TOTS ELS ÀUDIOS

  • Com mengen per Nadal a l'Argentina, Palestina, Suècia i el Japó?
    Escolta àudio

    Com mengen per Nadal a l'Argentina, Palestina, Suècia i el Japó?

    Com es viu el Nadal a les taules d'arreu del món? Viatgem a l'Argentina amb Samael Fain, copropietari de l'empresa El criollito; a Palestina, de la mà de l'escriptor i dermatòleg Salah Jamal; també visitem el nord d'Europa per descobrir què cuinen i què mengen els suecs: ens ho explica la xef Nina Olsson, propietària del restaurant Pappa Sven de Barcelona, i acabem la volta al món fixant-nos en el Japó, on aquestes festes són una barreja de costums curiosos, alguns dels quals són importats d'Europa i dels Estats Units. Ens hi acompanya la sommelier i copropietària dels restaurants Dos Palillos i Dos Pebrots, Tamae Imachi. I Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica què es cuina i què es menja un dia com avui i com han canviat els menús nadalencs al llarg dels anys

  • Estris de cuina i llibres gastro que has d'embolicar per Nadal i tot el que no cal que compris!
    Escolta àudio

    Estris de cuina i llibres gastro que has d'embolicar per Nadal i tot el que no cal que compris!

    Si voleu fer contents amics i familiars devots del producte de proximitat i de qualitat, foodies, vegans i amants de la tradició i la tècnica, i també els que saben apreciar un bon vi, regaleu-los llibres! Amb les recomanacions de Nacho Borraz, llibreter a La Central del Raval, l'encertareu segur! I si us estimeu més passar a l'acció sense equivocar-vos, podeu consultar la llista d'estris de cuina que us faran la vida més fàcil i que ha preparat el dissenyador Òscar Guayabero. I sobretot sabreu quins són els objectes que és millor que no compreu perquè acabaran al fons d'un calaix. El cantant Miki Núñez rememora la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, parla de les ostres i d'altres productes de temporada. I la propina la deixa el viticultor Joan Asens des del Priorat.

  • Quan menjar és un malson: malalties minoritàries que afecten l'alimentació
    Escolta àudio

    Quan menjar és un malson: malalties minoritàries que afecten l'alimentació

    Ens sumem a La Marató de Catalunya Ràdio i TV3, i descobrim dues malalties minoritàries que afecten la manera de menjar dels malalts: la síndrome triple A i el Prader-Willi. Escoltem el testimoni de joves afectats i dels seus familiars i també ens acompanya la metgessa Assumpta Caixàs, doctora especialitzada en nutrició a l'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell. A més, Toni Massanés ens presenta un projecte dissenyat especialment per a aquesta edició de La Marató: KetoAlícia, un projecte de la Fundació Alícia que ajuda els afectats d'algunes d'aquestes malalties minoritàries a menjar millor. Amb la sommelier Clara Antúnez parlem de les propietats d'una de les begudes de moda, kombutxa. L'actor Pol López se sotmet al "Nyap o top" de Gerard Jubany i tasta un pollastre tikkà masala! Com cada setmana, el crític Philippe Regol ens descobreix un nou restaurant. I la propina la deixa la cuinera Maria Nicolau, del restaurant El Ferrer de Tall.

  • Pollastre tikkà masala amb arròs basmati: nyap o top?
    Escolta àudio

    Pollastre tikkà masala amb arròs basmati: nyap o top?

    L'actor Pol López, que aquests dies representa "Tot esperant Godot" a la Sala Beckett, se sotmet al "Nyap o top?" de Gerard Jubany i tasta una delícia índia del Carrefour que es prepara en 2 minuts al microones: pollastre tikkà masala amb arròs basmati. Serà aquest producte una delícia o bé un nyap?

  • El kombutxa: és tan miraculós com ens el venen?
    Escolta àudio

    El kombutxa: és tan miraculós com ens el venen?

    El kombutxa és una beguda fermentada, feta a base de te verd, negre o una combinació de tots dos, i que a més conté un conjunt de bacteris coneguts com a mare o SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast). La sommelier i nutricionista Clara Antúnez ens explica com es fabrica i quines propietats té.

  • Jonathan Safran Foer: "No podem salvar el planeta sense canviar la nostra manera de menjar"
    Escolta àudio

    Jonathan Safran Foer: "No podem salvar el planeta sense canviar la nostra manera de menjar"

    L'escriptor nord-americà Jonathan Safran Foer té molt clar que la millor manera de combatre el canvi climàtic és menjar menys carn. En el seu últim llibre "Podem salvar el planeta abans de sopar", ens interpel·la directament per demostrar-nos que la nostra manera de menjar té un impacte directe en l'emergència climàtica. Amb el periodista Salvador Garcia-Arbós, busquem els deu plats estel·lars de la gastronomia universal. El protagonista d'avui és el dònut. Òscar Broc se sotmet al "Nyap o top" de Gerard Jubany i tasta un biquini de dònut de La Bikineria del Mercat del Ninot, del xef Joan Gurgui. El crític Philippe Regol visita La Patería de Sousa, a Extremadura, i ens ho explica. Toni Massanés posa en valor el porro. Sabrem també quina és la magdalena de Proust de l'escriptor i cineasta David Trueba. I la propina la deixa la ramadera Isabel Castanyer des del Mas la Coromina de la Vall d'en Bas.

  • Bikini de dònut: nyap o top?
    Escolta àudio

    Bikini de dònut: nyap o top?

    Edició especial del "Nyap o top" des del mercat del Ninot, concretament des de la parada de "La Bikineria", del xef Joan Gurgui, on el periodista Òscar Broc tasta un bikini de dònut farcit de formatge Cheddar i de guanciale. Aquest producte deu ser un nyap o bé una genialitat?

  • Plats estel·lars de la gastronomia universal: el dònut
    Escolta àudio

    Plats estel·lars de la gastronomia universal: el dònut

    Amb el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós viatgem arreu del món a la recerca dels deu plats estel·lars de la gastronomia universal. El protagonista d'avui és l'aliment preferit de Homer Simpson, el patriarca d'una de les sèries més longeves de la història, els Simpson. Fem una oda al dònut, una massa de farina pastada amb aigua i llet, de forma més o menys rodona, feta amb ingredients dolços o salats i fregida en un greix de qualitat (o ordinari).

  • Una classe d'història a través del pa: dels pans plans al pa de pagès
    Escolta àudio

    Una classe d'història a través del pa: dels pans plans al pa de pagès

    La història dels pobles s'explica a través del pa i Antoni Riera Melis, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona i doctor en Història Medieval, ens l'explica a nosaltres en una visita guiada al Museu Egipci de Barcelona. També anem fins al Forn Mistral del barri de Gràcia de Barcelona, on conversem amb Andreu Bertran, propietari i forner d'un negoci amb 140 anys d'història. El periodista Marc Casanovas viu a Boston des de fa només un mes i ens explica les seves primeres impressions sobre l'alimentació dels nord-americans; l'escriptora Siri Hustvedt rememora una recepta de la seva mare a base de carn; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla de les propietats organolèptiques de la llimona; l'observador gastronòmic Jordi Luque tasta una aigua mineral envasada en llauna al "Nyap o top"; el crític gastronòmic Philippe Regol dina al Bistrot Bilou de Barcelona i la pagesa Maria Costa de Cal Rosal deixa la propina des de Berga.

  • "Als Estats Units és més fàcil trobar una hamburguesa amb enciam que un enciam fresc"
    Escolta àudio

    "Als Estats Units és més fàcil trobar una hamburguesa amb enciam que un enciam fresc"

    Menjar de manera saludable als Estats Units és un privilegi reservat només a uns quants. El periodista Marc Casanovas fa un mes que viu a Boston i ens explica en primera persona l'odissea per trobar productes frescos i de qualitat.

  • Aigua Galea en llauna: nyap o top?
    Escolta àudio

    Aigua Galea en llauna: nyap o top?

    L'observador gastronòmic Jordi Luque repeteix com a client al Restaurant Caníbal i tasta una aigua mineral envasada en llauna. Serà aquest producte una genialitat o bé un nyap?

  • Ens mengem els millors cervellets del Fòrum Gastronòmic
    Escolta àudio

    Ens mengem els millors cervellets del Fòrum Gastronòmic

    Aquest any el Fòrum Gastronòmic té com a leitmotiv el lema "Repensar la gastronomia". I això és el que els hem preguntat a 10 personalitats del món de la gastronomia que ens hem trobat passejant pel recinte de la Fira de Barcelona: com repensarien ells la gastronomia? I com que nosaltres som un restaurant caníbal, els hem fet una altra pregunta indispensable: si ells sabessin que menjant-se algú podrien adquirir tots els seus coneixements, a qui devorarien? El nostre llibreter de capçalera, Nacho Borraz, ens porta dues novetats gastroliteràries. El productor de cinema Lluís Miñarro recorda la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alicia, Toni Massanés, parla de menuts i repassa els productes de temporada que hem de menjar. El crític gastronòmic Philippe Regol analitza els premiats i estrellats de les Michelin 2019. I la propina la deixa el viticultor Joan Asens des del Masroig, al Priorat. Un menú variat al gust del consumidor.

  • Llibres fermentats: una borratxera i fongs danesos
    Escolta àudio

    Llibres fermentats: una borratxera i fongs danesos

    El nostre llibreter de capçalera, el Nacho Borraz de La Central del Raval de Barcelona, ens porta dues novetats gastroliteràries. La primera proposta és "Una borrachera còsmica. Una historia universal del placer de beber", de Mark Forsyth, que, amb molt d'humor, descriu diferents raons i formes socials de consumir alcohol al llarg de la història. La segona, "La guia de fermentación de Noma", de René Redzepi, que se centra en els productes nòrdics i en els processos culinaris d'aquesta àrea. Dos llibres més que van omplint els prestatges que tenim aquí al restaurant i també els de casa vostra.

  • Llums i (bastantes) ombres a les estrelles Michelin, segons Philipe Regol
    Escolta àudio

    Llums i (bastantes) ombres a les estrelles Michelin, segons Philipe Regol

    El nostre crític per excel·lència, Philipe Regol, esmola els ganivets per valorar l'entrega de les estrelles Michelin que es van donar a Sevilla. A Catalunya, tres restaurants catalans sumen la primera estrella: Aürt i Cinc Sentits, a Barcelona, i Deliranto, a Salou. El restaurant Angle, de Jordi Cruz, guanya la segona i algunes han caigut. A Cantàbria estan contents perquè acullen l'únic nou tres estrelles, les del restaurant Cenador de Amós. Es poden comprar les estrelles Michelin? Encara hi ha restaurants intocables? I... si el Philippe Regol fos inspector de la guia vermella, com quedaria el seu ball d'estrelles?

  • Xefs que són marques, cantimplores i xirimoies
    Escolta àudio

    Xefs que són marques, cantimplores i xirimoies

    Què són els xefs avui dia? Són més marques que no pas cuiners? Dos xefs de renom, Jordi Cruz i Dani Garcia, s'han trobat a Barcelona aquesta setmana per debatre sobre com els han afectat i influït les estrelles Michelin, la televisió i la col·laboració amb les marques. També parlem de l'origen de les cantimplores, un objecte amb un ús molt estès per motius mediambientals però que fa molts anys que existeix. Ara se'n troben de plàstic, metall, cuir, fang, vidre, acer inoxidable però, com eren les primeres cantimplores de la història? De què estaven fetes? Ens ho explica Óscar Guayabero, que ho sap tot sobre el disseny dels objectes que envolten l'acte de menjar. El poeta Joan Margarit, guardonat amb el Premi Cervantes 2019, recorda la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, parla d'una fruita tropical oblidada: la xirimoia. I repassa els productes que hem de menjar de temporada. La propina la deixa la pagesa Dolors Català des d'Arbeca.

Anar al contingut