TOTS ELS ÀUDIOS

 • La Boqueria fa 180 anys
  Escolta àudio

  La Boqueria fa 180 anys

  Al mercat de la Boqueria, el dia 19 de març, fa 180 anys que s'hi va posar la primera pedra. Un mercat que ha marcat la vida de la capital catalana. Per a aquest aniversari us hem preparat un menú ben especial. Esmorzem amb Nacho Borraz, llibreter a La Central del Raval, per buscar els cinc millors llibres escrits sobre el mercat. I després passegem amb Toni Massanés pel mític mercat, que té més de 260 comerços, que són refugi de turistes, barcelonins i grans cuineres i cuiners. Josep Capdevila d'Avinova ens explica la història d'aquesta parada centenària. Però tenim més coses: Gerard Jubany sotmet el xef Joan Gurguí al seu particular "Nyap i top", ho superarà? I per acabar, "La propina", que ens arriba des del Priorat de la mà de Joan Asens.

 • Menú especial caníbal pel 8-M: gastronomia és una paraula femenina
  Escolta àudio

  Menú especial caníbal pel 8-M: gastronomia és una paraula femenina

  És una constant que les dones hagin de lluitar per veure reconeguda la feina que fan. En el món del disseny, la fotografia, la pagesia, la gastronomia, la cuina i un llarg etcètera. Un "restaurant caníbal" fet per dones i per a dones, perquè hi són i hi han estat sempre, tot i que sovint la seva feina no té la visibilitat que es mereix. Amb el dissenyador Òscar Guayabero homenatgem les dones dissenyadores al llarg de la història, les que van treballar a l'estudi de Walter Gropius i Mies van der Rohe, però són pràcticament anònimes, i les que tenen una marca pròpia i reconeixement internacional, com Nani Marquina o Patricia Urquiola. A més, el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, parla de l'origen del xató. El cantant de Blaumut, Xavi de la Iglesia, recorda la seva magdalena de Proust. El crític gastronòmic Philippe Regol dina al restaurant Les Magnòlies i la propina la deixa la pagesa Maria Costa de Cal Rosal, al sud de Berga.

 • Vins brisats, una reinterpretació del vi blanc
  Escolta àudio

  Vins brisats, una reinterpretació del vi blanc

  Els vins brisats s'elaboren seguint un procés semblant al que se segueix per elaborar un vi negre, deixant que fermenti amb totes les part sòlides del raïm (les pells, la rapa, la polpa i els pinyols). En parlem amb la nostra sommelier i nutricionista de capçalera, Clara Antúnez

 • Els envasos de plàstic: una revolució fora de control
  Escolta àudio

  Els envasos de plàstic: una revolució fora de control

  L'ús dels plàstics d'un sol ús té efectes negatius en el medi ambient, però també en la salut humana. Reunim la directora de Rezero, Rosa García, i el doctor Miquel Porta, catedràtic de Salut Pública de la UAB i investigador de l'IMIM, per parlar dels efectes dels plàstics en la nostra salut. I també tenim temps per parlar dels vins brisats amb la sommelier i nutricionista Clara Antúnez. El calçot és un aliment que aguanta el fred, fins i tot les glaçades, i que s'ha convertit en tot un emblema social a través de les calçotades. En parlem amb Toni Massanés, director de la Fundació Alícia. El periodista Toni Cruanyes recorda la seva magdalena de Proust; Tonatiuh Cortés, propietari de Cloudstreet Bakery, tasta un producte de qualitat dubtosa al "Nyap o top?"; Philippe Regol, el nostre crític gastronòmic, dina a Xavier Pellicer Restaurant i ens ho explica, i la propina la deixa la pagesa Dolors Català des d'Arbeca (les Garrigues).

 • Els bodegons: la nostra història gastronòmica a través de l'art
  Escolta àudio

  Els bodegons: la nostra història gastronòmica a través de l'art

  Què expliquen i què no expliquen els bodegons? Fem un recorregut pels quadres de bodegons o natures mortes que exposa el Museu Nacional d'Art de Catalunya amb Francesc Quílez, coordinador de col·leccions del MNAC, i entrevistem el director d'art i fotògraf Germán Pardo. També ampliem la llista de plats estel·lars de la gastronomia universal amb la paella, amb el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós. Els ous de gallina són un luxe a l'abast de tothom. Ens ho explica Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; la cantant Núria Feliu recorda la seva "magdalena de Proust"; el periodista i director de la revista Cuina, Josep Sucarrats, repeteix com a client al restaurant Caníbal i tasta un producte de qualitat dubtosa al "Nyap o top?"; Philippe Regol, el nostre crític gastronòmic de capçalera, fa un vermut a "Sant Antoni Gloriós" i la propina la deixa la cuinera Maria Nicolau, del restaurant El Ferrer de Tall, de Vilanova de Sau (Osona).

 • Plats estel·lars de la gastronomia universal: la paella
  Escolta àudio

  Plats estel·lars de la gastronomia universal: la paella

  Amb el periodista i savi Salvador Garcia-Arbós continuem ampliant la llista dels 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Avui parlem de la paella, un plat de sota, cavall i rei per als valencians. Un plat que genera debat: de qualsevol arròs se'n pot dir "paella"?

 • La decisió més compromesa de la taqueria més popular dels EUA
  Escolta àudio

  La decisió més compromesa de la taqueria més popular dels EUA

  Filadèlfia és notícia aquests dies per un petit establiment de tacos: South Philly Barbacoa. La seva mestressa, la cuinera mexicana Cristina Martínez, i el seu marit, Ben Miller, han decidit deixar de servir carn de porc al seu restaurant. El motiu ens l'explica el periodista Marc Casanovas des de Boston. També parlem de l'all i de les seves propietats desinfectants amb Toni Massanés, director de la fundació Alícia; el periodista Eloi Vila recorda la seva magdalena de Proust; Philippe Regol, el nostre crític gastronòmic de capçalera, ens descobreix el restaurant "Hoja Santa", segons ell el millor mexicà de Catalunya, i la propina la deixa la ramadera Isabel Castanyer des del Mas La Coromina, a la Vall d'en Bas.

 • Bee Wilson, edulcorants naturals i els estralls del temporal Gloria
  Escolta àudio

  Bee Wilson, edulcorants naturals i els estralls del temporal Gloria

  Descobrim la producció llibretera de la historiadora britànica Bee Wilson, especialitzada en gastronomia i alimentació, que explica com es construeixen els gustos i tracta problemes contemporanis controvertits sobre la nostra manera de relacionar-nos amb el menjar. En parlem amb el nostre llibreter de capçalera de La Central del Raval, Nacho Borraz (@librosalabrasa). El dàtil és una llaminadura natural i una de les noves tendències en edulcorants. Ho explica Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, amb qui també analitzarem com ha afectat les collites el pas del temporal Gloria. El cantant Litus rememora la seva magdalena de Proust; el crític gastronòmic Philippe Regol ens descobreix Soluna, un restaurant japonès diferent on no serveixen sushi, i la propina la deixa Maria Costa des de Cal Rosal, al Berguedà.

 • Fruites i verdures ecològiques: són més sanes i nutritives?
  Escolta àudio

  Fruites i verdures ecològiques: són més sanes i nutritives?

  Per saber els pros i contres de l'agricultura ecològica passegem amb el Ferran Berenguer per un camp de carxofes ecològiques del Prat de Llobregat. També visitem un súper eco amb la catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona, Carme Vidal, per saber si la fruita i verdura ecològica és realment més sana. I també sabrem què és el Food Design, la disciplina que estudia el disseny alimentari, amb el dissenyador Òscar Guayabero. A més, Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla de les algues, de les seves propietats nutricionals; el periodista expert en pa Ibán Yarza rememora la seva Magdalena de Proust; el crític de cinema Àlex Gorina tasta unes aletes de pollastre de qualitat dubtosa al "Nyap o top?" de Gerard Jubany; el crític gastronòmic Philippe Regol sopa al restaurant Virens, a l'Hotel Almanac de la Gran Via de Barcelona. I la propina la deixa el viticultor Joan Asens, des del Priorat.

 • Xiclets contra la ressaca: una de les moltes aplicacions del "food design"
  Escolta àudio

  Xiclets contra la ressaca: una de les moltes aplicacions del "food design"

  El "food design", que podríem traduir com a "disseny alimentari", és una disciplina del disseny centrada en el menjar. Un dels reptes més rellevants per al sector de l'alimentació actual és el d'incorporar la cura de la salut en els seus productes i un exemple de l'auge dels productes relacionats amb el benestar el trobem en una companyia de Còrdova, Wugum, que ha desenvolupat una àmplia varietat del que ells en diuen "xiclets funcionals". En ho explica el dissenyador Òscar Guayabero.

 • El pijama: recuperem unes postres en perill d'extinció
  Escolta àudio

  El pijama: recuperem unes postres en perill d'extinció

  Quant temps fa que no heu menjat un pijama? Si heu nascut després dels anys 90 potser ni n'heu vist ni n'heu tastat mai cap. En parlem amb el propietari del restaurant 7 Portes, Paco Soler Parellada, que el serveix a la carta des del 1951, i que s'inspira en el préssec Melba d'August Escoffier. De la figura d'Escoffier i de l'origen del préssec Melba ens en parla Núria Bàguena, historiadora i divulgadora del patrimoni culinari. I li preguntem al xef Pau Gascó per l'adaptació del pijama que serveix al seu restaurant Petit Pau (Sants). Ens endinsem en el procés de fabricació del whisky amb la sommelier i nutricionista Clara Antúnez; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica com es cuina la truita de riu; el cantautor Albert Pla recorda la seva magdalena de Proust; l'advocat Alberto García Moyano ("En ocasiones veo bares") se sotmet al "Nyap o top?" de Gerard Jubany; Philippe Regol dina a Els Casals de Sagàs, i la propina la deixa la pagesa Dolors Català des d'Arbeca.

 • El whisky, el destil·lat fetitxe de Churchill i Sinatra
  Escolta àudio

  El whisky, el destil·lat fetitxe de Churchill i Sinatra

  Diuen que Frank Sinatra n'era un gran amant i que Winston Churchill en prenia per esmorzar i sopar. Però la gran experta en whisky és la nostra sommelier i nutricionista de capçalera Clara Antúnez, amb qui descobrim quin és el procés de fabricació per obtenir aquest destil·lat, les diferents procedències i altres curiositats sobre el seu consum arreu del món.

 • El te no és aigua bruta. T'expliquem per què!
  Escolta àudio

  El te no és aigua bruta. T'expliquem per què!

  El te és per a molts un gran desconegut perquè sempre ha viscut a l'ombra del cafè. Però cada vegada és una beguda que sedueix més. Visitem una de les botigues de te amb més tradició de Barcelona, Sans & Sans. I la mestra de te Victoria Bisogno comparteix amb nosaltres els secrets per preparar correctament aquesta beguda d'origen xinès. Amb el Salvador Garcia-Arbós continuem a la recerca dels 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Aquest cop parlem del bistec tàrtar. Toni Massanés ens parla de les llenties i dels seus beneficis. La periodista Tana Collados se sotmet al perillós tast del "Nyap o top?", amb Gerard Jubany, que li ha portat la nova hamburguesa vegana del Burger King, la Rebel Whopper. Philippe Regol menja al restaurant Vivanda, al barri de Sarrià de Barcelona, i ens ho explica. I la propina la deixa la cuinera del restaurant "El Ferrer de Tall", Maria Nicolau.

 • Plats estel·lars de la gastronomia universal: bistec tàrtar
  Escolta àudio

  Plats estel·lars de la gastronomia universal: bistec tàrtar

  Amb el periodista i savi Salvador Garcia-Arbós continuem ampliant la llista dels 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Avui parlem del bistec tàrtar, plat de culte per als amants de la carn crua. Un bistec tàrtar demana un cert ritual de preparació: com s'elabora i com s'amaneix?

 • Rebel Whopper: nyap o top?
  Escolta àudio

  Rebel Whopper: nyap o top?

  La periodista Tana Collados tasta la nova hamburguesa vegana del Burger King, la Rebel Whopper. Aquest producte serà un nyap o bé serà deliciós?

Anar al contingut