TOTS ELS ÀUDIOS

  • Plagues a la vinya, carbassons i el futur incert de la restauració
    Escolta àudio

    Plagues a la vinya, carbassons i el futur incert de la restauració

    Des de fa uns dies, una plaga de fongs ataca amb virulència les vinyes del Penedès. La pandèmia, el míldiu, la pluja, els excedents i els mercats tancats fan que la situació dels viticultors i els cellers sigui del tot incerta. En parlem amb el director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, i amb Gerard Maristany, emprenedor i petit productor de Porroig. Ens preguntem si podem combatre el racisme des de la gastronomia amb el nostre home a Boston, el periodista Marc Casanovas. També analitzem els canvis que s'han produït a nivell d'hostaleria i restauració en els darrers mesos i debatem si és sostenible l'actual model gastronòmic, amb el nostre crític de capçalera Philippe Regol. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica l'origen i les propietats del carbassó i les múltiples opcions que ens ofereix aquesta hortalissa, sovint poc valorada. I la propina la deixa la pagesa Maria Costa des del Berguedà.

  • Lectures d'estiu i pícnics a la fresca
    Escolta àudio

    Lectures d'estiu i pícnics a la fresca

    Durant el confinament, la cultura ha omplert moltes hores mortes i ha fet que el temps avancés menys lentament. Tot i que les llibreries han estat tancades al públic durant mesos, moltes han mantingut l'activitat malgrat les persianes abaixades. Ara que, a poc a poc, van recuperant l'enyorada normalitat, convidem el nostre llibreter de capçalera, Nacho Borraz, llibreter a la Central del Raval, per posar-nos al dia de les novetats gastroliteràries i altres tresors que podem posar a la maleta aquest estiu. Si alguna cosa ve de gust aquests dies, a banda de llegir, és el contacte amb la natura i sortir de la ciutat. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica el secret per fer un pícnic i que sigui tot un èxit. I la propina la deixa el viticultor Joan Asens des del Priorat.

  • El futur de l'enoturisme i el solstici d'estiu
    Escolta àudio

    El futur de l'enoturisme i el solstici d'estiu

    Malgrat el confinament, el cicle de la vinya ha fet el seu curs i sembla que aquest podria ser un any d'una collita excepcional. Quin és l'estat de salut del sector vinícola després de la pandèmia? Què passa amb el raïm que no es podrà collir? Com serà l'enoturisme aquest estiu? En parlem amb Clara Antúnez, nutricionista, sommelier i ànima de La Gastronìmica. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica l'origen de la coca de Sant Joan, una tradició que simbolitza el solstici d'estiu. La propina la deixa la cuinera Maria Nicolau del Restaurant El Ferrer de Tall, a Vilanova de Sau.

  • Aprenem a fer el millor biquini del món
    Escolta àudio

    Aprenem a fer el millor biquini del món

    Joan Gurguí, xef i propietari de La Bikineria del Mercat del Ninot, ens ensenya tots els trucs per fer el biquini perfecte.

  • El microones, l'etern oblidat de les cuines
    Escolta àudio

    El microones, l'etern oblidat de les cuines

    Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, desmunta la mala fama del microones com a electrodomèstic que sovint s'utilitzat per a escalfar i descongelar aliments, però que també serveix a per cuinar-los!

  • L'hummus tricolor del Sambucus
    Escolta àudio

    L'hummus tricolor del Sambucus

    Aprenem a fer un plat senzill, assequible i molt versàtil: pot servir com a snack per picar entre hores, com a acompanyament d'un plat principal, el podem menjar per esmorzar untat en una torrada o per berenar, i és ideal per compartir. A fer la recepta ens hi ajuda l'Anna Arisa, una de les 4 sòcies de la cooperativa agrogastronòmica social Sambucus, de Manlleu.

  • El consum local i de proximitat: una tendència a l'alça
    Escolta àudio

    El consum local i de proximitat: una tendència a l'alça

    Consumir aliments de proximitat i de temporada és beneficiós perquè se'n conserven les propietats nutritives i organolèptiques, s'afavoreix l'economia local i es redueix la petjada energètica derivada del transport de productes. Però si tornéssim a l'estricta dependència del que és local i ens poséssim estrictes, no podríem tornar a assaborir xocolata, crema amb canyella o cafè, per exemple. Fins a quin punt podem o no comprar i vendre més enllà del nostre entorn immediat? En parlem amb Toni Massanés, director de la Fundació Alícia.

  • Aprenem a fer un lemon drizzle, el pastís preferit pels britànics
    Escolta àudio

    Aprenem a fer un lemon drizzle, el pastís preferit pels britànics

    El forner i pagès Iván Hernández, membre de la cooperativa Mas Corcó Pagesos Forners de Manlleu, ens ensenya a fer unes postres que, segons la temporada de l'any, es poden fer amb llimona, però també amb taronja o amb mandarina.

  • Què no ha de faltar en la dieta d'una persona gran?
    Escolta àudio

    Què no ha de faltar en la dieta d'una persona gran?

    Des de la Fundació Alícia no es cansen de repetir la importància que la gent gran tingui una bona alimentació, i més ara en temps de confinament. Quines són les pautes alimentàries que s'haurien de seguir? Quins trucs poden fer servir les persones grans que han perdut la gana? En parlem al Caníbal amb el Toni Massanés, director de la Fundació Alícia.

  • La xocolata, un antidepressiu ideal en època de confinament
    Escolta àudio

    La xocolata, un antidepressiu ideal en època de confinament

    Avui aprenem a fer trufes! I ho fem amb el mestre xocolater Lluís Riera, propietari de Cacau Pastisseria d'Olot. El Lluís fa gairebé 25 anys que s'hi dedica, és pastisser de cinquena generació.

  • El "mood food", cuina per a la felicitat
    Escolta àudio

    El "mood food", cuina per a la felicitat

    Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens parla de la disciplina sorgida al Japó als anys 80, el "mood food", que relaciona l'estat d'ànim i el menjar. En determinades situacions estressants, hi ha gent que menja sense control i d'altres a qui se'ls tanca l'estómac. Hi ha aliments que poden ajudar a reduir l'angoixa o l'estrès i que tenen efectes positius sobre les nostres emocions.

  • El secret dels millors macarrons, amb Eugeni de Diego
    Escolta àudio

    El secret dels millors macarrons, amb Eugeni de Diego

    Avui us expliquem tots els secrets per aconseguir la perfecció en un bon plat de macarrons. L'Eugeni de Diego, cuiner i propietari dels restaurants A Pluma, ens explica quins passos hem de seguir per assolir la perfecció.

  • Reobrim el Caníbal: com recuperem gust i olfacte si hem passat la Covid?
    Escolta àudio

    Reobrim el Caníbal: com recuperem gust i olfacte si hem passat la Covid?

    Durant la crisi del coronavirus alguns pacients han experimentat una pèrdua lleu o severa del gust i l'olfacte. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica com podem recuperar, a poc a poc, la capacitat gustativa i olfactiva.

  • Fem cookies amb Ana Casanovas Lovefood
    Escolta àudio

    Fem cookies amb Ana Casanovas Lovefood

    La cuinera i fotògrafa Ana Casanovas ha preparat un tutorial per fer cookies de xocolata amb els més petits de casa. Si seguiu els seus consells, us prometem que us quedaran boníssimes!

  • Aprenem a fer croquetes amb la cuinera Maria Nicolau
    Escolta àudio

    Aprenem a fer croquetes amb la cuinera Maria Nicolau

    La cuinera del restaurant El Ferrer de Tall, de Vilanova de Sau, Maria Nicolau, ens ensenya com fer croquetes, el plat de cuina de reaprofitament per excel·lència. La podeu seguir a Twitter, amb l'usuari @malbercocs, per a moltes altres receptes. Diversió i aprenentatge assegurats!

Anar al contingut