TOTS ELS ÀUDIOS
Cuinar per cuidar la microbiota
Tots hem sentit a parlar de la microbiota -abans en dèiem flora intestinal- i dels beneficis que genera per a la salut quan es troba en equilibri, però... què hem de menjar i com hem de cuinar per tenir-ne cura? Ens ho explica la Nerea Zorokiain Garín, autora del llibre "La cocina probiótica" (Grijalbo).
Tots hem sentit a parlar de la microbiota -abans en dèiem flora intestinal- i dels beneficis que genera per a la salut quan es troba en equilibri, però... què hem de menjar i com hem de cuinar per tenir-ne cura? Ens ho explica la Nerea Zorokiain Garín, autora del llibre "La cocina probiótica" (Grijalbo).
L'ABC de les proteïnes
Fem una repassada ràpida pel món de les proteïnes per saber què són, quantes n'hem de menjar i d'on les traiem.
Fem una repassada ràpida pel món de les proteïnes per saber què són, quantes n'hem de menjar i d'on les traiem.
El sucre amagat: què és i per què és important saber-lo detectar
La mel o el sucre integral són més saludables que el sucre refinat? I què passa amb els edulcorants? Antonio Rodríguez, fundador de Sinazucar.org, torna al programa per presentar el llibre "La vida es más dulce sin azúcar", on explica tots els trucs de la indústria alimentària per amagar el sucre dels seus productes i què podem fer per reduir-ne el consum.
La mel o el sucre integral són més saludables que el sucre refinat? I què passa amb els edulcorants? Antonio Rodríguez, fundador de Sinazucar.org, torna al programa per presentar el llibre "La vida es más dulce sin azúcar", on explica tots els trucs de la indústria alimentària per amagar el sucre dels seus productes i què podem fer per reduir-ne el consum.
Lucía Martínez: "Segons l'evidència, la diabetis 2 pot millorar amb una dieta vegana"
La dietista nutricionista Lucía Martínez presenta el seu llibre "Vegetarianos con más ciencia" (Paidós), on revisa tota l'evidència científica disponible sobre la dieta vegetariana i, a partir d'aquí, desmunta tots els mites que hi ha sobre aquesta pauta alimentària. Una entrevista indispensable per informar-se amb rigor i saber què ens ha de preocupar realment (i què no) de la dieta vegetariana i vegana.
La dietista nutricionista Lucía Martínez presenta el seu llibre "Vegetarianos con más ciencia" (Paidós), on revisa tota l'evidència científica disponible sobre la dieta vegetariana i, a partir d'aquí, desmunta tots els mites que hi ha sobre aquesta pauta alimentària. Una entrevista indispensable per informar-se amb rigor i saber què ens ha de preocupar realment (i què no) de la dieta vegetariana i vegana.
Calci i salut, tot el que necessites saber
Quant calci hem de menjar? És obligatori prendre làctics per tenir uns ossos en bon estat o hi ha altres alternatives vàlides? Què és més important, assegurar-nos una ingesta alta de calci o concentrar-nos en estratègies per millorar-ne l'absorció? Quins hàbits i nutrients interfereixen en l'absorció?
Quant calci hem de menjar? És obligatori prendre làctics per tenir uns ossos en bon estat o hi ha altres alternatives vàlides? Què és més important, assegurar-nos una ingesta alta de calci o concentrar-nos en estratègies per millorar-ne l'absorció? Quins hàbits i nutrients interfereixen en l'absorció?
L'alimentació infantil: és tan complicada com sembla?
Com fem la transició de la llet als sòlids? Com els acostumem a menjar aliments naturals? Fins a quin punt hem de fer-los cas quan ens diuen "no m'agrada"? Per què és tan important evitar les pantalles mentre mengen? En parlem amb Dàmaris Martínez, dietista-nutricionista pediàtrica de l'Hospital Sant de Déu.
Com fem la transició de la llet als sòlids? Com els acostumem a menjar aliments naturals? Fins a quin punt hem de fer-los cas quan ens diuen "no m'agrada"? Per què és tan important evitar les pantalles mentre mengen? En parlem amb Dàmaris Martínez, dietista-nutricionista pediàtrica de l'Hospital Sant de Déu.
Dejuni intermitent, salut i pèrdua de pes
El dejuni intermitent s'ha posat de moda, sobretot com a estratègia per perdre pes, però: què ens diu l'evidència científica? Té algun avantatge per a la salut? El pot fer tothom? I en el món de l'esport, és útil fer-ne per millorar el rendiment? Avui, guia ràpida sobre dejuni intermitent.
El dejuni intermitent s'ha posat de moda, sobretot com a estratègia per perdre pes, però: què ens diu l'evidència científica? Té algun avantatge per a la salut? El pot fer tothom? I en el món de l'esport, és útil fer-ne per millorar el rendiment? Avui, guia ràpida sobre dejuni intermitent.
Les set claus bàsiques per tenir més salut
Avui us oferim un programa especial amb els conceptes bàsics que cal saber per estar més sans. Què hem de menjar (i què no)? Cal que fem dieta? Cal menjar quinoa i gastar-nos diners en productes sans que no són d'aquí? Quanta aigua hem de beure? Quanta activitat física hem de fer? Tot el que necessites saber, en format simple, ràpid i clar.
Avui us oferim un programa especial amb els conceptes bàsics que cal saber per estar més sans. Què hem de menjar (i què no)? Cal que fem dieta? Cal menjar quinoa i gastar-nos diners en productes sans que no són d'aquí? Quanta aigua hem de beure? Quanta activitat física hem de fer? Tot el que necessites saber, en format simple, ràpid i clar.
Exercici i dones: tots els beneficis
Les nenes poden fer qualsevol tipus d'exercici o és contraproduent per al seu creixement? Hi ha algun tipus d'exercici que ajudi en el cas de la fibromiàlgia? Com afecta la menstruació al rendiment i a l'entrenament? Per què és tan important entrenar el sòl pèlvic? Com podem allunyar el fantasma de l'osteoporosi? Ens ho explica Alberto García Bataller, doctor en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport i autor del llibre "Mujeres en forma" (Plataforma Actual).
Les nenes poden fer qualsevol tipus d'exercici o és contraproduent per al seu creixement? Hi ha algun tipus d'exercici que ajudi en el cas de la fibromiàlgia? Com afecta la menstruació al rendiment i a l'entrenament? Per què és tan important entrenar el sòl pèlvic? Com podem allunyar el fantasma de l'osteoporosi? Ens ho explica Alberto García Bataller, doctor en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport i autor del llibre "Mujeres en forma" (Plataforma Actual).
Mengem merda? Julio Basulto creu que sí
Què és una merda alimentària, segons Basulto? Quin mal ens fa? Per què ens la mengem, si és merda? I la pregunta més important: com la podem evitar? Parlem amb el dietista nutricionista Julio Basulto del seu últim llibre, "Come mierda. No comas mejor, deja de comer peor" (Vergara).
Què és una merda alimentària, segons Basulto? Quin mal ens fa? Per què ens la mengem, si és merda? I la pregunta més important: com la podem evitar? Parlem amb el dietista nutricionista Julio Basulto del seu últim llibre, "Come mierda. No comas mejor, deja de comer peor" (Vergara).
El moviment és salut!
El cos humà està dissenyat per moure's i, quan ho fem, funciona molt millor. Quant ens hem de moure? Cal fer una marató o pujant escales ja n'hi ha prou? Em parlem amb Anna Puig, doctora en Ciències de la Salut de la Universitat de Bristol.
El cos humà està dissenyat per moure's i, quan ho fem, funciona molt millor. Quant ens hem de moure? Cal fer una marató o pujant escales ja n'hi ha prou? Em parlem amb Anna Puig, doctora en Ciències de la Salut de la Universitat de Bristol.
La majoria de factors que incrementen la possibilitat d'emmalaltir es poden prevenir
Avui entrevistem la doctora Marieta Fernández, catedràtica de la Universitat de Granada, investigadora de CIBERES i de l'Institut d'Investigació Biosanitària de Granada. La doctora porta més de vint anys investigant la relació entre determinades malalties i alguns pesticides, químics sintètics dels cosmètics i de la roba i altres substàncies. Les podem evitar?
Avui entrevistem la doctora Marieta Fernández, catedràtica de la Universitat de Granada, investigadora de CIBERES i de l'Institut d'Investigació Biosanitària de Granada. La doctora porta més de vint anys investigant la relació entre determinades malalties i alguns pesticides, químics sintètics dels cosmètics i de la roba i altres substàncies. Les podem evitar?
Consells senzills per fer una dieta més sostenible
Quan comprem aliments, les nostres decisions contribueixen a millorar o a empitjorar el medi ambient, la salut i la nostra butxaca. Et donem consells senzills per fer eleccions més sostenibles i parlem amb Jesús Periañez, tècnic de Salut de la Creu Roja a Catalunya, de la iniciativa "Alimentació conscient", que posa el focus en aquestes qüestions.
Quan comprem aliments, les nostres decisions contribueixen a millorar o a empitjorar el medi ambient, la salut i la nostra butxaca. Et donem consells senzills per fer eleccions més sostenibles i parlem amb Jesús Periañez, tècnic de Salut de la Creu Roja a Catalunya, de la iniciativa "Alimentació conscient", que posa el focus en aquestes qüestions.
Els perills dels productes sense evidència científica
Herbolaris, botigues online, supermercats i fins i tot farmàcies venen molts productes que no tenen cap evidència científica. Només ens prenen els diners o tenen altres riscos? En parlem amb la doctora Esther Samper, autora del llibre "El lado oculto de la farmacia" (Planeta).
Herbolaris, botigues online, supermercats i fins i tot farmàcies venen molts productes que no tenen cap evidència científica. Només ens prenen els diners o tenen altres riscos? En parlem amb la doctora Esther Samper, autora del llibre "El lado oculto de la farmacia" (Planeta).
Alimentació, cervell i salut mental
Podem dir que hi ha aliments "bons" per al cervell i per a la salut mental? Hi ha una dieta que ens ajudi a alentir el declivi cognitiu? Quins hàbits contribueixen a una mala salut cerebral? Ens ho explica el Dr. Miguel Bernardo, catedràtic de Psiquiatria, consultor sènior de l'Hospital Clínic de Barcelona i editor de la guia "Alimentación saludable. Una guía para psiquiatras y sus pacientes".
Podem dir que hi ha aliments "bons" per al cervell i per a la salut mental? Hi ha una dieta que ens ajudi a alentir el declivi cognitiu? Quins hàbits contribueixen a una mala salut cerebral? Ens ho explica el Dr. Miguel Bernardo, catedràtic de Psiquiatria, consultor sènior de l'Hospital Clínic de Barcelona i editor de la guia "Alimentación saludable. Una guía para psiquiatras y sus pacientes".