TOTS ELS ÀUDIOS

  • El maridatge
    Escolta àudio

    El maridatge

    Anar a un restaurant i fer un menú degustació és una bona manera de conèixer el lloc. Sovint, en aquests menús ofereixen maridatge amb vi. El "Tast vertical" reuneix quatre experts de luxe per conèixer com hem de combinar el menjar amb el vi. Són Joan Carles Ibañez, cap de sala del restaurant Lasarte; Ferran Centelles, sommelier, director de Wine is social i excap de sommeliers d'El Bulli; Xavi Fitó, el barman durant anys del Dry Martini i propietari d'un restaurant-cocteleria de Sant Cugat, i Philippe Regol, crític gastronòmic i col·laborador d'"Un restaurant caníbal a Berlín".

  • La fil·loxera al vi català
    Escolta àudio

    La fil·loxera al vi català

    Sovint, quan fem visites a cellers o llegim articles del món del vi, topem amb el concepte "prefil·loxèric" associat a certs productes. La fil·loxera va ser una plaga que fa 200 anys va fer desaparèixer la producció de vi a gairebé tot Europa. Es va perdre molta vinya i moltes varietats es van perdre. Parlem sobre què va significar aquell període amb Miquel Torres, propietari de Bodegas Torres, una empresa que treballa per recuperar varietats prefil·loxèriques; Montse Nadal, professora de la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, i Lluís Giralt, investigador de l'Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat.

  • Valorem prou el vi catàlà?
    Escolta àudio

    Valorem prou el vi catàlà?

    Regions vinícoles com Toro, Ribera de Duero, Rioja, Bordeus o Califòrnia saben com cuidar i valorar els seus productes. A les cartes dels restaurants o a les botigues el primer que mostren són els vins de les seves zones. I a Catalunya, ens creiem prou el producte fet a casa? Convidem propietaris de botigues i restaurants perquè ens expliquin quina és la seva filosofia. Són Marisol Hernàndez propietària de la vinateria vermuteria Verol, a Barcelona, especialitzada en petits cellers de vins i caves, Víctor Jiménez, propietari de la botiga La Vinícola, situada també a la capital catalana, especialitzada en vins catalans i especialment de la Catalunya Nord i Santi Amigó, propietari del Restaurant Cal Cim, de Sant Pau d'Ordal, a l'Alt Penedès, on la carta és exclusivament de vins de la comarca.

  • Varietats autòctones
    Escolta àudio

    Varietats autòctones

    Què és una varietat autòctona? Quants segles ha de portar una planta en una regió perquè se la consideri que és d'allà? Segurament són preguntes per a un historiador, però el "Tast vertical" reuneix quatre elaboradors de vi que treballen amb varietats de raïm catalanes, si és que se'n pot dir així. Són Marc Ripoll, del Celler Ripoll-Sans del Priorat (Gratallops) amb la varietat escanyavelles, Oriol Pérez de Tudela, del celler El vi a punt amb el cartoixà vermell, Joan Ignasi Domènech, propietari de Vinyes Domènech de Capçanes amb la garnatxa peluda i Sara Batalla, del celler Estol Verd de Rodonyà amb el sumoll.

  • Comprar a l'avançada
    Escolta àudio

    Comprar a l'avançada

    Quan un celler té renom, ja sabem que el vi de l'any que ve serà bo. Per això hi ha una pràctica que fan els qui s'ho poden permetre: consisteix a comprar a l'avançada, és a dir, pagar avui per un vi que encara no està acabat. El "Tast vertical" reuneix tres dels distribuïdors més importants de Catalunya que dominen el mecanisme de l'avançada, els "cupos" i les "premiers". Són l'enòleg de Licors Grau de Palafrugell, Jordi Grau, el propietari de Cuvée-3000, una distribuïdora especialitzada en vins naturals, Joan València, i el propietari de Vila Viniteca, Quim Vila.

  • Vi, música i jocs
    Escolta àudio

    Vi, música i jocs

    El món del vi fa temps que vol sortir d'un encasellament elitista i centrat només en els restaurants d'alta cuina. Algunes d'aquestes activitats barregen el vi amb el món de l'art, especialment amb la música. La DO Catalunya, amb la seva constant recerca de trobar terrenys nous , ha impulsat activitats d'oci com un "escape room" o una festa de la "llei seca". En parlem amb Sole G. Insua, cap de comunicació de la DO Catalunya; Maria Bassegoda i Max Margaleff, la cap de comunicació i el president de l'Academia de Tastavins, i César Cánovas, sommelier, nas d'or.

  • Vi i restauració
    Escolta àudio

    Vi i restauració

    De vegades anem a un restaurant i no hi trobem cap vi que ens agradi. Això passa cada cop menys, afortunadament moltes botigues i distribuïdors s'encarreguen d'assessorar restaurants que no tenen cap persona especialitzada que supervisi la carta de vins que ofereixen. En parlem amb Xavier Ayala, sommelier del Restaurant Nandu Jubany; Xavier Pié, president de la DO Catalunya, i Xavier Cepero, vicepresident de l'Associació Vinícola Catalana que organitza el Cartavi, el concurs de cartes de restaurants més important a Catalunya.

  • Vins ancestrals
    Escolta àudio

    Vins ancestrals

    En un món que sempre busca novetats, curiosament una de les maneres de fer una cosa nova és recuperar-ne alguna d'antiga que s'ha perdut. En el sector del vi, a Catalunya, hi ha gent que està treballant en aquesta línia. El "Tast vertical", amb Empar Moliné, convida l'enòloga del Molí de Rué, a la Ribera d'Ebre, Noemí Poquet; l'enòleg de Vall-Llach, de Porrera, Albert Costa, i l'enòleg d'Orto Vins, de la DO Montsant, Joan Asens.

  • Enòlegs estrangers que fan arrels a Catalunya
    Escolta àudio

    Enòlegs estrangers que fan arrels a Catalunya

    A l'últim programa de la temporada d'estiu de "Tast vertical", Empar Moliner ens descobreix enòlegs estrangers que han vingut a treballar a Catalunya. En alguns casos, han arribat a obrir els seus propis cellers.

  • Sommeliers estrangers a Catalunya
    Escolta àudio

    Sommeliers estrangers a Catalunya

    Dediquem el programa a persones que han vingut a Catalunya a treballar en el mon del vi. En parlem amb sommeliers estrangers: Audrey Doré, francesa, sommelier del Celler de Can Roca; Antonio Giulidori, italià, sommelier del Monvinic, i Antonio Lopo, belga, sommelier independent que treballa en diversos projectes.

  • Botigues de vins
    Escolta àudio

    Botigues de vins

    Parlem amb el propietaris de dues de les millors botigues de vins de Catalunya, perquè ens expliquin com ho fan, com són els seus clients, i tot el que vulguin. Nosaltres, en som fans: Sebastià Lozano, propietari de la botiga i distribuïdora Petit Celler, de Manresa i Jordi Grau, propietari de Vins i Licors Grau, a Palafrugell. "Tast vertical", el programa de vins d'Empar Moliner. Un any més, acompanyada pel cantautor Àlex Torío i el periodista especialitzat i sommelier Ramon Francàs.

  • Els secrets de l'etiqueta DO Catalunya: quins vins la poden obtenir?
    Escolta àudio

    Els secrets de l'etiqueta DO Catalunya: quins vins la poden obtenir?

    Sabeu què és exactament la DO Catalunya? Quines característiques té i quins vins poden aconseguir aquest reconeixement? Empar Moliner ens apropa als secrets de la Denominació d'Origen Catalunya, a través d'alguns dels cellers emblemàtics que han aconseguit aquesta etiqueta.

  • Guanyar un concurs de tast a cegues
    Escolta àudio

    Guanyar un concurs de tast a cegues

    En el programa d'ahir parlàvem amb els organitzadors de concursos de tast a cegues. Avui ho fem amb participants, finalistes i guanyadors: Imma Alexaindri i Juani Piñana són la primera parella de dones que han passat a la fase final del concurs Vilaviniteca. Ramon Jané i Toni Carbó, enòlegs propietaris dels cellers Mas Candí i La Salada. Finalistes molts anys del concurs Vilaviniteca i enguany, finalment guanyadors.

  • Creadors de concursos de degustació
    Escolta àudio

    Creadors de concursos de degustació

    Aquest cap de setmana parlarem dels concursos de tasts a cegues i ho farem des de dos punts de vista: Avui, amb persones que organitzen aquest concursos, demà amb participants. En parlem amb: Anna Vicens, presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers, organitza el concurs de millor sommelier de Catalunya. Quim Vila, propietari de Vilaviniteca, organitzador del concurs més important de cata a cegues per parelles del païs. Carlos Latre, humorista gran aficionat al vi. Aquest any ha estat jurat del concurs de Vilaviniteca. "Tast vertical", el programa de vins de l'Empar Moliner. Un any més acompanyada del cantautor Àlex Torío i el periodista especialitzat i sommelier Ramon Francàs.

  • Restaurants i cartes de vins
    Escolta àudio

    Restaurants i cartes de vins

    El vi als restaurants amb Toni Albà, actor molt conegut, aficionat al cava i co-propietari del restaurant 1918 Cuina de Mar Lluís Ariza, aparellador municipal de Cerdanyola del Vallès, aficionat a la gastronomia i al vi. Viatge per tot el mon per conèixer restaurants i cellers. Escriu a 7 Caníbales. "Tast vertical", el programa de vins de l'Empar Moliner. Un any més amb el cantautor Àlex Torío i el periodista especialitzat i sommelier Ramon Francàs.

Anar al contingut