Master Class Niño-Becerra

 • Niño-Becerra: "Amb la pandèmia serà urgent una renda bàsica universal"
  Escolta àudio

  Niño-Becerra: "Amb la pandèmia serà urgent una renda bàsica universal"

  Santiago Niño-Becerra, catedràtic d'Economia de l'IQS, analitza al "Revolució 4.0" de Catalunya Ràdio, fet íntegrament des de casa confinats, la situació d'excepcionalitat, i admet que no en tenim referents a la història. No podem comparar la situació actual amb cap situació que haguem viscut fins ara. I és per això que es fa complicat veure com podrem fer front a la situació, sobretot quan hagi passat tot. Ens diu que hi ha estudis que confirmen que desapareixerà un 70% del comerç a Espanya, però ningú té el futur assegurat. El que actualment és bo per a la salut és fatal per a l'economia.

 • Santiago Niño-Becerra: "El coronavirus pot enfonsar l'economia europea"
  Escolta àudio

  Santiago Niño-Becerra: "El coronavirus pot enfonsar l'economia europea"

  Santiago Niño-Becerra, catedràtic d'Economia de l'IQS, aquesta setmana ens explica les conseqüències del coronavirus en l'economia mundial. Segons ell, el coronavirus està accelerant la crisi econòmica que ja va començar el 2008. Aquesta és la tercera onada de la crisi, que amb el coronavirus s'accelera i afecta tot el món. La caiguda de la borsa, el possible tancament de molts establiments, com ara restaurants o botigues¿ ja eren previsibles amb la crisi i amb aquest virus tot anirà més ràpid.

 • Santiago Niño-Becerra: "El coronavirus afecta greument l'economia global"
  Escolta àudio

  Santiago Niño-Becerra: "El coronavirus afecta greument l'economia global"

  Santiago Niño-Becerra, catedràtic d'economia de l'IQS, ens explica les greus conseqüències que té el coronavirus sobre l'economia global. Pot suposar una pèrdua de 25.000 milions de dòlars als Estats Units, però també afectarà l'economia a la Xina, Europa, Àsia i la resta del món. A més a més, parlem dels transports sostenibles, de l'energia solar i de la robotització del comerç al detall.

 • Santiago Niño-Becerra: "El 2020 serà un any de neteja econòmica"
  Escolta àudio

  Santiago Niño-Becerra: "El 2020 serà un any de neteja econòmica"

  Primera "master class" del 2020 amb el catedràtic d'Economia Santiago Niño-Becerra, que analitza com pot afectar l'economia la formació del nou govern de coalició de l'estat espanyol. Amb ell també parlem de com s'ha d'encarar l'envelliment de la població perquè l'economia no en surti perjudicada i abordem altres qüestions com la fi dels diners en efectiu i la discriminació racial de la IA.

 • Santiago Niño-Becerra: "En 19 anys els salaris mitjans no han crescut"
  Escolta àudio

  Santiago Niño-Becerra: "En 19 anys els salaris mitjans no han crescut"

  La "master class" del catedràtic d'Economia de l'IQS, Santiago Niño-Becerra, que ens respon per què es cobren els mateixos sous que fa 20 anys? Parlem del futur dels llocs de treball: desapareixeran tantes feines en el futur com es diu? Quins sectors seran els més perjudicats? És cert que només caldrà que treballem 12 hores a la setmana, com diu el president del gegant xinès Alibaba, Jack Ma? Els sectors que perdran més treballadors són la banca, l'administració i el comerç.

 • Santiago Niño-Becerra: "Brussel·les mana econòmicament. Hi haurà pacte"
  Escolta àudio

  Santiago Niño-Becerra: "Brussel·les mana econòmicament. Hi haurà pacte"

  A la "Master class" del catedràtic d'Economia Santiago Niño-Becerra ens preguntem: Quines perspectives econòmiques ens esperen en els pròxims dies després de les eleccions? Quins perills ens arriben de la mà de la intel·ligència artificial? Analitzem l'actualitat econòmica i parlem de diverses notícies d'actualitat, centrades sobretot en com la intel·ligència artificial canviarà les nostres vides.

 • Santiago Niño-Becerra: "Rastrejar correus electrònics i whatsapps per seleccionar personal"
  Escolta àudio

  Santiago Niño-Becerra: "Rastrejar correus electrònics i whatsapps per seleccionar personal"

  Nova edició de la "master class" de l'economista Santiago Niño-Becerra, que analitza l'actualitat econòmica i opina sobre temes tan controvertits com els processos de selecció per a noves feines. Començarà a quedar en mans de la intel·ligència artificial? Les empreses analitzaran les dades dels candidats a les xarxes?

 • Niño Becerra: "En un futur es treballarà només 12 hores a la setmana"
  Escolta àudio

  Niño Becerra: "En un futur es treballarà només 12 hores a la setmana"

  A la primera "master class" de la temporada del catedràtic d'economia Santiago Niño Becerra, ens preguntem cap on va l'economia catalana i espanyola. Repassem també el futur laboral que ens espera i, en aquest sentit, assegura que, degut a la tecnologia, només treballarem 12 hores a la setmana. Així ho afirma també el president de la tecnològica xinesa Alibaba, Jack Ma. I acabarem la secció analitzant la proposta de l'ONU de canviar la dieta per frenar el canvi climàtic.

 • Niño Becerra: "Les màquines acomiadaran persones"
  Escolta àudio

  Niño Becerra: "Les màquines acomiadaran persones"

  A la seva secció mensual, "Masterclass Becerra", l'economista Santiago Niño Becerra ens repassa l'actualitat començant per una notícia que hem sabut darrerament: el software d'Amazon va considerar que hi havia treballadors que no eren eficients i proposava acomiadar-los. També repassem l'art creat per màquines, la inversió responsable i que si volem salvar el planeta, hem de ser més pobres i acceptar que l'economia es refredi.

 • Santiago Niño Becerra: "La crisi durarà fins al 2024"
  Escolta àudio

  Santiago Niño Becerra: "La crisi durarà fins al 2024"

  L'economista Santiago Niño Becerra ens porta una nova edició de la seva masterclass mensual. En aquesta ocasió ens presenta el seu nou llibre, "El crash. Tercera fase", en què llança inquietants vaticinis sobre el futur econòmic que ens espera. Entre altres coses, ens diu que la crisi durarà fins al 2024 i que, ara mateix, el 17% de les persones que treballen segueixen sent pobres i no arriben al salari mínim.

 • Niño-Becerra: "S'estan fent passos importants cap a la creació d'un cervell artificial"
  Escolta àudio

  Niño-Becerra: "S'estan fent passos importants cap a la creació d'un cervell artificial"

  Santiago Niño-Becerra ens ofereix una nova "Master Class Becerra", la seva secció mensual. En aquest cas, aborda diferents exemples concrets de com la innovació va transformant les empreses i l'activitat econòmica. Ens parla de les etiquetes intel·ligents per al menjar i el vi, dels vehicles autònoms, sense conductor, i repassa els passos que s'estan fent cap a la creació d'un cervell artificial.

 • Santiago Niño Becerra: "Al mes de maig hi haurà fortes retallades públiques"
  Escolta àudio

  Santiago Niño Becerra: "Al mes de maig hi haurà fortes retallades públiques"

  Com cada mes, tenim una nova edició de la "MasterClass Niño Becerra" amb les lliçons d'economia del catedràtic Santiago Niño Becerra. En aquest programa ens parla de les retallades enormes que preveu ben aviat per part del sector públic després de les eleccions generals, de la crisi que afecta el petit comerç i ens explicarà també per què no acaba de creure en l'èxit de la tecnologia 5G.

 • Santiago Niño Becerra: "Taxistes i VTC tenen un enemic comú: el cotxe autònom"
  Escolta àudio

  Santiago Niño Becerra: "Taxistes i VTC tenen un enemic comú: el cotxe autònom"

  L'economista Santiago Niño Becerra analitza el conflicte entre els taxis i els VTC. Assegura que tots ells tenen un enemic comú: el cotxe autònom que estarà entre nosaltres, de forma habitual, molt abans del que ens pensem. I ens diu que la base del problema que ha portat a la vaga els taxistes és que no hi ha tanta demanda com abans. També repassa l'actualitat pel que fa als pressupostos de l'estat espanyol, dels quals diu que són ciència-ficció. I afirma que, tot i que ens espera una temporada d'estabilitat, vindran anys tristos i que no recuperarem l'alegria econòmica fins al 2026.

 • Niño-Becerra: "L'electricitat a l'estat espanyol és la més cara en relació amb el PIB per càpita"
  Escolta àudio

  Niño-Becerra: "L'electricitat a l'estat espanyol és la més cara en relació amb el PIB per càpita"

  A la secció "Master class Becerra", l'economista Santiago Niño Becerra ens porta un tema que afecta molt les butxaques dels consumidors: el preu de l'electricitat. Afirma, contundent, que a l'estat espanyol és el més car en relació amb el PIB per càpita i ens dona les claus per entendre-ho. També ens parla de l'estudi de la consultora Accenture, segons el qual les noves tecnologies i, més concretament, la intel·ligència artificial, crearà més llocs de treball dels que destruirà. A punt d'acabar l'any, també parlem amb ell de com s'espera aquest 2019 que encetarem d'aquí a poques setmanes.

 • Santiago Niño-Becerra: "La imatge del Tribunal Suprem ha quedat destrossada"
  Escolta àudio

  Santiago Niño-Becerra: "La imatge del Tribunal Suprem ha quedat destrossada"

  En plena polèmica sobre el cas de les hipoteques, l'economista Santiago Niño-Becerra ens fa la seva "master class" per valorar el canvi de parer del Tribunal Suprem sobre qui ha de pagar els impostos de les hipoteques i la posterior decisió del govern de Pedro Sánchez que va anunciar un decret per obligar els bancs que siguin ells qui paguin. Niño-Becerra analitza totes les reaccions i postures i ens explica a què atribueix el canvi d'opinió del Suprem i quines seran les conseqüències per als usuaris. Segons Becerra: "Venen eleccions i el govern ha pres la decisió perquè la gent no estigui indignada".

Anar al contingut