L'entrevista del "Revolució 4.0"

 • Gabriel Rufián: "Les 'fake news' s'han convertit en una forma de fer política"
  Escolta àudio

  Gabriel Rufián: "Les 'fake news' s'han convertit en una forma de fer política"

  Xantal Llavina entrevista Gabriel Rufián, per parlar de política 2.0, un concepte que, ens assegura, avui en dia és imprescindible per a qualsevol polític en actiu. Afirma que incorpora el que diuen els ciutadans a les xarxes socials en els seus discursos i que tot i ser molt actiu a Twitter, intenta que cada vegada li ocupi menys temps. Ens explica quin és el paper que juguen les xarxes i la tecnologia en les estratègies dels partits i, fins i tot, ens comenta quins són els polítics que, segons la seva opinió, millor treballen l'entorn digital. Bon coneixedor de l'ús de les xarxes socials, Rufián també ens parla de la seva faceta com a productor de "Más que Twitter", un espai radiofònic que es defineix com a polític i cultural.

 • Ernesto Ekaizer: "Els ciutadans estan anestesiats. Els escàndols es mengen l'un a l'altre"
  Escolta àudio

  Ernesto Ekaizer: "Els ciutadans estan anestesiats. Els escàndols es mengen l'un a l'altre"

  Xantal Llavina entrevista al periodista Ernesto Ekaizer per parlar del periodisme en l'actualitat i de com pensa que serà en el futur. També analitza els temes d'actualitat i ens comenta el contingut del seu nou llibre "El libro negro" que gira al voltant de la crisi de Bankia i les caixes, i va per la seva tercera edició. Assegura que mai s'ha autocensurat, que el periodisme que ell fa, d'artesania, és minoritari i que la professió en el futur és la que ja estem veient ara. Ekaizer, veterà de les redaccions, també ens comenta temes com els pròxims judicis, les "fake news", la llibertat d'expressió o les clavegueres de l'Estat.

 • Joan Queralt: "Els del Tribunal Suprem haurien de tornar a passar per la Facultat"
  Escolta àudio

  Joan Queralt: "Els del Tribunal Suprem haurien de tornar a passar per la Facultat"

  Al "Revolució 4.0", Xantal Llavina entrevista el catedràtic de Dret Penal Joan Queralt per parlar de com la tecnologia avança dins del dret. Assegura que la nota de la justícia a l'estat espanyol és baixa i que, segons la seva opinió, algunes persones del TS haurien de tornar a passar per la Facultat. Reflexiona sobre el fet de que la paraula "informàtica" només se citi un cop a la Constitució espanyola, que s'hauria d'adaptar als nous temps digitals. També ens parla dels reptes del futur en el món del dret, de si les xarxes socials influeixen en els jutges i, fins i tot, de si la intel·ligència artificial podrà ser jutjada algun dia. Parlant de noves tecnologies, assegura que ajuden els juristes en qüestions de gestió, però afirma que no seran les que canviaran la justícia, ja que creu que només ho farà a mesura que canviï la política.

 • Què hem de fer les dones per ocupar càrrecs directius a les empreses?
  Escolta àudio

  Què hem de fer les dones per ocupar càrrecs directius a les empreses?

  Parlem del lideratge femení i d'igualtat d'oportunitats per preguntar-nos per què, ben entrat el segle XXI, encara és necessari parlar d'aquestes coses. Ho fem amb Emma Giner, exdirectiva de recursos humans d'Inditex, que ara té la seva pròpia consultoria; Ainhoa Fornós, fundadora d'HR Mindset Designer, que va liderar el departament de recursos humans de Damm; i a Núria Soler, formadora i mentora d'equips directius Alter Ego i creadora de Womenthon. En conversa a tres bandes, responen a preguntes com si la transformació digital portarà altres transformacions, com la de l'empoderament de la dona, o si amb més directives l'empresa és més competitiva i solvent. Les tres reconeixen que queda molta feina per fer però que l'esforç és necessari perquè, fins i tot hi ha estudis que demostren que quan les dones entren als consells d'administració de les empreses, aquestes baixen molt notablement els riscos comercials i econòmics.

 • David Bueno: "La neurociència canviarà molt l'educació"
  Escolta àudio

  David Bueno: "La neurociència canviarà molt l'educació"

  Xantal Llavina entrevista David Bueno, biòleg especialista en genètica que cada dia se submergeix en el cervell humà amb un objectiu: com més l'entenguem, més podrem millorar la nostra vida. Duem el destí escrit als gens des que naixem? Podem modificar la nostra genètica amb el nostre estil de vida i les nostres actituds? Podem canviar els gens que vam heretar dels pares perquè els que heretin els nostres fills siguin diferents? David Bueno té resposta per a totes aquestes preguntes al llibre "Epigenoma para cuidar tu cuerpo y tu vida", que ha publicat recentment. Incansable divulgador de la neurociència i les seves aplicacions en el terreny de l'educació, assegura que les emocions haurien d'entrar a les aules. I també reflexiona sobre les conseqüències de la utilització massiva de la tecnologia en el nostre món.

 • Ferran Latorre: "No soc conscient que he estat a punt de morir moltes vegades"
  Escolta àudio

  Ferran Latorre: "No soc conscient que he estat a punt de morir moltes vegades"

  Xantal Llavina entrevista Ferran Latorre, un emprenedor de la muntanya des dels 13 anys que ocupa un lloc d'honor a l'alpinisme català: ser el primer que ha pujat les 14 muntanyes de més de 8.000 metres que hi ha al món. Ens diu que per ell passió, cor i curiositat és el que mou el món i que arribar a fer cim és com conquerir el Sant Greal. Latorre és feliç escalant, superant reptes i encarant les dificultats, una experiència de vida que inspira les conferències que fa des de fa més de vint anys i que se sustenten sobre valors com el lideratge, l'esperit d'equip, la incertesa davant el desafiament i la resolució en moments crítics. Ve al "Revolució 4.0" per explicar-nos com aplicar els reptes de la seva feina a l'emprenedoria i el món dels negocis. Assegura que més que una professió té una passió i tant és així que no és conscient que ha estat a punt de morir moltes vegades.

 • Andrés Velencoso: "Els assetjaments sexuals al cinema i a la moda s'han de denunciar"
  Escolta àudio

  Andrés Velencoso: "Els assetjaments sexuals al cinema i a la moda s'han de denunciar"

  Entrevistem el model, actor i empresari Andrés Velencoso. En conversa des de Londres, on viu des de fa temps, ens parla de la seva entrada en el món empresarial com a inversor d'una startup de camises i del seu interès per obrir noves perspectives laborals. Emprenedor i "influencer", ell mateix gestiona les seves xarxes socials, que, segons afirma, s'han convertit en una eina molt important per obrir-se pas com a model, malgrat que de vegades no tenen gaire autenticitat. Sense embuts i contundent, assegura que els assetjaments sexuals del cinema i la moda s'han de denunciar, i que justament són les persones més populars o famoses les que han de donar veu a campanyes com "Me too" per ajudar els que no són tan coneguts a posar sobre la taula aquesta greu situació. Satisfet de la seva vida professional i personal, ens diu que malgrat viure fora i passar-se molt de temps viatjant, no en pot deixar passar massa sense tornar a casa, a Tossa de Mar, on va néixer i on té arrels i família.

 • Molina-Cordomí: "Les apps del temps ens fan competència però nosaltres ho expliquem millor"
  Escolta àudio

  Molina-Cordomí: "Les apps del temps ens fan competència però nosaltres ho expliquem millor"

  Parlem amb els meteoròlegs Tomàs Molina i Eloi Cordomí de com ha canviat en els darrers anys la manera de fer les previsions del temps. Els dos asseguren que la tecnologia que fan servir a TV3 és pionera i que sempre han estat a l'avantguarda dels països d'Europa i, fins i tot, del món. Ens diuen que les apps els fan seriosa competència, però que la seva estratègia és diferenciar-se no donant només les dades, sinó explicant el temps i les circumstàncies que envolten les prediccions. Afirmen que tot i que les eines que utilitzen són cada cop més fiables, encertar el temps al 100% no passarà mai. Es confessen totalment tecnològics i ens parlen del salt qualitatiu que ha experimentat la meteorologia al llarg dels darrers anys. Des dels mapes dibuixats que feien servir els primers homes del temps, a la realitat virtual dels platós actuals de la televisió, coincideixen a dir que la tecnologia ha revolucionat la manera de fer les previsions però també com explicar-les.

 • Anna Mercadé: "Si seguim així, les dones no tindrem igualtat fins d'aquí 100 anys"
  Escolta àudio

  Anna Mercadé: "Si seguim així, les dones no tindrem igualtat fins d'aquí 100 anys"

  Xantal Llavina entrevista Anna Mercadé, directora de l'Observatori de la Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, per respondre a preguntes com: per què només el 18% de les empreses són creades per dones? Per què hi ha tan poques dones directives? Com es pot canviar aquesta realitat? Mercadé afirma que les coses per si mateixes no canvien i que, sense sancions, no es complirà la llei d'igualtat aprovada pel Parlament de Catalunya el 2015. També assegura que, si continuem així, les dones no tindran igualtat fins d'aquí 100 anys, i que encara queda molta feina per fer en temes com la conciliació familiar i l'educació dels joves en valors socials. Mercadé ha dedicat tota la seva vida a treballar perquè la dona pugui tenir les oportunitats socials que vulgui i des de la Cambra reivindica el paper de la dona en el món del lideratge empresarial.

 • Àngels Chacón: "Catalunya és un dels cinc grans hubs d'emprenedoria d'Europa"
  Escolta àudio

  Àngels Chacón: "Catalunya és un dels cinc grans hubs d'emprenedoria d'Europa"

  Xantal Llavina entrevista la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que ens parla dels reptes de l'empresa per liderar l'economia europea 4.0. La consellera també ve al "Revolució" per explicar-nos com conviuran les "start-ups" i les pimes, i quina és la millor manera d'atraure talent per fer les empreses de Catalunya encara més competitives. Ens explica que de cara al 2019 s'estan gestionant vora 400 projectes d'inversió estrangera, que volen invertir a casa nostra i que, en un mes aproximadament, podrà donar una molt bona noticia i confirmar el nom d'una multinacional europea que ha triat Catalunya per establir la seva seu central d'excel·lència per a Europa. Ens parla del paper de les dones directives a les nostres empreses i, en el camp del coneixement, ens explica el resultat de la conversa que va tenir fa poc amb el ministre Pedro Duque, referent a la competència sobre beques.

 • Peyu-Portet-Pla: "Sempre s'ha reprimit la llibertat d'expressió però ara en som més conscients"
  Escolta àudio

  Peyu-Portet-Pla: "Sempre s'ha reprimit la llibertat d'expressió però ara en som més conscients"

  Els tres emprenedors de l'escena catalana i presentadors del programa "Natura sàvia" de TV3, Peyu, Quimi Portet i Albert Pla, venen al "Revolució" per filosofar sobre la condició humana i explicar-nos la seva experiència com a artistes emprenedors. Peyu assegura que necessita la natura per sentir-se més humà i que, a part d'humorista, és empresari perquè té una empresa de formatges. Pla afirma que li agraden més els robots que les persones, i Quimi Portet ens diu que es va fer músic per evadir-se de la realitat. Com a artistes amb fama de no ser gens políticament correctes, també parlem amb ells del moment actual que estem vivint i els tres coincideixen que la sort és molt important en la seva professió.

 • Bonaventura Clotet: "L'estat espanyol en recerca està entre els últims països d'Europa"
  Escolta àudio

  Bonaventura Clotet: "L'estat espanyol en recerca està entre els últims països d'Europa"

  A "Revolució 4.0", Xantal Llavina entrevista el metge especialista en malalties infeccioses Bonaventura Clotet, que fa més de 30 anys que investiga com es pot vèncer la sida. Clotet ens explica en quin moment es troba la lluita contra la síndrome d'immunodeficiència adquirida ara que ha deixat de ser una malaltia mortal i ha esdevingut crònica si se segueix el tractament adequat, i com la tecnologia ajuda la ciència. Però segons el doctor, la recerca a l'estat espanyol està entre els últims països d'Europa i s'hi haurien de destinar més fons com, per exemple, als EUA, on les donacions multipliquen per 100 les d'aquí. El Dr. Clotet també ens presenta la gala musical que se celebra cada any per recaptar fons per lluitar contra aquesta malaltia, que es farà el dia 19 de novembre a Barcelona, amb la presència de nombroses personalitats del món de la ciència, la cultura i les arts, que donen suport a la iniciativa des de fa temps.

 • Ignacio Escolar: "Aviat publicarem una història molt potent sobre Catalunya"
  Escolta àudio

  Ignacio Escolar: "Aviat publicarem una història molt potent sobre Catalunya"

  Xantal Llavina parla amb el periodista i emprenedor Ignacio Escolar que ha rebut fa poc el premi Gabriel Garcia Márquez de Periodisme per col·laborar a redefinir el periodisme en l' era digital i ha coincidit en el temps després de destapar els casos màsters. Creador de Eldiario.es en plena crisi, a partir de 500 mil euros, ara el seu diari té 34.000 socis i 10 milions de visites. Escolar considera que en alguns mitjans en paper estar millor pagat no publicar noticies que publicar-les i que normalment les notícies incòmodes acabant sortint dels digitals. Crític i combatiu diu que sempre que es busca es trobem coses i que no trigaran massa en desvetllar una important història sobre Catalunya. Pendent d' un judici contra Cristina Cifuentes, que li demana 5 anys de presó, afirma que la justícia a l'estat espanyol és la més polititzada d'Europa.

 • Pere Aragonès: "Amb el cas Suprem hipoteques es veu com vivim amb una gran inseguretat jurídica"
  Escolta àudio

  Pere Aragonès: "Amb el cas Suprem hipoteques es veu com vivim amb una gran inseguretat jurídica"

  El "Revolució 4.0" parla d'Economia i emprenedoria amb el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, des del Parlament. Xantal Llavina repassa amb ell els temes més rellevants de l'actualitat econòmica. Aragonès diu que l'Institut Català de Finances ha de ser un banc públic i que n'han parlat amb la ministra d'Economia. Explica que estan demanant la llicència bancària segons la directiva europea. Respecte al cas del Suprem i les hipoteques, diu que ja es veu com vivim amb una gran inseguretat jurídica. Depèn de qui sigui l'afectat es toca la butxaca i revisen. També diu que han dit a les companyies que van canviar de seu que facin el camí de tornada, que l'economia catalana ja és sobirana, el que no és el sector públic. Considera que Catalunya ja no és la fàbrica d'Espanya sinó una de les fàbriques d'Europa. També parla sobre l'ecosistema d'start-ups tecnològiques i ajudes a emprenedors i pressupostos generals.

 • Gemma Nierga: "Fer la Marató serà dur i especial perquè he viscut el càncer dins de la família"
  Escolta àudio

  Gemma Nierga: "Fer la Marató serà dur i especial perquè he viscut el càncer dins de la família"

  Aquesta setmana, Xantal Llavina entrevista Gemma Nierga, que triomfa a TV3 amb el programa "Els meus pares" mentre es prepara per presentar, amb Ramón Gener "La Marató" 2018. Assegura que està molt orgullosa d'assumir el repte que, en aquesta ocasió, li toca de molt a prop ja que va viure el càncer del seu nebot petit, i ens diu que és la primera vegada que ho explica públicament. Parlem també amb Mariano Nierga, el seu pare, que ens explica la Gemma més personal i familiar i ens desvela aspectes gens coneguts de la seva personalitat. Repassem la seva trajectòria professional i parlem també de com va encarar la seva sortida de la cadena SER i del que va significar per ella. Confessa que no és gaire seguidora de les xarxes socials però que està a Instagram per veure què fan els seus fills. I ens diu que ara mateix, després de tot el que ha passat darrerament, es veu més emprenedora del que es pensava.

Anar al contingut