S'han trobat 33 resultats: "joan pellisa"

 • Bicentenari Torres 8: Les guitarres per a ús popular
  Escolta àudio

  Bicentenari Torres 8: Les guitarres per a ús popular

  Joan Pellisa ens acosta cada mes a la vida i obra del gran guitarrer Antonio de Torres, i aquesta vegada es fixa en les guitarres no pensades per a concert.

 • El taller del lutier 67: La barítona, a estudi
  Escolta àudio

  El taller del lutier 67: La barítona, a estudi

  Aquesta setmana dediquem la primera part del programa a parlar d'un instrument de nova creació, que, a poc a poc, mira de fer-se un lloc dins del món musical de casa nostra. Es tracta de la barítona, la germana de veu més greu de la tenora. En parlem amb Joaquim Agulló, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans i director del projecte de la barítona, i amb Jordi Campos, tiple de la cobla La Principal del Llobregat i membre de l'equip del projecte de la barítona i baritonista. No hi falten els Companys de viatge, que aquesta setmana dediquem al theremin. Ens en parla Víctor Estrada, una persona que fa molts anys que el toca i que l'ha estudiat a fons. També tenim la secció del Bicentenari Torres, amb la qual cada mes volem retre homenatge al gran constructor de guitarres Antonio de Torres i que ens porta puntualment Joan Pellisa. La nostra companya Mireia Pacareu ens parla de les seves tasques a Catalunya Música i ens descobreix quin és el seu instrument preferit. I per acabar, El manxaire, és a dir Jaume Ayats, aquesta setmana ens parla de l'orgue de gats.

 • Bicentenari Torres 7: Torres a Barcelona
  Escolta àudio

  Bicentenari Torres 7: Torres a Barcelona

  Joan Pellisa ens acosta una vegada més a la figura i l'obra del gran guitarrer d'Almeria, Antonio de Torres, l'any del bicentenari del seu naixement, i es fixa aquesta vegada en l'única visita que Torres va fer a Barcelona, l'any 1884.

 • El taller del lutier 62: Esclat de color a L'Auditori
  Escolta àudio

  El taller del lutier 62: Esclat de color a L'Auditori

  Els primers minuts del programa els dediquem a sentir una conversa amb Ígor Cortadellas, responsable de la nova imatge de L'Auditori i l'OBC, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Continuem el nostre particular homenatge al Quartet Casals, pel seu vintè aniversari. Aquesta vegada és el violinista Abel Tomàs qui passa pel programa per parlar-nos dels seus 'Companys de viatge'. Avancem una setmana el 'Bicentenari Torres', la secció que Joan Pellisa dedica durant tot aquest 2017 al gran constructor de guitarres Antonio de Torres. Dimarts que ve, 13 de juny, es compliran exactament 200 anys del naixement de Torres, i descobrim quins actes hi ha previstos per als pròxims dies. La nostra companya Ester Pinart és la protagonista de la secció amb què celebrem els '30 anys de Catalunya Música'. I acabem, una setmana més, amb el senyor manxaire. Aquesta vegada el Jaume Ayats ens parla del cas d'una dona que deia que li havien robat la veu.

 • Bicentenari Torres 6: L'Any Torres
  Escolta àudio

  Bicentenari Torres 6: L'Any Torres

  Joan Pellisa ens parla dels actes més destacats previstos durant els pròxims dies relacionats amb el guitarrer Antonio de Torres, nascut a Almeria el 13 de juny de 1817.

 • El taller del lutier 59: Cabezón amb claviorgue
  Escolta àudio

  El taller del lutier 59: Cabezón amb claviorgue

  Aquesta setmana i la que ve dediquem una atenció especial al claviorgue Hauslaib del Museu de la Música, com ja us anunciàvem en l'últim "Manxaire". El motiu és el nou enregistrament que ha fet Juan de la Rubia, amb música d'Antonio de Cabezón, amb aquest instrument únic.Aquesta setmana sentim Juan de la Rubia, i també Pere Casulleras, el tècnic de la gravació. La trompeta protagonitza el microespai 'Eines i consells', que cada setmana ens presenta Toni Flotats, responsable del Parc d'Instruments de l'ESMUC. Som al tercer dissabte de mes, i això vol dir que sentim un nou capítol de l'espai que el guitarrer Joan Pellisa dedica a Antonio de Torres. És el 'Bicentenari Torres', 200 anys del naixement d'aquest nom mític de la guitarra. En l'apartat que dediquem a celebrar un altre aniversari, en aquest cas el dels 30 anys de Catalunya Música, aquesta setmana passa pel micròfon del Taller la nostra companya María Montes, realitzadora dels Sons de l'Edat Mitjana i copresentadora de l'Assaig General. I, finalment, Jaume Ayats ens parla de flautes i de l'ànima a les canyes, a 'El manxaire'.

 • Bicentenari Torres 5: La Leona
  Escolta àudio

  Bicentenari Torres 5: La Leona

  Joan Pellisa ens acosta un cop al mes aspectes destacats de la vida i l'obra del gran constructor de guitarres Antonio de Torres. Aquesta vegada ens parla d'un dels seus instruments mítics.

 • Bicentenari Torres 4: La guitarra de cartró
  Escolta àudio

  Bicentenari Torres 4: La guitarra de cartró

  Joan Pellisa ens explica com va ser que Antonio de Torres va voler construir una guitarra amb parts de cartró. L'instrument es pot veure al Museu de la Música de Barcelona. Foto: Eduard Selva / Museu de la Música

 • El taller del lutier 50: Un mar d'instruments
  Escolta àudio

  El taller del lutier 50: Un mar d'instruments

  Aquest dissabte arribem al mig centenar de programes. I ho volem celebrar parlant de l'exposició que des de dimecres es pot veure al Museu Marítim de Barcelona. El títol de la mostra és 'A la vora de la mar. Instruments musicals a la Mediterrània', i es podrà visitar fins al mes d'octubre. En parlem amb Oriol Rossinyol, el seu comissari. A la secció 'companys de viatge', aquesta vegada sentim la jove violoncel·lista Mariona Camats, que ens presenta el seu instrument, un violoncel que va pertànyer a Pau Casals, Pilar Casals i Lluís Claret. No hi falten les 'Eines i consells', de Toni Flotats, que en la seva secció de recomanacions ens parla dels pistons de la trompeta. Com cada tercer diumenge de mes, el guitarrer Joan Pellisa ens apropa una mica més la figura del gran constructor de guitarres andalús Antonio de Torres, al 'Bicentenari Torres'. I acabem amb Jaume Ayats, 'El manxaire'. Aquesta setmana el Jaume ens parla dels braçalets fets a partir de les cordes de piano que trencava Franz Liszt.

 • Bicentenari Torres 3: La trobada amb Tàrrega
  Escolta àudio

  Bicentenari Torres 3: La trobada amb Tàrrega

  Continuem repassant la vida i obra del gran constructor de guitarres Antonio de Torres amb el guitarrer de la Fatarella Joan Pellisa. Aquesta vegada el Joan ens descriu com va anar la primera trobada amb el gran guitarrista Francesc Tàrrega.

 • El taller del lutier 48: La primera viola de mà d'Emili Pujol
  Escolta àudio

  El taller del lutier 48: La primera viola de mà d'Emili Pujol

  En el programa d'aquesta setmana parlem del guitarrista, pedagog i compositor Emili Pujol i, sobretot, d'un dels seus instruments: una viola de mà (vihuela), la primera construïda en temps moderns. Ens ho explica Joan Pellisa, el guitarrer de la Fatarella. El saxofonista Miquel Bofill ens presenta els seus 'Companys de viatge'. Toni Flotats, responsable del Parc d'Instruments de l'ESMUC, ens fa una nova recomanació a la secció 'Eines i consells', l'apartat que dediquem cada setmana al bon manteniment i cura dels instruments. Amb el violinista Oriol Saña fem un recorregut per la història del violí, més enllà del món del clàssic. I amb Jaume Ayats, 'El manxaire', tanquem programa, com és habitual. Aquesta vegada ens parla de com des del Museu de la Música han obtingut la part blanca de les tecles del piano a partir de proteïna de llet.

 • Joan Pellisa ha localitzat la primera viola de mà que va pertànyer a Emili Pujol
  Escolta àudio

  Joan Pellisa ha localitzat la primera viola de mà que va pertànyer a Emili Pujol

  El guitarrer de la Fatarella ens explica la història del primer instrument antic que va tenir el gran guitarrista i pedagog lleidatà.

 • El taller del lutier 46: L'arribada dels instruments Orff a Catalunya
  Escolta àudio

  El taller del lutier 46: L'arribada dels instruments Orff a Catalunya

  Aquesta setmana comencem el programa amb una conversa amb la pedagoga Maria Dolors Bonal, que ens explica com va descobrir els instruments Orff (foto) ara fa cinquanta anys i com va començar a utilitzar-los en l'ensenyament de la música. Més endavant arriba la secció 'Companys de viatge', que torna a tenir un oboista, Josep Domènech Lafont. El Josep és especialista en repertori antic, i fa servir instruments històrics o còpies d'aquests. No hi falta l''Eines i consells', la secció de bones pràctiques que ens porta cada setmana el Toni Flotats, del Parc d'Instruments de l'ESMUC. El Toni ens parla de com s'ho fan a l'escola per netejar les embocadures dels instruments de vent. Com fem un cop al mes aquest 2017, el guitarrer de la Fatarella Joan Pellisa ens acosta una mica més a la figura del gran constructor de guitarres Antonio de Torres, en la secció 'Bicentenari Torres'. I acabem, com sempre, amb Jaume Ayats, 'El manxaire'. Aquest cop el Jaume ens parla del corn d'escorça, un instrument popular que va protagonitzar l'última postal de Nadal del Museu de la Música.

 • Bicentenari Torres 2: El silenci de cinc anys
  Escolta àudio

  Bicentenari Torres 2: El silenci de cinc anys

  El guitarrer Joan Pellisa ens parla del perquè Antonio de Torres va deixar de fer guitarres entre els anys 1870 i 1875.

 • El taller del lutier 42: L'arribada del piano a Barcelona
  Escolta àudio

  El taller del lutier 42: L'arribada del piano a Barcelona

  Aquesta setmana parlem amb Oriol Brugarolas. L'Oriol és historiador, professor universitari i d'institut, pianista i autor de la tesi El piano en Barcelona (1790-1849): construcción, difusión y comercio. En la secció 'Companys de viatge', aquest cop donem protagonisme a l'oboè, amb Vicent Montalt. El Vicent és solista de corn anglès a la Filharmònica de Qatar, i oboista de la Simfònica del Vallès. A més, estrenem secció. El 2017 se celebren els 200 anys del naixement del constructor de guitarres Antonio de Torres. Per aquest motiu, Joan Pellisa, guitarrer de La Fatarella i gran expert en Torres, ens descobreix algun aspecte de la seva biografia o de les seves guitarres, cada mes, al 'Bicentenari Torres'. El Toni Flotats, el responsable del Parc d'Instruments de l'ESMUC, ens parla de la neteja dels líquids condensats que es generen en els instruments de metall, en la secció 'Eines i consells'. Recuperem la secció 'Fusta d'Intèrpret', que aquesta vegada té com a onvidat un cineasta: Woody Allen, i el seu clarinet. I tanquem, una setmana més, amb 'El manxaire'. Jaume Ayats ens torna a parlar de Leonardo da Vinci, i es fixa en un dels instruments que va idear, una mena de clavecí de so continuat.