TOTS ELS ÀUDIOS

  • Borja Sierra: "El que està matant l'hostaleria és la incertesa"
    Escolta àudio

    Borja Sierra: "El que està matant l'hostaleria és la incertesa"

    Quan visiteu un restaurant, us sentiu insegurs? Com s'ho han de fer per fugir del concepte "restaurant quiròfan"? El sector necessita un pla Marshall? Parlem dels canvis que estan vivint els bars i restaurants, i de com ha afectat la Covid-19 el seu dia a dia. El futur de la restauració amb Borja Sierra, copropietari i cuiner de la Granja Elena, a la Zona Franca de Barcelona. Amb Jordi Luque descobrim els ganivets més famosos i més esmolats de Catalunya, els Pallarès Solsona. La sommelier Clara Antúnez ens avança com serà la verema d'aquest any atípic, marcat per un excés de pluja i una plaga de míldiu a les vinyes. El so del Salvador Garcia-Arbós és el d'un molinet de cafè¿ A veure què ens explica! I el nostre crític de capçalera, Philippe Regol, s'atreveix a tastar una mortadel·la vegana al "Nyap o top?" del Gerard Jubany.

  • Pallarès Solsona, els ganivets que volen ser un clàssic i no una moda
    Escolta àudio

    Pallarès Solsona, els ganivets que volen ser un clàssic i no una moda

    Jordi Luque és el nostre Gourmet Rodamon i cada mes ens descobreix productors de casa nostra que fan les coses molt ben fetes. Comencem el Caníbal, com no podia ser d'una altra manera, parlant de ganivets, concretament, els de Pallarès Solsona. El Jordi ens descobreix la història d'aquesta centenària casa de ganivets, el material amb què estan fets i quins cuiners de renom els utilitzen.

  • És temps de verema! Tanca els ulls, escolta i imagina't collint raïm.
    Escolta àudio

    És temps de verema! Tanca els ulls, escolta i imagina't collint raïm.

    El mes de setembre és sinònim d'inici de la verema, un procés, el de collir el raïm, que es pot allargar fins a finals d'octubre depenent de les condicions meteorològiques i de la zona on es cull. La sommelier i nutricionista Clara Antúnez ens explica com es preveu la verema d'enguany i si aquest serà un bon any per a la collita.

  • Digue'm on compres i et diré com ets
    Escolta àudio

    Digue'm on compres i et diré com ets

    La pandèmia ha canviat la manera de comprar i el lloc on ho fem. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, analitza quins són els canvis que hem fet a l'hora d'omplir el cistell de la compra, i ens recorda amb quins productes de temporada podem omplir-la.

  • Maria Nicolau cuina per a Marilyn Monroe
    Escolta àudio

    Maria Nicolau cuina per a Marilyn Monroe

    La cuinera Maria Nicolau cuina i convida a dinar el mite eròtic dels 50 i la icona pop més important del segle XX: Marilyn Monroe (nom artístic de Norma Jean Mortenson). Li agradarà el menú?

  • Gabi Martínez: "Molta gent del camp es menysprea pensant que viu en un lloc que no té futur"
    Escolta àudio

    Gabi Martínez: "Molta gent del camp es menysprea pensant que viu en un lloc que no té futur"

    La pandèmia de la Covid-19 ens ha recordat que les persones viuen desconnectades de la natura. Parlem amb l'escriptor Gabi Martinez, que acaba de publicar "Un cambio de verdad", en què explica la seva experiència fent de pastor d'ovelles a La Siberia extremenya. Aquest canvi de vida durant uns mesos l'ha fet reflexionar sobre aquesta connexió home-natura, sobre el canvi climàtic i sobre la tornada als orígens. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, torna a seure a taula per parlar-nos de com han canviat els nostres hàbits de compra: mengem diferent però també comprem en llocs diferents. La cuinera Maria Nicolau prepara el dinar a Marilyn Monroe. Salvador Garcia-Arbós reflexiona sobre la figura dels crítics gastronòmics. El nostre crític de capçalera, Philippe Regol, hi diu la seva sobre com han de ser els bars i restaurants en el futur, si volen sobreviure a la pandèmia. I tanquem el restaurant amb cinema: una escena d'Indiana Jones on els personatges mengen, i molt!

  • Anna Espelt: "Una de les coses que més vida em dona és escoltar els cicles de la terra"
    Escolta àudio

    Anna Espelt: "Una de les coses que més vida em dona és escoltar els cicles de la terra"

    Entrevistem Anna Espelt, biòloga i enòloga de formació i directora del Celler Espelt; és la 8a generació d'una família dedicada al vi i a la pagesia. Espelt és per a ella un projecte de vida, la seva particular manera de connectar amb les arrels i de cuidar una part de la seva terra. Amb el periodista gastronòmic Salvador García-Arbós viatgem pel món per elaborar una llista de plats estel·lars de la gastronomia universal. Avui dediquem aquest espai a la coca de iogurt o pa de pessic. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens recorda la importància de menjar fruita, sempre de temporada i de proximitat. Les terrasses s'han convertit en l'oasi de la restauració? En parlem amb el nostre crític gastronòmic de capçalera, Philippe Regol, i la propina la deixa la cuinera d'El Ferrer de Tall, Maria Nicolau, des de Vilanova de Sau.

  • L'art d'endolcir-nos la vida
    Escolta àudio

    L'art d'endolcir-nos la vida

    Tortells, pastissos massini o braços de gitano són alguns dels imprescindibles de la pastisseria, que tot bon golafre segur que ha tastat algun cop a la vida. Però aquests pastissos cada dia costen més de veure als aparadors. Fem la nostra particular ruta i visitem dos clàssics que formen part la cultura pastissera de casa nostra. La primera parada és a Barcelona, a La Pastisseria, on el Josep Maria Rodríguez i el seu equip cada dia reinventen els clàssics de tota vida. Després anem fins a la pastisseria Tuyarro, a Santa Coloma de Farners, on ens esperen l'Andreu i el Francesc Climent, la quarta generació d'una família dedicada als dolços. Envoltats de pastissos, galetes i xocolata, reflexionem sobre una professió artesanal i sacrificada, que ens fa la vida més dolça, però que sovint no valorem prou.

  • Plagues a la vinya, carbassons i el futur incert de la restauració
    Escolta àudio

    Plagues a la vinya, carbassons i el futur incert de la restauració

    Des de fa uns dies, una plaga de fongs ataca amb virulència les vinyes del Penedès. La pandèmia, el míldiu, la pluja, els excedents i els mercats tancats fan que la situació dels viticultors i els cellers sigui del tot incerta. En parlem amb el director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, i amb Gerard Maristany, emprenedor i petit productor de Porroig. Ens preguntem si podem combatre el racisme des de la gastronomia amb el nostre home a Boston, el periodista Marc Casanovas. També analitzem els canvis que s'han produït a nivell d'hostaleria i restauració en els darrers mesos i debatem si és sostenible l'actual model gastronòmic, amb el nostre crític de capçalera Philippe Regol. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica l'origen i les propietats del carbassó i les múltiples opcions que ens ofereix aquesta hortalissa, sovint poc valorada. I la propina la deixa la pagesa Maria Costa des del Berguedà.

  • Lectures d'estiu i pícnics a la fresca
    Escolta àudio

    Lectures d'estiu i pícnics a la fresca

    Durant el confinament, la cultura ha omplert moltes hores mortes i ha fet que el temps avancés menys lentament. Tot i que les llibreries han estat tancades al públic durant mesos, moltes han mantingut l'activitat malgrat les persianes abaixades. Ara que, a poc a poc, van recuperant l'enyorada normalitat, convidem el nostre llibreter de capçalera, Nacho Borraz, llibreter a la Central del Raval, per posar-nos al dia de les novetats gastroliteràries i altres tresors que podem posar a la maleta aquest estiu. Si alguna cosa ve de gust aquests dies, a banda de llegir, és el contacte amb la natura i sortir de la ciutat. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica el secret per fer un pícnic i que sigui tot un èxit. I la propina la deixa el viticultor Joan Asens des del Priorat.

  • El futur de l'enoturisme i el solstici d'estiu
    Escolta àudio

    El futur de l'enoturisme i el solstici d'estiu

    Malgrat el confinament, el cicle de la vinya ha fet el seu curs i sembla que aquest podria ser un any d'una collita excepcional. Quin és l'estat de salut del sector vinícola després de la pandèmia? Què passa amb el raïm que no es podrà collir? Com serà l'enoturisme aquest estiu? En parlem amb Clara Antúnez, nutricionista, sommelier i ànima de La Gastronìmica. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica l'origen de la coca de Sant Joan, una tradició que simbolitza el solstici d'estiu. La propina la deixa la cuinera Maria Nicolau del Restaurant El Ferrer de Tall, a Vilanova de Sau.

  • Aprenem a fer el millor biquini del món
    Escolta àudio

    Aprenem a fer el millor biquini del món

    Joan Gurguí, xef i propietari de La Bikineria del Mercat del Ninot, ens ensenya tots els trucs per fer el biquini perfecte.

  • El microones, l'etern oblidat de les cuines
    Escolta àudio

    El microones, l'etern oblidat de les cuines

    Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, desmunta la mala fama del microones com a electrodomèstic que sovint s'utilitzat per a escalfar i descongelar aliments, però que també serveix a per cuinar-los!

  • L'hummus tricolor del Sambucus
    Escolta àudio

    L'hummus tricolor del Sambucus

    Aprenem a fer un plat senzill, assequible i molt versàtil: pot servir com a snack per picar entre hores, com a acompanyament d'un plat principal, el podem menjar per esmorzar untat en una torrada o per berenar, i és ideal per compartir. A fer la recepta ens hi ajuda l'Anna Arisa, una de les 4 sòcies de la cooperativa agrogastronòmica social Sambucus, de Manlleu.

  • El consum local i de proximitat: una tendència a l'alça
    Escolta àudio

    El consum local i de proximitat: una tendència a l'alça

    Consumir aliments de proximitat i de temporada és beneficiós perquè se'n conserven les propietats nutritives i organolèptiques, s'afavoreix l'economia local i es redueix la petjada energètica derivada del transport de productes. Però si tornéssim a l'estricta dependència del que és local i ens poséssim estrictes, no podríem tornar a assaborir xocolata, crema amb canyella o cafè, per exemple. Fins a quin punt podem o no comprar i vendre més enllà del nostre entorn immediat? En parlem amb Toni Massanés, director de la Fundació Alícia.

Anar al contingut