TOTS ELS ÀUDIOS

 • "Uns graus més", amb Renaldo & Clara
  Escolta àudio

  "Uns graus més", amb Renaldo & Clara

  El pop intimista de Renaldo & Clara posa música al "Solidaris". La banda lleidatana, amb Clara Viñals a la veu i la guitarra i Hugo Alarcón als teclats, interpreta en directe "Uns graus més", del seu últim disc "Els afores".

 • La sobirania alimentària pot funcionar en el sistema econòmic actual?
  Escolta àudio

  La sobirania alimentària pot funcionar en el sistema econòmic actual?

  Quin model alimentari predomina a casa nostra? Com ens alimentem? Sabem d'on ve i qui produeix el que mengem? Tenim contacte amb la pagesia? Sabem com es posa preu a la seva producció? Què passa quan no poden competir amb els productes que venen d'altres llocs del món a preus més baixos? Avui fem xarxa amb Gustavo Duch, que és director de la revista "Sobirania Alimentària"; Rebeca Segura, sòcia cofundadora de la cooperativa de treball Central Parc, i Maria Giner, una de les fundadores del projecte agroecològic La Kosturica.

 • No estem bojos!
  Escolta àudio

  No estem bojos!

  Un de cada quatre catalans patirem un trastorn mental al llarg de la nostra vida. Però, tot i això, encara és un tabú que genera prejudicis, ignorància i por. Hi ha l'estereotip del boig agressiu o l'estigma del tocat de l'ala. Al 81% se'ls discrimina. Per combatre l'estigma dels trastorns psíquics, cada cop són més els afectats, familiars i metges que alcen la veu i surten de l'anonimat, per normalitzar i visibilitzar unes malaltia que s'estan disparant. L'atur i la precarietat, la pobresa energètica i els desnonaments, han empitjorat la salut mental dels catalans. Avui, al "Solidaris", donem la cara per la salut mental des del teatre Cal Ninyo de Sant Boi de Llobregat amb persones que han passat per un problema de salut mental i també amb l'Ana Novoa de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, la psicòloga de Mútua de Terrassa Maica Ruiz, la psiquiatra Eulàlia Anglada i Carlos Alcoba, de l'Associació Obertament.

 • "El teatre fomenta el treball en equip i permet creure en les capacitats de les persones"
  Escolta àudio

  "El teatre fomenta el treball en equip i permet creure en les capacitats de les persones"

  El teatre és una eina molt efectiva i cada cop més utilitzada per lluitar contra l'estigma de les malalties psíquiques. Ja a la Grècia antiga es parlava del valor terapèutic de les arts escèniques, i el grup de teatre Imagina és una de les associacions que utilizen aquesta funció terapèutica i de rehabilitació social. Visitem un dels seus assajos al Teatre Cal Ninyo de Sant Boi de Llobregat per parlar amb el coordinador, Alberto Garcia, i la directora, Susana Cebrían. Tots dos destaquen l'element de dignificació del teatre com un espai que fomenta el treball en equip i que permet desenvolupar totes les capacitats de les persones amb llibertat per expressar-se i sense por d'exposar-se a judicis.

 • Oh, Europa! Balanç de les ONGs un any abans de les eleccions europees
  Escolta àudio

  Oh, Europa! Balanç de les ONGs un any abans de les eleccions europees

  Ara que falta exactament un any per a les eleccions europees i comença el compte enrere, el "Solidaris" fa balanç de la legislatura amb ONGs catalanes i moviments socials. Oxfam Intermón, Amnistia Internacional, La Fede, Fundipau, el Ciemen, Irídia i Justícia i Pau, entre d'altres, suspenen Brussel·les en drets humans, socials, econòmics i polítics, després de la vergonya dels refugiats, les desigualtats creixents i el silenci europeu davant la regressió democràtica i la retallada de drets i llibertats fonamentals. Participen al programa el director de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas; els eurodiputats Ernest Urtasun i Francesc Gambús, i els assessors dels socialistes, els liberals i els verds a l'Eurocambra, Laura Ballarín, Aleix Sarri i Elisabet Nebreda.

 • Com ho ha fet Europa en els últims quatre anys en matèria de drets humans?
  Escolta àudio

  Com ho ha fet Europa en els últims quatre anys en matèria de drets humans?

  Quan falta un any per les eleccions europees, a la xarxa Molina ens atrevim a fer balanç sobre com ho ha fet Europa en els últims quatre anys en matèria de drets humans, socials i polítics. Per fer-ho hem contactat amb organitzacions catalanes que treballen per exigir que aquests drets no es vulnerin i que denuncien la complicitat d'algunes polítiques europees en aquest sentit.

 • Revolta als escorxadors: l'esclavatge del segle XXI?
  Escolta àudio

  Revolta als escorxadors: l'esclavatge del segle XXI?

  Revolta als escorxadors. Els treballadors d'algunes càrnies d'Osona estan en lluita contra unes condicions laborals que els sindicats qualifiquen "d'esclavatge al segle XXI". I les darreres macroinspeccions de Treball confirmen les sospites de precarietat i estrenyen el setge sobre alguns gegants de la indústria del porc que utilitzen suposades cooperatives amb falsos autònoms per abaratir costos. Des de Santa Eugènia de Berga, el "Solidaris" descobreix les cicatrius socials dels escorxadors però també les mediambientals amb els representants sindicals de Càrnies en Lluita i COS, Montse Castanyé i Marco Sebastià; l'advocat del Col·lectiu Ronda Oriol Pintós; el representant de l'escorxador Le Porc Gourmet Francesc Sánchez; el secretari general de la patronal, Josep Collado; la presidenta del Grup de Defensa del Ter, Ginesta Mary, i el secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta.

 • No tot són macrogranges al sector porcí
  Escolta àudio

  No tot són macrogranges al sector porcí

  Es pot viure sense tenir milers de porcs? No tot són macrogranges, al sector porcí. Alguns pagesos han resistit bé els canvis, com per exemple els germans Rovira, propietaris d'Els Casals, a Sagàs, que treballen amb una explotació porcina de cercle tancat basada en l'autoproducció.

 • Què pot fer la comunitat internacional davant la massacre a la franja de Gaza?
  Escolta àudio

  Què pot fer la comunitat internacional davant la massacre a la franja de Gaza?

  Cada 15 de maig es recorda la Nakba a Palestina, la catàstrofe que l'any 1948 va provocar l'expulsió de milers de famílies de casa seva fa 70 anys per la creació de l'Estat d'Israel. La Nakba d'aquest any l'acompanya el dol per la mort de 60 palestins durant les protestes de la Marxa del Retorn, convocades per reclamar el retorn dels refugiats i en contra del trasllat a Jerusalem de l'ambaixada dels Estats Units. Què es pot fer des de la comunitat internacional? Marta Molina conversa amb David Bondia, president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, i Salah Jamal, autor del llibre "Nakba. 48 relats de vida i exili a Palestina".

 • Desbordats per la crisi migratòria dels menors no acompanyats
  Escolta àudio

  Desbordats per la crisi migratòria dels menors no acompanyats

  És una emergència de país! L'arribada de menors estrangers no acompanyats s'ha quadruplicat, fins a 1.500 l'últim any. Són adolescents que viatgen sols i sovint amagats als baixos dels camions o en pastera. L'onada migratòria més important dels darrers quinze anys s'agreuja i està posant el sistema de protecció al límit del col·lapse, amb uns centres de menors desbordats tot i els esforços. I no pocs d'aquests joves acaben malvivint al carrer quan fan 18 anys, abocats a l'exclusió social i a situacions de risc. Ha fallat la previsió? O és també culpa del 155 i d'una intervenció financera que deixen la Generalitat sense capacitat de reacció? En parlem amb la directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Georgina Oliva; l'adjunta al Síndic de Greuges per a la Defensa d'Infants i Adolescents, Maria Jesús Larios; la responsable de polítiques d'infància de Save the Children, Emilie Rivas; educadors socials, i alguns joves estrangers que viuen al carrer o en pisos tutelats.

 • Experts i pacients demanen la regulació del cànnabis
  Escolta àudio

  Experts i pacients demanen la regulació del cànnabis

  El desembre del 2016 la fundació ICEERS va organitzar el primer congrés sobre cànnabis medicinal, donant veu a les usuàries de la medicina cannàbica i a les seves famílies i cuidadores. D'allà va sorgir la Unió de Pacients per la Regulació del Cànnabis, una entitat impulsada per pacients i que s'organitza per millorar la qualitat de vida i els drets i les llibertats d'aquest col·lectiu. Durant aquest cap de setmana, metges, farmacèutics, pacients i familiars d'usuaris de cànnabis medicinal s'han reunit al Col.legi Oficial de Metges de Barcelona per demanar la regulació de l'ús terapèutic del cànnabis.

 • Colòmbia, a punt d'eleccions i en un intens procés de construcció de pau
  Escolta àudio

  Colòmbia, a punt d'eleccions i en un intens procés de construcció de pau

  Avui fem xarxa amb dues dones colombianes que treballen per la pau: Maria del Rosario Vazquez, resident a Catalunya i activista de La Colectiva (associació de dones exiliades, refugiades i migrades de Colòmbia), i Paula Sáenz Rochi, integrant del Partit FARC i exguerrillera de les FARC-EP.

 • La batalla ideològica de l'aigua
  Escolta àudio

  La batalla ideològica de l'aigua

  La batalla per remunicipalitzar el subministrament de l'aigua és ideològica o una qüestió d'eficiència i costos? Realment serà més barat, el rebut? No se li tallarà l'aigua a ningú, si no la pot pagar? Els experts avisen que una gestió pública no garanteix necessàriament un millor servei. Mentre que a Europa el 80% de la gestió de l'aigua és pública, a Catalunya és al revés, amb una sola empresa, Agbar, que abasteix el 70% de la població. I la remunicipalització d'aquest servei tan bàsic, que al món més de 2.000 milions de persones no tenen, és la gran promesa electoral dels ajuntaments del canvi. Parlem de tot plegat amb el regidor de Presidència i d'Aigua i Energia de Barcelona, Eloi Badia; la portaveu de l'Associació Aigua és Vida, Míriam Planas; la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica de Catalunya, Maria Campuzano; el regidor d'Acció Social de Sabadell, Gabriel Fernández; i el director acadèmic del Fòrum Econòmic de l'Aigua, Gonzalo Delacámara.

 • "L'aigua és un dret, no una mercaderia"
  Escolta àudio

  "L'aigua és un dret, no una mercaderia"

  Brasil va acollir durant el mes de març el Fòrum Mundial Alternatiu de l'Aigua. Els organitzadors veuen el Fòrum Mundial de l'Aigua com una fira de negocis que permet que les grans empreses tinguin un accés privilegiat a les decisions dels governs i puguin bloquejar l'avenç en polítiques públiques globals que resolguin la crisi de l'aigua.

 • 25 anys sense oblit ni perdó. Torna l'extrema dreta valenciana?
  Escolta àudio

  25 anys sense oblit ni perdó. Torna l'extrema dreta valenciana?

  25 anys després de l'assassinat de Guillem Agulló, torna l'extrema dreta valenciana? O no havia marxat mai? El "Solidaris" s'emet aquest dissabte des de València, amb motiu de la manifestació de la Diada del 25 d'abril, que recordarà Agulló i aquest quart de segle de lluita antifeixista en reivindicació d'un País Valencià obert, modern, igualitari, plural i divers. L'independentisme català és un revulsiu per al blaverisme, que atia una violència feixista que semblava extinta? Els músics Feliu Ventura, Pau Alabajos, Mireia Vives, Miquel Gil, Pep Gimeno Botifarra i Miquel Ramos canten plegats a Catalunya Ràdio des del terrat de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània i denuncien l'anticatalanisme que exhibeix desacomplexadament simbologia feixista, racisme i intolerància. També participen al programa els pares de Guillem Agulló, abans de la inauguració del passeig del Jardí de Vivers de València que durà el nom del seu fill, apunyalat per un escamot neonazi.