TOTS ELS ÀUDIOS

 • 25 anys sense oblit ni perdó. Torna l'extrema dreta valenciana?
  Escolta àudio

  25 anys sense oblit ni perdó. Torna l'extrema dreta valenciana?

  25 anys després de l'assassinat de Guillem Agulló, torna l'extrema dreta valenciana? O no havia marxat mai? El "Solidaris" s'emet aquest dissabte des de València, amb motiu de la manifestació de la Diada del 25 d'abril, que recordarà Agulló i aquest quart de segle de lluita antifeixista en reivindicació d'un País Valencià obert, modern, igualitari, plural i divers. L'independentisme català és un revulsiu per al blaverisme, que atia una violència feixista que semblava extinta? Els músics Feliu Ventura, Pau Alabajos, Mireia Vives, Miquel Gil, Pep Gimeno Botifarra i Miquel Ramos canten plegats a Catalunya Ràdio des del terrat de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània i denuncien l'anticatalanisme que exhibeix desacomplexadament simbologia feixista, racisme i intolerància. També participen al programa els pares de Guillem Agulló, abans de la inauguració del passeig del Jardí de Vivers de València que durà el nom del seu fill, apunyalat per un escamot neonazi.

 • "No podem perdonar perquè ningú no ens ha demanat mai perdó"
  Escolta àudio

  "No podem perdonar perquè ningú no ens ha demanat mai perdó"

  Els pares de Guillem Agulló recorden la figura del seu fill, assassinat fa 25 anys a mans d'un escamot nazi. Guillem Agulló i Carme Salvador reivindiquen que l'assassinat del seu fill va ser un crim polític i que en tots aquests anys ningú no els ha demanat mai perdó.

 • "El darrer somriure", amb Feliu Ventura
  Escolta àudio

  "El darrer somriure", amb Feliu Ventura

  Feliu Ventura recupera des del terrat de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València "El darrer somriure", una cançó en record de Guillem Agulló que el cantautor de Xàtiva va compondre l'any 1996 per al seu àlbum de debut, "L'única diferència".

 • "Jota vella de Moixent", amb Pep Gimeno "Botifarra" i Miquel Gil
  Escolta àudio

  "Jota vella de Moixent", amb Pep Gimeno "Botifarra" i Miquel Gil

  Els cantautors Pep Gimeno "Botifarra" i Miquel Gil interpreten la "Jota vella de Moixent" des del terrat de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.

 • "Nit i boira", amb Pau Alabajos
  Escolta àudio

  "Nit i boira", amb Pau Alabajos

  El músic de Torrent Pau Alabajos interpreta "Nit i boira", una cançó dedicada a Guillem Agulló, des del terrat de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.

 • "M'aclame a tu", amb Feliu Ventura, Pau Alabajos, Mireia Vives, Pep Gimeno "Botifarra" i Miquel Gil
  Escolta àudio

  "M'aclame a tu", amb Feliu Ventura, Pau Alabajos, Mireia Vives, Pep Gimeno "Botifarra" i Miquel Gil

  Els músics valencians Feliu Ventura, Pau Alabajos, Mireia Vives, Pep Gimeno "Botifarra" i Miquel Gil versionen des del terrat de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València el poema de Vicent Andrés Estellés "M'aclame a tu" dedicat a la ciutat de Xàtiva i que Ovidi Montllor va convertir en un himne.

 • Atrapats al "parc temàtic del franquisme"
  Escolta àudio

  Atrapats al "parc temàtic del franquisme"

  Uns 2 milions d'euros l'any es gasta, encara, el govern espanyol per mantenir el Valle de los Caídos, el parc d'atraccions del franquisme, pagat amb diners públics. El PP es nega a treure Franco d'aquí. I milers de republicans continuen atrapats al mausoleu del seu botxí, sense que els familiars puguin recuperar-ne les restes. De catalans, n'hi ha uns 6.000! Al "Solidaris" viatgem fins al Valle de los Caídos, des de Cuelgamuros, per veure si realment ha mort el franquisme i per acompanyar els familiars de les víctimes que, 42 anys després, esperen veritat, justícia i reparació d'una Espanya que no fa net, que no trenca amb el passat dictatorial, ni anul·la sentències, ni obre fosses, ni crea bancs d'ADN per identificar els 114.000 desapareguts a les cunetes. Desídia i impunitat, mentre la Fundació Francisco Franco, legal i subvencionada, continua fent apologia del feixisme.

 • Defensors de drets humans arrisquen la vida per defensar la terra a l'Amèrica Llatina
  Escolta àudio

  Defensors de drets humans arrisquen la vida per defensar la terra a l'Amèrica Llatina

  A "La xarxa Molina" fem memòria de l'assassinat de l'activista hondurenya Berta Cáceres amb Leonel George i Martín Fernández, de la Plataforma del Moviment Social i Popular, que passen uns dies a Catalunya convidats per la Plataforma Berta Vive.

 • La revolta de Múrcia: 200 nits de protestes pel soterrament de les vies
  Escolta àudio

  La revolta de Múrcia: 200 nits de protestes pel soterrament de les vies

  Fa 200 nits seguides que els veïns del sud de Múrcia protesten per reclamar el soterrament de les vies de l'AVE, una revolta que ni la repressió policial ni la llei mordassa (amb multes fins i tot per menjar pipes!) no aconsegueixen sufocar. Al contrari: la mà dura del PP contra els manifestants està atiant l'incendi per la construcció d'un mur que dividirà els murcians i marginarà els barris més empobrits. La regressió democràtica d'una Espanya que legitima l'ús de la violència per resoldre conflictes polítics i maltracta la llibertat d'expressió ja no només la pateixen els catalans. L'independentisme no és l'únic problema territorial del govern espanyol, però l'estratègia sembla la mateixa: cops de porra i multes per alteració de l'ordre públic. Ni les promeses d'un futur soterrament de les vies ni la construcció d'una passarel·la per a vianants suposadament provisional no convencen uns veïns que fa gairebé 30 anys que esperen. Avui, "Solidaris" des de les vies de tren de Múrcia!

 • La lluita per un nou model energètic
  Escolta àudio

  La lluita per un nou model energètic

  La Xarxa per la Sobirania Energètica ens ha convidat a fer el Volt 4, un tour oligotòxic per les terres de Ponent i el Pirineu. Durant tot un cap de setmana hem fet xarxa amb activistes que lluiten per la defensa del territori i els subministraments bàsics i que aposten per un nou model energètic a Catalunya, a l'estat espanyol i a Europa des del nostre territori.

 • No normalitzar la repressió
  Escolta àudio

  No normalitzar la repressió

  La regressió democràtica espanyola preocupa les ONGs, defensors dels drets humans i moviments socials del país, que es neguen a normalitzar la repressió, els atacs a la llibertat d'expressió, als drets civils i polítics fonamentals i a la separació de poders. El "Solidaris" ho analitza amb els directors de Fundipau, OXFAM Intermón, Novact, l'Institut Català Internacional per la Pau i Justícia i Pau, Jordi Armadans, Francesc Mateu, Luca Gervasoni, Tica Font i Eduard Ibáñez. L'endemà de l'empresonament de Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa i de l'exili de Rovira, també participen al programa de Catalunya Ràdio les advocades del Centre per la defensa dels drets humans Irídia i Dones Juristes i de Drets, Carla Vall i Maria Vila, i el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó.

 • Contra els desnonaments invisibles, "ens quedem"!
  Escolta àudio

  Contra els desnonaments invisibles, "ens quedem"!

  Els llogaters es planten contra els desnonaments invisibles. Potser no hi va cap comitiva judicial, ni els Mossos d'Esquadra, ni els activistes de la PAH per impedir-ho, però haver de fer les maletes i marxar del barri de tota la vida, perquè llogar pis a Barcelona ja és més car que als anys de la bombolla immobiliària, és també un desnonament... invisible. Avui, "Solidaris" des de casa la Sandra i el Jesús, que han de marxar de casa seva al Poblenou, i també des de la casa de les 150 famílies de Sant Joan Despí que Goldman Sachs vol fer fora si no accepten pagar fins al doble de lloguer. Regular preus és la solució per frenar l'encariment? Allargar la durada dels contractes, més enllà dels 3 anys imposats pel PP? Transformar pisos buits en lloguer social? En parlem amb el secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala; el regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, i la presidenta de la Fundació Hàbitat 3, Carme Trilla.

 • La defensa dels drets dels llogaters arreu del món
  Escolta àudio

  La defensa dels drets dels llogaters arreu del món

  Quins sindicats arreu del món s'han creat per defensar els drets de les llogateres? Els moviments pel dret a l'habitatge a altres països ha inspirat també els sindicats de Barcelona i de Madrid. Viatgem al Regne Unit, Alemanya i l'Argentina per fer xarxa amb diferents sindicats de llogaters que s'han creat i que inspiren les lluites a casa nostra.

 • La nova estratègia de resistència civil del Sàhara Occidental
  Escolta àudio

  La nova estratègia de resistència civil del Sàhara Occidental

  El poble saharaui ha intentat resoldre el conflicte polític al llarg de la seva història a través de diverses estratègies. Després de la retirada d'Espanya i l'ocupació del Marroc el 1975 es va veure immers en un conflicte bèl·lic que va finalitzar el 1991. Des d'aleshores, les institucions polítiques internacionals han estat incapaces de forçar una solució a la crisi política i humanitària. La Conferència Sàhara Dempeus va reunir més de 50 organitzacions saharauis i internacionals als campaments de refugiats saharauis on es va intentar marcar una nova estratègia de resistència civil internacional davant del Marroc. L'objectiu: analitzar la situació política actual i les claus d'èxit de la resistència civil no violenta per definir un pla d'acció unitari entre els actors saharauis i internacionals per lluitar contra l'ocupació del Sàhara Occidental.

 • Volem acollir. I després, què passa amb els refugiats?
  Escolta àudio

  Volem acollir. I després, què passa amb els refugiats?

  Volem acollir però, i després què? Ens oblidem dels refugiats que ja són aquí? Potser la seva vida ja no corre perill, però quan se'ls acaben les ajudes i no tenen feina, ni casa, ni amics, com se'ls acompanya perquè puguin refer la seva vida i facilitar-los la inserció laboral i social, perquè casa nostra sigui, realment, casa vostra? Només el 2% dels refugiats que arriben a l'Estat aconsegueixen la plena inclusió sociolaboral. Què passa amb l'altre 98%? Al "Solidaris" coneixerem la realitat del Lian, la Maria, el Carlos i el Dau, quatre demandants d'asil a Catalunya i els seus mentors, voluntaris catalans que els estan facilitant l'aterratge perquè tinguin un refugi digne. També parlem amb el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, per fer balanç del Programa Català de Refugi que hauria de garantir la plena integració de les persones refugiades.