TOTS ELS ÀUDIOS

 • Com s'explica l'ocupació de 60 pisos de protecció oficial al barri de la Mina?
  Escolta àudio

  Com s'explica l'ocupació de 60 pisos de protecció oficial al barri de la Mina?

  Fa més d'un any, 60 famílies van ocupar tres blocs de pisos del barri de la Mina. Parlem d'uns pisos d'habitatge social que van ser ocupats de la nit al dia sense tirar cap porta a terra i sobre els quals ja pesen més d'una trentena d'ordres de desallotjament. Què ha provocat aquesta situació? Hem entrat a casa la Isabel, una mare que viu en un dels pisos ocupats amb els seus cinc fills. Ella i Rafael Perona, president del Centre Cultural Gitano de la Mina, ens expliquen els motius que han portat els veïns a ocupar. "Els veïns han ocupat aquests pisos de protecció oficial per exercir el seu dret a un habitatge digne", diu Perona. És un reportatge de la Mònica Roca.

 • Iemen-Cadis: el (fals!) dilema ètic de triar entre la pau o el pa
  Escolta àudio

  Iemen-Cadis: el (fals!) dilema ètic de triar entre la pau o el pa

  6.000 morts al Iemen, 6.000 llocs de treball a Cadis. És el (fals) dilema ètic d'haver de triar entre la pau i el pa. La venda de 400 bombes i el contracte de 1.800 M? per fabricar cinc vaixells de guerra entre el règim saudita i Navantia enfronta unes víctimes, les de la pitjor crisi humanitària al món, segons les Nacions Unides, un genocidi iemenita silenciat, amb unes altres víctimes, les de la precarietat laboral en una de les regions espanyoles més castigades per la crisi, els pobres contra els pobres. Es poden posar a la mateixa balança, crims de guerra i llocs de treball, mort i atur? Al "Solidaris" en parlem amb les ONG de la campanya Armes contra control, amb el director de Fundipau, Jordi Armadans, i amb els portaveus d'Amnistia Internacional i d'OXFAM Intermon, Dani Vilaró i Júlia Serramitjana. Analitzem la guerra al Iemen amb l'investigador del CIDOB Eduard Soler. I entrevistem el bomber del port de Bilbao que es va negar a carregar armes destinades a l'Aràbia Saudita.

 • Una generació de nens i nenes iemenites en risc. Reportatge de Txell Feixas
  Escolta àudio

  Una generació de nens i nenes iemenites en risc. Reportatge de Txell Feixas

  Els més de tres anys de conflicte armat al Iemen amenacen la supervivència de tota una generació d'infants que pateixen fam. En aquest reportatge, Txell Feixas ofereix una radiografia dels problemes amb què es troben les famílies iemenites per menjar i aconseguir aigua.

 • Sense violència es pot parlar de tot? ETA i el procés de pau al País Basc
  Escolta àudio

  Sense violència es pot parlar de tot? ETA i el procés de pau al País Basc

  ETA s'ha dissolt i ha lliurat les armes, però els seus presos continuen lluny de casa. El nou govern espanyol ha promès acostar-los, tot i que sense concretar terminis i començant pels malalts i més grans de 70 anys. Però el PP, Ciutadans i algunes víctimes vigilen els gestos de Pedro Sánchez. ¿És l'acostament i el reconeixement i reparació de totes les víctimes, també les de la guerra bruta i la tortura, clau per consolidar el procés de pau? Parlem amb membres d'ETA i les seves víctimes i els preguntem si era certa la promesa que "sense violència es pot parlar de tot". Entrevistem Antton López, "Kubati", condemnat per 13 assassinats i 16 atemptats frustrats, i Itxaso Zaldua, que va ser responsable de la logística de l'aparell militar d'ETA, entre d'altres exmembres. També hi participen Consuelo Ordóñez, presidenta del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme, i Joseba Azcarraga, que va ser conseller de Justícia del govern d'Ibarretxe. I acabem amb l'actuació del cantautor Ruper Ordorika.

 • Com és la reinserció dels membres d'ETA quan surten de la presó?
  Escolta àudio

  Com és la reinserció dels membres d'ETA quan surten de la presó?

  Itxaso Zaldua, Jon Ugarte i Iñigo Albizu van ser detinguts, jutjats i condemnats per pertànyer a l'organització terrorista ETA. Durant molts anys, sortir de la presó va ser una realitat llunyana. Però va arribar un dia en què l'excarceració va ser un fet. Què passa amb els presos d'ETA quan surten de la presó? Com és la seva reinserció?

 • Els grans incendis s'apaguen a l'hivern
  Escolta àudio

  Els grans incendis s'apaguen a l'hivern

  És l'estiu amb menys incendis a Catalunya dels últims 30 anys: només 140 hectàrees cremades, una xifra històrica, gràcies a les pluges abundants i a la prevenció. Però no podem abaixar la guàrdia: el foc ha arrasat Grècia, Portugal i fins i tot s'ha estès per Escandinàvia i Sibèria. L'hemisferi nord s'està escalfant més ràpid que la resta del planeta i aquest estiu de rècords podria ser l'estiu del futur. Sequeres i inundacions. 32 graus al cercle polar àrtic. 51, al desert d'Algèria. I 26 milions de migrants climàtics a l'any, que seran 140 milions a mitjans de segle. No són onades de calor: és el canvi climàtic. I no es combat amb aire condicionat. Per què estan infraexplotats els boscos catalans? El consum de biomassa ens pot ajudar a tenir boscos resilients al canvi climàtic? Si arriba el foc, els veïns estan preparats? El consum responsable ajuda a prevenir els incendis? Tenim prou recursos? Avui, al "Solidaris", aprendrem que els grans incendis s'apaguen a l'hivern.

 • Un estiu de temperatures rècord: onades de calor o canvi climàtic?
  Escolta àudio

  Un estiu de temperatures rècord: onades de calor o canvi climàtic?

  Els esdeveniments climatològics extrems han estat els protagonistes aquest estiu. Seguidors de la copa mundial de futbol a Rússia, més pendents del termòmetre que dels horaris dels partits. 32 graus al cercle polar àrtic. 51, al desert d'Algèria. Nits tropicals a Catalunya. Un estiu de temperatures rècord. Són onades de calor o és el canvi climàtic? Podria ser aquest l'estiu del futur?

 • Per molts anys més de roba estesa
  Escolta àudio

  Per molts anys més de roba estesa

  El Valle "sí se toca", al final. Múrcia guanya la batalla per al soterrament de l'AVE. I la baralla de bar d'Altsasu no és terrorisme. Tanquem temporada amb tres victòries de protesta.

 • Revolta cultural pels drets i llibertats
  Escolta àudio

  Revolta cultural pels drets i llibertats

  El món de la cultura es revolta contra els atacs als drets i llibertats fonamentals: escriptors, músics, actors i periodistes, de diferents ideologies i també de la resta de l'Estat, han signat el manifest "Drets i llibertats" de Lafede.cat per reivindicar la llibertat d'expressió i protestar contra la llei mordassa, la criminalització de l'activisme pels drets humans i la involució democràtica espanyola. El clam per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats tornarà a sentir-se als carrers de Barcelona aquesta tarda. I el "Solidaris" emet un programa especial des de l'antiga presó Model de Barcelona amb l'escriptora Llucia Ramis, la cantant Marina Rossell, l'actriu Diana Gómez, l'il·lustrador Juanjo Sáez i el dramaturg Josep Maria Miró. També parlem amb el raper Valtonyc una setmana després que la justícia belga l'hagi deixat en llibertat mentre es resol l'euroordre de detenció que hi ha sobre ell.

 • Valtonyc: "Entrar a la presó hauria estat la meva derrota. Vaig decidir seguir lluitant"
  Escolta àudio

  Valtonyc: "Entrar a la presó hauria estat la meva derrota. Vaig decidir seguir lluitant"

  Parlem amb el raper Valtonyc en la primera entrevista que concedeix a Catalunya Ràdio des de Bèlgica. Una setmana després que la justícia belga l'hagi deixat en llibertat, Valtonyc assegura que no té por que Bèlgica l'acabi extradint. Diu que va decidir marxar per tenir més veu i també per crear un precedent a Europa en defensa de la llibertat d'expressió. El raper assegura que està en contacte amb la resta de polítics exiliats a Bèlgica i que la gent se'n fa creus quan explica què passa a l'estat espanyol.

 • El poble sota el barret de fum
  Escolta àudio

  El poble sota el barret de fum

  Pudor, fum negre, flamarades, soroll, contaminació. Però la petroquímica de Tarragona, la més gran del sud d'Europa, són també milers de llocs de treball i subvencions milionàries. Els veïns i ecologistes que hi conviuen reclamen més controls i sancions. Aviat farà 50 anys que el franquisme va imposar a aquesta vall del riu Francolí un model de desenvolupament econòmic que ha portat feina i riquesa, però que ha hipotecat el territori, de forma irreversible, contaminant, destruint el paisatge o la pagesia. I ara, els veïns posen en qüestió aquest progrés: volen conviure amb la petroquímica, però no sotmesos, i lluiten per reduir-ne la contaminació. Des de la petroquímica de Tarragona, en parlem amb associacions ecologistes, administració, veïns i representants de la indústria.

 • Joan Reig: "La indústria petroquímica no és la panacea per al camp de Tarragona"
  Escolta àudio

  Joan Reig: "La indústria petroquímica no és la panacea per al camp de Tarragona"

  Parlem amb el músic Joan Reig, bateria d'Els Pets i veí de Constantí. Ens explica com és conviure amb la petroquímica més gran del sud d'Europa des de fa gairebé 50 anys.

 • Andorra: avortament o copríncep?
  Escolta àudio

  Andorra: avortament o copríncep?

  Ni per violació, ni per perill de mort de la mare, ni per malformació del fetus. A Andorra l'avortament encara està prohibit, fins i tot en aquests tres supòsits. El país dels Pirineus és, amb Malta, l'últim reducte europeu que no ha despenalitzat la interrupció voluntària de l'embaràs. Però que sigui il·legal no vol dir que les dones andorranes no avortin. És "vox populi" que passen la frontera per avortar als hospitals catalans o als francesos. I que en alguns casos, fins i tot ho acaba pagant la mateixa Seguretat Social andorrana, discretament i lluny de casa. Des d'Andorra, parlem d'un dret tan fonamental com el sexual i reproductiu, però també de l'Església i de la separació de poders. I d'una hipocresia, d'unes contradiccions, que poden posar en risc el model d'estat d'Andorra. El bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives, és el principal obstacle per legalitzar l'avortament. Abdicarà? Renunciarà al coprincipat 740 anys després de la creació d'aquesta figura?

 • Les nenes tenen penis i els nens tenen vulva
  Escolta àudio

  Les nenes tenen penis i els nens tenen vulva

  La identitat sexual no és entre les cames, és al cap. I, de vegades, més sovint del que ens pensem, neixen nens amb vulva i nenes amb penis. No pateixen cap malaltia, no necessiten que cap metge els digui què són, ni que cap psiquiatre els diagnostiqui un trastorn mental. La transsexualitat no és només cosa d'adults, al contrari: una nova generació de menors trans està sortint de l'armari, guanyant a poc a poc visibilitat i acceptació gràcies a unes mares i pares que ja no els reprimeixen, sinó que els donen veu i reivindiquen els seus drets i el seu futur lliure de prejudicis i d'estigma. Avui, emetem el "Solidaris" des de l'escola Magòria de Barcelona amb educadors, pares i mares de menors trans, activistes i professionals del sector de la salut per parlar d'un dret humà, el dret a l'autodeterminació de la identitat de gènere, el dret a decidir lliurement, sense ingerències ni requisits mèdics, si s'és nen o nena.

 • El gènere no binari a Mèxic, el Pakistan i Cap Verd
  Escolta àudio

  El gènere no binari a Mèxic, el Pakistan i Cap Verd

  Avui fem xarxa amb tres maneres de ser diferent lluny de la forma binària de veure i viure el gènere. Viatgem a Mèxic, al Pakistan i a Cap Verd per conèixer el paper dels "muxe", els "kushra" i els "tchindas".