Parlant de música

 • No ens aixafeu la guitarra!
  Escolta àudio

  No ens aixafeu la guitarra!

  "Aixafar la guitarra" és una frase feta que no significa literalment "esclafar un instrument de corda", sinó "desbaratar-li els plans a algú", i té unes quantes expressions sinònimes.

 • Bisos i propines
  Escolta àudio

  Bisos i propines

  Tot i que funcionen com a sinònims, podríem distingir entre "bis" (peça repetida) i "propina" (peça nova). I també n'hi ha que distingeixen entre "bis" (peça repetida) i "plus" (peça nova).

 • Dos pianos iguals, però diferents!
  Escolta àudio

  Dos pianos iguals, però diferents!

  La paraula "piano" és un manlleu amb dos usos ben diferenciats en l'àmbit musical: el nom d'instrument (substantiu) i l'indicador de tempo (adverbi). Encara que s'escriuen igual, en català oriental no es pronuncien ben bé igual.

 • Els valors de la jota
  Escolta àudio

  Els valors de la jota

  La jota, com a ball i com a lletra, té múltiples lectures.

 • Mandra cançonera
  Escolta àudio

  Mandra cançonera

  "Cançons", "cançoneria" i "cançoner" tenen a veure amb "mandra" i "romanços". Sabeu allò que diu que els esquimals tenen centenars de paraules per designar els diferents tipus de neu? Doncs els catalans tenim un munt de paraules per designar els cançoners o gansoners!

 • Instruments onomatopeics
  Escolta àudio

  Instruments onomatopeics

  Molts instruments, pel nom que reben, ens remeten al so que fan. Els d'instruments de vent solen contenir sons fricatius i els de percussió, oclusius i bilabials.

 • Diesi i anacrusi
  Escolta àudio

  Diesi i anacrusi

  Pronúncia, gènere i nombre d'algunes paraules acabades en "-si".

 • Noms híbrids contemporanis
  Escolta àudio

  Noms híbrids contemporanis

  Pronúncia de músics argentins vinculats, per origen o vivències, a diversos països: Ástor Piazzolla, Martha Argerich i Alberto Ginastera.

 • Concert d'onomatopeies
  Escolta àudio

  Concert d'onomatopeies

  Una onomatopeia és una 'paraula formada a imitació d'un so natural'. Les onomatopeies se solen improvisar, però amb les que estan recollides als diccionaris gairebé podríem formar una orquestra. Provem-ho?

 • "Sentir" i "sentir-hi" no és ben bé el mateix
  Escolta àudio

  "Sentir" i "sentir-hi" no és ben bé el mateix

  Hi ha una mena de progressió entre "sentir-hi", "sentir" i "escoltar": possibilitat física de percebre ="sentir-hi"; percebre ="sentir"; sentir posant-hi voluntat i atenció="escoltar". Si les orelles ens rutllen prou o si el soroll no ens ho impedeix, hi sentim. Si hi sentim, podem sentir la música que sona. I si ens agrada i ens interessa, també podrem escoltar-la amb atenció, per delectar-nos en tots els seus matisos!

 • Noms híbrids històrics
  Escolta àudio

  Noms híbrids històrics

  Alguns noms es transformen amb la trajectòria vital de qui els porta. Per exemple el de Chopin, que va néixer a Polònia com a Fryderyk Franciszek Chopin i va morir a París conegut com a Frédéric-François Chopin. Igualment, l'hongarès de naixement Ferenc Liszt va acabar sent conegut com a Franz Liszt després de viure molts anys a Àustria i Alemanya. Händel va néixer a Alemanya i va acabar vivint a Londres; aquí el coneixem amb la forma alemanya del nom.

 • El joc de tocar
  Escolta àudio

  El joc de tocar

  En algunes llengües 'tocar un instrument' i 'jugar' s'expressen amb un mateix verb: "jouer", "play", "spielen"...

 • Les parts del violí
  Escolta àudio

  Les parts del violí

  Un recorregut pel violí i els noms de les peces que el formen, des de la voluta fins al botó. Sense oblidar-nos de la sordina!

 • El nom de les notes musicals
  Escolta àudio

  El nom de les notes musicals

  Al segle XI el monjo benedictí Guido d'Arezzo va idear el solfeig i el tetragrama, i també va sistematitzar la notació musical actual, en què cada nom de nota és una síl·laba: do re mi fa sol la si.

 • Interferències en la pronúncia de noms propis
  Escolta àudio

  Interferències en la pronúncia de noms propis

  Als nostres mitjans, el criteri general és pronunciar els noms estrangers respectant al màxim la fonètica original, però sense que sembli que canviem de llengua només per pronunciar el nom en qüestió. Ens acostem a la pronúncia original partint dels fonemes catalans. Per això, per no perdre la naturalitat, de vegades simplifiquem una mica la pronúncia original. Això sí: vigilem que no hi interfereixin terceres llengües. Evitem l'error de pronunciar a la castellana els noms portuguesos, o a l'anglesa els noms francesos i alemanys!

Anar al contingut