TOTS ELS ÀUDIOS

 • Pollastre tikkà masala amb arròs basmati: nyap o top?
  Escolta àudio

  Pollastre tikkà masala amb arròs basmati: nyap o top?

  L'actor Pol López, que aquests dies representa "Tot esperant Godot" a la Sala Beckett, se sotmet al "Nyap o top?" de Gerard Jubany i tasta una delícia índia del Carrefour que es prepara en 2 minuts al microones: pollastre tikkà masala amb arròs basmati. Serà aquest producte una delícia o bé un nyap?

 • El kombutxa: és tan miraculós com ens el venen?
  Escolta àudio

  El kombutxa: és tan miraculós com ens el venen?

  El kombutxa és una beguda fermentada, feta a base de te verd, negre o una combinació de tots dos, i que a més conté un conjunt de bacteris coneguts com a mare o SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast). La sommelier i nutricionista Clara Antúnez ens explica com es fabrica i quines propietats té.

 • Jonathan Safran Foer: "No podem salvar el planeta sense canviar la nostra manera de menjar"
  Escolta àudio

  Jonathan Safran Foer: "No podem salvar el planeta sense canviar la nostra manera de menjar"

  L'escriptor nord-americà Jonathan Safran Foer té molt clar que la millor manera de combatre el canvi climàtic és menjar menys carn. En el seu últim llibre "Podem salvar el planeta abans de sopar", ens interpel·la directament per demostrar-nos que la nostra manera de menjar té un impacte directe en l'emergència climàtica. Amb el periodista Salvador Garcia-Arbós, busquem els deu plats estel·lars de la gastronomia universal. El protagonista d'avui és el dònut. Òscar Broc se sotmet al "Nyap o top" de Gerard Jubany i tasta un biquini de dònut de La Bikineria del Mercat del Ninot, del xef Joan Gurgui. El crític Philippe Regol visita La Patería de Sousa, a Extremadura, i ens ho explica. Toni Massanés posa en valor el porro. Sabrem també quina és la magdalena de Proust de l'escriptor i cineasta David Trueba. I la propina la deixa la ramadera Isabel Castanyer des del Mas la Coromina de la Vall d'en Bas.

 • Bikini de dònut: nyap o top?
  Escolta àudio

  Bikini de dònut: nyap o top?

  Edició especial del "Nyap o top" des del mercat del Ninot, concretament des de la parada de "La Bikineria", del xef Joan Gurgui, on el periodista Òscar Broc tasta un bikini de dònut farcit de formatge Cheddar i de guanciale. Aquest producte deu ser un nyap o bé una genialitat?

 • Plats estel·lars de la gastronomia universal: el dònut
  Escolta àudio

  Plats estel·lars de la gastronomia universal: el dònut

  Amb el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós viatgem arreu del món a la recerca dels deu plats estel·lars de la gastronomia universal. El protagonista d'avui és l'aliment preferit de Homer Simpson, el patriarca d'una de les sèries més longeves de la història, els Simpson. Fem una oda al dònut, una massa de farina pastada amb aigua i llet, de forma més o menys rodona, feta amb ingredients dolços o salats i fregida en un greix de qualitat (o ordinari).

 • Una classe d'història a través del pa: dels pans plans al pa de pagès
  Escolta àudio

  Una classe d'història a través del pa: dels pans plans al pa de pagès

  La història dels pobles s'explica a través del pa i Antoni Riera Melis, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona i doctor en Història Medieval, ens l'explica a nosaltres en una visita guiada al Museu Egipci de Barcelona. També anem fins al Forn Mistral del barri de Gràcia de Barcelona, on conversem amb Andreu Bertran, propietari i forner d'un negoci amb 140 anys d'història. El periodista Marc Casanovas viu a Boston des de fa només un mes i ens explica les seves primeres impressions sobre l'alimentació dels nord-americans; l'escriptora Siri Hustvedt rememora una recepta de la seva mare a base de carn; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla de les propietats organolèptiques de la llimona; l'observador gastronòmic Jordi Luque tasta una aigua mineral envasada en llauna al "Nyap o top"; el crític gastronòmic Philippe Regol dina al Bistrot Bilou de Barcelona i la pagesa Maria Costa de Cal Rosal deixa la propina des de Berga.

 • "Als Estats Units és més fàcil trobar una hamburguesa amb enciam que un enciam fresc"
  Escolta àudio

  "Als Estats Units és més fàcil trobar una hamburguesa amb enciam que un enciam fresc"

  Menjar de manera saludable als Estats Units és un privilegi reservat només a uns quants. El periodista Marc Casanovas fa un mes que viu a Boston i ens explica en primera persona l'odissea per trobar productes frescos i de qualitat.

 • Aigua Galea en llauna: nyap o top?
  Escolta àudio

  Aigua Galea en llauna: nyap o top?

  L'observador gastronòmic Jordi Luque repeteix com a client al Restaurant Caníbal i tasta una aigua mineral envasada en llauna. Serà aquest producte una genialitat o bé un nyap?

 • Ens mengem els millors cervellets del Fòrum Gastronòmic
  Escolta àudio

  Ens mengem els millors cervellets del Fòrum Gastronòmic

  Aquest any el Fòrum Gastronòmic té com a leitmotiv el lema "Repensar la gastronomia". I això és el que els hem preguntat a 10 personalitats del món de la gastronomia que ens hem trobat passejant pel recinte de la Fira de Barcelona: com repensarien ells la gastronomia? I com que nosaltres som un restaurant caníbal, els hem fet una altra pregunta indispensable: si ells sabessin que menjant-se algú podrien adquirir tots els seus coneixements, a qui devorarien? El nostre llibreter de capçalera, Nacho Borraz, ens porta dues novetats gastroliteràries. El productor de cinema Lluís Miñarro recorda la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alicia, Toni Massanés, parla de menuts i repassa els productes de temporada que hem de menjar. El crític gastronòmic Philippe Regol analitza els premiats i estrellats de les Michelin 2019. I la propina la deixa el viticultor Joan Asens des del Masroig, al Priorat. Un menú variat al gust del consumidor.

 • Llibres fermentats: una borratxera i fongs danesos
  Escolta àudio

  Llibres fermentats: una borratxera i fongs danesos

  El nostre llibreter de capçalera, el Nacho Borraz de La Central del Raval de Barcelona, ens porta dues novetats gastroliteràries. La primera proposta és "Una borrachera còsmica. Una historia universal del placer de beber", de Mark Forsyth, que, amb molt d'humor, descriu diferents raons i formes socials de consumir alcohol al llarg de la història. La segona, "La guia de fermentación de Noma", de René Redzepi, que se centra en els productes nòrdics i en els processos culinaris d'aquesta àrea. Dos llibres més que van omplint els prestatges que tenim aquí al restaurant i també els de casa vostra.

 • Llums i (bastantes) ombres a les estrelles Michelin, segons Philipe Regol
  Escolta àudio

  Llums i (bastantes) ombres a les estrelles Michelin, segons Philipe Regol

  El nostre crític per excel·lència, Philipe Regol, esmola els ganivets per valorar l'entrega de les estrelles Michelin que es van donar a Sevilla. A Catalunya, tres restaurants catalans sumen la primera estrella: Aürt i Cinc Sentits, a Barcelona, i Deliranto, a Salou. El restaurant Angle, de Jordi Cruz, guanya la segona i algunes han caigut. A Cantàbria estan contents perquè acullen l'únic nou tres estrelles, les del restaurant Cenador de Amós. Es poden comprar les estrelles Michelin? Encara hi ha restaurants intocables? I... si el Philippe Regol fos inspector de la guia vermella, com quedaria el seu ball d'estrelles?

 • Xefs que són marques, cantimplores i xirimoies
  Escolta àudio

  Xefs que són marques, cantimplores i xirimoies

  Què són els xefs avui dia? Són més marques que no pas cuiners? Dos xefs de renom, Jordi Cruz i Dani Garcia, s'han trobat a Barcelona aquesta setmana per debatre sobre com els han afectat i influït les estrelles Michelin, la televisió i la col·laboració amb les marques. També parlem de l'origen de les cantimplores, un objecte amb un ús molt estès per motius mediambientals però que fa molts anys que existeix. Ara se'n troben de plàstic, metall, cuir, fang, vidre, acer inoxidable però, com eren les primeres cantimplores de la història? De què estaven fetes? Ens ho explica Óscar Guayabero, que ho sap tot sobre el disseny dels objectes que envolten l'acte de menjar. El poeta Joan Margarit, guardonat amb el Premi Cervantes 2019, recorda la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, parla d'una fruita tropical oblidada: la xirimoia. I repassa els productes que hem de menjar de temporada. La propina la deixa la pagesa Dolors Català des d'Arbeca.

 • La primera cantimplora de la història era una carbassa!
  Escolta àudio

  La primera cantimplora de la història era una carbassa!

  Ocupen les taules d'oficines, despatxos i menjadors d'empreses i el seu ús cada cop està més estès, sobretot per motius mediambientals. N'hi ha de tota mena -plàstic, metall, cuir, fang, vidre, acer inoxidable- però les cantimplores fa molts anys que existeixen. El dissenyador Óscar Guayabero ens explica com eren els primers recipients per transportar la beguda i de quin material estaven fets.

 • El menjar de les dues alemanyes separades pel mur, avellanes i vi de guarda
  Escolta àudio

  El menjar de les dues alemanyes separades pel mur, avellanes i vi de guarda

  Durant prop de 40 anys Alemanya es va dividir per una frontera física que va afectar, i molt, la manera de cuinar i també l'alimentació dels berlinesos de l'est i de l'oest. Quin gust tenia la RDA abans de la caiguda del mur de Berlín? Quina olor feien els carrers i els menjadors de les cases? I quin gust té ara l'Alemanya unificada? En parlem amb Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona, i amb el corresponsal de Catalunya Ràdio a Berlín, Oriol Serra. La cineasta Neus Ballús recorda la seva magdalena de Proust, un plat que la fa viatjar al continent africà. La sommelier i nutricionista Clara Antúnez ens explica què és el vi de guarda. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla de la reina dels fruits secs: l'avellana. El crític gastronòmic Philippe Regol dina al Restaurant Coure de Barcelona i la propina la deixa la cuinera del restaurant El Ferrer de Tall, Maria Nicolau, que dona de dinar a tots els polítics!

 • Si guardes un vi més del que cal, te'l pots carregar!
  Escolta àudio

  Si guardes un vi més del que cal, te'l pots carregar!

  Els vins de guarda són vins vells i bells. El temps que els guardem dins les ampolles és el que els atorga aquesta denominació: vi de guarda. Conservar una ampolla de vi sense obrir-lo serveix perquè sigui millor del que era quan va sortir del celler, però no tots els vins es poden guardar! Ens ho explica la sommelier i nutricionista Clara Antúnez.

Anar al contingut