TOTS ELS ÀUDIOS

  • Nicola Poltronieri, cuiner italià: "'Al dente' vol dir que t'assabentes del que menges"
    Escolta àudio

    Nicola Poltronieri, cuiner italià: "'Al dente' vol dir que t'assabentes del que menges"

    Hem quedat amb el cuiner italià Nicola Poltronieri per dinar en un restaurant de cuina italiana a Barcelona: Baccaro (quan els restaurants a Catalunya encara eren oberts). Amb la Paula Molés comparteixen taula, mentre parlen de la pasta amb tomàquet i la fideuà, de la coca i la pizza, dels orígens del risotto i del ragú, de pasta fresca i de pasta seca¿ Per què la cuina italiana és la més popular del món? Per què alguns plats italians semblen sagrats? Nicola Poltronieri és famós pel seu programa a Canal Cocina "La cocina de Nicola" i acaba de publicar el llibre "Mis cuentos para tu apetito", un recull de receptes, experiències i reflexions al voltant de la cuina: la italiana i la del món.

  • Per què la cuina italiana ha conquerit el món?
    Escolta àudio

    Per què la cuina italiana ha conquerit el món?

    El món és ple de restaurants italians. Cada dia, fora d'Itàlia, milers de persones mengem pasta o pizza. Com ha arribat la cuina italiana a ser la més popular del món? Hem quedat per menjar en un restaurant italià (quan els restaurants a Catalunya encara eren oberts) amb Nicola Poltronieri, cuiner italià famós pel seu programa a Canal Cocina. Poltronieri confessa que una vegada coneixes els clàssics pots experimentar tant com vulguis: fins i tot pots posar pinya a la pizza. El cuiner reconeix que la fideuà és dels millors plats de pasta que ha tastat mai. També ens visita la sommelier Clara Antúnez per explicar-nos què són els vins ancestrals i com s'elaboren. Jordi Luque ens descobreix Can Colom, a Cantonigròs, una d'aquelles xarcuteries de tota la vida i molt autèntica! El so del Salvador Garcia-Arbós és una mà de morter fent una picada. Philippe Regol tasta unes Pringles de pizza al "Nyap o top". I tanquem el restaurant amb la propina de la cuinera Maria Nicolau.

  • Ets un golafre fartaner? No pateixis! La gola és el pecat capital amb més bona premsa
    Escolta àudio

    Ets un golafre fartaner? No pateixis! La gola és el pecat capital amb més bona premsa

    La gola és l'únic pecat capital que es veu a primer cop d'ull. La gola fa carn i ve de la carn. En parlem amb l'antropòleg Adrià Pujol, que s'ha dedicat a estudiar-la per escriure el llibre "La gola" (Ed. Fragmenta). És un pecat, una malaltia o bé culpa del sistema? Quan la gola es converteix en obesitat, podem parlar de plaga? Per què el fartaner és imatge de l'avarícia, el descontrol i la ganduleria? També s'asseu a taula el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, per explicar-nos quins són els semàfors alimentaris i si serveixen d'alguna cosa. La cuinera d'El Ferrer de Tall, Maria Nicolau, convida a sopar Adolf Hitler. Quina delícia cuinarà per al dictador? El so del Salvador Garcia-Arbós és la queixalada a una poma crocant. El nostre crític de capçalera, Philippe Regol, s'atreveix amb una truita de patates de microones. Serà "nyap o top?". I tanquem el restaurant amb una escena de la sèrie britànica "Downton Abbey".

  •  Kav Ly: la dona que produeix 50.000 rotllets de primavera al dia
    Escolta àudio

    Kav Ly: la dona que produeix 50.000 rotllets de primavera al dia

    Expliquem els secrets de Ta-Tung, l'empresa líder de precuinats asiàtics a Espanya. Ens ho explica la seva creadora, la xef i empresària cambodjana Kav-Ly. Els inicis no van ser fàcils: una dona estrangera i jove que als anys 80 es passejava per algunes botigues de Barcelona ensenyant els seus rotllets de primavera. Un negoci familiar que Pastas Gallo acaba de comprar per 12 milions d'euros. Rebem al restaurant Caníbal el dissenyador Oscar Guayabero, que ens parla d'alternatives als plàstics en els envasos d'aliments. Nacho Borraz, llibreter a la Central del Raval de Barcelona, ens porta el més nou d'Ottolenghi, el llibre "Sopes" de la Fundació Alícia i dos títols més, publicats recentment i que giren al voltant del menjar i la memòria familiar. El nostre crític de capçalera, Philippe Regol, s'atreveix amb un gaspatxo Don Simón. Serà "Nnyap o top?" I ara que comença la temporada de bolets, tanquem el restaurant amb una escena de bolets al·lucinògens de "Hansel i Gretel".

  • Envasos comestibles! Fugir del plàstic és possible
    Escolta àudio

    Envasos comestibles! Fugir del plàstic és possible

    Cada vegada que anem a comprar al supermercat en sortim amb un munt de plàstics que embolcallen els aliments. El plàstic d'un sol ús tarda molts anys a degradar-se i contamina el medi ambient. Amb el dissenyador Oscar Guayabero parlem de com ho podem fer per esquivar els plàstics dels envasos d'alimentació. I us presentem alternatives molt més ecològiques per substituir-los.

  • Menjar i memòria: dos llibres per no perdre les arrels
    Escolta àudio

    Menjar i memòria: dos llibres per no perdre les arrels

    Nacho Borraz és llibreter a la Central del Raval i és qui s'amaga darrere dels comptes de Twitter i d'Instagram @Librosalabrasa. Un cop al mes ens visita per explicar-nos quines són les novetats editorials del món gastroliterari. Aquest mes parlem de dos títols publicats recentment que giren al voltant del menjar i la memòria: "El pan que como", de Paloma Díaz-Mas i "La voz del padre, la voz de la madre", de Lucía Boned Guillot. I també ens recomana "Sopes", el llibre de la Fundació Alícia i "Flavour", de Yotam Ottolenghi.

  • McDonald's, l'església americana més famosa del món
    Escolta àudio

    McDonald's, l'església americana més famosa del món

    La cadena de menjar ràpid McDonald's és la quinta essència del capital. Qui més qui menys sap el que representa McDonald's en el país de l'hamburguesa. De tot plegat, en parla el periodista Marc Casanovas des de Boston, Massachusetts.

  • Manual d'instruccions per a pares i mares desesperats amb l'alimentació dels seus fills
    Escolta àudio

    Manual d'instruccions per a pares i mares desesperats amb l'alimentació dels seus fills

    Educar els nens i nenes en una alimentació equilibrada és essencial perquè després, quan siguin grans, tinguin hàbits alimentaris sans. El Toni Massanés aquesta setmana reflexiona sobre com podem educar el paladar dels més menuts de la casa. Una educació que no passa ni pel càstig ni pel premi, sinó per poder menjar una mica de tot però amb mesura i seguint les preferències de cada nen o nena.

  • Josep M. Salrach: "En moments de fam, l'home és capaç de menjar qualsevol cosa"
    Escolta àudio

    Josep M. Salrach: "En moments de fam, l'home és capaç de menjar qualsevol cosa"

    Totes les pandèmies comporten, malauradament, fam. Què és la fam? Què és la gana? Amb la crisi de la Covid-19, quins sectors de la societat patiran més per aconseguir aliments? Ho preguntem a Josep Maria Salrach, historiador i catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra. El Marc Casanovas estrena secció. Des de Boston, ens parlarà de les grans marques que controlen el mercat de l'alimentació mundial. La primera que seu a taula és un clàssic del menjar ràpid: McDonald's. Com podem educar el paladar dels més petits per menjar bé? Li traslladem la pregunta al director de la Fundació Alícia, Toni Massanés. El so del Salvador Garcia-Arbós és el d'una boca plena de pernil del bo i el soroll que fa en mastegar-lo. El nostre crític de capçalera, Philippe Regol, s'atreveix a tastar una paella marinera de microones al "Nyap o top" de Gerard Jubany i tanquem el restaurant amb una escena de cinema.

  • Borja Sierra: "El que està matant l'hostaleria és la incertesa"
    Escolta àudio

    Borja Sierra: "El que està matant l'hostaleria és la incertesa"

    Quan visiteu un restaurant, us sentiu insegurs? Com s'ho han de fer per fugir del concepte "restaurant quiròfan"? El sector necessita un pla Marshall? Parlem dels canvis que estan vivint els bars i restaurants, i de com ha afectat la Covid-19 el seu dia a dia. El futur de la restauració amb Borja Sierra, copropietari i cuiner de la Granja Elena, a la Zona Franca de Barcelona. Amb Jordi Luque descobrim els ganivets més famosos i més esmolats de Catalunya, els Pallarès Solsona. La sommelier Clara Antúnez ens avança com serà la verema d'aquest any atípic, marcat per un excés de pluja i una plaga de míldiu a les vinyes. El so del Salvador Garcia-Arbós és el d'un molinet de cafè¿ A veure què ens explica! I el nostre crític de capçalera, Philippe Regol, s'atreveix a tastar una mortadel·la vegana al "Nyap o top?" del Gerard Jubany.

  • Pallarès Solsona, els ganivets que volen ser un clàssic i no una moda
    Escolta àudio

    Pallarès Solsona, els ganivets que volen ser un clàssic i no una moda

    Jordi Luque és el nostre Gourmet Rodamon i cada mes ens descobreix productors de casa nostra que fan les coses molt ben fetes. Comencem el Caníbal, com no podia ser d'una altra manera, parlant de ganivets, concretament, els de Pallarès Solsona. El Jordi ens descobreix la història d'aquesta centenària casa de ganivets, el material amb què estan fets i quins cuiners de renom els utilitzen.

  • És temps de verema! Tanca els ulls, escolta i imagina't collint raïm.
    Escolta àudio

    És temps de verema! Tanca els ulls, escolta i imagina't collint raïm.

    El mes de setembre és sinònim d'inici de la verema, un procés, el de collir el raïm, que es pot allargar fins a finals d'octubre depenent de les condicions meteorològiques i de la zona on es cull. La sommelier i nutricionista Clara Antúnez ens explica com es preveu la verema d'enguany i si aquest serà un bon any per a la collita.

  • Digue'm on compres i et diré com ets
    Escolta àudio

    Digue'm on compres i et diré com ets

    La pandèmia ha canviat la manera de comprar i el lloc on ho fem. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, analitza quins són els canvis que hem fet a l'hora d'omplir el cistell de la compra, i ens recorda amb quins productes de temporada podem omplir-la.

  • Maria Nicolau cuina per a Marilyn Monroe
    Escolta àudio

    Maria Nicolau cuina per a Marilyn Monroe

    La cuinera Maria Nicolau cuina i convida a dinar el mite eròtic dels 50 i la icona pop més important del segle XX: Marilyn Monroe (nom artístic de Norma Jean Mortenson). Li agradarà el menú?

  • Gabi Martínez: "Molta gent del camp es menysprea pensant que viu en un lloc que no té futur"
    Escolta àudio

    Gabi Martínez: "Molta gent del camp es menysprea pensant que viu en un lloc que no té futur"

    La pandèmia de la Covid-19 ens ha recordat que les persones viuen desconnectades de la natura. Parlem amb l'escriptor Gabi Martinez, que acaba de publicar "Un cambio de verdad", en què explica la seva experiència fent de pastor d'ovelles a La Siberia extremenya. Aquest canvi de vida durant uns mesos l'ha fet reflexionar sobre aquesta connexió home-natura, sobre el canvi climàtic i sobre la tornada als orígens. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, torna a seure a taula per parlar-nos de com han canviat els nostres hàbits de compra: mengem diferent però també comprem en llocs diferents. La cuinera Maria Nicolau prepara el dinar a Marilyn Monroe. Salvador Garcia-Arbós reflexiona sobre la figura dels crítics gastronòmics. El nostre crític de capçalera, Philippe Regol, hi diu la seva sobre com han de ser els bars i restaurants en el futur, si volen sobreviure a la pandèmia. I tanquem el restaurant amb cinema: una escena d'Indiana Jones on els personatges mengen, i molt!

Anar al contingut