TOTS ELS ÀUDIOS

  • Fruites i verdures ecològiques: són més sanes i nutritives?
    Escolta àudio

    Fruites i verdures ecològiques: són més sanes i nutritives?

    Per saber els pros i contres de l'agricultura ecològica passegem amb el Ferran Berenguer per un camp de carxofes ecològiques del Prat de Llobregat. També visitem un súper eco amb la catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona, Carme Vidal, per saber si la fruita i verdura ecològica és realment més sana. I també sabrem què és el Food Design, la disciplina que estudia el disseny alimentari, amb el dissenyador Òscar Guayabero. A més, Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla de les algues, de les seves propietats nutricionals; el periodista expert en pa Ibán Yarza rememora la seva Magdalena de Proust; el crític de cinema Àlex Gorina tasta unes aletes de pollastre de qualitat dubtosa al "Nyap o top?" de Gerard Jubany; el crític gastronòmic Philippe Regol sopa al restaurant Virens, a l'Hotel Almanac de la Gran Via de Barcelona. I la propina la deixa el viticultor Joan Asens, des del Priorat.

  • Xiclets contra la ressaca: una de les moltes aplicacions del "food design"
    Escolta àudio

    Xiclets contra la ressaca: una de les moltes aplicacions del "food design"

    El "food design", que podríem traduir com a "disseny alimentari", és una disciplina del disseny centrada en el menjar. Un dels reptes més rellevants per al sector de l'alimentació actual és el d'incorporar la cura de la salut en els seus productes i un exemple de l'auge dels productes relacionats amb el benestar el trobem en una companyia de Còrdova, Wugum, que ha desenvolupat una àmplia varietat del que ells en diuen "xiclets funcionals". En ho explica el dissenyador Òscar Guayabero.

  • El pijama: recuperem unes postres en perill d'extinció
    Escolta àudio

    El pijama: recuperem unes postres en perill d'extinció

    Quant temps fa que no heu menjat un pijama? Si heu nascut després dels anys 90 potser ni n'heu vist ni n'heu tastat mai cap. En parlem amb el propietari del restaurant 7 Portes, Paco Soler Parellada, que el serveix a la carta des del 1951, i que s'inspira en el préssec Melba d'August Escoffier. De la figura d'Escoffier i de l'origen del préssec Melba ens en parla Núria Bàguena, historiadora i divulgadora del patrimoni culinari. I li preguntem al xef Pau Gascó per l'adaptació del pijama que serveix al seu restaurant Petit Pau (Sants). Ens endinsem en el procés de fabricació del whisky amb la sommelier i nutricionista Clara Antúnez; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica com es cuina la truita de riu; el cantautor Albert Pla recorda la seva magdalena de Proust; l'advocat Alberto García Moyano ("En ocasiones veo bares") se sotmet al "Nyap o top?" de Gerard Jubany; Philippe Regol dina a Els Casals de Sagàs, i la propina la deixa la pagesa Dolors Català des d'Arbeca.

  • El whisky, el destil·lat fetitxe de Churchill i Sinatra
    Escolta àudio

    El whisky, el destil·lat fetitxe de Churchill i Sinatra

    Diuen que Frank Sinatra n'era un gran amant i que Winston Churchill en prenia per esmorzar i sopar. Però la gran experta en whisky és la nostra sommelier i nutricionista de capçalera Clara Antúnez, amb qui descobrim quin és el procés de fabricació per obtenir aquest destil·lat, les diferents procedències i altres curiositats sobre el seu consum arreu del món.

  • El te no és aigua bruta. T'expliquem per què!
    Escolta àudio

    El te no és aigua bruta. T'expliquem per què!

    El te és per a molts un gran desconegut perquè sempre ha viscut a l'ombra del cafè. Però cada vegada és una beguda que sedueix més. Visitem una de les botigues de te amb més tradició de Barcelona, Sans & Sans. I la mestra de te Victoria Bisogno comparteix amb nosaltres els secrets per preparar correctament aquesta beguda d'origen xinès. Amb el Salvador Garcia-Arbós continuem a la recerca dels 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Aquest cop parlem del bistec tàrtar. Toni Massanés ens parla de les llenties i dels seus beneficis. La periodista Tana Collados se sotmet al perillós tast del "Nyap o top?", amb Gerard Jubany, que li ha portat la nova hamburguesa vegana del Burger King, la Rebel Whopper. Philippe Regol menja al restaurant Vivanda, al barri de Sarrià de Barcelona, i ens ho explica. I la propina la deixa la cuinera del restaurant "El Ferrer de Tall", Maria Nicolau.

  • Plats estel·lars de la gastronomia universal: bistec tàrtar
    Escolta àudio

    Plats estel·lars de la gastronomia universal: bistec tàrtar

    Amb el periodista i savi Salvador Garcia-Arbós continuem ampliant la llista dels 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Avui parlem del bistec tàrtar, plat de culte per als amants de la carn crua. Un bistec tàrtar demana un cert ritual de preparació: com s'elabora i com s'amaneix?

  • Rebel Whopper: nyap o top?
    Escolta àudio

    Rebel Whopper: nyap o top?

    La periodista Tana Collados tasta la nova hamburguesa vegana del Burger King, la Rebel Whopper. Aquest producte serà un nyap o bé serà deliciós?

  • El plat saludable de Harvard, bledes i el nou Via Veneto
    Escolta àudio

    El plat saludable de Harvard, bledes i el nou Via Veneto

    Els Estats Units, país associat per excel·lència al menjar porqueria, curiosament ens ha donat un dels models de referència més importants del món pel que fa a menjar saludable: el plat saludable de la Universitat Harvard, dissenyat per The Source Nutrition, un organisme independent format per 21 científics que no accepta cap publicitat, patrocini comercial ni assessorament mèdic. Amb el periodista Marc Casanovas, el nostre home a Boston (Massachusetts), sabrem en què consisteix aquesta fórmula màgica. L'actriu Estel Solé recorda la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, parla de les propietats nutricionals de les bledes i d'altres productes que trobem ara de temporada. El crític gastronòmic Philippe Regol visita el restaurant Via Veneto de Barcelona i ens explica el seu nou rumb, i la propina la deixa la ramadera Isabel Castanyer des del Mas la Coromina de la Vall d'en Bas, a la Garrotxa.

  • Tres Reis d'Orient, tres cartes i una muntanya de carbó
    Escolta àudio

    Tres Reis d'Orient, tres cartes i una muntanya de carbó

    Avui tenim una reserva per a tres al restaurant Caníbal. L'han feta amb els sobrenoms de "Gaspar", "Melcior" i "Baltasar", però qui s'amaga darrere de Ses Majestats d'Orient són Jordi Luque, Carme Gasull i Roger Estrada. Ells són els nostres reis particulars i avui els donarem de dinar, sí, però se'ls gira feina, la de respondre les cartes de tres dels nostres col·laboradors habituals: Salvador Garcia-Arbós, Clara Antúnez i Maria Nicolau. I també els toca la feina desagradable de repartir carbó! L'actor Alex Brendemühl ens explica la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, parla de l'origen del tortell de Reis i altres productes de temporada. El crític gastronòmic Philippe Regol se'n va d'excursió pel Solsonès i visita el monestir El Miracle, on a banda de dormir també s'hi pot menjar. I la propina la deixa la pagesa Maria Costa (el Berguedà).

  • Dònut de panettone: nyap o top?
    Escolta àudio

    Dònut de panettone: nyap o top?

    La periodista gastrònoma i cofundadora de Gastronomistas Carme Gasull s'atreveix a tastar un dònut de panettone. Serà aquest producte un nyap o bé una genialitat?

  • Maria Nicolau: "La resposta a la sostenibilitat i el malbaratament és la cuina d'abans"
    Escolta àudio

    Maria Nicolau: "La resposta a la sostenibilitat i el malbaratament és la cuina d'abans"

    Maria Nicolau és cuinera de poble. La trobareu als fogons del restaurant El Ferrer de Tall, a Vilanova de Sau. És llegida, culta, entusiasta i, sobretot, estima el seu ofici. Sempre té gana, física i intel·lectual. La Paula Molés la convida a dinar a casa seva, on, a banda de menjar, reflexiona sobre l'ofici de cuinera i el que suposa exercir la professió en un entorn rural. També sabem quina és la magdalena de Proust de la soprano Ainhoa Arteta; el crític gastronòmic Philippe Regol dina al restaurant Al Marge de Badalona. I la propina la deixa la pagesa Dolors Català des d'Arbeca (Lleida).

  • Torró picant: nyap o top?
    Escolta àudio

    Torró picant: nyap o top?

    El xef Artur Martínez tasta un torró picant de la casa Vicens dissenyat pel cuiner Marc Ribas. Serà aquest producte un nyap o bé un producte estrella? Artur Martínez és propietari del restaurant AÜRT, a l'hotel Hilton de Barcelona, que acaba de rebre la seva primera estrella Michelin

  • Com mengen per Nadal a l'Argentina, Palestina, Suècia i el Japó?
    Escolta àudio

    Com mengen per Nadal a l'Argentina, Palestina, Suècia i el Japó?

    Com es viu el Nadal a les taules d'arreu del món? Viatgem a l'Argentina amb Samael Fain, copropietari de l'empresa El criollito; a Palestina, de la mà de l'escriptor i dermatòleg Salah Jamal; també visitem el nord d'Europa per descobrir què cuinen i què mengen els suecs: ens ho explica la xef Nina Olsson, propietària del restaurant Pappa Sven de Barcelona, i acabem la volta al món fixant-nos en el Japó, on aquestes festes són una barreja de costums curiosos, alguns dels quals són importats d'Europa i dels Estats Units. Ens hi acompanya la sommelier i copropietària dels restaurants Dos Palillos i Dos Pebrots, Tamae Imachi. I Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica què es cuina i què es menja un dia com avui i com han canviat els menús nadalencs al llarg dels anys

  • Estris de cuina i llibres gastro que has d'embolicar per Nadal i tot el que no cal que compris!
    Escolta àudio

    Estris de cuina i llibres gastro que has d'embolicar per Nadal i tot el que no cal que compris!

    Si voleu fer contents amics i familiars devots del producte de proximitat i de qualitat, foodies, vegans i amants de la tradició i la tècnica, i també els que saben apreciar un bon vi, regaleu-los llibres! Amb les recomanacions de Nacho Borraz, llibreter a La Central del Raval, l'encertareu segur! I si us estimeu més passar a l'acció sense equivocar-vos, podeu consultar la llista d'estris de cuina que us faran la vida més fàcil i que ha preparat el dissenyador Òscar Guayabero. I sobretot sabreu quins són els objectes que és millor que no compreu perquè acabaran al fons d'un calaix. El cantant Miki Núñez rememora la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, parla de les ostres i d'altres productes de temporada. I la propina la deixa el viticultor Joan Asens des del Priorat.

  • Quan menjar és un malson: malalties minoritàries que afecten l'alimentació
    Escolta àudio

    Quan menjar és un malson: malalties minoritàries que afecten l'alimentació

    Ens sumem a La Marató de Catalunya Ràdio i TV3, i descobrim dues malalties minoritàries que afecten la manera de menjar dels malalts: la síndrome triple A i el Prader-Willi. Escoltem el testimoni de joves afectats i dels seus familiars i també ens acompanya la metgessa Assumpta Caixàs, doctora especialitzada en nutrició a l'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell. A més, Toni Massanés ens presenta un projecte dissenyat especialment per a aquesta edició de La Marató: KetoAlícia, un projecte de la Fundació Alícia que ajuda els afectats d'algunes d'aquestes malalties minoritàries a menjar millor. Amb la sommelier Clara Antúnez parlem de les propietats d'una de les begudes de moda, kombutxa. L'actor Pol López se sotmet al "Nyap o top" de Gerard Jubany i tasta un pollastre tikkà masala! Com cada setmana, el crític Philippe Regol ens descobreix un nou restaurant. I la propina la deixa la cuinera Maria Nicolau, del restaurant El Ferrer de Tall.

Anar al contingut