TOTS ELS ÀUDIOS

 • El "bullying" no és cap joc de nens: no calleu!
  Escolta àudio

  El "bullying" no és cap joc de nens: no calleu!

  No és cap joc de nens, no són criaturades. El "bullying" és un problema social amb què conviuen més de la meitat dels adolescents catalans, el 54%: un de cada cinc pateixen assetjament a l'escola, són víctimes d'agressions físiques i verbals reiterades, però la resta n'és còmplice, calla. És ja la primera preocupació entre els estudiants, pitjor que el fracàs escolar, segons un estudi de la Fundació Barça. I l'Unicef calcula que a cada classe hi ha almenys dos alumnes que pateixen ciberassetjament, a les xarxes socials. En parlem amb Esther Morillas, mestra d'Educació Especial; Jordi Collell, psicòleg, membre de l'Observatori Internacional de la Violència Escolar; Andrés González, coordinador del TEI, programa de prevenció d'assetjament; Cristian Carrer, psicòleg, membre de l'Observatori contra l'Homofòbia, i Carmen Cabestany, secretària de l'associació No a l'Assetjament Escolar.

 • "Youtubers", rapers i "influencers" contra el "bullying"
  Escolta àudio

  "Youtubers", rapers i "influencers" contra el "bullying"

  Un de cada tres adolescents a partir dels 13 anys pot patir assetjament a través de la xarxa. És el que es coneix com a "ciberbullying". Però internet també pot ser un espai d'ajuda i de suport per a moltes víctimes. Com demostra el raper Subze, la "youtuber" "Soy una pringada" o el mallorquí Miquel Montoro. És un reportatge de la Mònica Roca, amb el muntatge musical de Josep Plazas.

 • Blanca Garcés: "No és una 'crisi de refugiats' sinó de solidaritat"
  Escolta àudio

  Blanca Garcés: "No és una 'crisi de refugiats' sinó de solidaritat"

  Actualment hi ha 65 milions de persones desplaçades a tot el món. Recollim l'opinió i l'anàlisi de la Blanca Garcés, investigadora del CIDOB i experta en migracions. L'any passat, 2.297 persones van morir al Mediterrani mentre intentaven arribar a Europa. Una xifra indecent però no la més alta que s'ha registrat els últims anys. Mentrestant, l'estat espanyol rebutja el 65% de les sol·licituds d'asil que rep i, de moment, només ha acollit el 14% dels refugiats als quals es va comprometre a protegir.

 • Sis immigrants ofegats al dia al Mediterrani
  Escolta àudio

  Sis immigrants ofegats al dia al Mediterrani

  Creuar el mar Mediterrani és més perillós que mai. 2.270 persones hi han mort intentant-ho l'últim any, un de cada 51 que ha aconseguit trepitjar terra ferma, segons el darrer informe de l'ONU. La capacitat de rescat de les ONGs s'ha reduït, l'Europa de Salvini (i no només...) tanca els seus ports, l'Open Arms no pot navegar i Líbia és una presó a cel obert. 80 anys després, la història es repeteix. Al "Solidaris" refem la ruta de l'exili massiu republicà fugint de les tropes de Franco i avui arribem fins al camp de l'horror de Ribesaltes, acompanyats del mediador cultural Eloi Torrents, de l'historiador Eric Forcada, del responsable del programa de refugiats i immigrants de la Creu Roja, Òscar Barbero, i de la directora de la fundació Migra Studium, María del Carmen de la Fuente. I parlem amb la Yasmine i el Maksym, dos refugiats de Costa d'Ivori i d'Ucraïna que acaben d'arribar a Catalunya, i amb la Marta Baylina, que ha acollit un refugiat sirià a casa seva.

 • Les rutes de l'exili republicà, 80 anys després
  Escolta àudio

  Les rutes de l'exili republicà, 80 anys després

  Prop de mig milió de dones i nens, famílies senceres, intel·lectuals, polítics i artistes, van haver de fugir, nord enllà, de les tropes franquistes que avui fa exactament 80 anys van entrar a Barcelona. És l'èxode més gran de la nostra història contemporània. Avui al "Solidaris" refarem aquestes rutes clandestines de l'exili cap a la Catalunya del Nord, seguint els passos del president Companys, de Mercè Rodoreda, Pompeu Fabra, Pere Quart o Rovira i Virgili, al mas Perxés d'Agullana, creuarem la ratlla pels colls de Lli i Manrella fins a arribar a Ceret i al camp de concentració de Ribesaltes. Reflexionem sobre els exilis d'ahir, els d'avui i esperem que no els de demà. Perquè, amb 68 milions de refugiats al món, segons l'ACNUR, sobretot en països empobrits, no hem après la lliçó. La història es repeteix.

 • La lluita de les "kellys", la cara de la precarietat laboral femenina
  Escolta àudio

  La lluita de les "kellys", la cara de la precarietat laboral femenina

  Les cambreres de pis, treballadores de neteja dels hotels, són l'última baula de les externalitzacions massives a la baixa. Amb prou feines cobren dos euros per cada habitació d'hotel que netegen. N'han de fer entre vint i trenta al dia, contra rellotge, en jornades de vuit hores que s'acaben allargant fins a les deu o dotze, sense poder descansar el cap de setmana. A l'estat espanyol la bretxa salarial femenina és encara del 14% i s'agreuja amb la maternitat. Les dones han pagat més cara la crisi i la recuperació les ha oblidat. Les feines de casa no pagades suposarien el 41% del PIB estatal, 443.000 milions d'eurus l'any, si remuneréssim cuinar, netejar la llar, tenir cura de fills i avis. Entrevistem les "kellys" Eulàlia Corralero i Manuela Santos. Parlem amb la directora de l'hotel Barcelona 1882, Anna Castan; el secretari de negociació col·lectiva del sector serveis de CCOO, Esteban Sanabria; la directora de Segundo Mundo, Pili Malagarriga, i Cristina Rovira, d'Oxfam Intermón.

 • El servei domèstic al cinema i la televisió
  Escolta àudio

  El servei domèstic al cinema i la televisió

  La relació entre una persona rica i el seu servei domèstic sempre ha donat molt de si, cinematogràficament. Relacions complicades. Persones que donen una part de la seva vida per servir els altres. Relacions de jerarquia, però també lligams plens de fidelitat i d'estima. A "Solidaris", fem un recorregut per un seguit de pel·lícules i sèries que, d'una manera o altra, han marcat una era.

 • Apostes online: les escurabutxaques del segle XXI
  Escolta àudio

  Apostes online: les escurabutxaques del segle XXI

  Les apostes online s'han disparat el 30% l'últim any, una moda que està convertint els joves en ludòpates. El negoci ja supera els 10.000 milions d'euros i és la forma més greu d'addicció al joc: apostar a internet des del sofà de casa o amb el mòbil, a qualsevol hora. Cristiano Ronaldo, Neymar, Gerard Piqué i Coronado i altres famosos són la cara d'aquestes cases d'apostes, que han multiplicat per set els seus beneficis. Suposadament, els menors d'edat tenen prohibit apostar, però 1 de cada 5 adolescents ja ho han provat. Aquest dissabte, al "Solidaris", alerta per les apostes online. El programa parla amb alguns d'aquests addictes, com el David, que ha arribat a acumular 50.000 euros en deutes d'apostes. I entrevista la doctora en Psicologia de la Unitat de Joc Patològic de l'Hospital de Mataró Cristina Martínez i el president de l'Associació Catalana d'Addicions Socials, Francesc Pereandreu, entre d'altres experts.

 • La "presó de 20 quilòmetres quadrats" de la Tamara Carrasco
  Escolta àudio

  La "presó de 20 quilòmetres quadrats" de la Tamara Carrasco

  No totes les presons tenen barrots i murs, cel·les, locutoris, pati i torres de vigilància. No totes les presons ho semblen: la que visitarem avui, ningú no ho diria. Viladecans és "una presó de 20 quilòmetres quadrats" per a una de les seves veïnes: la Tamara Carrasco, en confinament indefinit des de fa 9 mesos, té prohibit sortir del municipi per haver cridat a la mobilització ciutadana com a membre dels CDR. La justícia espanyola li ha retirat les acusacions de terrorisme i de rebel·lió i s'ha desentès del cas, però li manté les mesures cautelars. Com que no pot venir a la ràdio, els del "Solidaris" la visitem a Viladecans. I ho fem acompanyats de l'advocada Carla Vall, del jutge Daniel Bartomeus, del president de Fundipau, Toni Soler, i del president de La Fede i codirector de l'Institut Internacional per a l'Acció no Violenta, Luca Gervasoni.

 • La llei mordassa criminalitza la protesta i la pobresa
  Escolta àudio

  La llei mordassa criminalitza la protesta i la pobresa

  Com és possible que a l'estat espanyol, als últims tres anys, no hagin parat de créixer les multes o les penes de presó relacionades amb el dret a la llibertat d'expressió, de manifestació o d'informació? Laura Huerga i Blanca Busquets tenen la resposta i ho expliquen al llibre. "Tu, calla!", on denuncien que aquesta llei també criminalitza la pobresa. Publicat per l'editorial Raig Verd. Això, diuen, no va de rapers, ni d'humoristes ni de periodistes. Ens afecta a tots. I la prova és que el següent, pots ser tu. Per això, més enllà dels casos mediàtics, recullen els de molts ciutadans anònims. Per si no queda prou clar quin és el seu posicionament, obren el llibre amb una frase de l'activista Noam Chomsky: "Si no creiem en la llibertat d'expressió per a aquells a qui menyspreem, no hi creiem en absolut". Parlem amb Blanca Busquets.

 • Tradició o racisme? Baltasars de veritat
  Escolta àudio

  Tradició o racisme? Baltasars de veritat

  Tradició o racisme? Pintar de negre el rei Baltasar i els patges potser no és tan innocent, tan gratuït com sembla: antiracistes i afrodescendents catalans denuncien discriminació, prejudicis etnicistes, estereotips, que se'ls ridiculitza i reclamen Baltasars de veritat. El "Solidaris" visita Igualada, que té la cavalcada més antiga del país, del 1895. I Girona, que per primer cop en 62 anys no haurà de pintar la cara del rei negre. Parlem de la polèmica del "blackfacing", prohibit des dels anys seixanta als EUA, amb la cantant Mònica Green, l'actriu Adeline Flaun i els portaveus de SOS Racisme i Casa nostra, Casa vostra Kaire Ba i Xavi Buxeda, en un programa, avui, no apte per a nens i nenes. A dormir!

 • Guardiola, Carulla, Portet, Molinero i Rovira llegeixen els contes des de la presó de Junqueras
  Escolta àudio

  Guardiola, Carulla, Portet, Molinero i Rovira llegeixen els contes des de la presó de Junqueras

  Això no és cap programa de Nadal. Potser d'astronomia, perquè recorrerem planetes i constel·lacions. De física, de meteorologia, perquè farem ploure dins la cuina de casa. Però també de geografia i història: viatjarem a la Xina per trobar el Drac de Plata, i a Austràlia, cangurs, una ovella amb 42 quilos de llana i la gran barrera de corall. I recordarem com els romans van arribar a Sant Vicenç dels Horts i quan tot el món estava cobert de gel. Aquest és un programa sobre els contes que, des de la presó, Oriol Junqueras escriu als seus fills, el Lluc i la Joana, de 6 i 3 anys. Ens els llegeixen Pep Guardiola, Montserrat Carulla, Quimi Portet, Justo Molinero, Roger Mas, Empar Moliner, Francesc Mauri, Enric Calpena i Marta Rovira. Neus Bramona i Artur Junqueras, la dona i el pare del líder d'ERC, i Sergi Sol, la seva mà dreta, participen en aquest "Solidaris".

 • Superherois: la lluita contra les malalties minoritàries infantils
  Escolta àudio

  Superherois: la lluita contra les malalties minoritàries infantils

  Són diagnòstics gairebé únics i que es poden fer esperar durant anys de proves, metges i hospitals. Les malalties rares, minoritàries, afecten el 7% de la població. N'hi ha 7.000 de diferents, el 80% d'origen genètic, i la majoria comencen abans dels dos anys, és a dir, que els malalts ho seran tota la vida. La meitat no tenen tractament perquè no s'inverteix prou en recerca i investigació, a les farmacèutiques no els és rendible. Al "Solidaris" parlem amb mares i pares d'aquests nens a qui els ha tocat la loteria dolenta de patir una d'aquestes malalties poc freqüents: Joan Santaló, Àlex Sastre, Mei Yetor i Meritxell Arbona. I entrevistem els seus metges: Francesc Palau, Raquel Vidal i Mercè Bolasell. El cantant Joan Colomo participa en el programa, que s'emet des de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

 • Molt més que emplenar panxes: el negoci dels menjadors escolars
  Escolta àudio

  Molt més que emplenar panxes: el negoci dels menjadors escolars

  La gestió dels (mal anomenats) menjadors escolars enfronta la Generalitat amb les associacions de mares i pares, en peu de guerra contra el polèmic decret que, alerten, mercantilitzarà l'espai del migdia a l'escola. És un gran negoci repartit en poques mans, un botí de més de 400 milions d'euros per curs que acaparen només set grans empreses de càtering, mentre que a les petites, de proximitat i ecològiques, només els queden les molles. Les cuines han desaparegut de les nostres escoles, però l'obesitat infantil i la diabetis precoç es disparen. Pirineus enllà, l'espai del migdia a l'escola es considera temps educatiu, pedagògic, i és universal i gratuït. Aquesta tercera part de la jornada hauria de servir per promoure hàbits saludables. Els del Solidaris visitem el menjador de l'escola Sesmon, de Santa Maria d'Oló (Moianès), però també parlem del nou decret de menjadors escolars que vol impulsar la Generalitat amb els principals actors implicats.

 • Qui tem l'os Goiat? La reintroducció d'ossos al Pirineu, en el punt de mira
  Escolta àudio

  Qui tem l'os Goiat? La reintroducció d'ossos al Pirineu, en el punt de mira

  Qui tem l'os Goiat? Els atacs reiterats d'aquest os bru d'origen eslovè, que es cruspeix ovelles, cabres, ruscos d'abelles i fins i tot cavalls!, fa perillar la reintroducció de l'espècie al Pirineu. Només n'hi ha 43, però els ramaders, que també són una espècie en extinció, estan en peu de guerra, i al nord de la frontera directament fan batudes amb escopetes per foragitar-los. No volen ni ossos, ni llops, ni cap més reintroducció de fauna salvatge sense tenir en compte els habitants del territori. Es queixen que ningú no els ha preguntat i reclamen fer fora el Goiat abans no es trobi cap excursionista despistat pel camí. Ara hibernarà, però quan es desperti, a la primavera, tornarà l'alarma social? Avui els del "Solidaris" pugem a la Vall d'Aran per intentar posar pau entre ramaders i ecologistes, amb la reintroducció d'ossos en el punt de mira i el Goiat a la llista negra. També entrevistem la cantant aranesa Alidé Sans, que ens presenta el seu segon disc: "Henerècla".

Anar al contingut