S'han trobat 16 resultats: "jordi ballester"

 • El taller del lutier 124: La passió pel piano de Carles Horváth
  Escolta àudio

  El taller del lutier 124: La passió pel piano de Carles Horváth

  Comencem el programa amb una conversa amb l'afinador Carles Horváth, tècnic de Jorquera Pianos. Més endavant descobrim els 'Companys de viatge' de Santi Mirón, violagambista i director artístic de Lux Fundació. Jordi Ballester ens desxifra les muses de l'escenari del Palau de la Música Catalana en la seva secció 'L'art dels instruments'. Sentim el consell setmanal de Roberrt Schumann i Jaume Ayats, El manxaire, ens parla de la viola Barak Norman de 1714 que tenen al Museu de la Música.

 • L'art dels instruments 3: L'escenari del Palau de la Música Catalana
  Escolta àudio

  L'art dels instruments 3: L'escenari del Palau de la Música Catalana

  Jordi Ballester, musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia, ens desxifra en aquesta ocasió els diferents instruments que sostenen les muses de l'escenari del Palau. Foto: Viquipèdia/ Amadalvarez

 • El taller del lutier 120: La Banda s'acosta als joves
  Escolta àudio

  El taller del lutier 120: La Banda s'acosta als joves

  Comencem el programa parlant de 'Banda Ampla', la nova proposta del Servei Educatiu de L'Auditori. En parlem amb el director tècnic de la Banda Municipal de Barcelona, Joan Xicola; i amb el compositor Joan Albert Amargós. Després arriba un nou consell de Robert Schumann. Jordi Ballester ens desxifra els instruments que es poden veure al Pòrtic de la Glòria de la Catedral de Santiago de Compostel·la. Descobrim la 'Fusta d'intèrpret' del director d'orquestra rus Serge Koussevitzki, i Jaume Ayats, 'El manxaire', ens explica que s'amaga al darrera de l'expressió popular 'Ni home tiple, ni dona baixó'.

 • L'art dels instruments 2: El Pòrtic de la Glòria
  Escolta àudio

  L'art dels instruments 2: El Pòrtic de la Glòria

  Jordi Ballester, musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia, ens explica quins instruments trobem representats en aquest important monument artístic de la Catedral de Santiago de Compostel·la.

 • El taller del lutier 116: Arpes de cartró
  Escolta àudio

  El taller del lutier 116: Arpes de cartró

  Aquesta setmana dediquem els primers minuts del nostre programa a una iniciativa que va tenir lloc fa uns dies a la ciutat de Terrassa. Un taller de construcció d'arpes de cartró, impulsat des de l'Associació Pop Harpe amb seu a França. També sentim el consell de Robert Schumann, com cada setmana. Encetem una nova secció mensual, gràcies a la col·laboració de Jordi Ballester, musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia. Es diu "L'art dels instruments". Descobrirm el Matteo Goffriller, el violoncel més estimat de Pau Casals. I acabem amb "El manxaire", Jaume Ayats, que aquesta vegada ens parla de tambors i panderos.

 • L'art dels instruments 1: El simposi internacional de Barcelona
  Escolta àudio

  L'art dels instruments 1: El simposi internacional de Barcelona

  El musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia Jordi Ballester ens parla d'un important congrés sobre iconografia musical que se celebra aquest mes d'octubre a Barcelona.

 • El taller del lutier 104: Picasso, Dalí, Tàpies, i els instruments
  Escolta àudio

  El taller del lutier 104: Picasso, Dalí, Tàpies, i els instruments

  Jordi Ballester, musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia, ens explica quin paper juguen els instruments en l'obra de tres grans artistes: Pablo Picasso, Salvador Dalí i Antoni Tàpies. A la secció 'Companys de viatge', aquesta setmana descobrim els instruments de percussió de Núria Andorrà. A més, Antonio Serrano ens comenta quin paper va tenir Larry Adler en la seva carrera i també per a l'harmònica del segle XX. I Xavier Cazeneuve, a la 'Filmoteca Lutier', aquest cop ens parla d'una pel·lícula amb nom d'instrument, 'El piano', de Jane Campion, amb música de Michael Nyman.

 • Jordi Ballester ens parla de la presència dels instruments en l'obra de Tàpies, Picasso i Dalí
  Escolta àudio

  Jordi Ballester ens parla de la presència dels instruments en l'obra de Tàpies, Picasso i Dalí

  El musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia ens parla de tres grans artistes i la seva relació amb els instruments musicals. Imatge: El piano surrealista, de Dalí

 • El taller del lutier 81: Santa Cecília
  Escolta àudio

  El taller del lutier 81: Santa Cecília

  El 22 de novembre se celebra la diada de Santa Cecília, patrona de la música. Aquesta santa té una història curiosa relacionada amb els instruments, que ens explica Jordi Ballester, musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia. Més endavant, descobrim les 'Companyes de viatge' de l'arpista Esther Pinyol. Com cada tercer dissabte de mes d'aquest any, Joan Pellisa ens endinsa en l'univers del gran guitarrer Antonio de Torres, al 'Bicentenari Torres'. I acabem, una setmana més, amb 'El manxaire'. Aquest cop Jaume Ayats ens parla d'un instrument gros, molt gros, l'octabaix.

 • Jordi Ballester: "A Santa Cecília se l'acostuma a representar amb la palma del martiri i l'orgue"
  Escolta àudio

  Jordi Ballester: "A Santa Cecília se l'acostuma a representar amb la palma del martiri i l'orgue"

  El president de la Societat Catalana de Musicologia ens parla de quina relació té Santa Cecília amb els instruments, i de com és patrona de la música per un error d'interpretació. Imatge: Santa Cecilia, quadre de Simon Vouet (ca 1626)

 • El taller del lutier 77: Iconografia musical a Catalunya
  Escolta àudio

  El taller del lutier 77: Iconografia musical a Catalunya

  Jordi Ballester, musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia, torna al 'Taller' per parlar-nos de representacions artístiques d'instruments, i aquesta vegada es fixa en quins exemples tenim a casa nostra. Els 'Companys de viatge' tenen regust pianístic, gràcies a la presència d'Alba Ventura, que ens parla dels pianos que han passat per les seves mans. Com cada tercer dissabte de mes, el guitarrer Joan Pellisa, ens endinsa en l'univers d'Antonio de Torres, en el 'Bicentenari Torres', la secció que celebra els 200 anys del naixement d'aquest gran constructor de guitarres andalús. Aquest cop el Joan es fixa en la guitarra del guitarrista i compositor Julián Arcas. I acabem amb 'El manxaire'. Aquesta setmana, Jaume Ayats ens parla d'un instrument del Museu de la Música de Barcelona que podria haver tocat Johann Sebastian Bach.

 • Jordi Ballester: "La iconografia musical a Catalunya té una llarguíssima tradició"
  Escolta àudio

  Jordi Ballester: "La iconografia musical a Catalunya té una llarguíssima tradició"

  Jordi Ballester, musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia, ens parla aquesta vegada de les representacions artístiques d'instruments a casa nostra, sobretot de l'Edat Mitjana. Foto: Tres àngels músics, detall del Retaule de la Marededéu, de Jaume Huguet (MNAC, Museu Nacional d'Art de Catalunya).

 • El taller del lutier 72: Instruments a partir de la iconografia
  Escolta àudio

  El taller del lutier 72: Instruments a partir de la iconografia

  Jordi Ballester, musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia, ens torna a visitar El taller del lutier, per parlar-nos de com la iconografia ha ajudat a la recuperació d'alguns instruments, i es fixa especialment en el Pòrtic de la Glòria, de la catedral de Santiago de Compostel·la. A la secció 'Companys de viatge', Antonio Serrano ens parla de les seves harmòniques. Continuem amb el 'Bicentenari Torres', la secció que durant tot el 2017 dediquem a Antonio de Torres. Joan Pellisa ens explica aquesta vegada quin lloc ocupen les guitarres per a ús popular en la producció del gran guitarrer d'Almeria. I acabem amb El manxaire, Jaume Ayats, que ens torna a parlar d'Enric Granados, amb motiu de l'exposició que ha organitzat el Museu de la Música de Barcelona i que s'inaugura el 21 de setembre.

 • El Pòrtic de la Glòria i altres exemples de recuperació d'instruments gràcies a la iconografia
  Escolta àudio

  El Pòrtic de la Glòria i altres exemples de recuperació d'instruments gràcies a la iconografia

  Jordi Ballester, musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia, ens parla de com la iconografia musical ha ajudat a recuperar molts instruments, alguns dels quals només es conserven originàriament en escultures o pintures. Imatge: Detall del Pòrtic de la Glòria

 • El taller del lutier 57: Iconografia musical
  Escolta àudio

  El taller del lutier 57: Iconografia musical

  Jordi Ballester, musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia, ens parla de la disciplina que s'encarrega de l'estudi dels elements musicals en l'art, això és la iconografia musical. A la secció 'Companys de viatge', ens acompanya el clarinetista Josep Fuster, membre de l'OBC, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, i professor de l'ESMUC. Toni Flotats, al microespai 'Eines i consells', ens explica com s'ha de treure i guardar el contrabaix de la seva funda. A més, estrenem un nou apartat, amb el qual volem celebrar els 30 anys de Catalunya Música. A partir d'aquesta setmana, cada dissabte, un company de la nostra emissora ens parlarà del seu instrument. L'estrena serà amb Joan Vives. I acabem amb Jaume Ayats, el nostre "manxaire", que aquest cop vol reivindicar un instrument: la guimbarda.