TOTS ELS ÀUDIOS

 • Aigua Galea en llauna: nyap o top?
  Escolta àudio

  Aigua Galea en llauna: nyap o top?

  L'observador gastronòmic Jordi Luque repeteix com a client al Restaurant Caníbal i tasta una aigua mineral envasada en llauna. Serà aquest producte una genialitat o bé un nyap?

 • Ens mengem els millors cervellets del Fòrum Gastronòmic
  Escolta àudio

  Ens mengem els millors cervellets del Fòrum Gastronòmic

  Aquest any el Fòrum Gastronòmic té com a leitmotiv el lema "Repensar la gastronomia". I això és el que els hem preguntat a 10 personalitats del món de la gastronomia que ens hem trobat passejant pel recinte de la Fira de Barcelona: com repensarien ells la gastronomia? I com que nosaltres som un restaurant caníbal, els hem fet una altra pregunta indispensable: si ells sabessin que menjant-se algú podrien adquirir tots els seus coneixements, a qui devorarien? El nostre llibreter de capçalera, Nacho Borraz, ens porta dues novetats gastroliteràries. El productor de cinema Lluís Miñarro recorda la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alicia, Toni Massanés, parla de menuts i repassa els productes de temporada que hem de menjar. El crític gastronòmic Philippe Regol analitza els premiats i estrellats de les Michelin 2019. I la propina la deixa el viticultor Joan Asens des del Masroig, al Priorat. Un menú variat al gust del consumidor.

 • Llibres fermentats: una borratxera i fongs danesos
  Escolta àudio

  Llibres fermentats: una borratxera i fongs danesos

  El nostre llibreter de capçalera, el Nacho Borraz de La Central del Raval de Barcelona, ens porta dues novetats gastroliteràries. La primera proposta és "Una borrachera còsmica. Una historia universal del placer de beber", de Mark Forsyth, que, amb molt d'humor, descriu diferents raons i formes socials de consumir alcohol al llarg de la història. La segona, "La guia de fermentación de Noma", de René Redzepi, que se centra en els productes nòrdics i en els processos culinaris d'aquesta àrea. Dos llibres més que van omplint els prestatges que tenim aquí al restaurant i també els de casa vostra.

 • Llums i (bastantes) ombres a les estrelles Michelin, segons Philipe Regol
  Escolta àudio

  Llums i (bastantes) ombres a les estrelles Michelin, segons Philipe Regol

  El nostre crític per excel·lència, Philipe Regol, esmola els ganivets per valorar l'entrega de les estrelles Michelin que es van donar a Sevilla. A Catalunya, tres restaurants catalans sumen la primera estrella: Aürt i Cinc Sentits, a Barcelona, i Deliranto, a Salou. El restaurant Angle, de Jordi Cruz, guanya la segona i algunes han caigut. A Cantàbria estan contents perquè acullen l'únic nou tres estrelles, les del restaurant Cenador de Amós. Es poden comprar les estrelles Michelin? Encara hi ha restaurants intocables? I... si el Philippe Regol fos inspector de la guia vermella, com quedaria el seu ball d'estrelles?

 • Xefs que són marques, cantimplores i xirimoies
  Escolta àudio

  Xefs que són marques, cantimplores i xirimoies

  Què són els xefs avui dia? Són més marques que no pas cuiners? Dos xefs de renom, Jordi Cruz i Dani Garcia, s'han trobat a Barcelona aquesta setmana per debatre sobre com els han afectat i influït les estrelles Michelin, la televisió i la col·laboració amb les marques. També parlem de l'origen de les cantimplores, un objecte amb un ús molt estès per motius mediambientals però que fa molts anys que existeix. Ara se'n troben de plàstic, metall, cuir, fang, vidre, acer inoxidable però, com eren les primeres cantimplores de la història? De què estaven fetes? Ens ho explica Óscar Guayabero, que ho sap tot sobre el disseny dels objectes que envolten l'acte de menjar. El poeta Joan Margarit, guardonat amb el Premi Cervantes 2019, recorda la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, parla d'una fruita tropical oblidada: la xirimoia. I repassa els productes que hem de menjar de temporada. La propina la deixa la pagesa Dolors Català des d'Arbeca.

 • La primera cantimplora de la història era una carbassa!
  Escolta àudio

  La primera cantimplora de la història era una carbassa!

  Ocupen les taules d'oficines, despatxos i menjadors d'empreses i el seu ús cada cop està més estès, sobretot per motius mediambientals. N'hi ha de tota mena -plàstic, metall, cuir, fang, vidre, acer inoxidable- però les cantimplores fa molts anys que existeixen. El dissenyador Óscar Guayabero ens explica com eren els primers recipients per transportar la beguda i de quin material estaven fets.

 • El menjar de les dues alemanyes separades pel mur, avellanes i vi de guarda
  Escolta àudio

  El menjar de les dues alemanyes separades pel mur, avellanes i vi de guarda

  Durant prop de 40 anys Alemanya es va dividir per una frontera física que va afectar, i molt, la manera de cuinar i també l'alimentació dels berlinesos de l'est i de l'oest. Quin gust tenia la RDA abans de la caiguda del mur de Berlín? Quina olor feien els carrers i els menjadors de les cases? I quin gust té ara l'Alemanya unificada? En parlem amb Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona, i amb el corresponsal de Catalunya Ràdio a Berlín, Oriol Serra. La cineasta Neus Ballús recorda la seva magdalena de Proust, un plat que la fa viatjar al continent africà. La sommelier i nutricionista Clara Antúnez ens explica què és el vi de guarda. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla de la reina dels fruits secs: l'avellana. El crític gastronòmic Philippe Regol dina al Restaurant Coure de Barcelona i la propina la deixa la cuinera del restaurant El Ferrer de Tall, Maria Nicolau, que dona de dinar a tots els polítics!

 • Si guardes un vi més del que cal, te'l pots carregar!
  Escolta àudio

  Si guardes un vi més del que cal, te'l pots carregar!

  Els vins de guarda són vins vells i bells. El temps que els guardem dins les ampolles és el que els atorga aquesta denominació: vi de guarda. Conservar una ampolla de vi sense obrir-lo serveix perquè sigui millor del que era quan va sortir del celler, però no tots els vins es poden guardar! Ens ho explica la sommelier i nutricionista Clara Antúnez.

 • Com es menjava a l'antiga Alemanya de l'est abans de la caiguda del mur de Berlín? I després?
  Escolta àudio

  Com es menjava a l'antiga Alemanya de l'est abans de la caiguda del mur de Berlín? I després?

  Durant aproximadament 40 anys Alemanya va estar dividida per una frontera no només física, sinó també culinària. Quin gust tenia la RDA (l'antiga República Democràtica Alemanya), abans de la caiguda del mur de Berlín? I després? Quina olor feien els carrers i els menjadors de les cases? Què es cuinava en una banda i l'altra del mur? Les diferències entre la RDA i la RFA també eren evidents al cistell de la compra d'uns i altres ciutadans berlinesos. En parlem amb Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona, i amb el corresponsal de Catalunya Ràdio a Berlín, Oriol Serra.

 • Najat Kaanache, la cuinera bascomarroquina que no cuina ni tagín ni cuscús
  Escolta àudio

  Najat Kaanache, la cuinera bascomarroquina que no cuina ni tagín ni cuscús

  Najat Kaanache, una de les 4 dones més influents de l'Àfrica, s'asseu a la taula del Restaurant Caníbal per parlar-nos de cuina marroquina, de dones que lideren, del paper de l'agricultura i dels pagesos. Té l'enorme mèrit de posar en valor la cuina marroquina: acolorida, plena d'espècies, confluència de cultures i molt saborosa. L'actor Francesc Orella comparteix amb nosaltres un dels primers plats que va aprendre a cuinar a "La magdalena de Proust". La pizza no podia faltar al top 10 de plats estel·lars de la gastronomia universal; en parlem amb el periodista Salvador Garcia-Arbós. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ens explica les propietats de l'oliva, un producte sense el qual no s'entendria la cuina mediterrània. Pau Arenós, periodista gastronòmic, tasta uns Donettes d'unicorn al "Nyap o top" de Gerard Jubany. El crític gastronòmic Philippe Regol menja al restaurant Petit Pau de Barcelona i la propina la deixa la ramadera Isabel Castanyer des de la Vall d'en Bas.

 • Plats estel·lars de la gastronomia universal: la pizza
  Escolta àudio

  Plats estel·lars de la gastronomia universal: la pizza

  Amb el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós viatgem arreu del món a la recerca dels deu plats estel·lars de la gastronomia universal. La protagonista d'avui és una massa de pa circular i aplanada, cuita en un forn morú, amb tomàquet, oli i formatge en la versió més bàsica: la pizza! Napolitana en el nom i en la forma.

 • Donettes Unicorn Squad: nyap o top?
  Escolta àudio

  Donettes Unicorn Squad: nyap o top?

  Pau Arenós, periodista gastronòmic que acaba de publicar "Mi buen asesino" (Ed. Carena), tasta una versió amb purpurina dels clàssics Donettes. Aquest producte deu ser un nyap o bé una genialitat?

 • Cervesa sense alcohol, moniatos i tràfic d'angules
  Escolta àudio

  Cervesa sense alcohol, moniatos i tràfic d'angules

  La visió tradicional de la cervesa sense alcohol és la d'un producte dolent i barat que consumeix la gent que no pot beure una altra cervesa. Per què històricament hem associat aquesta beguda amb problemes de salut? És possible fer una millor cervesa 0'0? L'hi preguntem al periodista Marc Casanovas a "Menjar sense ficció". El músic i cantant Arnau Tordera rememora la seva magdalena de Proust. Amb Tots Sants arriba el temps dels moniatos: el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, en parla i també d'altres productes de temporada. El crític gastronòmic Philippe Regol visita el restaurant japonès Kappo de Madrid i ens ho explica. I, finalment, la propina la deixa la pagesa Maria Costa de Cal Rosal des del Berguedà.

 • És possible fer una millor cervesa sense alcohol?
  Escolta àudio

  És possible fer una millor cervesa sense alcohol?

  Moltes persones pensen que la cervesa sense alcohol és un producte dolent i barat que consumeix la gent que no pot beure una altra cervesa. Tradicionalment, la cervesa sense alcohol s'havia associat a les persones que tenien problemes de salut. Però, en els últims anys, hem vist un boom de les cerveses 0,0 i cada vegada compten amb més adeptes. Tot i això, hi ha molts consumidors que reclamen que se'n millori el gust perquè sigui més semblant a la tradicional. El periodista Marc Casanovas analitza per què no és tan fàcil com sembla i els interessos que hi ha en joc.

 • Jesús Pizarro i Yotam Ottolenghi: com viuen els seus restaurants a Londres l'arribada del Brexit?
  Escolta àudio

  Jesús Pizarro i Yotam Ottolenghi: com viuen els seus restaurants a Londres l'arribada del Brexit?

  Per què el Brexit és un dels plats més indigestos d'Europa? Com viuen els negocis de restauració la incertesa de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea? Per respondre aquestes preguntes viatgem a Londres, on treballa el xef José Pizarro, considerat l'ambaixador de la cuina espanyola a la capital britànica, on regenta quatre restaurants. També li preguntem a Yotam Ottolenghi, una de les figures més influents de la cuina a tot el Regne Unit, com veu la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Ottolenghi va arribar a Londres ara fa més de 20 anys; té sis restaurants a la capital britànica, llibres best-sellers i publica setmanalment a The Guardian. També li preguntem al músic i cantant Salva Racero quina és la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, parla d'hamburgueses vegetals i d'altres productes de temporada.

Anar al contingut