TOTS ELS ÀUDIOS

  • Qui va ser el beneit que va fregir la primera patata?
    Escolta àudio

    Qui va ser el beneit que va fregir la primera patata?

    Amb l'escriptor i periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós busquem els 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Les patates fregides -o patates rosses- encapçalen la llista; les trobem en plats icònics europeus com ara els "moules-frites", el popular plat belga de musclos amb patates, el "fish and chips" anglès o acompanyant un bistec. Sabrem per què costa tant trobar unes bones patates fregides, com les que fa el xef Jordi Vilà al seu restaurant Alkimia, i li preguntem a la cuinera d'El Ferrer de Tall, Maria Nicolau, què té aquest plat que ens fa salivar. Sabrem quina és la magdalena de Proust del periodista Santi Villas. Li preguntem a Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, com hem de collir els primers bolets sense malmetre el bosc. El crític gastronòmic Philippe Regol menja al restaurant La Salita de València, de la xef Begoña Rodrigo. I la propina la deixa Maria Nicolau des de Vilanova de Sau.

  • Plats estel·lars de la gastronomia universal: patates fregides/patates rosses
    Escolta àudio

    Plats estel·lars de la gastronomia universal: patates fregides/patates rosses

    Les patates bullides són de naturalesa avorrida; les patates rosses, en canvi, són divertides i un menjar bonic i barat, però trobar-ne de bones als restaurants és tot un repte! Amb el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós parlem d'aquest producte senzill que es menja sol, amb salsa o bé es fa servir d'acompanyament. També li demanem al xef Jordi Vilà (AlKostat, Alkimia) com les fa ell, i a la cuinera Maria Nicolau (El Ferrer de Tall) què té aquest plat que fa que sigui irresistible.

  • Beveu en porró, si en sabeu, i mengeu carbassa, que ara toca!
    Escolta àudio

    Beveu en porró, si en sabeu, i mengeu carbassa, que ara toca!

    Amb la sommelier i nutricionista Clara Antúnez, amb qui parlem de les coses del beure, ens centrem en el continent i no en el contingut; parem atenció a un objecte amb clares connotacions fàl·liques que ha estat representat en moltes obres de Picasso i de molts altres artistes: el porró. També anirem fins a la Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera, que aquest cap de setmana celebra la segona edició. Durant la primera meitat del segle XX i fins a gairebé els anys 70 aquesta població del Baix Llobregat era coneguda com la ciutat dels porrons. L'escriptora i periodista Ada Castells ens explica quina és la seva magdalena de Proust. Amb l'arribada de la tardor, és temps de carbasses. Aquesta hortalissa i altres productes de temporada ocupen el mercat de les meravelles de Toni Massanés, director de la Fundació Alícia. Philippe Regol menja al restaurant Capet del barri Gòtic de Barcelona i ens ho explica. La propina la deixa Maria Costa, pagesa de cereals de Cal Rosal, des del Berguedà.

  • Parada i fonda: l'edat d'or del porró i la seva decadència
    Escolta àudio

    Parada i fonda: l'edat d'or del porró i la seva decadència

    D'on ve el porró i per a què s'utilitzava en els seus orígens? Amb la nostra sommelier i nutricionista de capçalera, Clara Antúnez, recuperem la tradició de beure en porró, un objecte de connotacions fàl·liques que ha estat representat en nombroses obres d'art, com per exemple al quadre "L'harem", de Picasso. La població d'Abrera (al Baix Llobregat) era coneguda fins a mitjans del segle XX com la ciutat dels porrons i aquest cap de setmana s'hi celebra una fira per reivindicar el costum de beure a galet.

  • Llet i carn: reduir-ne el consum salvarà el planeta?
    Escolta àudio

    Llet i carn: reduir-ne el consum salvarà el planeta?

    Salvar el planeta passa per deixar de menjar carn? L'hi preguntem a Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, arran de l'informe publicat per l'ONU (concretament pel grup intergovernamental d'experts sobre canvi climàtic) on diu que per combatre el canvi climàtic hem de canviar la nostra dieta menjant menys carn, i que la que mengem ha d'estar produïda de forma sostenible. Un altre dels aliments que genera debat és la llet. El sector làctic és un sector estratègic amb molts diners en joc. El periodista Marc Casanovas ens explica per què n'ha disminuït el consum. Descobrim quina és la magdalena de Proust de l'alcaldessa Ada Colau, quan falten un parell de dies per a la Festa de la Mercè. El nostre crític gastronòmic de capçalera, Philippe Regol, menja al restaurant "Si no fos", de Girona, i la propina la deixa Joan Asens, enòleg i cofundador d'Orto Vins, des del Priorat.

  • Llet o no llet, aquesta és la qüestió!
    Escolta àudio

    Llet o no llet, aquesta és la qüestió!

    El làctic és un sector estratègic amb molts diners en joc, la majoria dels quals provenen d'aportacions de l'Estat. És un dels dos lobbys alimentaris més poderosos, juntament amb el de la carn. Cada any genera 12.700 milions d'euros a Espanya i proporciona feina directa o indirecta a 60.000 persones. Però també rep 420 milions d'euros de subvenció anuals de la Comissió Europea. El periodista Marc Casanovas analitza per què, tot i les ajudes, el consum de llet ha disminuït gairebé un 10% des del 2010 i també si les begudes vegetals (d'arròs, de soja, de civada, etc.) han arribat per quedar-se.

  • Ferran Adrià: "La gran revolució gastronòmica que vindrà és descobrir l'art culinari de la Xina"
    Escolta àudio

    Ferran Adrià: "La gran revolució gastronòmica que vindrà és descobrir l'art culinari de la Xina"

    Paula Molés convida a dinar el cuiner que va estar al capdavant del restaurant més revolucionari del món durant més de 20 anys: Ferran Adrià. Descobrim si Adrià fa servir els fogons a casa seva, tot i que qui el coneix sap que ell té per norma no dinar mai. El que sí que us avancem és que menja tan ràpid com parla. Mentre es buiden les llaunes de musclos, calamarsons, verats i ventresca de tonyina parlem amb ell sobre la seva trajectòria i les seves impressions sobre el món de la restauració. Li preguntem "Què és cuinar?", el títol del darrer volum de laBullipedia. La periodista i escriptora Marta Romagosa recorda la seva Magdalena de Proust i la propina la deixa la pagesa Dolors Català des d'Arbeca, a les Garrigues.

  • Banquet caníbal a Les Grands Buffets
    Escolta àudio

    Banquet caníbal a Les Grands Buffets

    Els del restaurant caníbal celebrem el final de temporada sense estar-nos de res! Hem agafat l'AVE-SNCF i hem viatjat fins a Narbona, a França, per parar taula a Les Grands Buffets, el bufet lliure més prestigiós d'Europa. Entrem dins les cuines, parlem amb el seu xef de cuina, amb cambrers, amb el mestre formatger que gestiona el bufet de formatges més gran del món i amb el xef pastisser. Toni Massanés ens parla dels productes que se serveixen i ens fa el recorregut imprescindible de les coses que, sens dubte, s'han de tastar. I hem convençut Philippe Regol perquè sotmeti al "Nyap o top" alguns plats de Les Grands Buffets. S'han quedat a Barcelona els nostres estimats Salvador Garcia-Arbós, Clara Antúnez, Óscar Guayabero i Nacho Borraz, que ens han deixat les seves recomanacions per a l'estiu sobre viatges, begudes, barbacoes i llibres. També descobrirem la magdalena de Proust de Joan Roca. I propina doble per aquest últim programa: Jordi Asturgó i Maria Nicolau s'estiren!

  • Com es cuina el menjar d'avió? Per què té tan mala fama?
    Escolta àudio

    Com es cuina el menjar d'avió? Per què té tan mala fama?

    El menjar d'avió és, segurament, un dels que més mala fama té. Com es dissenya i com es cuina? Com menjarem als avions d'aquí 20 anys? Entrem a la cuina de Gate Gourmet, l'empresa líder mundial en càtering aeri, amb el seu xef executiu a Espanya, Aitor Rodríguez. I què diu la ciència sobre com varia la percepció del gust dalt d'un avió? Ho preguntem a Charles Spence, catedràtic de Psicologia Experimental de la Universitat d'Oxford, i autor del llibre "Gastrofísica. La nueva ciencia de la comida". Amb el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós viatgem pel món i aprenem a menjar com els locals. L'actor David Verdaguer recorda la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ens explica quins productes tenim de temporada. El periodista gastronòmic Roger Estrada tasta una Coca-Cola de cafè al "Nyap o top?". El crític Philippe Regol menja al restaurant Aponiente, a Cadis, i la propina la deixa Jordi Asturgó, de l'"APM?"

  • Si vas a França, menja com un francès!
    Escolta àudio

    Si vas a França, menja com un francès!

    Amb el savi i periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós viatgem pel món i aprenem a menjar com els locals, sigui quina sigui la destinació escollida.

  • Coca-cola de cafè: nyap o top?
    Escolta àudio

    Coca-cola de cafè: nyap o top?

    El periodista gastronòmic Roger Estrada tasta una Coca-cola Plus Coffee i dictaminarà si aquest producte és una genialitat o bé és un desastre.

  • Carme Casas: "Els cuiners generalment són gent sense cultura"
    Escolta àudio

    Carme Casas: "Els cuiners generalment són gent sense cultura"

    Com veu el món de la gastronomia la periodista que va narrar els grans canvis de la cuina del segle XX? Parlem amb Carme Casas, periodista ja retirada, especialitzada en gastronomia. Va veure néixer la Nouvelle Cuisine i va ser la primera que va donar a conèixer El Bulli i que va explicar la cuina d'avantguarda. El 1995 va rebre el Premi Nacional de Gastronomia. També bevem sangria de qualitat amb la sommelier i nutricionista Clara Antúnez. El director de la fundació Alícia, Toni Massanés, parla del conill i d'altres productes que tenim de temporada. L'equip de l'"APM?" de Catalunya Ràdio (Xavi Cazorla, Montse Barcon, Oriol Dalmau i Jordi Asturgó) tasta llengua d'ànec marinada al "Nyap o top??"de Gerard Jubany. L'escriptor Jordi Puntí explica quina és la seva "magdalena de Proust". El crític gastronòmic Philippe Regol dina al Gresca Bar i la propina la deixa la cuinera del Ferrer de Tall Maria Nicolau.

  • Llengua d'ànec marinada: nyap o top?
    Escolta àudio

    Llengua d'ànec marinada: nyap o top?

    L'equip de l'"APM?" de Catalunya Ràdio, Xavi Cazorla, Oriol Dalmau, Montse Barcón i Jordi Asturgó, tasten un producte que ve expressament des de Londres: un snack de llengua d'ànec picant. Quin serà el veredicte? Nyap o top?

  • A l'estiu, sangria!
    Escolta àudio

    A l'estiu, sangria!

    Clara Antúnez, sommelier i nutricionista, desmunta un per un els atributs negatius que envolten aquesta beguda feta a base de vi, sucre i fruita natural. Perquè no totes les sangries són dolentes ni han d'acompanyar paelles de qualitat dubtosa!

  • Cinema i menjar, una bonica història d'amor
    Escolta àudio

    Cinema i menjar, una bonica història d'amor

    Entrem al cinema Boliche de Barcelona, no pas per menjar-hi, sinó per veure i escoltar com es menja i com es cuina a la gran pantalla, i ho fem amb Àlex Gorina, savi i director des de fa 32 anys del programa "La finestra indiscreta" de Catalunya Ràdio. L'argument de la nostra pel·lícula d'avui és descobrir les 3 grans escenes de menjar de la història del cinema! També anem de pícnic amb el dissenyador Òscar Guayabero; Xavier Ruzafa, petit productor i propietari de la botiga Oro Líquido de Barcelona, ens dona les claus perquè la recollida de l'oliva sigui tot un èxit; el director de la fundació Alícia, Toni Massanés, ens diu quins productes tenim de temporada aquesta setmana; el periodista d'El Periódico Pau Arenós tasta l'hamburguesa que Dani García ha dissenyat per a McDonald's al "Nyap o top?" de Gerard Jubany; el cineasta Carlos Marqués-Marcet recorda la seva "Magdalena de Proust"; el crític gastronòmic Philippe Regol dina al Bar Verat i la propina la deixa Jordi Asturgó de l'"APM?"