TOTS ELS ÀUDIOS

 • 2018: i ara què? (segona part)
  Escolta àudio

  2018: i ara què? (segona part)

  L'aixecament del 155 amb el nou govern Torra té efectes en la política, l'economia i el sector social. Pedro Sánchez es converteix en president del govern: contra tot pronòstic, guanya la moció de censura que presenta contra el govern Rajoy, que decideix retirar-se de la política. El feixisme treu el cap. La ultradreta arriba a les institucions i el populisme pren posicions a tot el món. Els refugiats no troben aixopluc a Europa, que viu un Brexit difícil. El feminisme s'enfila cada cop més, també en el sector cultural.

 • 2018, i ara què? (Primera part)
  Escolta àudio

  2018, i ara què? (Primera part)

  365 dies plens d'incertesa, d'alts i baixos, en què el conflicte polític entre l'Estat i la Generalitat no ha sortit de la primera plana de l'actualitat. Les dones han trencat el silenci i han sortit al carrer a reivindicar drets i llibertats, indignades per la sentència de la Manada. Els lloguers s'enfilen i els pensionistes protesten per la pèrdua de poder adquisitiu. Es dicten les primeres sentències per corrupció, i Rodrigo Rato i Iñaki Urdangarín ingressen a la presó.

 • "2018, i ara què?": Els pensionistes, en peu de guerra
  Escolta àudio

  "2018, i ara què?": Els pensionistes, en peu de guerra

  El 2018 s'han plantat i s'han mobilitzat per demanar que es derogui l'increment del 0,25 de la llei de la reforma del sistema del 2013. Un cop l'economia ha tornat a créixer i els preus han pujat, els pensionistes han perdut poder adquisitiu. Al setembre, el Pacte de Toledo aprovava les bases d'una nova reforma del sistema, i es tornava a vincular pensions i IPC.

 • "2018, i ara què?": Quim Torra, 131è president de la Generalitat
  Escolta àudio

  "2018, i ara què?": Quim Torra, 131è president de la Generalitat

  El 2017 acaba amb les eleccions del 21D i el 2018 comença amb una assignatura pendent: formar govern. L'enorme pressió judicial dificulta trobar un candidat idoni per a la investidura: ni Carles Puigdemont, ni Jordi Sànchez, ni Jordi Turull aconsegueixen sortir-se'n. Finalment, Quim Torra és proclamat 131è president de la Generalitat i s'aixeca el 155, després de 7 mesos. Entre les prioritats del nou executiu hi ha implantar la república i restituir els polítics que són a la presó i l'exili. L'ofensiva judicial, però, continua, i acaba dificultant l'acció de govern i tensionant el bloc independentista.

 • "2018, i ara què?": L'extrema dreta, creixement global
  Escolta àudio

  "2018, i ara què?": L'extrema dreta, creixement global

  En plena crisi de la Unió Europea, els partits antiimmigració continuen en creixement. Itàlia viu l'enèsima crisi política que acaba amb la Lliga al govern, Alemanya veu tremolar l'estabilitat i al Brasil un nostàlgic de la dictadura, misogin i racista ha arribat a la presidència del país més poblat de Llatinoamèrica. A França, Marine Le Pen s'apropia de moviments de protesta com els Armilles Grogues per carregar contra el president Macron. Mentrestant, l'euroescepticisme creix a Suècia, Finlàndia o Hongria.

 • "2018, i ara què?" Paradoxes de la democràcia: el PP aprova els pressupostos i, tot seguit, cau
  Escolta àudio

  "2018, i ara què?" Paradoxes de la democràcia: el PP aprova els pressupostos i, tot seguit, cau

  En un episodi insòlit a la política espanyola, el PP aconsegueix aprovar els pressupostos, però la mateixa setmana ha de sortir del govern. En un gir inesperat, s'aprova la moció de censura que hi presenta el PSOE, la primera que tira endavant en la història espanyola. Rajoy deixa el govern i també la presidència del PP. Pedro Sánchez arriba a la Moncloa, amb una majoria que penja d'un fil i la dimissió prematura d'alguns ministres. El dirigent socialista encara el conflicte de Catalunya, amb un un consell de ministres a Barcelona just el dia que fa un any de les eleccions autonòmiques imposades pel govern espanyol i el 155. A més d'aprovar l'augment del sou mínim interprofessional a 900 euros, el govern espanyol pren dues decisions significatives.

 • "2018, i ara què?": Primeres sentències per corrupció
  Escolta àudio

  "2018, i ara què?": Primeres sentències per corrupció

  Onze anys ha trigat la justícia a dictar sentència ferma pel cas Gürtel. El Tribunal Suprem encara ha de dir l'última paraula en el cas Palau. En tots dos casos, els dos partits polítics implicats, el Partit Popular amb la Gürtel i Convergència Democràtica amb el cas Palau, neguen el finançament irregular amb què els assenyalen les sentències respectives. L'any 2018 també ens ha deixat imatges inèdites, la caiguda en desgràcia d'alguns fins fa poc poderosos, i nous casos de possibles corrupteles amb conseqüències polítiques.

 • "2018, i ara què?": El feixisme ressorgeix sense complexos
  Escolta àudio

  "2018, i ara què?": El feixisme ressorgeix sense complexos

  El passat mai no tancat, mai no resolt, ha tornat a la política espanyola. El govern espanyol ha obert el procés per exhumar les restes del dictador Franco. El debat que s'ha obert ha visibilitzat una extrema dreta que potser només s'havia amagat, però no desaparegut. Ara ressorgeix amb una certa empenta, com ho demostra la irrupció de Vox a les institucions democràtiques.

 • "2018, i ara què?": La indesitjada normalitat de la presó i l'exili. La duresa de la vaga de fam
  Escolta àudio

  "2018, i ara què?": La indesitjada normalitat de la presó i l'exili. La duresa de la vaga de fam

  S'allarga la llista d'exiliats i empresonats. Quatre dels presos fan una vaga de fam, que abandonen poc abans de Nadal, quan el Tribunal Constitucional desencalla els tràmits que els impedeix accedir a la justícia europea. Els dirigents independentistes empresonats ja són en centres catalans, però encara mancats de llibertat. Els exiliats han vist com l'acció de la justícia dels països on estan refugiats forçaven l'espanyola a retirar les euroordres. A les portes del judici de l'1 d'octubre, el sobiranisme reclama l'arxivament d'una causa que veu com una vergonya democràtica.

 • "2018, i ara què?": L'èxode de milers de persones no s'atura tot i les morts. Europa es radicalitza
  Escolta àudio

  "2018, i ara què?": L'èxode de milers de persones no s'atura tot i les morts. Europa es radicalitza

  Entre promeses triomfalistes i gran expectació mediàtica, han arribat a l'Estat els migrants de l'Aquarius i l'Open Arms. Però moltes més persones han mort al mar o han quedat atrapades a les ganivetes de les fronteres; les fronteres d'una Europa fortalesa que ha cedit davant les pressions de governs antiimmigració com els d'Itàlia i Àustria, i que en comptes de vetllar per l'acollida ha optat per pactar amb estats autoritaris per frenar l'arribada de migrants al continent.

 • "2018, i ara què?": La lluita feminista pren volada
  Escolta àudio

  "2018, i ara què?": La lluita feminista pren volada

  El 2018 serà recordat també per la vaga general feminista del 8 de març. Dones de totes les edats, professions i orígens van protagonitzar un 8M sense precedents. Aquesta mobilització històrica s'explica en part per la influència del moviment Me Too, però també per la indignació i l'enorme rebuig social que ha provocat, entre d'altres, la sentència del cas de La Manada.

 • "2018, i ara què?": La llibertat d'expressió, en dubte
  Escolta àudio

  "2018, i ara què?": La llibertat d'expressió, en dubte

  Censura, adoctrinament, repressió, llaços grocs. Segurament han estat algunes de les paraules més utilitzades aquest 2018. Les conseqüències de l'1-O i de la llei mordassa han fet esclatar els delictes d'odi i han fet posar en alerta les entitats defensores dels drets humans.

 • "2017, l'any en què vam tremolar". Segona hora completa
  Escolta àudio

  "2017, l'any en què vam tremolar". Segona hora completa

  Dediquem aquesta segona hora del resum de l'any a alguns fets que han marcat sens dubte la història de Catalunya, des dels atemptats del 17 d'agost fins al referèndum de l'1 d'octubre, la declaració d'independència, la suspensió de l'autonomia i les eleccions del 21 de desembre. I també a la campanya del "Me Too", de denúncia d'agressions sexuals. Un programa dirigit per Adolf Beltran, amb la col·laboració de Jordi Barranca, Judit Pastor i Mireia Esteve, la producció de Vanessa Carrión i el muntatge musical de Sergi Cutillas.

 • "2017, l'any en què vam tremolar". Primera hora completa
  Escolta àudio

  "2017, l'any en què vam tremolar". Primera hora completa

  En aquesta primera hora recordem, entre altres notícies, l'ascens al poder de Donald Trump, els escàndols de corrupció a Espanya, la manifestació del "Volem acollir", la reculada d'Estat Islàmic i el contenciós per les obres d'art de Sixena. Un programa dirigit per Adolf Beltran, amb la col·laboració de Jordi Barranca, Judit Pastor i Mireia Esteve, la producció de Vanessa Carrión i el muntatge musical de Sergi Cutillas.

 • "2017, l'any en què vam tremolar": S'obre la tomba de Dalí. Art i tribunals, de Dalí a Sixena
  Escolta àudio

  "2017, l'any en què vam tremolar": S'obre la tomba de Dalí. Art i tribunals, de Dalí a Sixena

  El 2017 ha estat un any de batalles judicials i també polítiques en el camp de la cultura, des de l'exhumació del cos de Salvador Dalí per una demanda de paternitat fins al trasllat de les obres d'art de Sixena al monestir des del Museu de Lleida. Recordem també l'èxit de la pel·lícula "Estiu 1993", i el comiat dels escenaris d'un dels nostres cantautors més grans, Raimon. Un reportatge de Judit Pastor, amb muntatge musical de Sergi Cutillas.