TOTS ELS ÀUDIOS

  • L'amor és la clau per cuinar bé
    Escolta àudio

    L'amor és la clau per cuinar bé

    Per què les pastanagues són de color taronja? Com es va inventar la graella? Què menjàvem els catalans per Sant Esteve abans dels canelons? L'escriptor Martí Sales escriu "Aliment", un diccionari fruit de la seva curiositat i passió pel menjar i la cuina. El llibre ens explica curiositats, ens fa reflexionar i ens interpel·la. Sales diu que "la cuina és el nucli dur de la civilització, però tot això es perd si la mercantilitzem i la reduïm a un mer tràmit". També seu a la taula del restaurant caníbal Toni Massanés, amb qui recordem el cas del gran vaixell de càrrega que va bloquejar el canal de Suez. Què hauria passat si no s'hagués desencallat? Com viatja el menjar fins a arribar a casa nostra? I la Maria Nicolau cuina perl militar cartaginès Anníbal Barca. Què li cuinarà a qui podria haver destrossat Roma i no ho va fer? El so del Salvador Garcia-Arbós és un homenatge als llibres de cuina o que estan a la cuina. I acabem amb una escena de la pel·lícula "Una família amb classe".

  • Com hem passat del pa i la patata a menjar en restaurants amb estrella en tan poc temps?
    Escolta àudio

    Com hem passat del pa i la patata a menjar en restaurants amb estrella en tan poc temps?

    La revolució d'El Bulli, si hi pensem bé, va ser fa menys de 20 anys. Abans, però, el país que va acollir la revolució més important de la història de la gastronomia després de la Nouvelle Cuisine estava immers en la gana, acabava de superar una guerra civil i una postguerra. Com s'explica haver passat de la patata a les escumes en tan poc temps? Aquesta pregunta va obsessionar durant molt de temps Inés Butrón, escriptora i historiadora de la cuina, i és el que intenta respondre al seu llibre, acabat de reeditar, "Comer en España. De la cocina de subsistencia a la cocina de vanguardia" (Ed. Trea). També seu a la taula del restaurant caníbal el llibreter Nacho Borraz, que ens recomana tres llibres homenatge als vegetals. El dissenyador Òscar Guayabero ens explica la relació que hi ha entre els bastonets asiàtics i els escuradents, un dels invents més antics de la història. El Salvador Garcia-Arbós ens descobreix el seu so de la setmana.

  • Our dur, de xocolata, pastís, escultura. La tradició pastissera més esperada de l'any és diu "mona"
    Escolta àudio

    Our dur, de xocolata, pastís, escultura. La tradició pastissera més esperada de l'any és diu "mona"

    Fem un homenatge a la mona de Pasqua, sigui quina sigui la seva forma i gust. La tradició la vincula a la Setmana Santa i també a l'arribada de la primavera. Què simbolitza l'ou? Des de quan fem mones de xocolata? Perquè són els padrins els que la regalen als fillols? Sentirem nens, nenes, joves, pastissers i pastisseres. I ara que hem sortit de la Quaresma, aprofitem per parlar de les abstinències i els dejunis alimentaris amb Toni Massanés, director de la Fundació Alícia. També seu al restaurant caníbal el periodista Marc Casanovas, que des de Boston, ens explica el perquè de l'èxit de la multinacional nord-americana Starbucks. El so que cada setmana ens porta Salvador Garcia-Arbós. I acabem amb l'escena més famosa de la pel·lícula "Forrest Gump".

  • Et desvelem els beneficis imbatibles de la llet de vaca!
    Escolta àudio

    Et desvelem els beneficis imbatibles de la llet de vaca!

    Consumiu llet de vaca habitualment? O sou dels que us heu passat a les begudes vegetals de civada o soja? Una de cada 10 persones té intolerància a la lactosa, i cada vegada en prenem menys, de llet. És realment imprescindible beure llet de vaca? Amb la nostra sommelier Clara Antúnez resolem dubtes i hi donem respostes. Però també parlem de Gastroteca.cat, que és molt més que una pàgina web: és el punt de trobada digital del producte autòcton català. Convidem al restaurant caníbal la ment pensant darrere d'aquest projecte tan ambiciós: Ramon Sentmartí. Aprofitarem per preguntar-li com la pandèmia ha canviat els nostres hàbits alimentaris. El nostre gurmet rodamon, Jordi Luque, ens porta la carn ecològica de les vaques brunes del Pirineu, la que fa Casa Masover. Descobrim el so del Salvador Garcia-Arbós i sentim una escena amb menjar pel mig de la famosa sèrie "Els Bridgerton". I el nostre crític de capçalera, Philippe Regal, tasta la kombutxa.

  • El cap de sala que va servir gintònics a la reina mare, i mai li va tremolar la mà!
    Escolta àudio

    El cap de sala que va servir gintònics a la reina mare, i mai li va tremolar la mà!

    Alfred Romagosa és l'actual maître del restaurant Fermí Puig de Barcelona, i fa més de 30 anys que s'hi dedica. Ha treballat a les millors cases aquí i a fora i ha servit grans personalitats. Encara que segurament la seva clienta més famosa va ser la reina mare, a qui va servir cada setmana a l'Hotel Ritz de Londres. La seva trajectòria exemplar acaba de ser reconeguda amb el Premi Nacional de Gastronomia al millor cap de sala. També seu a taula del restaurant caníbal el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, que ens parlarà de la carn de laboratori. Com es produeix? Tal com diu Bill Gates, "la carn sintètica salvarà el món"? Torna Maria Nicolau, que aquest diumenge fa el dinar a Agatha Christie i li cuinarà pollastre a l'ast. Descobrirem quin és el so del Salvador Garcia-Arbós i el crític Philippe Regol se sotmet a un altre tast perillós al "Nyap o top?".

  • La dona pagesa fa 40 anys i ara, què ha canviat?
    Escolta àudio

    La dona pagesa fa 40 anys i ara, què ha canviat?

    Les dones del sector agroalimentari cobren un 23,19% menys que els homes. Malgrat la bretxa salarial, elles representen un 40% del total de treballadors. El sector continua masculinitzat, però sí que s'observen canvis. Parlem de pagesia en clau femenina, amb l'Assumpta Codinachs Parés, pagesa ecològica al Pirineu de Lleida. L'Assumpta és una pionera que va obrir camí a l'agricultura ecològica i a Unió de Pagesos. També seu al restaurant caníbal el dissenyador Oscar Guayabero per descobrir-nos una dona monumental, Montse Guillén. Ella va ser la pionera a exportar la cuina catalana al món i va obrir un dels restaurant de moda als 80 a Nova York, "El Internacional". El nostre llibreter Nacho Borraz ens recomana tres llibres de tres cuineres que recullen plats propers i llunyans. I amb el crític Philippe Regol tastem la famosa salsa de tomàquet "passata" del supermercat Lidl. Serà "Nyap o top?"

  • La cuina domèstica, la que sempre han fet les dones, la més noble i la menys valorada
    Escolta àudio

    La cuina domèstica, la que sempre han fet les dones, la més noble i la menys valorada

    Segur que recordeu mares, àvies o tietes a la cuina de casa, endreçant menjar o fent anar els fogons. Al restaurant caníbal, fem un homenatge a totes les dones sense les quals no tindríem un plat a taula. Ens en parlarà Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, que fa molt temps que estudia la feina cabdal de la dona en l'organització de la casa. També entrevistem una dona pagesa, mare, ecologista i activista. L'Assumpta Codinachs Parés té una explotació familiar de vedella ecològica a la Vall Fosca, al Pallars Jussà. Va ser una de les primeres persones a defensar el model de ramaderia ecològica i una pionera en la lluita sindical. També seu al restaurant caníbal el nostre corresponsal als Estats Units, Marc Casanovas, que ens descobreix tres dones que l'han ajudat a conèixer la gastronomia nord-americana: la cuinera Samin Nosrat, la pagesa Leah Penniman i la xef Alice Waters. I a Catalunya¿ quines serien les dones que ajudarien a entendre la nostra cuina a algú de fora?

  • Un vi car et resultarà més bo, sempre que sàpigues que és car!
    Escolta àudio

    Un vi car et resultarà més bo, sempre que sàpigues que és car!

    Ferran Centelles és un dels millors sommeliers del nostre país. Si li haguéssim de posar un afegitó al seu nom diríem que és "el sommelier del Bulli", on va treballar del 2000 al 2011. El mateix Ferran Adrià ha dit d'ell que és una de les "figures més interessants del món del vi a nivell mundial". Ara mateix treballa en el macroprojecte que és l'enciclopèdia del "Sapiens del vi", de la Bullipedia. I acaba de publicar un llibre consultori que vol resoldre dubtes titulat "Las 100,75 preguntas que siempre quiso hacer sobre el vino", publicat per Libros de Vanguardia. Amb la nostra sommelier Clara Antúnez, seguirem reflexionant al voltant de la figura del sommelier. També ens visita Jordi Luque, el nostre gourmet rodamons, amb qui no deixem la vinya, ja que marida filosofia amb vins naturals. I amb Philippe Regol tastem el nou "donut" que el xef madrileny Daviz Muñoz ha dissenyat per a Panrico. Serà "Nyap o Top?"

  • El miracle que cada dia hi hagi menjar per a tothom en una ciutat
    Escolta àudio

    El miracle que cada dia hi hagi menjar per a tothom en una ciutat

    No t'has preguntat mai com arriba el menjar a les grans ciutats. Els tomàquets, les pomes, els peixos, les carns o les conserves arriben cada dia a les botigues per alimentar els afamats habitants d'una ciutat. Doncs això és el que explica l'arquitecta i urbanista britànica Carolyn Steel al seu llibre "Ciudades hambrientas". Aquesta és una de les recomanacions del nostre llibreter caníbal, Nacho Borraz. De ciutats i de menjar també ens parla el dissenyador Oscar Guayabero, que ens ensenya totes les opcions que tenim per fer-nos un hort urbà, ja sigui en una gran terrassa, un petit balcó o fins i tot a dins de casa. I amb el crític gastronòmic Philippe Regol reflexionem sobre com sobreviuen bars i restaurants amb les restriccions per la Covid. També ens descobrirà alguns petits restaurants que destaquen en temps de pandèmia per fer les coses molt i molt bé.

  • Joan Roca: "La relació dels restaurants amb el territori serà més potent després de la pandèmia"
    Escolta àudio

    Joan Roca: "La relació dels restaurants amb el territori serà més potent després de la pandèmia"

    "Un restaurant caníbal a Berlín" va servir el seu primer menú el 8 de setembre del 2018; i ja n'hem fet 100! En aquest temps el món de la restauració ha canviat com mai ningú no s'hauria imaginat. Per parlar del present convuls i del futur incert de la restauració convidem al restaurant caníbal 3 veus preclares del nostre país: Joan Roca, xef d'El Celler de Can Roca a Girona; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, i Maria Nicolau, cuinera d'El Ferrer de Tall a Vilanova de Sau. També hem demanat als nostres proveïdors habituals que ens expliquin com celebrarien ells un centenari al voltant d'una taula. Philippe Regol, Jordi Luque, Clara Antúnez, Marc Casanovas i Oscar Guayabero ens recomanem vins, llibres, restaurants i objectes per a les millors ocasions. Amb tot, sabem que els 100 primers menús del restaurant caníbal no haurien estat possibles sense el nostre ingredient preferit: la gent.

  • Les sèries que et faran venir ganes de menjar
    Escolta àudio

    Les sèries que et faran venir ganes de menjar

    Amb el periodista Òscar Broc, us descobrim les sèries i documentals sobre gastronomia més apetitosos. Ara que fa fred i que el millor que podem fer, confinats o sense confinar, és estar a casa, us proposem les que per nosaltres són les millors propostes audiovisuals. Si el que us agrada és menjar, cuinar i recrear-vos amb bona televisió, podeu cercar "Ugly delicious", "Chef's table", "Las crónicas del taco", "Una vida, una cena"¿ També ens visita Toni Massanés, que ens explicarà per què la tòfona ens resulta tan i tan atractiva. Ja us avancem que el secret està en les feromones. Marc Casanovas, el nostre col·laborador als Estats Units, ens descobreix una altra de les multinacionals més poderoses del sector de l'alimentació, que alhora és una de les empreses més riques del món: Mars, l'imperi de la xocolata i el sucre. A més, el so del Salvador Garcia-Arbós i el veredicte del nostre crític Philippe Regol, que al "Nyap o top?" tasta uns frankfurts de porc ecològic.

  • Una parella d'enginyers de l'Empordà salven la cassola catalana de tota la vida
    Escolta àudio

    Una parella d'enginyers de l'Empordà salven la cassola catalana de tota la vida

    Al restaurant caníbal volem recuperar la cassola catalana de tota la vida, la de ferro colat, aprofitant un projecte engrescador de dos joves de l'Empordà que la fabriquen amb tots els estàndards de qualitat per donar-li valor. També convidem al restaurant caníbal Pau Garcia, un jove dissenyador gràfic que lidera un estudi de disseny de Barcelona, el Domestic Data Streamers; des d'aquí volen explicar els milers de dades que ens envolten de manera diferent, i una de les opcions que fan servir és utilitzar el menjar i els aliments. La nostra sommelier i nutricionista de capçalera, Clara Antúnez, ens visita per explicar-nos ho tot sobre el suc de taronja, l'industrial i el de casa. També escoltarem les reflexions de Salvador Garcia-Arbós a partir d'un so que ve de la cuina, i el crític Philippe Regol se sotmet al tast arriscat del "Nyap o Top?", I acabem amb Julia Roberts fent de crítica gastronòmica a "La boda del meu millor amic". ** Imatge: © Fons V.Comes. Museu de la Pesca

  • Quant peix menges a la setmana? El nostre mar no ens dona tot el peix que necessitem!
    Escolta àudio

    Quant peix menges a la setmana? El nostre mar no ens dona tot el peix que necessitem!

    Podem continuar consumint tant peix com fins ara? I si no volem deixar de menjar-ne, com ho podem fer perquè el consum sigui sostenible? L'hi preguntem a Lydia Chaparro, biòloga marina especialitzada en ecologia marina. Amb ella també intentarem entendre temes realment preocupants relacionats amb el món marí: pesca il·legal, arrossegament, sobreexplotació del Mediterrani, les captures de "pezqueñines"... Precisament Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, sempre ens recorda que el nostre mar no ens dona tot el peix que necessitem i per això depenem d'altres mars. Però aquesta setmana ens parla de l'Any Internacional de les Fruites i les Verdures, que comença amb el 2021. I la cuinera Maria Nicolau cuina per Dràcula. Quin menú li prepararà per dinar? El Salvador Garcia-Arbós sempre ens fa reflexionar a partir d'un so que surt de la cuina, i el nostre crític de capçalera Philippe Regol s'atreveix a tastar unes croquetes de supermercat al "Nyap o top?".

  • Estimades Reines d'Orient, porteu-nos bon menjar per aquest 2021
    Escolta àudio

    Estimades Reines d'Orient, porteu-nos bon menjar per aquest 2021

    Tres convidades molt especials han fet reserva al nostre humil restaurant. Aquests dies tenen moltíssima feina, tot i així han decidit fer parada i fonda amb nosaltres per agafar forces. Són les tres Reines d'Orient: Rosa Molinero, Cristina Jolonch i Carme Gasull. Amb elles parlem de l'any gastronòmic que deixem enrere i dels bons propòsits per al 2021. També els demanem que reparteixin carbó!

  • Neules, l'invent català que hauria de ser patrimoni universal
    Escolta àudio

    Neules, l'invent català que hauria de ser patrimoni universal

    Són unes festes nadalenques estranyes, però hi ha tradicions que no poden faltar: les neules i el cava/vins escumosos. El nostre gurmet rodamons, Jordi Luque, porta a la taula del caníbal un convidat molt especial, Jordi Rodellas, de la pastisseria Rodellas de Sant Celoni. Amb aquest artesà neuler ens atrevirem a fer neules en un estudi de ràdio! Es parla molt de les bombolles de convivència, però nosaltres us parlem de les de tota la vida, les que es troben en caves i escumosos. La nostra sommelier, Clara Antúnez, ens proposa cinc begudes amb bombolles que us faran quedar com uns reis. Sabíeu que la família més rica del món pertany al sector alimentari? El periodista Marc Casanovas ens explica qui són els Walton, propietaris de la cadena de supermercats nord-americans Walmar. Philippe Regol s'enfronta al dilema de decidir si uns canelons congelats són nyap o top. I acabem amb una escena de la pel·lícula del Nadal per antonomàsia, "Love Actually".

Anar al contingut