Si fa uns dies l'Adam Martín t'explicava tot el que no has de fer si vols perdre greix, en aquest capítol et dona consells avalats per la ciència per perdre pes de manera saludable i no perdre ni la paciència ni la salut mentre ho fas. Aparca la dieta i prova tot això!
Per què envellim? Quina relació hi ha entre l'envelliment i la malaltia? Què és més important, la genètica o els nostres hàbits? Què hem de fer per envellir bé? Marcos Vázquez, responsable del pòdcast "Fitness revolucionario" ho explica en el seu llibre "Vivir más. Reduce tu edad biológica y aumenta tu vitalidad" (Grijalbo), un manual per entendre d'una vegada per totes el paper de l'activitat física, l'alimentació, l'estrès o les relacions socials en l'envelliment.
Segons les dades, entre un 15% i un 20% dels catalans pateixen restrenyiment. En aquest capítol explicarem què és, quines són les causes més freqüents, com es pot prevenir i, sobretot, com es pot solucionar.
Segons les enquestes, un de cada cinc catalans fa dieta de manera habitual i 9 de cada 10 reconeixen haver seguit una dieta en algun moment de la seva vida. Malgrat aquesta insistència, també sabem que vuit de cada deu dietes fracassen. Per què? L'Adam Martín repassa els errors més comuns que fem quan ens volem aprimar: el primer, fer dieta. (Foto: Claudio Caridi)
A qui no li ha passat? Acabes de dinar i ets sents ple, però sempre tens un forat per al dolç. O vas al cinema i et cruspeixes un paquet de crispetes més per costum que per gana real. El cert és que no sempre mengem amb gana. Adam Martín t'explica per què passa, quins altres tipus de falsa gana existeixen i com els pots identificar.
Si fas una ullada ràpida a xarxes com Instagram o TikTok veuràs que hi ha centenars, milers de persones donant consells sobre nutrició. Com podem saber si el que diuen té el rigor que cal o si són simples venedors de fum? És perillós seguir consells que no es basen en cap mena d'evidència científica? En parlem amb Roser Martí, presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT).
EL món de la nutrició és ple de modes. Aquests últims anys s'ha posat de moda no menjar gluten. Té algun sentit, això? El gluten és tan dolent com diuen alguns? O tan necessari com diuen altres? Una dieta sense gluten és més sana? Si tens algun dubte, escriu-nos o envia'ns un àudio a @sansiestalvis a Twitter o Instagram.
Obrim nou consultori amb dubtes dels nostres oients. El primer, els embotits: en David vol saber si representen alguna amenaça per a la salut o si els podem consumir sense problema. Després, l'Olga i la Sandra volen saber més coses sobre les begudes vegetals. Quines es consideren més saludables? Quins ingredients hauríem d'evitar? N'hi ha alguna que substitueixi la llet de vaca? Si tens algun dubte, escriu-nos o envia'ns un àudio a @sansiestalvis a Twitter o Instagram.
Un dels grans reptes en nutrició és destriar el gra de la palla: com sabem que el que ens estan explicant té alguna base científica sòlida? Les xarxes estan plenes d'influencers, metges, suposats nutricionistes i gent de tota mena dient tot tipus de barbaritats i fer-los cas pot posar en perill la nostra salut a mitjà i llarg termini. De qui ens fiem? L'hi preguntarem a Gemma Salvador, dietista nutricionista i experta en temes de salut pública des de fa més de 30 anys. És la coordinadora dels programes d'alimentació saludable i sostenible de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i una de les pioneres de la nutrició a Catalunya.