TOTS ELS ÀUDIOS

 • El taller de Joan Pellisa
  Escolta àudio

  El taller de Joan Pellisa

  Aquesta setmana ens desplacem fins a la Fatarella per visitar el taller del guitarrer Joan Pellisa, un bon amic del programa, que ha col·laborat amb nosaltres amb seccions dedicades a Antonio de Torres i als guitarrers catalans. El Joan ens parla de com viu el seu ofici, i també descobrim què va motivar-lo a dedicar-se al món de la construcció i restauració de guitarres. A més, amb la intèrpret veneçolana María Elena Medina descobrim les diferències entre la viola de gamba i el violoncel. I els últims minuts del programa són per a l'Anna Costal i les seves "Sardanes de butaca", que aquesta vegada ens porta música de La Trinca.

 • Salvador Brotons i els instruments
  Escolta àudio

  Salvador Brotons i els instruments

  En el programa d'aquesta setmana conversem amb el músic Salvador Brotons, compositor, però també director d'orquestra i de banda, a més de flautista. Descobrim quin lloc ocupen els instruments musicals en la seva vida i la seva obra, i ens explica quin instrument li hauria agradat tocar si no hagués estat flautista. També torna "L'art dels instruments", la secció que ens presenta Jordi Ballester, musicòleg i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, que aquesta vegada està dedicada al quadre "Autoretrat, amb la mort tocant el violí", d'Arnold Böcklin.

 • Miquel Llobet
  Escolta àudio

  Miquel Llobet

  Aquesta setmana ens acomiadem de la nostra cinquena temporada i ho fem aproximant-nos a la figura del gran guitarrista Miquel Llobet. Ho fem amb una conversa amb el també guitarrista i estudiós de la guitarra Josep Maria Mangado, autor del llibre "Miguel Llobet. Del Romanticismo a la Modernidad". Més endavant arriben les "Sardanes de butaca", amb la musicòloga i tenorista Anna Costal i Fornells. Continuem "Estirant el fil", amb el lutier Josep Saguer. I acabem programa i temporada amb Xavier Cazeneuve i la seva "Filmoteca lutier", que aquesta vegada ens porta instruments que fan por.

 • Instruments musicals a l'edat mitjana
  Escolta àudio

  Instruments musicals a l'edat mitjana

  Els primers minuts del "Taller" d'aquesta setmana els dediquem a la presència dels instruments musicals durant l'edat mitjana i el seu estudi i recreació. Serà gràcies al reportatge que hem elaborat amb la col·laboració del musicòleg i especialista en la música d'aquesta època Mauricio Molina. El Mauricio és el director del Curs Internacional d'Interpretació de Música Medieval que es fa cada estiu a Besalú. Més endavant, resolem una nova pregunta sobre l'ofici de lutier, amb la companyia de Josep Saguer, el responsable de Musitekton. També us proposem una audició, un concert per a soprano de coloratura i orquestra. Nou capítol de la sèrie "Guitarres i guitarrers a Catalunya", amb Joan Pellisa, el guitarrer de la Fatarella. I acabem amb Jaume Ayats i la seva secció d'"El manxaire", que aquesta vegada ens porta instruments fets amb gel.

 • L'oboè al segle XIX
  Escolta àudio

  L'oboè al segle XIX

  La primera part del programa d'aquesta setmana la dediquem a l'oboè i a la seva evolució al llarg del segle XIX. Serà gràcies a un reportatge que hem pogut fer gràcies a la col·laboració de l'oboista i expert en aquest tipus d'instruments Josep Maria Domènech Lafont. Més endavant entrem al taller del lutier Josep Saguer, per resoldre un nou dubte en relació amb el seu ofici. El thereminista ens acosta a la figura de Samuel Hoffman, un nom imprescindible per entendre la presència del theremin al cinema. I acabem el programa amb Jordi Ballester i el seu "L'art dels instruments", que aquesta vegada es fixa en la història d'Apol·lo i Màsies.

 • El taller de Joan Jordi Beumala
  Escolta àudio

  El taller de Joan Jordi Beumala

  Capítol 181. Entrem a Cal Músic, el taller del mecànic instrumentista de Sabadell Joan Jordi Beumala. Descobrim la "Fusta d'intèrpret" del filòsof, escriptor i professor universitari Ferran Sáez amb el shakuhachi. Xavier Cazeneuve ens proposa artistes clàssics que versionen temes de música de cinema. Fem l'"Estirant el fil" amb el lutier Josep Saguer. I acabem amb "El manxaire", Jaume Ayats, que aquesta vegada ens explica com va néixer el sistema de so estereofònic.

 • El nou orgue de Valls
  Escolta àudio

  El nou orgue de Valls

  Capítol 180. Comencem el programa amb una visita al taller Grenzing, del Papiol. Allà parlem amb Jordi Andújar, el dissenyador de la majoria dels orgues que surten d'aquest taller, del nou instrument que estan preparant per a l'església de Sant Joan de Valls. Continuem "Estirant el fil" amb el lutier Josep Saguer. Descobrim una nova "Sardana de butaca", amb la musicòloga Anna Costal i Fornells. Un altre lutier, Josep Carbonell Mestre, ens parla de com el va marcar haver estudiat violí amb Xavier Turull. I acabem amb un altre reportatge en què el violinista Paul Cortese comparteix amb nosaltres la seva passió per la música de viola de Paul Hindemith, que va enregistrar en la seva totalitat ara fa vint-i-cinc anys.

 • El clavicordi
  Escolta àudio

  El clavicordi

  Aquesta setmana descobrim un instrument potser no del tot conegut pel gran públic: el clavicordi. Ho fem de la mà del músic italià Luca Guglielmi, intèrpret especialista en instruments de tecla històrics i professor de l'ESMUC. La conversa la vam enregistrar precisament a l'Escola Superior de Música de Catalunya ara fa uns mesos. Més endavant dediquem una estona d'audició al Canadian Brass, el quintet de metall canadenc que arriba aquest 2020 als 50 anys. I els últims minuts són per al Joan Pellisa i la seva secció 'Guitarres i guitarrers a Catalunya'. Foto: Clavicordi "Lépante", del Museu de la Música de París. Autor: Gérard Janot

 • Clara Rockmore
  Escolta àudio

  Clara Rockmore

  Dediquem la primera part del programa d'aquesta setmana a la thereminista Clara Rockmore, una figura clau en la història del theremin. En parlem en un reportatge, gràcies a la col·laboració de Víctor Estrada, thereminista i estudiós d'aquest instrument. Més endavant dediquem la selecció musical a Gioachino Rossini, de qui escoltem algunes de les seves peces instrumentals. I acabem amb el musicòleg Jordi Ballester, que a la seva secció "L'art dels instruments" ens parla de la relació de la deessa Atena amb la invenció de l'aulos, un instrument de vent que associem a l'antiga Grècia.

 • El flabiol
  Escolta àudio

  El flabiol

  Aquesta setmana dediquem la primera part del programa a descobrir un instrument que hem d'associar a la música de cobla, i també a la música tradicional: el flabiol. Ens en parla un dels grans constructors de flabiols que tenim al país, en Pau Orriols. Més endavant ens endinsem en la música instrumental d'Antonio Vivaldi, amb una selecció d'alguns dels seus concerts per a dos instruments. I acabem amb un altre reportatge, en què el violinista Josep Colomé comparteix amb nosaltres la passió per provar violins.

 • Les memòries de Montserrat Torrent
  Escolta àudio

  Les memòries de Montserrat Torrent

  Dediquem una bona part del programa al llibre "Montserrat Torrent, la dama de l'orgue", d'Albert Torrens, que l'editorial Ficta ha publicat fa ben poc. En parlem amb l'autor, els dos editors, i també amb la protagonista, l'organista Montserrat Torrent, en un reportatge. La segona part del programa serà de nou per als "Quadres d'una exposició", de Modest Mussorgski: us proposem d'escoltar una mostra dels molts, moltíssims arranjaments instrumentals que s'han fet d'aquesta composició.

 • El mite dels Stradivarius
  Escolta àudio

  El mite dels Stradivarius

  Aquesta setmana ens aproximarem als instruments que va construir el lutier italià Antonio Stradivari. Ho farem de la mà de Ramon Elias, el lutier d'Altet (Tàrrega), que ens parlarà a través d'un reportatge. També tornarà al programa la musicòloga Anna Costal i Fornells i la seva secció "Sardanes de butaca". Per últim, dedicarem la selecció musical aquest cop a la versió original, la de piano, de "Quadres d'una exposició", de Modest Mussorgsky

 • Joan Albert Amargós i els instruments
  Escolta àudio

  Joan Albert Amargós i els instruments

  Aquesta setmana ens endinsem en l'univers musical del compositor i arranjador Joan Albert Amargós. A través d'un reportatge descobrim quina relació ha tingut i té amb els instruments musicals al llarg de la seva carrera. També recuperem la secció "Guitarres i guitarrers a Catalunya", que ens porta Joan Pellisa, el guitarrer de la Fatarella. Finalment, la selecció musical d'aquesta setmana està dedicada als 12 violoncel·listes de la Filharmònica de Berlín.

 • Una aproximació als fagots Heckel
  Escolta àudio

  Una aproximació als fagots Heckel

  En el programa d'aquesta setmana us oferim un reportatge en què Silvia Coricelli, solista de fagot de l'OBC, ens parla de la seva experiència amb els fagots Heckel, els més prestigiosos a nivell internacional. També recuperem 'L'art dels instruments', la secció que fem amb la col·laboració del musicòleg i professor universitari Jordi Ballester. I la selecció musical està dedicada aquesta vegada a la música instrumental del Golden Record, el disc d'or de les sondes Voyager.

 • "El pianista cec", de David Puertas
  Escolta àudio

  "El pianista cec", de David Puertas

  Aquesta setmana celebrem d'alguna manera la festa de Sant Jordi parlant de llibres, concretament de la novel·la 'El pianista cec', que va publicar ja fa uns mesos el divulgador musical David Puertas. També us proposem un reportatge en què el filòsof, escriptor i professor universitari Ferran Sáez ens explica la curiosa història d'una de les seves violes de gamba. Finalment, la selecció musical la protagonitza la música de Robert Gerhard.

Anar al contingut