'ha llevat o no s'ha llevat. Probablement, no.

 • Parlant de música: Pompeu Fabra i Pau Casals (Nadal del 48 a Prada)
  Escolta àudio

  Parlant de música: Pompeu Fabra i Pau Casals (Nadal del 48 a Prada)

  Les vides de Pompeu Fabra i Pau Casals, un gramàtic i un músic, s'encreuen a Prada, al Conflent, on tots dos van a parar seguint el camí de l'exili al final de la Guerra Civil espanyola. El 26 de gener del 1939 les tropes franquistes entren a Barcelona i Casals s'exilia. Fabra travessa la frontera el 31 de gener.

 • Parlant de música: Homòfons
  Escolta àudio

  Parlant de música: Homòfons

  Arribem al "Parlant de música" número 100 i, per "celebrar-ho", parlem d'homòfons. Per què justament avui? Doncs perquè el número cent té un parell d'homòfons: "sent" gerundi del verb "ser", i "sent" de "sentir".

 • Parlant de música: Els lutiers
  Escolta àudio

  Parlant de música: Els lutiers

  Lutier és la persona que fabrica o repara instruments musicals de corda, com ara violins, violes, violoncels o contrabaixos. Per extensió, també s'aplica als que construeixen altres instruments, però llavors potser és millor parlar de fabricants o constructors de l'instrument corresponent, o bé acompanyar la paraula "lutier" del tipus d'instruments que fabrica. Així podríem arribar a parlar, per exemple, d'un "lutier de vent" o un "lutier d'oboès". Si diem "lutier" tot sol, sense concretar més, pensem bàsicament en instruments de corda.

 • Parlant de música: L'organologia
  Escolta àudio

  Parlant de música: L'organologia

  L'organologia és la ciència musicològica que estudia els instruments musicals. La paraula ens pot fer pensar en un instrument musical concret, l'orgue, i és que en realitat tot ve del mateix: del grec όργανον, que vol dir 'eina, instrument', i també 'orgue'. És un derivat d'έργον, que vol dir 'acció, obra'. Òrgan, organisme, organitzar i orgànic tenen el mateix origen.

 • El busuqui i els sistemes d'escriptura
  Escolta àudio

  El busuqui i els sistemes d'escriptura

  Cada llengua és un sistema organitzat d'expressió, amb regles pròpies. I aquesta expressió, que primordialment és oral, parlada, de vegades queda fixada gràcies a l'escriptura.

 • El sacabutx
  Escolta àudio

  El sacabutx

  Parlem d'un instrument de música antiga antecessor del trombó de vares: el sacabutx. Tots dos s'assemblen força, però el sacabutx és una mica més petit.

 • El sirtaki i els xenismes
  Escolta àudio

  El sirtaki i els xenismes

  Parlem d'una dansa popular que representa arreu del món la cultura de Grècia i que s'ha convertit en una de les atraccions turístiques del país. Molts coneixem el sirtaki de la pel·lícula "Zorba el grec", on el vitalista Zorba aconsegueix que Basil, un anglès més aviat seriós, acabi ballant amb ell en una platja.

 • L'acordió
  Escolta àudio

  L'acordió

  L'acordió és un instrument portàtil que "omple" qualsevol escenari, sigui d'interior o a l'aire lliure. Ell tot sol fa melodia i acompanyament i, tant si és cromàtic com si és diatònic, se'l sent de força lluny.

 • Rèquiem
  Escolta àudio

  Rèquiem

  Encara falta per arribar a Nadal amb el seu "pas de pardal". És temps de malenconia, d'introspecció, i també de rèquiems, composicions a partir del text de la missa de difunts. La paraula "rèquiem" és un llatinisme ja adaptat, que escrivim i pronunciem en català. L'escrivim amb accent greu sobre la primera "e". Si no fos per això, la paraula catalana seria idèntica a la llatina de la qual prové, "rĕquiem" [rékwiem]. Fixem-nos que la pronúncia llatina és diferent de la catalana. En català oriental, [rɛ́kiəm]; en occidental, [rɛ́kiem]. En llatí, [rékwiem].

 • Els pedals del piano
  Escolta àudio

  Els pedals del piano

  Sabeu quants pedals té un piano? Doncs en sol tenir dos o tres, però n'hi ha que en tenen només un, i d'altres, més de quatre. Varia segons l'època de l'instrument i segons si el piano és de cua o de paret.

 • El fado
  Escolta àudio

  El fado

  Segurament tots hem viscut moments del que en portuguès anomenen SAUDADE, un sentiment difícil de definir. Podríem dir que és una barreja de tristesa, enyorança dolça i dolor de l'ànima. La paraula SAUDADE ve del llatí SOLITAS [sólitas], 'soledat', i està molt lligada al fado, un gènere musical que s'ha convertit en una icona de Portugal.

Anar al contingut