A les portes de la Setmana Santa, i des de la botiga de vins Petit Celler, de Barcelona, us proposem quatre rutes d'enoturisme per diferents zones de Catalunya. Ens visiten Rebeca Ruiz, tècnica de la Ruta del Vi DO Alella-Terra de la Pansa Blanca; Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO Tarragona; Jordi Rius, secretari de la DO Terra Alta, i Rafel Pino, director comercial del celler Masroig, en representació de Priorat Enoturisme. Tots ells ens ofereixen obsequis per als oients que vulguin descobrir aquestes rutes i ens porten vins que tastem amb els nostres sommeliers de guàrdia, Fredi Bassal i Míriam Clotet. La Sole G. Insua repassa l'actualitat de la setmana del sector vinícola i l'estudiant en pràctiques del programa, Maria Francesc, s'introdueix en el món del tast.
Una jove sommelier, Marta Cortizas, d'El Celler de Can Roca, es va coronar la setmana passada com a millor sommelier de Catalunya del 2024, després de guanyar el concurs que organitza l'Associació Catalana de Sommeliers. Parlem amb ella i amb la presidenta de l'Associació, Anna Vicens, sobre la seva trajectòria professional i sobre els coneixements que va haver de demostrar per aconseguir el títol. El cap de setmana passat també es va celebrar el concurs de tast per parelles de Vila Viniteca. Maria Francesc va parlar amb alguns dels participants, i els sommeliers de guàrdia del programa, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens presenten els vins que van haver d'endevinar els finalistes. A més, Sole G. Insua ens actualitza l'agenda amb totes les novetats del sector del vi.
Reunim a l'estudi quatre distribuïdors de vins: Joan València, que des de fa 27 anys és al capdavant de Cuvée 3000; Bernat Voraviu, director de vins d'Ithaca Wines; Arthur de Gaulejac, copropietari de Caskadia Wines, i Sergi Montalà, que va fundar Monvins per distribuir els vins del seu propi celler, Estones Vins. Amb ells parlem de com funciona la importació i la distribució dels vins, una feina poc visible però que és imprescindible per fer arribar les ampolles a la taula de casa o del restaurant.
Al desembre l'Incavi va distingir cinc vins nous com a vins de finca qualificada, un reconeixement a l'excel·lència. Al programa d'avui els tastem tots cinc, acompanyats de les persones que els han elaborat. Joan Asens, enòleg d'Orto Vins, porta Les Tallades de Cal Nicolau. Núria Altés, propietària d'Herència Altés, serveix una ampolla de La Serra Blanc. Joaquim Gay de Montellà, director de Torre del Veguer, ens deixa tastar el Raïms de la Immortalitat. Carles Muray, enòleg d'Oller del Mas, obre un Especial Picapoll Negre. I Gerard Escudé, enòleg de Collbaix, ens ofereix una ampolla del Singular blanc. Els sommeliers del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, analitzen aquests vins tan especials, i Àlex Torío proposa una música per maridar amb cadascun d'ells. A més, parlem amb la directora de l'Incavi, Alba Balcells, sobre la rellevància que tenen per al sector vinícola català aquests vins d'altíssima qualitat. I amb la Sole G. Insua repassem l'agenda de la setmana del món del vi.
Som en època de poda, una feina molt important per al bon rendiment d'una vinya, però que sovint es fa d'una manera que perjudica la salut dels ceps. Roc Gramona, enòleg del celler Gramona i exdirector de l'Acadèmia de Poda que va fundar el seu pare, ens explica en què consisteix la poda de respecte, una tècnica que permet podar els ceps sense malmetre'ls. A més, ens porta un dels vins del seu projecte personal, L'Enclòs de Peralba. També ens visita Mireia Pujol-Busquets, directora adjunta del celler Alta Alella, amb qui tastem un dels seus caves de paratge qualificat. Parlem de les protestes del sector de la pagesia amb la Sole G. Insua i amb la portaveu de Ramaderes de Catalunya, Núria Cabré. I els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, parlen de la presència del vi a la Bíblia.
Ens instal·lem per un dia a la Barcelona Wine Week, un saló que, durant tres dies, ha reunit 952 cellers de 73 denominacions d'origen catalanes i espanyoles. Ens visita Álvaro Ribalta, l'únic català que ha aconseguit el títol de Master of Wine, un reconeixement que l'acredita com un dels màxims experts mundials del món del vi. L'acompanyen el president de la DO Conca de Barberà, Ricard Sebastià Foraster, i el director general de la DO Penedès, Francesc Olivella. Parlem també amb Nona Rubio sobre la iniciativa que ha impulsat de la mà de la Barcelona Wine Week, l'Hotel Wine Fest. Alba Esteve passeja per la fira per conversar amb expositors i visitants, i amb Sole G. Insua repassem altres esdeveniments destacats de la setmana relacionats amb el món del vi. A més, els sommeliers de guàrdia del programa, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens descobreixen una curiosa escena de la pel·lícula de James Bond "Des de Rússia amb amor" sobre peix i vi negre.
Ens visiten dues dones del vi: la directora del celler Clos Figueras, Anne Cannan, i la sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras. Amb elles obrim una ampolla de Clos Figueras i parlem de la trobada de Dones del Vi, que es farà aquest dimecres a Barcelona per reivindicar el talent femení del sector vinícola. S'hi reuniran fins a 45 elaboradores i s'hi podran tastar més de 200 vins diferents. Els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, analitzen una escena de la sèrie "Better call Saul" en què el protagonisme recau sobre una côte rôtie. I la Sole G. Insua ens porta l'actualitat de la setmana, centrada especialment en la presentació de la segona edició del Primavera DO Terra Alta. Un dels organitzadors, Marc Paladella, ens n'avança alguns detalls.
Què és una màgnum? I una doble màgnum? Ens ho expliquen els nostres sommeliers de guàrdia, Míriam Clotet i Fredi Bassal, a partir d'una seqüència de la sèrie "Berlín" que gira al voltant d'una ampolla de xampany. Ens acompanyen també dos artesans del vi: Imma Soler, de Mas de la Pansa, i Josep Carbó, de Blancher. Els seus cellers han sigut dos dels primers a obtenir el nou distintiu Catalunya Vinyeró, que atorga la DO Catalunya a aquells vins que han estat elaborats pels mateixos pagesos que han cuidat la vinya, que han utilitzat únicament el seu propi raïm i que també n'han assumit la comercialització. Amb ells dos i amb el president de la DO Catalunya, Xavier Pié, parlem del concepte de vinyeró. A més a més, la Sole G. Insua ens posa al dia de totes les novetats del sector vinícola.
Presentem el projecte Raventós Codorníu College, una iniciativa que permet a sommeliers en actiu ampliar els seus coneixements i acreditar-los oficialment davant del Wine & Spirits Education Trust (WSET), l'organisme britànic de referència en aquest sector. Ens visiten el responsable del curs, Ricard Rofes; el formador Fran Guiñazú, i un dels alumnes, el sommelier del restaurant Quirat de Barcelona, Albert Señor Casamitjana. Amb l'Alba Esteve i els nostres sommeliers de capçalera, Míriam Clotet i Fredi Bassal, analitzem un passatge del llibre de Noah Gordon "El celler", i amb la Sole G. Insua ens posem al dia de l'actualitat del món del vi.
Al "Tast vertical" d'aquesta setmana hi ha safareig. Hem llegit el llibre del cosí de la reina Letícia, "Adiós, princesa", perquè parla de vi. Els nostres sommeliers en cap, Fredi Bassal i Míriam Clotet, analitzen si fa bé, el rei Felip, de decantar el Vega Sicilia i si la sorra que es veu que té al celler és adient. Conversem "sota la figuera" amb un celler que ens encanta, Ficaria Vins, que fan vint anys. I la Sole Garcia Insua ens porta totes les novetats de fires, trobades, tastos... Tot el que no ens podem perdre del món del vi.
Els Reis d'Orient també han vingut al "Tast vertical" i ens han portat, no només vins, sinó que també perfums! Coneixem un projecte que ha nascut de la unió d'Almah Parfums i del celler Clos de l'Obac. Són les fragàncies Almah Obac i Almah Kyrie, dos perfums inspirats ens dos dels vins d'aquest celler del Priorat. Ens els presenten els seus creadors, el Guillem Pastrana (Clos de l'Obac) i el Jordi Magrans (Almah Parfums). També tenim amb nosaltres l'Ester Cardús i el Jordi Bort, de Llopart: un celler del Penedès de més de 600 anys d'història familiar en l'elaboració de vins. Ens porten un dels seus escumosos més icònics. Ho comentem amb els nostres sommeliers de confiança, el Fredi Bassal i la Míriam Clotet. I amb la Sole G. Insua repassem com va acabar l'any 2023 pel que fa a l'actualitat del món del vi.
Els convidats d'aquesta setmana ens porten uns vins ideals per acabar l'any. D'una banda, tenim la Natàlia Duran, enòloga del Celler Gerisena, que ve amb el Lluís Masardo, de la Cooperativa Agrícola de Garriguella. Ens porten dos vins: l'escumós G de Gerisena i el vi dolç Essència de Gerisena. També coneixem un projecte molt personal, el del viticultor Joan Arrufí, d'Altavins. Parlem de la seva línia de vins d'autor Vinerel·les, cinc vins que representen el paisatge i els seus matisos a través de les varietats de raïm pròpies de la Terra Alta; amb un disseny de l'ampolla molt especial que els ha fet ser guanyadors del Pentaward d'Or 2023 en la categoria de begudes. A més, els nostres sommeliers de guàrdia, el Fredi Bassal i la Míriam Clotet, ens parlen de maridatges per Cap d'Any, i amb la Sole G. Insua repassem algunes de les notícies més destacades del món del vi d'aquest 2023.
Programa especial del "Tast vertical" per celebrar el Nadal! L'Àlex Torío ens porta algunes cançons nadalenques molt icòniques i les maridem amb el nostre sommelier de guàrdia, el Fredi Bassal. A més, passen pel programa a desitjar-nos bones festes gent del vi que ens expliquen projectes molt solidaris: la Gemma Torelló, el Jordi Utset, el Xavi Ayala, l'Anna Vicens i les nostres col·laboradores Míriam Clotet i Sole G. Insua. Salut i bones festes!
Al programa d'aquesta setmana tastem dos vins del Priorat que no poden faltar a taula aquest Nadal. Ens els porten Sílvia Puig, del celler En Números Vermells, i Iduvina Olmedo, del celler Mas d'en Perí. També coneixem tres joves viticultores de la DO Terra Alta que tenen clar que cal fer arribar el vi a la gent més jove. Són Ivette Alonso, del celler Vins del Tros, ubicat a Vilalba dels Arcs, i les germanes Andrea i Aïda Miró, del celler Jordi Miró, de Corbera d'Ebre. Parlarem de tots aquests projectes amb Fredi Bassal i Míriam Clotet, els nostres sommeliers de confiança, i repassarem tota l'actualitat del món del vi amb Sole G. Insua.
Al programa d'avui ens acompanya Laurent Corrio, del celler Alemany i Corrio, per presentar-nos el seu projecte. Uns vins fets a partir d'uns mapes de sòls propis amb l'objectiu de fer vins de qualitat, clàssics i sostenibles. I tastem el seu últim vi: Cal Ganso. També parlem amb Joan Carles Ibáñez, sommelier i cap de sala del restaurant Lasarte de Barcelona, que ha rebut el premi al millor servei de sala de la Guia Michelin 2024. A més, els nostres sommeliers de guàrdia, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens proposen alguns maridatges. Alba Esteve ens porta la secció "Diuen, diuen, diuen" sobre la varietat del sumoll. I amb Sole G. Insua repassem l'actualitat del món del vi.
Al programa d'aquesta setmana coneixem el present i el futur de dos cellers familiars mítics, no només a Catalunya, sinó a tot el món. Dos Corpinnats que passen de generació en generació: el brut nature III Lustros de Gramona, que ens el presenta Leo Gramona, i el brut nature de llarga criança de Recaredo, del qual ens parla Ton Mata. A més, coneixem una nova "paraulota" del món del vi: "rima". Què vol dir posar els vins en rima? Ho descobrim amb els nostres sommeliers de guàrdia, en Fredi Bassal i la Míriam Clotet. I com sempre, repassem l'actualitat del món del vi amb la Sole G. Insua.
Al programa d'aquesta setmana parlem sobre les discriminacions amb què es troben les dones sommeliers, amb Victòria Ibáñez, vicepresidenta per Barcelona de l'Associació Catalana de Sommeliers; Rosa Vila, sommelier de llarga trajectòria, i Fani de la Muñoza, treballadora de la botiga El Petit Celler. També presentem un vi molt especial i d'edició limitada: el Quatre70, de la mà del seu creador, Xavi Balaguer. A més, Alba Esteve ha estat a Mèxic amb els Castellers de Vilafranca i ha parlat amb Lluís Raventós, enòleg de Freixenet Mèxic. I Sole G. Insua ens porta tota l'actualitat del món del vi. Tot això ho comentarem amb el nostre sommelier de guàrdia, Fredi Bassal.
Al programa d'avui sabrem quin és el paper dels sommeliers i com és la seva feina amb uns sommeliers de 10: Toni Albiol i Montse Pascual, de l'enoteca Divins de Martorell; Anna Vicens, presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers, i el sommelier Josep Pelegrín. També tastarem alguns dels vins de la guia Peñín 2024 amb els viticultors que els han creat: Josep Armengol, del Celler Pallarades, i Elies Gil, de Les Vinyes del Convent. Tot això ho farem acompanyats del Fredi Bassal, el nostre sommelier de guàrdia, i la Sole G. Insua, que ens porta tot el que cal saber sobre l'actualitat del món del vi.
Al programa d'aquesta setmana ens visiten Anaïs Manobens i Francesc Ortiz, del celler Maria Rigol Ordi, un celler de cava del Penedès en què segueixen una tradició familiar iniciada el 1897. També comptem amb Soazig Darnay, coordinadora del projecte Fire Wines - Vins de foc, que ens parla de territori, sostenibilitat i paisatge, i ens explica què són els vins de foc. I Alba Esteve ens parla d'alguns dels mites del món del vi. A més, la periodista Sole G. Insua ens posa al dia de l'actualitat del món del vi.
Ens visiten Dani Jorquera i Jordi Utset, de la Fundació Prodis, una entitat d'iniciativa social que el 25 de novembre organitza el Segon Tast de Vins Solidaris, els beneficis del qual es destinaran a la remodelació de l'edifici el Vapor Vell de Terrassa, que rehabilitarà dues de les naus industrials per traslladar-hi un dels centres ocupacionals i de paràlisi cerebral. També comptem amb Míriam Clotet i Fredi Bassal, els sommeliers de guàrdia del programa, i Alba Esteve, que ens descobrirà el vi novell, el primer vi de la temporada. Per últim, Sole G. Insua ens posarà al dia de les novetats del món del vi.
Divuit petits cellers penedesencs s'han unit per crear el projecte Vida Penedès, que aposta per una nova manera de fer vi en aquest territori. En parlem amb tres joves productors que formen part de l'associació: Sergi Sevillano i Martí Giralt, de L'Apical, i Mariona Morral, de Can Morral del Molí. També ens visita Alba Gràcia, coordinadora del Centre d'Interpretació de la Malvasia, per presentar-nos la novena edició de la Setmana de la Malvasia de Sitges, que comença d'aquí pocs dies. L'acompanya Conchita Piñana, de 83 anys, una de les protagonistes del cartell d'aquesta edició de la Setmana. Descobrim una nova paraulota del món del vi amb els nostres sommeliers de guàrdia, Fredi Bassal i Míriam Clotet, i repassem l'actualitat del sector amb Sole G. Insua.
Ens visita el sommelier Josep Belmonte, que fa cinc anys va començar a produir vi bullit, un producte amb una gran tradició a Catalunya però que des de fa unes quantes dècades havia caigut en l'oblit. També parlem de vins cars i de la gent que els consumeix: Carles Mata, responsable de la botiga Petit Celler; el sommelier Xavi Ayala, i els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal ens expliquen anècdotes de clients que busquen vins que costen centenars o milers d'euros. Amb el secretari d'Alimentació del Departament d'Agricultura de la Generalitat, Carmel Mòdol, analitzem la protesta dels viticultors francesos que la setmana passada van destruir vins procedents de Catalunya, i amb la Sole G. Insua repassem la resta de l'actualitat del món del vi.
Aquest dilluns es presentarà l'edició del 2024 de "La guia de vins de Catalunya". Just abans que vegi la llum, els seus autors, Sílvia Naranjo i Jordi Alcover, han vingut al "Tast vertical" per parlar-ne. Ens acompanya també el sommelier Xavi Ayala, que ens convida a tastar un vi escumós de Ruuuts, un projecte pioner del qual ell forma part i que s'ha proposat produir vins amb zero emissions. Per fer-ho, tenen l'objectiu de plantar un milió d'arbres. Amb la Sole G. Insua repassem l'actualitat del món del vi i parlem amb Joan Francesc Baltiérrez, president de la Confraria de Vins del Bages, coincidint amb l'acte de celebració del seu 25è aniversari.
Ens visita Albert Jané, enòleg i propietari de l'Acústic Celler, que la setmana passada es va endur el premi Vinari al Millor Vi Català del 2023 gràcies al seu Etern 2018. El tastem acompanyats dels nostres sommeliers de guàrdia, Míriam Clotet i Fredi Bassal. Parlem dels premis Vinari amb el seu director, Ramon Roset, i Alba Esteve ens explica com va ser la gala de lliurament dels guardons. I, com cada setmana, Sole G. Insua ens porta les últimes notícies del món del vi.
Coincidint amb la celebració del Cavatast a Sant Sadurní d'Anoia aquest cap de setmana, dediquem el programa al cava. En parlem amb Damià Deàs, gerent i enòleg de Vilarnau, i amb Bruno Colomer, enòleg de Codorníu. També ens acompanya Toni Albiol, responsable de l'enoteca Divins de Martorell i que aquest any s'ha convertit en el millor sommelier de Catalunya i el tercer d'Espanya. Amb ell i el nostre sommelier de guàrdia, Fredi Bassal, tastarem alguns caves. També sortirem al carrer per descobrir quina relació tenen els catalans amb el cava. Hi posen una cullereta perquè no s'esbravi? A més, la periodista Sole G. Insua ens posa al dia de l'actualitat del món del vi.
Al "Tast vertical" hi haurà el viticultor Ton Rimbau, organitzador de la fira Vins Rebels, que ens vindrà a explicar el problema dels viticultors amb els senglars. La sommelier Míriam Clotet ens explicarà el seu vi: Porcellànic. També conversarem amb Frédéric Galtier, organitzador del concurs Garnatxes del món. Parlarem de la gran garnatxa El Teixar, de Vinyes Domènech, i ens visitarà Xoán Elorduy, cap del Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia i de l'INCAVI.
Al "Tast vertical" d'aquesta setmana, els sommeliers Míriam Clotet i Fredi Bassal ens parlen de sèries i pel·lícules on surt el vi. Des d'"El cuerpo en llamas" fins a "El festí de Babette". Parlem, també, amb Xavi Nolla, un enòleg ple de talent i sensibilitat: fa el projecte "Vins de la memòria", dedicat al seu avi, que va ser al front de l'Ebre. I Marta Romagosa, periodista de Catalunya Ràdio, ens explicarà la seva relació amb el vi.
Aquesta setmana hem assistit a un tast vertical històric, al celler Vall Llach, de Porrera. L'enòleg Albert Costa ens ha obert des de la primera anyada de Vall Llach fins a l'últim Mas de la Rosa. Un privilegi que ens serveix per transmetre l'art del celler. La periodista del vi Margalida Ripoll ens en fa la semblança. I del Priorat als Costers del Segre. La Judit Sogas, enòloga i propietària del celler Rubió de Sòls, ens porta una mostra dels magnífics xarel·los que estan fent. Ens ajuda a entendre'ls el sommelier Fredi Bassal.
Al primer "Tast vertical" de la temporada hem anat a visitar un celler icònic del Montsant: Venus La Universal, de la viticultora Sara Pérez. També ens ha vingut a veure la sommelier i periodista del vi Ruth Troyano, que acaba d'iniciar una col·laboració amb Pepe Serra, il·lustrador d'articles sobre vi al diari The New York Times, per difondre el sector del vi català a través d'Instagram. Tots dos ens parlen del projecte. I descobrim la relació que manté amb el vi el periodista de Catalunya Ràdio Kílian Sebrià.
Fem una festa amb tots els col·laboradors: Sole G. Insua, Sergi Grau i Roser Homar. Com a viticultor convidat tenim en Josep Maria Albet, del celler Albet i Noya, que ens explicarà la problemàtica de les vinyes amb els senglars, els cabirols, la sequera i el vandalisme. També ens porta un vi inèdit d'una varietat que han aconseguit que se'ls reconegui recentment. Tenim també, des de la Vall de Boí, en Rubén Ruiz, cuiner i CEO de Huma Broth, uns brous naturals i fets amb productes de proximitat 100% proteics.