Parlant de música

 • Parlant de música: Viva Verdi (sigles i acrònims)
  Escolta àudio

  Parlant de música: Viva Verdi (sigles i acrònims)

  Parlar de sigles i acrònims ens porta, curiosament, al nom d'un compositor: Giuseppe Verdi, l'autor de l'òpera "Nabucco".

 • PARLANT DE MÚSICA: El "foyer"
  Escolta àudio

  PARLANT DE MÚSICA: El "foyer"

  Un "foyer" és una sala que hi sol haver als teatres perquè el públic pugui estirar les cames o xerrar una mica abans, a la mitja part o després d'una funció. És un espai de transició cap a la sala, una mena de vestíbul. Hi ha "foyer" al Liceu, al Palau de la Música, al Lliure, a diferents auditoris del país i, per exemple, al teatre Cirvianum de Torelló. Encara que la paraula no aparegui als diccionaris catalans, el "foyer" forma part de les instal·lacions dels nostres teatres.

 • Parlant de música: El bemoll
  Escolta àudio

  Parlant de música: El bemoll

  Fa molts i molts anys que l'única forma normativa en català és "bemoll" (i no pas "bemol"). Fa més de 120 anys Pompeu Fabra, a la Contribució a la gramàtica de la llengua catalana, ja hi recollia "bemoll" com a única opció, i també apareix així a les seves fitxes manuscrites.

 • Parlant de música: La mandolina
  Escolta àudio

  Parlant de música: La mandolina

  La mandolina és un instrument de quatre cordes dobles. Està afinada com un violí i les posicions dels dits són les mateixes, però la mandolina té trastos i no es toca amb arquet sinó amb pua. Etimològicament, forma part de l'extens grup d'instruments que provenen de la paraula grega πανδοῦρα, relacionada amb la deessa Pandora. La pandura era un instrument dels grecs antics i està en l'origen de diversos llaüts.

 • Parlant de música: Les caramelles
  Escolta àudio

  Parlant de música: Les caramelles

  Les caramelles són una festa tradicional de Pasqua en què les colles van per les cases i canten (i de vegades, ballen) cançons. La paraula té una gran varietat de significats, i també de formes segons el lloc. Però l'etimologia és molt clara, i aquí en parlem.

 • Parlant de música: El txistu
  Escolta àudio

  Parlant de música: El txistu

  El txistu, la més coneguda de les flautes basques, ens porta a veure unes quantes coincidències, musicals i lingüístiques, entre el poble basc i el català.

 • Parlant de música: El bordó i els borinots
  Escolta àudio

  Parlant de música: El bordó i els borinots

  En música, "bordó" té uns quants significats, tots relacionats amb la 'qualitat de greu'. La paraula ve del francès o l'occità "bourdon", a partir del llatí "*bŭrdōne", que vol dir 'borinot'. L'origen és onomatopeic; vol imitar el brunzit d'un borinot quan belluga les ales a gran velocitat.

 • Parlant de música: El caixet
  Escolta àudio

  Parlant de música: El caixet

  El caixet és la cotització d'un artista; del caixet que tingui en depèn la caixa que faci. Però "caixet" no té veure amb "caixa" sinó amb el francès "cachet", un segell: dels que imprimeixen una marca en relleu sobre lacre, o dels que, sucats amb tinta, permeten estampar un text o una imatge sobre un paper.

 • Parlant de música: La cançó del tururut i el cuplet
  Escolta àudio

  Parlant de música: La cançó del tururut i el cuplet

  Un cuplet és una cançó lleugera amb textos picants i de vegades satírics. El gènere va ser molt popular a Catalunya, sobretot a començament del segle XX, i la paraula prové del francès "couplet," que, com "cobla" en català, vol dir 'conjunt de versos' (en el cas de la cobla sardanista, 'conjunt de músics'). Tot plegat ve del llatí "cōpŭla", que vol dir 'unió'.

 • Parlant de música: La verra
  Escolta àudio

  Parlant de música: La verra

  Una verra és el mateix que una truja. Però "verra" també és una manera col·loquial d'anomenar el contrabaix de la cobla, probablement per les grans dimensions i pel so, greu com un gardeny.

 • Parlant de música: Música i mobiliari
  Escolta àudio

  Parlant de música: Música i mobiliari

  La paraula mobiliari ve del llatí "mōbĭlis", que vol dir 'mòbil', és a dir, 'que es pot moure'. De fet, canviar els mobles de lloc és la típica cosa que fem quan volem un canvi a casa amb la mínima despesa. Mobiliari, fusta i música són matèries molt vinculades.

 • Parlant de música: Relat amb "tocar"
  Escolta àudio

  Parlant de música: Relat amb "tocar"

  Avui tocaven matines i ahir a la nit el nen dels veïns va decidir tocar l'orgue, vinga plorar! Han tocat les dues, les tres, en tocaven de petites, i la criatura anar tocant allò que no sona. A les tres i cinc he tocat a la porta dels veïns, i ves, m'han tocat la corda sensible: tenia febre, la criatura!

 • Parlant de música: Taral·legem?
  Escolta àudio

  Parlant de música: Taral·legem?

  Diuen que cantar, o taral·lejar, té molts beneficis. Va bé contra l'estrès, serveix d'exercici físic, reforça el sistema immunitari i la salut cardiovascular i ajuda a no roncar quan es dorm. Cantar és fantàstic, sens dubte. Però taral·lejar també és boníssim, i serveix per cantar encara que no recordem la lletra. "Taral·lejar", o "taral·larejar", ve de l'onomatopeia "taral·larà", que és més o menys el que diem quan cantem sense dir les paraules d'una cançó.

 • Parlant de música: El verb "tocar"
  Escolta àudio

  Parlant de música: El verb "tocar"

  "Tocar" és un verb onomatopeic i polisèmic, d'ús molt habitual i que ha generat un munt d'expressions. Segons Joan Coromines, inicialment el verb "tocar" reproduïa el so d'un cop, concretament el de les campanes. D'aquí es devia passar a "tocar a la porta", com a 'trucar'. Això porta a 'pegar', i finalment s'arriba al significat més corrent del verb ara mateix, 'exercir el sentit del tacte', molt relacionat amb la interpretació instrumental. Tot i això, hi ha un instrument que es toca sense ser tocat: el theremin.

 • Parlant de música: El charango
  Escolta àudio

  Parlant de música: El charango

  El charango és un instrument de corda típic dels països andins. De mida és petit, si fa no fa com un tiple menorquí o un ukelele. Però si l'ukelele té quatre cordes i el tiple quatre o cinc, el charango en sol tenir cinc parells, o sigui deu. Per això té el mànec i el claviller força grossos, comparats amb la caixa.

Anar al contingut