Parlant de música

 • El gamelan
  Escolta àudio

  El gamelan

  Hi ha clubs que són més que un club i instruments que són més que un instrument. Parlem del gamelan, o orquestra javanesa, un conjunt que, tot i estar format per diferents instruments, es concep com una unitat inseparable.

 • Parlant de música: Gigues i gigues
  Escolta àudio

  Parlant de música: Gigues i gigues

  La paraula "giga", relacionada amb 'gegant', expressa conceptes de les noves tecnologies, però també té relació amb instruments antics, danses tradicionals i suites barroques.

 • Parlant de música: La sarsuela
  Escolta àudio

  Parlant de música: La sarsuela

  Sabeu d'on ve la paraula "sarsuela"? Sabeu que el teatre líric va contribuir a normalitzar el català?

 • Parlant de música: Música i gastronomia
  Escolta àudio

  Parlant de música: Música i gastronomia

  En aquest "Parlant de música" fem un menú degustació musical que comença amb uns entremesos de Rossini i acaba amb unes postres de músic i una tònica per fer-ho baixar tot. Afegint-hi els plats principals, farem un bon tiberi: menjarem sarsuela de peix, violes de gamba, bacallà amb samfaina i uns quants plats més.

 • Parlant de música: Expressions amb "orgue"
  Escolta àudio

  Parlant de música: Expressions amb "orgue"

  Si us demanem si coneixeu alguna expressió que inclogui la paraula "orgue" segurament contestareu: "No estic per orgues!". Doncs n'hi ha moltes més, i aquí en recollim unes quantes!

 • Parlant de música: La gralla
  Escolta àudio

  Parlant de música: La gralla

  Si hi ha un so característic de la festa al carrer, sigui cercavila, gegants, trabucaires o castells, és el de la gralla. Les gralles són la banda sonora de la festa: anuncien que comença, que arriba al moment culminant o que s'acaba; acompanyen cada activitat i contribueixen a augmentar-ne l'emoció. Sabeu d'on ve el nom de l'instrument?

 • Parlant de música: L'armadura
  Escolta àudio

  Parlant de música: L'armadura

  Per desgràcia, armes i guerres acompanyen la humanitat des de sempre. Però "armar" també és ajuntar les diverses peces de què es compon un objecte. O, com en el formigó armat, posar-hi una armadura de ferro perquè sigui més resistent. Amb aquestes armadures que organitzen i sostenen està relacionada l'armadura musical.

 • Parlant de música: Rossini i les postres de músic
  Escolta àudio

  Parlant de música: Rossini i les postres de músic

  Rossini era un músic gastrònom. Abans de fer els quaranta anys i havent escrit gairebé quaranta òperes, es va retirar i, durant quaranta anys més, es va dedicar, sobretot, a la bona taula. Partint d'aquest compositor acabem parlant d'aliments que tant proporcionen energia a frares com a esportistes i músics.

 • Parlant de música: Castanyoles, castanyetes, postisses i estriquetes
  Escolta àudio

  Parlant de música: Castanyoles, castanyetes, postisses i estriquetes

  Si la crotalogia és la ciència que estudia les castanyoles, avui fem "crotaloetimologia": busquem l'origen dels diferents noms que rep aquest instrument en català.

 • Parlant de música: Accidents musicals
  Escolta àudio

  Parlant de música: Accidents musicals

  D'entrada, el trànsit de vehicles i la música no semblen matèries relacionades, però els termes "accident", "retenció" i "alteració" es fan servir en aquests dos àmbits.

 • Parlant de música: Viva Verdi (sigles i acrònims)
  Escolta àudio

  Parlant de música: Viva Verdi (sigles i acrònims)

  Parlar de sigles i acrònims ens porta, curiosament, al nom d'un compositor: Giuseppe Verdi, l'autor de l'òpera "Nabucco".

 • PARLANT DE MÚSICA: El "foyer"
  Escolta àudio

  PARLANT DE MÚSICA: El "foyer"

  Un "foyer" és una sala que hi sol haver als teatres perquè el públic pugui estirar les cames o xerrar una mica abans, a la mitja part o després d'una funció. És un espai de transició cap a la sala, una mena de vestíbul. Hi ha "foyer" al Liceu, al Palau de la Música, al Lliure, a diferents auditoris del país i, per exemple, al teatre Cirvianum de Torelló. Encara que la paraula no aparegui als diccionaris catalans, el "foyer" forma part de les instal·lacions dels nostres teatres.

 • Parlant de música: El bemoll
  Escolta àudio

  Parlant de música: El bemoll

  Fa molts i molts anys que l'única forma normativa en català és "bemoll" (i no pas "bemol"). Fa més de 120 anys Pompeu Fabra, a la Contribució a la gramàtica de la llengua catalana, ja hi recollia "bemoll" com a única opció, i també apareix així a les seves fitxes manuscrites.

 • Parlant de música: La mandolina
  Escolta àudio

  Parlant de música: La mandolina

  La mandolina és un instrument de quatre cordes dobles. Està afinada com un violí i les posicions dels dits són les mateixes, però la mandolina té trastos i no es toca amb arquet sinó amb pua. Etimològicament, forma part de l'extens grup d'instruments que provenen de la paraula grega πανδοῦρα, relacionada amb la deessa Pandora. La pandura era un instrument dels grecs antics i està en l'origen de diversos llaüts.

 • Parlant de música: Les caramelles
  Escolta àudio

  Parlant de música: Les caramelles

  Les caramelles són una festa tradicional de Pasqua en què les colles van per les cases i canten (i de vegades, ballen) cançons. La paraula té una gran varietat de significats, i també de formes segons el lloc. Però l'etimologia és molt clara, i aquí en parlem.

Anar al contingut